Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Novoroční čočková polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeho domu, vyzkoušejte náš recept. Krásně červená, lahodná a voňavá luštěninový polévka je vhodná nejen na sváteční stůl, ale pokaždé, když se chcete zahřát.

Ingredience
4 porce
  • 100 g čočky
  • 100 g červené rýže
  • 50 g cizrny
  • cibule
  • česnek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • mletá paprika
  • celý kmín
  • kurkuma
  • olej
  • kysané zelí
  • plátky sušené (nebo čerstvé) červené řepy
  • voda
  • sůl
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • tamari
  • umeocet
  • pepř

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

Jak připravit červenou polévku z čočky s kysaným zelím

  1. Namočte cizrnu přes noc.
  2. Ráno vyměňte vodu a vařte (nejlépe v tlakovém hrnci) 60 minut s mořskou řasou, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.
  3. Do sekáčku vložte mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozsekejte na drobno.
  4. Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte kmín, mletou papriku a nasekanou zeleninu. Orestujte. Čočku a rýži propláchněte v sítku studenou vodou, poté přidejte do pánve, zalijte vodou, přidejte kurkumu, umeocet a osolte. Uveďte do varu. Vařte 20 minut.
  5. Po 20 minutách přidejte kysané zelí, uvařenou cizrnu a plátky řepy. Vařte dalších 10 minut. Ke konci přidejte tamari, pepř a promíchejte. Polévka má být hustá. Na talíři posypejte petrželkou a čerstvou jarní cibulkou.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Přes léto suším zeleninu a když se hodí tak používám – například červenou řepu, mám jí na plátky i namletou na prášek.
  • Když si cizrnu uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.

Obměna

  • Pokud nemáte sušenou řepu, použijte řepu čerstvou.
  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ňamka jako vždy.

Mila Beata
23. 8. 2024

Mnam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat např...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.