Kompletní přehled druhů tofu a jejich použití v kuchyni

26

Přírodní, hedvábné, uzené, marinované, lahůdkové, ochucené... Jak se v nich vyznat? Které koupit a na co ho použít? Jak které chutná? Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Odpovědi na tyto otázky naleznete uvnitř článku. Odteď už budete vědět!

1Klasické tofu (přírodní, natural, bílé)

Klasické natural tofu, které se prodává v supermarketech i zdravých výživách. Nejvíce všestranná varianta pro tepelnou úpravu. Je pevné, dobře drží tvar (dá se nakrájet na nejrůznější tvary) a nerozpadá se. V zahraničí se dělí ještě dle pevnosti na firm, extra firm, super firm. U nás se na obalech tofu o jeho typu nedočteme, ale každá značka má jinou pevnost (např. tofu značky Sunfood je pevnější než Lunter). Syrové má svou specifickou tofu chuť, ale velmi dobře nasaje chuť omáček a marinád, proto je důležité ho povařit, osmahnout nebo dobře ochutit.

Toto tofu je vhodné do stir-fry, pro smažení, fritování, pečení i obalování, do polévek, rozdrobené může nahradit vajíčka (např. Míchaná tofíčka (tofu jako míchaná vejce)). Pokud se dobře ochutí a naředí, dají se z něj dělat sladké krémy a „tvarohy“ nebo slané pomazánky, majonézy (Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu) a dipy. Pokud ho obalíte v miso pastě, můžete mít po pár dnech opravdu výborný domácí slaný sýr (v Japonsku se mu říká Misozuke) vhodný na pečivo nebo do salátů. Bílé tofu nahradí dobře tvaroh v „tvarohových“ ovocem plněných knedlících.

2Silken tofu

Silken tofu může mít různé konzistence v závislosti na množství proteinu, které obsahuje. Dělí se na: jemné (soft), střední (medium), pevné (firm), extra pevné (extra firm). U nás ho seženeme v asijských obchodech nebo e-shopech od značky Mori-Nu, anebo ho prodává firma VETO (ve zdravých výživách v hliníkových „plechovkách“). Chuťově je zcela neutrální, není cítit podobně jako klasické natural (bílé, přírodní) tofu.

Je velmi měkké a jemné. Vhodné k přípravě krémových („smetanových“) dresinků, dipů, pomazánek, polévek, omáček (např. i do lazaní), jako mozzarella, k výrobě sladkých krémů, pudinků, „tvarohů“, do různých dortů, dezertů, náplně koláčů, dá se použít také do koktejlů, smoothie, při přípravě domácích zmrzlin atd. Po rozmixování je z něj velmi hladký krém a nahradí dobře smetanu.

3Marinované

Je měkčí než uzené a prodává se po dvou tenkých plátcích (značka Sunfood). Výborné samotné přímo z obalu k pečivu, do salátů, sendvičů, nebo lze osmahnout či ogrilovat a podávat třeba k omáčkám, v různých zeleninových směsích, rizotech, lze ho také obalit v trojobalu a osmažit jako řízek. Dá se i nastrouhat a posypat s ním těstoviny, rizoto nebo zamíchat do pomazánky, nadrobit místo vajíčka, anebo rozmixovat na pomazánku.

4Uzené

Je pevné, nerozpadá se, dá se dobře krájet. Tento typ tofu je nejoblíbenější, protože svou chutí připomíná uzený sýr a není třeba ho již nijak tepelně upravovat. V ČR se podobně jako bílá tofu i uzená liší svou pevností (např. uzené tofu od firmy Veto je na našem trhu to nejpevnější, dobře pevné je i od firmy Sunfood, ale uzené od firmy Lunter je měkčí).

Můžeme ho jíst jen tak z obalu k pečivu, do sendvičů, salátů, nebo osmahnout a použít při přípravě různých zeleninových směsí, jako „špek“, nebo jako přílohu k omáčkám. Skvělé je nastrouhané místo sýra jako posyp rizot nebo těstovin. Dají se z něj udělat i chutné pomazánky nebo nadrobit namísto vajíčka.

5Ochucené

Bílé (natural) tofu se prodává i v různých ochucených variantách. Často je měkkčí než běžné tofu (např. lahůdkové a s řasou od Sunfoodu jsou měkčí, ale ochucené tofu značky Lunter je pevnější), není tedy tak vhodné na vaření (rozpadá se), spíše se hodí jen tak na pečivo, do placek, tortill, nadrobené nebo na kostičky nakrájené do salátů, k dušené nebo pečené zelenině, nakrájené ho lze i ogrilované nebo opatrně osmažit/upéct. Výborné je i do pomazánek.

  • Česnekové – do salátů nebo k pečivu.
  • Chilli – mírně pikantní. Vhodné do salátů, k pečivu nebo jen tak osmahnuté.
  • Lahůdkové – k pečivu nebo na pomazánku.
  • S řasou – k pečivu nebo nadrobené do salátů.
  • Bazalkové – do salátů, k pečivu i na vaření.
  • Bylinkové – do salátů, k pečivu i na vaření.

Které tofu používáte nejraději a v jaké úpravě?

