- 6-8 zralých švestek
- 1 dl mandlové mléko
- 1-2 lžíce rýžového sirupu (není nutný)
- špetka skořice
- špetka soli
- 2 lžičky kuzu
- 1,5 dl vody
- na ozdobení: čerstvé ovoce, ořechy (není nutné)
Jak připravit pudinkový krém ze švestek
- Vypeckované švestky nakrájíme na kousky, zalijeme 1,5 dl vody, přidáme špetku skořice a pár zrnek soli. Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme.
- Mezitím si připravíme “smetanový krém” z mandlového mléka. Dáme ho prohřát. Kdo má rád sladší, přidá trochu rýžového sirupu. V trošce studeného mléka promícháme lžičku kuzu. Přilijeme k mléku a mícháme do zhoustnutí. Necháme stranou.
- Rozvařené švestky rozmixujeme do hladka. Rozmícháme lžičku kuzu v trošce vody nebo mléka a vrátíme zpět prohřát. Ohříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne.
- Švestkový puding nalijeme do skleniček a poté jako ozdobu a zjemnění nalijeme “smetanový krém”.
Praktické
- Množství rýžového sirupu zvolte podle chuti a potřeby. Čím zralejší máte švestky, tím bude dezert sladší.
- Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo jiným obilným sirupem.
Obměna
- Lze použít jakékoliv rostlinné mléko.
- Kuzu můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo arowrotem.
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku. Pokud máte menší dítě a už dostává ovoce, můžete bez obav dát i tento dezert.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
No jasně, že kůži ne… kuzu… krám přepisovací…
Rozhodně oceňuji další tip na zbavení se švestek 😉 chuťově dobré, použila jsem kůži, konzistence spíše tekutá, rozhodně bych to nenazývala puding, asi ani krém 😁