Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Ingredience
4 porce
  • 8 větších žampionů
  • 160 g rýže basmati
  • 100 g čočky
  • petrželka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • trocha řapíkatého celeru
  • pažitka
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • umeocet
  • tamari
  • sušené cuketové květy na ozdobu (volitelné)
  • sušená červená řepa na ozdobu (volitelné)

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Jak připravit zapečené žampiony s nádivkou bez lepku

  1. Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na jemno. Do pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte nasekanou zeleninu, mletou papriku a orestujte. Čočku propláchněte v sítku studenou vodou a poté přidejte do pánve. Podlijte trochou vody, lžící umeocta, osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky. Ke konci varu přimíchejte tamari.
  2. Rýži uvařte a nechte stranou.
  3. Oddělte nožičky hub od hlaviček. Hlavičky osolte a opepřete a zakápněte trochou oleje. Do mixéru vložte nožičky hub, sůl, pepř, česnek, trochu oleje a petrželovou nať. Rozmixujte a rozmixovanou hmotu smíchejte s trochou vařené rýže. Naplňte touto hmotou kloboučky hub, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, troškou vody a dej péct do trouby na 220°C. Pečte dozlatova.
  4. Na talíř naservírujte rýži, čočku, doprostřed dejte pečenou houbu a posypejte pažitkou. Můžete ozdobit sušenými cuketovými květy a práškem z červené řepy.

Praktické

  • Sušené květy a prášek z řepy, použité v receptu na ozdobení, nemíváme běžně k dispozici a lze je vynechat. Můžete se ale inspirovat pro další zahrádkářskou sezónu a během ní si je doma připravit.

Obměna

  • Jako přílohu můžete podávat jakoukoliv jinou obilovinu.
  • Můžete použít jakoukoliv čočku.
  • Na plnění se skvěle hodí například i houby portobello.
  • Talíř dozdobte podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě teď se směju tomu, co jsem to provedla za kreaci na tom talíři 😀. Děkujeme za další prima recept.

Vierko rychlá dobrota…mňam, místo čočky jsem měla uvařenou cizrnu, a část jsem rozmixovala a bylo to moc dobré…děkuji, opravdu jsem si pochutnala…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...