Kde vám které tofu nejvíce chutná? Napište nám vaši nejoblíbenější úpravu do komentářů :-)

 

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)
Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....
Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!
Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...
Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí
Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...
Anna: Objevila jsem vás díky České televizi
Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...
Vaříte super
Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...
2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)
Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...
Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých
Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...
Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila
Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....
Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci
Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)
Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...
První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!
Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
I můj nastávající se oblizuje až za ušima
Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)
Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....
  1. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po datu minimální trvanlivosti jste zkoušela z tofu uvařit…? Mám tu dvojbalení uzeného tofu, lhůta bohužel prošla, ale je mi hrozně líto to vyhodit. Když ho rozbalím a nebude divné, mám to zkusit?

  2. Na krém z bílého tofu doporucujete předtím povařit. Když mám doma hedvábné v plechove misce a chci z něj krem do dortu,tak ho mam taky povařit nebo stačí vyklopit a rozmixovat?

    • Na letní osvěžující dezerty stačí vyklopit a rozmixovat, ale pokud má stuhnout, bude potřeba tam zavařit tofu, šrkob apod., jinak to bude realtivně řídké.

  3. Ahoj, jsem celiak a opět si nejsem jistá, jak je to s výrobky tofu. Zde jsem si na jj přečetla, že Sunfood mohu, ale jak je to s ostatními výrobci? Máte prosím někdo přehled? Díky

    • Pokud jste přísný celiak tak raději jen natural a bylinkove nebo druhy bez sójové omáčky. Bohužel ostatní výrobci zrejme nemají testy na použitou sojovou omáčku, protože nebyli schopni dotaz zodpovědět.

  4. U mě je kromě toho že mi tofu moc neleze problém i v tom, že když ho rozbalím, spotřebuji kousek a pokud ho nechci konzumovat denně, tak než se k němu opět dostanu, zplesniví. To samé tempeh. Já sama ho celý naráz nesním.

    • Dejte tofu do sklenicky/krabičky se slanou vodou, podobně jak se dává syr, vydrzi :) tempeh do oleje. anebo se da dat i do mrazaku.

  5. Mě by zajímalo, jak moc škodlivé je to uzeni u uzeného tofu. Vím, jak nezdravé jsou uzené živočišné produkty, jestli toto platí i u rostlinných potravin?

    • Tady najdete odpovědi snad na všechno :-) Vždyť už to děláme tolik let a ty otázkou jsou pořád stejné :-)))

    • A složení je ok? Mívám zkušenosti, že často tady ty tofu burgery atd. bývají už hodně zpracované a plné aditiv. Raději bych volila co nejméně zpracovanou variantu.

  6. My máme nejradši asi bazalkové tofu Lunter – buď pečené křupavé kostičky (třeba na salát) nebo rozmačkané vidličkou jako vajíčka.
    Ale občas to prostřídáme a chutná mi i uzené, chilli tofu.

    Kde se dá v Čechách sehnat silken tofu? Mám ho v zahraničních receptech, ale nikdy jsem ho tu neviděla (krom nějakého dryjáku, kde krom tofu bylo ještě asi 30 „zlepšovadel“)

  7. dobrý den chcela by som sa opýtať či mi viete dať informácie aj ohľadom výrobu tofu zn. Lunter? V zlození uvádzajú len voda a bôby. Neviem či zrážanie prebieha s pomocou riasy nigari – prírodný spôsob, alebo používajú na zrážanie nejaký iný spôsob. A este ci náhodou neviete ci bôby su gmo free , na obale to uvedené majú ale v zlození nie. A este otázocka ohladom tofu vs. tempeh ? Tofu sa vo vašich receptoch vyuziva casto , ale neprebehlo procesom fermentácie s ohladom na fytáty v soji , tak strávitelnosť z Vásho pohladu je ok ? a z pohladu čínskej mediciny je soja silno ochladzujuca. Prosim, ak viete sa mi k týmto otázkam vyjadriť budem rada. pekny den zelam .

    • Dobrý den, Karrelia, toto téma tu řešíme už celé roky, takže když si dáte heslo soja u nás do vyhledavače, najdete články https://www.jimejinak.cz/stitky/soja/, kde vysvětlujeme detaily. Např. https://www.jimejinak.cz/je-tofu-zdrave-soja-a-jeji-rizika/ Ano, soja má svá specifika, jako ostatně všechny potraviny. Pro lidi se zatím GMO prodávat nesmí, jen na krmiva pro zvířata na maso a mléko. Tofu je jen z „mléka“, takže no problem. Ale jak tofu, tak temphe si můžete udělat doma a klidně bez soji viz naše recepty.

    • Lunter se sráží levnější metodou – mrkněte sem, zde to popisují: https://lunter.com/cs/vyroba-tofu-znacky-lunter-2/ i to, že jejich soja není GMO.
      Tempeh je o něco lepší, protože je fermentovaný, tj. všechny antinutrienty jsou rozloženy a zvyšuje se stravitelnost i využitelnost a dostupnost jeho živin. Tofu je ale také velmi dobře stravitelné. Nic se nemá samozřejmě přehánět. Nejíst na kila každý den :) Základ bílkovin jsou luštěniny.

  8. Co tofu skin? Ziju v asii a tam se pouziva do hotpotu nebo salatu… u nas se jeste neprodava? Za me jedno z mala uprav co mi chutnaji :)

    • Tofu skin u nás není, proto jsem ho ani ve článku neuváděla. Ani jsem ho ještě nikdy neměla :) Jak chutná? Jak ho používáte?

  9. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak udělat pražené kokosové máslo
Další článekS Jíme Jinak hřeším celý týden (Petra, 34 let)