Domů > Magazín > Blog

Jak ráno uvařit jídlo s sebou do práce, školky či školy

Je možné zvládnout ráno uvařit snídani, oběd  a svačiny s sebou do práce a do školky či školy? Je, když víte, jak na to!

Plánujte jídelníček dopředu

Než se vám dostane zdravé vaření pod kůži, potřebujete mít plán na pár dní dopředu. Ztratíte zbytečně moc času, když až ráno začnete přemýšlet, co byste mohli dát vařit a čím začít!
Rozmyslete si tedy jídelníček na nejbližších pár dnů, ověřte, že máte potřebné suroviny a dokupte co chybí.

TIP PRO ZAČÁTEČNÍKY
Sestavené jídelníčky, kde na sebe jídla navazují, aby se z nich dala rychle připravit snídaně a další jídla, najdete včetně nákupních seznamůKlubu Jíme Jinak a v našich programech Jarní očista, Podzimní detox a Hubneme do plavek.

Připravte si vše večer

Protože ráno je drahá každá minuta, připravte si maximum věcí už večer:

  • nakrájejte si do krabiček zeleninu
  • uvařte si obilí, luštěninu, zeleninový vývar
  • nechte na sporáku připravené potřebné hrnce a vařečky
  • na lince mějte připravený nůž a prkýnko
  • v konvičce mějte nasypaný čaj a v konvici na vaření připravenou vodu, kterou jen zapnete
  • svačinky mějte připravené předem v krabičkách (ovoce, směs oříšků, kus dortu, kváskový chléb s pomazánkou a zeleninou atd.)
  • zelené posypky nakrájíme a dáme do malých mističek
  • mějte na lince připravená dochucovadla jako sůl, olej, sojovou omáčku, koření apod.
  • mějte na lince připravené termosky, krabičky a jídlonosiče, do kterých budete hotové pokrmy dávat
  • vykliďte myčku, aby bylo kam odkládat použité nádobí a mějte prostor v kuchyni na vaření

Nejvíce času zabere čištění a krájení zeleniny, proto si automaticky při každém krájení zeleniny trochu odkládejte do krabiček, aby vám to šlo ráno pěkně od ruky. Místo krájení budete jen sypat do hrnců již připravené porce.

Při každém vaření si něco odložte

Když děláte karbanátky, placky, palačinky a jiná trvanlivější jídla, udělejte si  vždy trochu navíc, abyste si je další den mohli vzít s sebou do práce. Udělat jednu palačinku navíc už není tolik práce a máte skvělou svačinu, když ji namažete marmeládou, nebo oběd, když ji naplníte luštěninovou pomazánkou. Ale rozdělávat ráno těsto, rozpalovat pánvičku a stát u palačinky, aby se nepřipálila, to nás zbytečně zdržuje.
A tak je to se vším. Když děláte pomazánku, odložte část na svačinu. Když děláte dezerty, odložte část na druhý den. Je jednoduší dát kousek perníku do krabičky, když jej zrovna krájíte ke kávě, schovat do špajzu a ráno jen vzít a jít. Určitě nechcete ráno péct perník.

Ráno zapněte sporák, ale nestůjte u něj :-)

  1. Vstaneme a zapneme vše, co se může vařit samo: voda na čaj, vývar na polévku, voda s obilím na kaši nebo jako příloha na oběd, zelenina na tuku pod pokličkou nebo zelenina na na omáčku.
  2. Jdeme se umýt, obléknout, vzbudit děti atd.
  3. Vrátíme se zkontrolovat, zda je vše v pořádku a uděláme další krok: zalijeme čaj, do vroucího vývaru hodíme zeleninu na polévku, podlijeme dušenou zeleninu, aby se nepřipekla.
  4. Jdeme doladit sebe, děti a sbalit věci do práce, zatímco se jídlo samo vaří na sporáku.
  5. Dokončíme jídla: do polévky dáme miso, dochutíme hlavní jídlo, rozmixujeme omáčku, zahustíme guláš apod. podle zvoleného receptu.
  6. Přendáme do termosek, nádobí dáme do myčky a zapneme. Můžeme odejít.

Vyhněte se experimentům

Pokud jste úplný nováček, doporučujeme nejprve si recepty vyzkoušet v čase, kdy nemáte spěch. Když vám jídlo chutná a postup je vám jasný, můžete jej zařadit ráno na snídani. Práce vám půjde rychle od ruky a nebudete se zdržovat neustálým kontrolováním postupu v receptu.
Rozhodně nedoporučujeme ráno experimentovat se složitými a časově náročnými recepty. K snídani si udělejte miso polévku a k obědu rizoto, na svačinu vezměte ovoce. To je pro začátek dobrý odrazový můstek. Postupně to můžete vylepšovat. Možná, že už i takovou jednoduchou dobrotu vám budou kolegové v práci na oběd závidět.

