Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený "sýr" je skvělá ingredience pro jednohubky, třeba na romantické večery ve dvou nebo jako chuťovka do letních salátů, k těstovinám či jen tak na zobání k TV.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 bílé natural tofu (co nejpevnější ve struktuře)
  • rýžové nebo ječmenné miso (cca malý šálek)

Jak připravit tofu sýr Misozuke

  1. Rozkrojte nožem (nití) kostku tofu podélně na polovinu, na 2 stejně vysoké části.
  2. Zabalte obě části tofu do kuchyňských utěrek.
  3. Zabalené tofu dejte na talířek a zatěžte ho těžkým předmětem (hrnec, sklenice atp.), aby vytekla přebytečná voda.
  4. Po hodině rozbalte a namažte tofu ze všech stran tenkým množstvím misa, aby bylo tofu zcela pokryté.
  5. Tofu dejte do plastové nebo skleněné krabičky: 1) pro rychlou variantu: nechejte ho marinovat 1 den mimo lednici na lince, 2) pro chuťově lepší, ale delší variantu: umístěte ho do lednice na minimálně 2-3 dny, lépe týden – dva.
  6. Poté seškrábejte miso (použijte ho třeba do polévky nebo do jídla) a tofu nakrájejte na kousky (kostky, tenké plátky).

Praktické

  • Použití: Použijte do salátů, na chleba, do těstovin, jako ozdobu jídel, polévek, jen tak na zobání atp.
  • Udělejte si jednohubky – kostičky Misozuke tofu (případně pro více variant i uzený tempeh) napíchněte spolu s kouskem řasy nori a okurkou (napařenou mrkví, brokolicí, olivou aj.) na párátka a podávejte třeba při slavnostních příležitostech.
  • Uskladnění: Takto upravené tofu vydrží v zavřené krabičce v lednici i několik týdnů.

Děti

  • Takto upravené tofu je hodně slané, proto ho doporučujeme podávat až po 2. roce věku a v menším množství.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie a žádnou chuť na maso...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála jsem si a získala jsem...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi moc chutná a přípravy jsou...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze změny jídelníčku... od začátku ledna...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso celý týden opravdu vynechala (čtením...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem sledovala od začátku léta a...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je možné připravovat zeleninu a vybírám...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na kafi, kde je mi fajn....

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let se stravuji "tak, aby mi...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život k lepšímu 🙂 Jediné čeho...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla dřív hrůza, ale co jsme...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky dnešnímu pořadu ČT Sama doma...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde...

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to baví, hlavně když pak na...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za videa, jsou úžasná a vždy...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný. Udělala...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak toto je nejlepší kombinace tofu a misa, jakou jsem jedl – pronesl mladší, kterému miso tak nechutná, že ho hned na začátku nazval hni.sem a i sebemenší kousek v polévce okamžitě rozpozná. Pokračovál dál ještě asi 2 celé minuty v pochvalných ódách, ale ty jsem si všechny už nezapamatovala, což je škoda, protože to bylo neskutěčně kreativní – litovala jsem, že jsem si nepustila diktafon. Co tomu předcházelo bylo taky legrační: hele, něco tu mám – co to je? -pojď ochutnat – to je něco, co mi nechutná? – dám ti malý kousek – mňam, co to Je? tak jsem to prozradila a zbytek už znáte. Jakáže to byla varianta? Obě. Tofu už nemělo tak dlouhou trvanlivost, tak jsem si řekla, že to nechám na lince jeden den. Jenže pak jsme to neměli k čemu sníst, tak to bylo pár dní v ledničce. Ochutnala jsem, ale moc mi to nechutnalo, tak to tam zůstalo dalších pár dní. A to bylo dobře, protože teď nám to s mladším moc chutná.

    • Paráda. Z hnisu na piedestál :-))) Díky za další veselé zpravodajství od vás! 🙂

    • Hnis pobavil… děti ještě nemají vyvinutý smysl pro to, říct to tak, aby se nikdo neurazil a bylo to dost taktní;)

      Jen se chci zeptat, jaké máte miso? My teď ječmenné Sunfoodu a přijde mi chuťově opravdu dobré, málo exotické (u nás rodina nepoznala od polévky s vývarem).

      • Manžel si rád dělá legraci a kluci to od něj “chytli”. Tak jsme doma měli kaše, které jsem tenkrát kupovala a z ječné kaše se stala věčná, z pohankové pohádková atd., stačilo jen permanentkou dopsat, přepsat anebo zaškrtat.
        Miso přesně nevím, koupila jsem co jsem našla u nás ve zdravé stravě, dva různé druhy – oba tmavé a teď mám to světlé. Příště si dám pozor, co beru.

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZáznam z pondělního živého vysílání “Jak na léto”
Další článekLepkové obiloviny – pšenice, ječmen, žito a oves