Švestkový dezert se smetanovým krémem je snadný na přípravu, přitom chutná velmi luxusně.

Ingredience
na 2 porce
  • 6-8 zralých švestek
  • 1 dl mandlové mléko
  • 1-2 lžíce rýžového sirupu (není nutný)
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 2 lžičky kuzu
  • 1,5 dl vody
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, ořechy (není nutné)

Jak připravit pudinkový krém ze švestek

  1. Vypeckované švestky nakrájíme na kousky, zalijeme 1,5 dl vody, přidáme špetku skořice a pár zrnek soli. Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme.
  2. Mezitím si připravíme „smetanový krém“ z mandlového mléka. Dáme ho prohřát. Kdo má rád sladší, přidá trochu rýžového sirupu. V trošce studeného mléka promícháme lžičku kuzu. Přilijeme k mléku a mícháme do zhoustnutí. Necháme stranou.
  3. Rozvařené švestky rozmixujeme do hladka. Rozmícháme lžičku kuzu v trošce vody nebo mléka a vrátíme zpět prohřát. Ohříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne.
  4. Švestkový puding nalijeme do skleniček a poté jako ozdobu a zjemnění nalijeme „smetanový krém“.

Praktické

  • Množství rýžového sirupu zvolte podle chuti a potřeby. Čím zralejší máte švestky, tím bude dezert sladší.
  • Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo jiným obilným sirupem.

Obměna

  • Lze použít jakékoliv rostlinné mléko.
  • Kuzu můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo arowrotem.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku. Pokud máte menší dítě a už dostává ovoce, můžete bez obav dát i tento dezert.

 

  1. Rozhodně oceňuji další tip na zbavení se švestek 😉 chuťově dobré, použila jsem kůži, konzistence spíše tekutá, rozhodně bych to nenazývala puding, asi ani krém 😁

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSpaghettoni alla crudaiola
Další článekDomácí houbové koření z bedly