Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený "sýr" je skvělá ingredience pro jednohubky, třeba na romantické večery ve dvou nebo jako chuťovka do letních salátů, k těstovinám či jen tak na zobání k TV.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 bílé natural tofu (co nejpevnější ve struktuře)
  • rýžové nebo ječmenné miso (cca malý šálek)

Jak připravit tofu sýr Misozuke

  1. Rozkrojte nožem (nití) kostku tofu podélně na polovinu, na 2 stejně vysoké části.
  2. Zabalte obě části tofu do kuchyňských utěrek.
  3. Zabalené tofu dejte na talířek a zatěžte ho těžkým předmětem (hrnec, sklenice atp.), aby vytekla přebytečná voda.
  4. Po hodině rozbalte a namažte tofu ze všech stran tenkým množstvím misa, aby bylo tofu zcela pokryté.
  5. Tofu dejte do plastové nebo skleněné krabičky: 1) pro rychlou variantu: nechejte ho marinovat 1 den mimo lednici na lince, 2) pro chuťově lepší, ale delší variantu: umístěte ho do lednice na minimálně 2-3 dny, lépe týden – dva.
  6. Poté seškrábejte miso (použijte ho třeba do polévky nebo do jídla) a tofu nakrájejte na kousky (kostky, tenké plátky).

Praktické

  • Použití: Použijte do salátů, na chleba, do těstovin, jako ozdobu jídel, polévek, jen tak na zobání atp.
  • Udělejte si jednohubky – kostičky Misozuke tofu (případně pro více variant i uzený tempeh) napíchněte spolu s kouskem řasy nori a okurkou (napařenou mrkví, brokolicí, olivou aj.) na párátka a podávejte třeba při slavnostních příležitostech.
  • Uskladnění: Takto upravené tofu vydrží v zavřené krabičce v lednici i několik týdnů.

Děti

  • Takto upravené tofu je hodně slané, proto ho doporučujeme podávat až po 2. roce věku a v menším množství.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....
  1. Tak toto je nejlepší kombinace tofu a misa, jakou jsem jedl – pronesl mladší, kterému miso tak nechutná, že ho hned na začátku nazval hni.sem a i sebemenší kousek v polévce okamžitě rozpozná. Pokračovál dál ještě asi 2 celé minuty v pochvalných ódách, ale ty jsem si všechny už nezapamatovala, což je škoda, protože to bylo neskutěčně kreativní – litovala jsem, že jsem si nepustila diktafon. Co tomu předcházelo bylo taky legrační: hele, něco tu mám – co to je? -pojď ochutnat – to je něco, co mi nechutná? – dám ti malý kousek – mňam, co to Je? tak jsem to prozradila a zbytek už znáte. Jakáže to byla varianta? Obě. Tofu už nemělo tak dlouhou trvanlivost, tak jsem si řekla, že to nechám na lince jeden den. Jenže pak jsme to neměli k čemu sníst, tak to bylo pár dní v ledničce. Ochutnala jsem, ale moc mi to nechutnalo, tak to tam zůstalo dalších pár dní. A to bylo dobře, protože teď nám to s mladším moc chutná.

    • Paráda. Z hnisu na piedestál :-))) Díky za další veselé zpravodajství od vás! 🙂

    • Hnis pobavil… děti ještě nemají vyvinutý smysl pro to, říct to tak, aby se nikdo neurazil a bylo to dost taktní;)

      Jen se chci zeptat, jaké máte miso? My teď ječmenné Sunfoodu a přijde mi chuťově opravdu dobré, málo exotické (u nás rodina nepoznala od polévky s vývarem).

      • Manžel si rád dělá legraci a kluci to od něj „chytli“. Tak jsme doma měli kaše, které jsem tenkrát kupovala a z ječné kaše se stala věčná, z pohankové pohádková atd., stačilo jen permanentkou dopsat, přepsat anebo zaškrtat.
        Miso přesně nevím, koupila jsem co jsem našla u nás ve zdravé stravě, dva různé druhy – oba tmavé a teď mám to světlé. Příště si dám pozor, co beru.

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZáznam z pondělního živého vysílání „Jak na léto“
Další článekLepkové obiloviny – pšenice, ječmen, žito a oves