Neztrácejte čas a buďte efektivní

Nejlépe je to vidět na vlastní oči. Vařte s námi podle video receptů a okoukejte naše zkratky a vychytávky: Zdravá snídaně od A do Z, Blesková snídaně, Hlavní jídlo za 20 minut a další video recepty.

Jak budete mít víc a víc praxe ve zdravém vaření, půjde vám ranní chystání lépe od ruky. Výsledný čas záleží také na tom, zda si s sebou nesete jen snídani nebo i oběd, svačinu a večeři a co z toho máte připraveno předem. Na začátku počítejte určitě s větším množstvím času, protože začátečníci mají tendenci nad jídlem stát a “pozorovat ho”, což je zbytečná ztráta času a postupně se naučíte věřit tomu, že se to povede a nebudete hrnce hlídat.

Pokud vaříte jen polévku, je to otázka 3 minut navíc, které budete ráno potřebovat,  abyste si ji mohli vzít s sebou do práce. (Ráno mi vaření polévky nezabere víc než 3 minuty). Pokud vaříte polévku i kaši nebo polévku a hlavní jídlo, budete si muset přivstat o nějaký 10 -15 minut dříve, abyste to stihli zakomponovat do svého běžného rána. Pokud budete dělat s sebou i oběd a svačiny, počítejte zpočátku až 30 minut navíc k vašemu běžnému rannímu rituálu.

TIP na rychlou polévku k obědu – udělejte víc snídaňové miso polévky a do půlky přidejte zbytky obilovin, luštěni nebo těstoviny a máte hustější obědovou polévku hotovou.

Čas investovaný do zdravého jídla je samozřejmě neocenitelný a rychle se vám vrátí v podobě lepšího zdraví a většího množství energie v průběh dne. Ve skutečnosti vás to ani žádný čas navíc stát nebude! Ušetříte totiž čas za cestu na oběd, čekání na jídlo a cestu zpět do práce.

Jak jsem vařila snídani, oběd a svačinky do školy  (Eva, Jíme Jinak)

Když jsme žili ve městě, chodila 3 letá dcera do školky a mladší byla kojenec. Ráno to muselo lítat, abych stihla nachystat 6 jídel:

  • snídani (dělala jsem 2 chody: miso polévku a obilnou kaši se zeleninou, praženými semínky, kvašenou zeleninou a zelenými posypkami)
  • oběd do školky (jiná polévka a hlavní jídlo složené z obilné složky, luštěninové složky, zeleniny, salátku a posypek)
  • dopolední a odpolední svačinu (v zimě jsem dělala teplé, takže dvě termosky navíc)

Byl to tanec, který musel být během jedné hodiny hotový. Kromě vaření jsem musela obě děti obléknout (jednu fyzicky, druhou slovně navigovat), jednu přebalit, druhou posadit na nočník, umýt si zuby spolu s tou větší, kterou jsem musela ještě učesat. Když to všechno klaplo, stihla jsem se nasnídat i já a při odchodu byl oběd v termoskách a svačinky v krabičkách. A běželo se do školky.
Maximum činností jsem se snažila stihnout, dokud děti spaly, případně jsem vařila s menší v šátku. Jakmile se vzbudily, musel být už základ hotový, aby se rozespalá a naprosto zpomalená starší dcera stihla najíst. Neměla jsem čas jí krmit, musela jsem jí dodělat oběd. Jedna seděla na nočníku, druhá se kojila a já u toho snídala. Většinou to klaplo, zásadní problém nastal, když se menší pokakala těsně před odchodem. Pak jsme byli ve školce poslední.

Dnes, když už nemusím děti oblékat, česat apod. je to všechno mnohem rychlejší. I když nemám vůbec nic připraveného (není uvařeno žádné obilí, žádná luštěnina, žádná zelenina nakrájená) a rozhodneme se odjet, jsme schopni do hodiny se nachystat, posnídat, připravit si jídlo na celý den s sebou a odjet.

