Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Švestkový puding

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Švestkový dezert se smetanovým krémem je snadný na přípravu, přitom chutná velmi luxusně.

Ingredience
na 2 porce
  • 6-8 zralých švestek
  • 1 dl mandlové mléko
  • 1-2 lžíce rýžového sirupu (není nutný)
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 2 lžičky kuzu
  • 1,5 dl vody
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, ořechy (není nutné)

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit pudinkový krém ze švestek

  1. Vypeckované švestky nakrájíme na kousky, zalijeme 1,5 dl vody, přidáme špetku skořice a pár zrnek soli. Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme.
  2. Mezitím si připravíme “smetanový krém” z mandlového mléka. Dáme ho prohřát. Kdo má rád sladší, přidá trochu rýžového sirupu. V trošce studeného mléka promícháme lžičku kuzu. Přilijeme k mléku a mícháme do zhoustnutí. Necháme stranou.
  3. Rozvařené švestky rozmixujeme do hladka. Rozmícháme lžičku kuzu v trošce vody nebo mléka a vrátíme zpět prohřát. Ohříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne.
  4. Švestkový puding nalijeme do skleniček a poté jako ozdobu a zjemnění nalijeme “smetanový krém”.

Praktické

  • Množství rýžového sirupu zvolte podle chuti a potřeby. Čím zralejší máte švestky, tím bude dezert sladší.
  • Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo jiným obilným sirupem.

Obměna

  • Lze použít jakékoliv rostlinné mléko.
  • Kuzu můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo arowrotem.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku. Pokud máte menší dítě a už dostává ovoce, můžete bez obav dát i tento dezert.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem nevyléčitelný optimista. Razím heslo, že i malí lidé dokážou dělat velké věci. A že vše začíná i končí v kuchyni. Že vše souvisí se vším, že na každou bolest existuje lék. Že všechno je správně. Moje oblíbené citáty jsou dva. On Ivana Hlinky - Hlavně se z toho nepos... a Daina Heera - Všechno je volba. Cestujeme a posloucháme jazz, blues a starý fláky z dob, kdy světu vládl beat a poctivé jídlo. Kdy vše bylo doopravdy a bez selfie.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

veronbak
17. 9. 2021

No jasně, že kůži ne… kuzu… krám přepisovací…

veronbak
17. 9. 2021

Rozhodně oceňuji další tip na zbavení se švestek 😉 chuťově dobré, použila jsem kůži, konzistence spíše tekutá, rozhodně bych to nenazývala puding, asi ani krém 😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Švestkové nepečené dortíky bez lepku

Rychlý a jednoduchý dezert, který už je i naporcovaný? Tak přesně takové jsou tyto dortíky, které jsou navíc bez lepku, cukru i mléka. Věřím, že kombinaci ...

Bezlepkový cheesecake

Jednoduchý, rychlý, bez lepku, cukru a mléka. Takový je tento cheesecake, který připravíte během chvilky. Jelikož je velmi jedlý, tak doporučuji si kousek ...

Arašídové řezy bez lepku

Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale...

Nepečené cizrnové řezy (bez lepku)

Jednoduchý a chutný dezert, který připravíte během chvilky a zaručeně si pochutnáte. Doporučuji jej nechat odležet přes noc, aby si chutě hezky sedly a vše...

Kakaový chia pudink

Když nás honí mlsná a není moc času, chia pudink to vždy jistí.

Makovo-višňový dortík

Sezóna višní a třešní je tady a byla by škoda toho nevyužít právě třeba do dezertu. V tomto zdravém osvěžujícím dortíku nenajdete mléko, cukr, vejce ani le...