Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Novoroční čočková polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeho domu, vyzkoušejte náš recept. Krásně červená, lahodná a voňavá luštěninový polévka je vhodná nejen na sváteční stůl, ale pokaždé, když se chcete zahřát.

Ingredience
4 porce
  • 100 g čočky
  • 100 g červené rýže
  • 50 g cizrny
  • cibule
  • česnek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • mletá paprika
  • celý kmín
  • kurkuma
  • olej
  • kysané zelí
  • plátky sušené (nebo čerstvé) červené řepy
  • voda
  • sůl
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • tamari
  • umeocet
  • pepř

Zdravím Evi, chci Vám poděkovat za kurz Podzimní detox, kterým jsem před Vánoci prošla. Jsem na mateřské dovolené se ...

Jak připravit červenou polévku z čočky s kysaným zelím

  1. Namočte cizrnu přes noc.
  2. Ráno vyměňte vodu a vařte (nejlépe v tlakovém hrnci) 60 minut s mořskou řasou, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.
  3. Do sekáčku vložte mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozsekejte na drobno.
  4. Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte kmín, mletou papriku a nasekanou zeleninu. Orestujte. Čočku a rýži propláchněte v sítku studenou vodou, poté přidejte do pánve, zalijte vodou, přidejte kurkumu, umeocet a osolte. Uveďte do varu. Vařte 20 minut.
  5. Po 20 minutách přidejte kysané zelí, uvařenou cizrnu a plátky řepy. Vařte dalších 10 minut. Ke konci přidejte tamari, pepř a promíchejte. Polévka má být hustá. Na talíři posypejte petrželkou a čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Přes léto suším zeleninu a když se hodí tak používám – například červenou řepu, mám jí na plátky i namletou na prášek.
  • Když si cizrnu uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.

Obměna

  • Pokud nemáte sušenou řepu, použijte řepu čerstvou.
  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vieruško, výborná, jako vždycky. Jen bez cizrny, naopak jsem přidala jáhlové vločky a kešu smetanu.😁

Novoroční polévku jsem nenovoročně vařila na začátku listopadu, protože jsem chtěla upotřebit malý zbytek uvařené cizrny, dvě různé čočky v malých skleničkách, zbytek rýžové smetany a kopru. Na začátku vaření jsem z toho byla trochu rozpačitá a červenou řepu, kterou nemám moc ráda, jsem zvažovala opravdu hodně. Nakonec jsem ji tam dala a vyplatilo se, kouzlo se povedlo a polévka byla opravdu moc dobrá :-). Takže tímto děkuji za recept a přidávám ji do svých stálic.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.