Domů > Magazín > Blog

Test rostlinných masových alternativ. Jak dopadly?

S alternativami pro vegany a vegetariány jako by se roztrhl pytel. Už i běžné obchody nabízí řadu produktů. Kromě rostlinných jogurtů, sýrů a mlék, nabízejí obchody i párky, burgery, nugetky, salámy, klobásky a další alternativy klasických masových výrobků. Jak dopadly tyto produkty v laboratoři? Měřil se obsah živin, pátralo se po nežádoucích látkách a hodnotila se i chuť.

11 ne-masových výrobků podrobeno testům

Nezávislá organizace dTest poslala 11 vzorků veganských a vegetariánských masných výrobků do laboratoře, aby zjistily, jak se moc se blíží klasice. Chemické analýzy se zaměřily na obsah bílkovin, tuku, složení mastných kyselin i nežádoucí pesticidy. Senzorická analýza zase ověřila, zda rostlinné „maso“ uspokojí chutě zákazníků.

Testy nepřinesly žádné nepříjemné překvapení

Řada výrobků dokázala množstvím bílkovin i tuku držet krok se skutečnými masnými výrobky, ale samozřejmě tu byly i výjimky. Naměřené hodnoty také v několika případech ukázaly na potíže s přesností výživových hodnot.

Velmi dobře dopadlo pátrání po nežádoucích látkách. Rostlinné alternativy masa obsahují širokou paletu různých ingrediencí z celého světa – rostlinných bílkovin, koření a ochucujících extraktů. Rezidua pesticidů testy odhalily pouze v jediném případě. Nežádoucí mikroorganismy – plísně, kvasinky a bakterie Escherichia coli a Listeria – nebyly nalezeny v žádném vzorku.

Problémy s konzistencí a nevyváženou chutí

Skupina hodnotitelů z řad běžné populace hodnotila veganské maso nejčastěji známkou dostatečná. Obecně měly dle nich rostlinné párky a burgery největší problémy s konzistencí a nevyváženou chutí.

Jak vybírat rostlinné “masné” výrobky

Přečtěte si také:
Masové náhražky dobýjí svět
Burger z umělého masa. Zákazníci prý nepoznají rozdíl
Roste zájem o rostlinné alternativy potravin
Nejčastější chyby v jídelníčku
Proč jsou masové alternativy chybou v jídelníčku

Bílkoviny

Náhrady masných výrobků jsou vždy postaveny na bázi rostlinné bílkoviny (u vegetariánských produktů lze narazit i na výrobky s vaječnou bílkovinou). Nejčastěji na bázi luštěninové – zejména sóji (nefermentovaná sója je k pravidlené konzumaci nevhodná – a jaká sója je tedy vhodná?) a hrachu, kombinované například s proteinem z obilovin, typicky z pšenice. Směs různých druhů bílkovin pomáhá ve veganských a vegetariánských výrobcích kompenzovat přirozenou výživovou neplnohodnotnost rostlinných bílkovin. Obsah bílkovin v masných výrobcích se pohybuje nad 13 % a řada rostlinných alternativ s nimi dokáže držet krok.

Tuky

Rostlinné a skutečné masné výrobky se liší i obsaženým tukem. Veganské a vegetariánské výrobky často obsahují řepkový, slunečnicový případně kokosový olej. Výsledkem je odlišná struktura tuku, především nižší podíl nasycených mastných kyselin.

Složení

Při nákupu vegetariánských a veganských masných výrobků je třeba počítat s vyšším počtem (výživově nepříliš vhodných) ingrediencí, než u běžných uzenin. Často se využívají rostlinné barviva, nefermentovaná sója (proč je pro nás nevhodná?), ochucující extrakty, zahušťovadla a další aditiva. U těchto výrobků jsou důležité pro dosažení masu podobné struktury a chuti.

Příklad složení mražených klobásek od  LINDA MCCARTNEY’S: Rehydrovaný texturovaný sójový protein (64 %), voda, koncentrát sójového proteinu, palmový olej, koření (siřičitany) (dextróza, sůl, příchutě, cibulový prášek, kvasnicový výtažek, barvivo: červený oxid železitý), řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka (pšeničná mouka, uhličitan vápenatý, železo, niacin, thiamin), sůl, kypřící látka: hydrogenuhličitan amonný), stabilizátor: methylcelulóza, rajčatový protlak, sůl.

Většina těchto výrobků bývá navíc mražených. Mražená jídla nejsou příliš vhodná, berou nám energii a mají ochlazující účinek, i když je tepelně upravíme.

Kupujete rostlinné masové alternativy?

Nebo preferujete raději luštěniny a výrobky jako jsou tempeh, tofu či seitan?

zdroj: dtest

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

My také kupujeme spíš tofu, tempeh, občas robi maso, rostlinnou paštiku.

Ale než jíst klobásky Linda McCartneys, tak to mi o hodně přívětivější přijde klasické maso plus sůl:-)

Stiborovamartina
11. 3. 2020

Bohužel je to zase “populární ” a zase špatně. Tak jako boom se sójou, light produkty.. ale zase to máte rychle připravené, hned hotové. Akorát ten poměr ceny – moje fazolové karbanátky za 10 kč/2 x burger za cca 100,- a to nemluvím o plastech, ve kterém je to balené:(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový seitan

Seitan je alternativa, která se dá použít všude tam, kde byste jinak použili maso. Klasický seitan se dělá z pšeničné bílkoviny, tento je ale úplně bez lep...
9
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
22
9

Moje veganské Vánoce

Stromeček, cukroví, kapr, dárky, koledy…To jsou teď nejčastější témata během prosince. Každý řeší Vánoce. Nakupuje, šílí, cpe se. Jak to ale dělá veg...
21
12

Sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava – jde to dohromady?

Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta...

Plněná roláda s pestem a tofu

Věrná alternativa klasických plněných masových rolád ve veganské variantě. Doporučujeme podávat s “bramborovou” kaší :-)
11
1

Jak konzumovat a používat v kuchyni tempeh a tofu

Tofu a tempeh jsou plné bílkovin, lehce stravitelné a nenadýmavé zdroje bílkovin, které lze v kuchyni ihned použít. Jak je konzumovat a používat v kuchyni?...