Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené špaldové těstoviny marziany

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Zapečené těstoviny patří u nás k oblíbeným pokrmům v chladnějších dnech. Barevná zelenina a zajímavé těstoviny udělají radost malým i velkým strávníkům. Dají se snadno připravit i v bezlepkové verzi, stačí vyměnit špaldové těstoviny za rýžové či kukuřičné. Tato je veganská a velmi chutná.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení bezvaječných špaldových těstovin (500 g)
  • 1 uzené tofu
  • 2 cibule
  • 1 cuketa
  • kus dýně hokkaido
  • 4 stonky mangoldu
  • sušené koření: mletý kmín, rozmarýn, tymián, koriandr
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku studené vody
  • olej
  • sůl

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak udělat zapečené těstoviny s tofu a se zeleninou

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a dáme vařit vodu na těstoviny.
  2. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, tofu na větší, mangold na proužky.
  3. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  4. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku, koření a společně orestujeme.
  5. Než se voda začne vařit, dusíme zeleninu pod pokličkou na mírném plameni.
  6. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu a po uvaření slijeme.
  7. Hrnec se zeleninou vypneme.
  8. V půl hrnku vody rozmícháme kukuřičný škrob a hořčici, nalijeme k zelenině a přidáme těstoviny.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 25 minut, dokud se neudělá zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo ještě rychleji připravené.
  • Když necháte trochu vychladnout, bude vám lépe držet tvar, horké má tendenci se trochu rozpadat.
  • Při větší teplotě či použití horkovzduchu stačí zapéct krátce – vše už je vařené, zelenina i těstoviny.
  • Pro bezlepkovou dietu dáme bezlepkové těstoviny (rýžové, kukuřičné apod.), tofu natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Místo kukuřičného škrobu můžete zadělat pohankovou moukou nebo ve vodě rozmixovaným lněným semínkem.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.
  • Místo hořčice můžeme dát česnek nebo zázvorovou šťávu.

Kombinujeme

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
17. 11. 2021

Pri “zapečených” receptoch mám vždy dilemu_ dokončiť postup alebo preskočiť posledný krok a jedlo zjesť hneď po zamiešaní,ale dnes zvíťazila trpezlivosť a bol skvelý obed🙂+huby,napadený karfiol a ruž.kel,kvasená

Špaldové marziany (těstovinové “radiátory”) u nás nemají, ale i tak to chutnalo moc dobře!
A taky u nás 500 g těstovin nevystačí pro osm lidí, ale za to si můžeme sami:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.