Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tofu sýr v japonské úpravě Misozuke

Uvařeno

Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený “sýr” je skvělá ingredience pro jednohubky, třeba na romantické večery ve dvou nebo jako chuťovka do letních salátů, k těstovinám či jen tak na zobání k TV.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 bílé natural tofu (co nejpevnější ve struktuře)
  • rýžové nebo ječmenné miso (cca malý šálek)

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit tofu sýr Misozuke

  1. Rozkrojte nožem (nití) kostku tofu podélně na polovinu, na 2 stejně vysoké části.
  2. Zabalte obě části tofu do kuchyňských utěrek.
  3. Zabalené tofu dejte na talířek a zatěžte ho těžkým předmětem (hrnec, sklenice atp.), aby vytekla přebytečná voda.
  4. Po hodině rozbalte a namažte tofu ze všech stran tenkým množstvím misa, aby bylo tofu zcela pokryté.
  5. Tofu dejte do plastové nebo skleněné krabičky: 1) pro rychlou variantu: nechejte ho marinovat 1 den mimo lednici na lince, 2) pro chuťově lepší, ale delší variantu: umístěte ho do lednice na minimálně 2-3 dny, lépe týden – dva.
  6. Poté seškrábejte miso (použijte ho třeba do polévky nebo do jídla) a tofu nakrájejte na kousky (kostky, tenké plátky).

Praktické

  • Použití: Použijte do salátů, na chleba, do těstovin, jako ozdobu jídel, polévek, jen tak na zobání atp.
  • Udělejte si jednohubky – kostičky Misozuke tofu (případně pro více variant i uzený tempeh) napíchněte spolu s kouskem řasy nori a okurkou (napařenou mrkví, brokolicí, olivou aj.) na párátka a podávejte třeba při slavnostních příležitostech.
  • Uskladnění: Takto upravené tofu vydrží v zavřené krabičce v lednici i několik týdnů.

Děti

  • Takto upravené tofu je hodně slané, proto ho doporučujeme podávat až po 2. roce věku a v menším množství.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Tak toto je nejlepší kombinace tofu a misa, jakou jsem jedl – pronesl mladší, kterému miso tak nechutná, že ho hned na začátku nazval hni.sem a i sebemenší kousek v polévce okamžitě rozpozná. Pokračovál dál ještě asi 2 celé minuty v pochvalných ódách, ale ty jsem si všechny už nezapamatovala, což je škoda, protože to bylo neskutěčně kreativní – litovala jsem, že jsem si nepustila diktafon. Co tomu předcházelo bylo taky legrační: hele, něco tu mám – co to je? -pojď ochutnat – to je něco, co mi nechutná? – dám ti malý kousek – mňam, co to Je? tak jsem to prozradila a zbytek už znáte. Jakáže to byla varianta? Obě. Tofu už nemělo tak dlouhou trvanlivost, tak jsem si řekla, že to nechám na lince jeden den. Jenže pak jsme to neměli k čemu sníst, tak to bylo pár dní v ledničce. Ochutnala jsem, ale moc mi to nechutnalo, tak to tam zůstalo dalších pár dní. A to bylo dobře, protože teď nám to s mladším moc chutná.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Nekynutá batátová pizza se “sýrovou” omáčkou. Chutná celé rodině!

Že je pizza nezdravá? Jak která… Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce, droždí i tuku. Těsto je ...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Slané preclíky

Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvás...

Pohankové karbanátky s ořechy a tofu

Klubačka Štěpánka Pařízková nám poslala skvělý recept na karbanátky. V těchto chladných přijde smažený karbanátek rozhodně k chuti.

Tofu na kari

Toto jídlo je hotové do 10 minut. Skvělé, když potřebujete uvařit opravdu něco rychlého. Recept je velmi snadný, sytý a dobrý. Zejména v kombinaci s basmat...