Jak to řeší ráno ostatní

Mnozí z vás vstávají hodně brzy, přesto jsou ochotní si dělat jídlo s sebou do práce nebo dětem do školky či školy. Když si totiž vyzkoušeli, jak moc dobře jim je po vlastním jídle z domova, neváhají si ráno přivstat:

Muff: Taky jsem si, když jsem ještě byla s dcerou doma, neuměla představit, jak vstávám v pět a vařím. Ale jde to, stihnu ráno nachystat snídani i oběd pro sebe a dceru a někdy ještě i umýt nádobí. Zeleninu krájím až ráno a všechno za hodinu a půl zvládnu, vlastně i dřív. V pět vstávám, ve čtvrt na sedm už se obouváme a vyrážíme na autobus. Stojí to za to.

Spenito: Já vstávám ve 4.40, v 5.20 odjíždím do práce. Za tu dobu si stihnu uvařit polévku i jídlo na oběd,naplním termosky,do toho se mi motají tři psy a jedna kočka které pustím na zahradu, musím jim dát snídani a potom vaří se mnou🙂Takhle to mám přes zimu, od jara do podzimu vstávám ve 4.00 a odjíždím před pátou na kole nebo koloběžce do práce 12km, takže…. když se chce,všechno jde🙂

Dana: Vařím si doma asi rok. Ráno vstávám ve 4 a z domu odjíždím v 5:10. Stihnu synovi nachystat snídani, svačinu, sobě snídani, svačinu a ještě ráno uvařit celý oběd. Ale chvíli trvalo, než jsem to vychytala. Mám na kuchyňské lince nachystané dózy s tím, co budu potřebovat. Když si uvařím večer, tak mi to nechutná. Nemám termosky. Dávám do skleněných krabiček se zacvakávacím víčkem (myslím od tescomy), pak do tašky a obalím ručníky. Vím, že to není ono, ale na termosky zatím nezbývají peníze. A jídlo mám na oběd docela teplé. Jen to ráno, to je fofr. Nesmí se mi nic připlést do cesty.🙂

Lucie: Vstávám každé ráno v 5 a vařím polévku. V 6 jsem v práci. Zvykla jsem si na to a už mi to vůbec nevadí. Ba naopak, když výjimečně jeden den neuvařím, tak se necítím vůbec dobře a zase se rychle vrátím ke své polívečce. Raději jdu večer spát dříve – cca 21:30, než abych se ošidila o svou ranní výbornou snídani. Je to jenom o prioritách🙂

Alena: Ano, u nás je to ráno taky jako v jídelně- výdejně. Vstávám v 5 a v 7 odcházím. Mezitím hygiena, uvaření čtyř snídaní (já a manžel s sebou do práce ve sklenici) a čtyř obědů s sebou každému do práce i školy. Dvě svačinky připravené večer předtím. Někdy stihnu i krátkou jógovou sestavu. A po těch letech mi to již ani nepřijde jako něco navíc. Je to o cviku a nastavení v hlavě.🙂Já nemám sílu na to se s někým někde domlouvat a diskutovat. V jídelně školy je možné si vybrat nemléčnou nebo bezlepkovou dietu, ale víte co…je to dokola maso a brambory, maso a těstoviny. Takže raději naše pestré domácí jídlo. 

Kateřina: Já před 14 dny si klepala na čelo, že se najdou blázni co si ráno polévku vaří. A teď? Jsem se zbláznila taky 😁😁😁 Vše si nachystám večer, ráno hodím do papiňáku na 12 minut, rozmixuji do termosky a piju v práci. 👍

Jak to řeší další rodiny si můžete přečíst v příbězích čtenářů nebo poslechnout rozhovory s maminkami, které ráno dětem vaří jídlo s sebou, protože to vyřešilo jejich zdravotní problémy jako jsou alergie, ekzémy apod.

Nebojte se a zkuste to taky!

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jsem tu úplný nováček a začátečník. Info mám od kamarádky a co si tu přečtu. Chtěla bych se zeptat, jaké používáte termosky nebo jídlo nosiče, aby jídlo vydrželo do oběda teplé. Děkuji 😉

barunka12
8. 11. 2022

Tak tenhle článek mi neskutečně pomohl. Vždy mi přišlo naprosto absurdní,že bych měla vařit až ráno. Když jsem.si přečetla, jak na to, že si vlastně všechno na ráno připravím, tak to zase taková věda není. Vstávám jen o 15 min.dříve a myslím si,že to časem bude i míň. Dneska je to teprve 2.den,co vařím ráno čerstvé jídlo, ale už teďjsem z toho nadšená a baví mě to. Děkuji za článek a za vaše stránky.
S láskou Barča 🥰🥰👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

68
24

Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček

Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte si postavu do plavek a zl...
15
4

Ulevilo se mi od starostí a cítím se líp (Alice, 50 let)

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě náročnějším lednem. Nějak jsem se vším prokous...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...