Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Novoroční čočková polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeho domu, vyzkoušejte náš recept. Krásně červená, lahodná a voňavá luštěninový polévka je vhodná nejen na sváteční stůl, ale pokaždé, když se chcete zahřát.

Ingredience
4 porce
  • 100 g čočky
  • 100 g červené rýže
  • 50 g cizrny
  • cibule
  • česnek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • mletá paprika
  • celý kmín
  • kurkuma
  • olej
  • kysané zelí
  • plátky sušené (nebo čerstvé) červené řepy
  • voda
  • sůl
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • tamari
  • umeocet
  • pepř

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

Jak připravit červenou polévku z čočky s kysaným zelím

  1. Namočte cizrnu přes noc.
  2. Ráno vyměňte vodu a vařte (nejlépe v tlakovém hrnci) 60 minut s mořskou řasou, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.
  3. Do sekáčku vložte mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozsekejte na drobno.
  4. Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte kmín, mletou papriku a nasekanou zeleninu. Orestujte. Čočku a rýži propláchněte v sítku studenou vodou, poté přidejte do pánve, zalijte vodou, přidejte kurkumu, umeocet a osolte. Uveďte do varu. Vařte 20 minut.
  5. Po 20 minutách přidejte kysané zelí, uvařenou cizrnu a plátky řepy. Vařte dalších 10 minut. Ke konci přidejte tamari, pepř a promíchejte. Polévka má být hustá. Na talíři posypejte petrželkou a čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Přes léto suším zeleninu a když se hodí tak používám – například červenou řepu, mám jí na plátky i namletou na prášek.
  • Když si cizrnu uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.

Obměna

  • Pokud nemáte sušenou řepu, použijte řepu čerstvou.
  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Trošku připomíná takovou dietní verzi kyselice-odtud zřejmě ten název “novorocni”😊 jinak je to pokrm, který se prezentuje na talíři sám 👍

Věra Erbenová
2. 1. 2022

Skvělá polévka :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat např...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.