Domů > Magazín > Blog

Test rostlinných masových alternativ. Jak dopadly?

S alternativami pro vegany a vegetariány jako by se roztrhl pytel. Už i běžné obchody nabízí řadu produktů. Kromě rostlinných jogurtů, sýrů a mlék, nabízejí obchody i párky, burgery, nugetky, salámy, klobásky a další alternativy klasických masových výrobků. Jak dopadly tyto produkty v laboratoři? Měřil se obsah živin, pátralo se po nežádoucích látkách a hodnotila se i chuť.

11 ne-masových výrobků podrobeno testům

Nezávislá organizace dTest poslala 11 vzorků veganských a vegetariánských masných výrobků do laboratoře, aby zjistily, jak se moc se blíží klasice. Chemické analýzy se zaměřily na obsah bílkovin, tuku, složení mastných kyselin i nežádoucí pesticidy. Senzorická analýza zase ověřila, zda rostlinné „maso“ uspokojí chutě zákazníků.

Testy nepřinesly žádné nepříjemné překvapení

Řada výrobků dokázala množstvím bílkovin i tuku držet krok se skutečnými masnými výrobky, ale samozřejmě tu byly i výjimky. Naměřené hodnoty také v několika případech ukázaly na potíže s přesností výživových hodnot.

Velmi dobře dopadlo pátrání po nežádoucích látkách. Rostlinné alternativy masa obsahují širokou paletu různých ingrediencí z celého světa – rostlinných bílkovin, koření a ochucujících extraktů. Rezidua pesticidů testy odhalily pouze v jediném případě. Nežádoucí mikroorganismy – plísně, kvasinky a bakterie Escherichia coli a Listeria – nebyly nalezeny v žádném vzorku.

Problémy s konzistencí a nevyváženou chutí

Skupina hodnotitelů z řad běžné populace hodnotila rostlinné alternativy masa nejčastěji známkou dostatečná. Obecně měly dle nich rostlinné párky a burgery největší problémy s konzistencí a nevyváženou chutí.

Jak vybírat rostlinné “masné” výrobky

Přečtěte si také:
Masové náhražky dobýjí svět
Burger z umělého masa. Zákazníci prý nepoznají rozdíl
Roste zájem o rostlinné alternativy potravin
Nejčastější chyby v jídelníčku
Proč jsou masové alternativy chybou v jídelníčku

Bílkoviny

Náhrady masných výrobků jsou vždy postaveny na bázi rostlinné bílkoviny (u vegetariánských produktů lze narazit i na výrobky s vaječnou bílkovinou). Nejčastěji na bázi luštěninové – zejména sóji (nefermentovaná sója je k pravidlené konzumaci nevhodná – a jaká sója je tedy vhodná?) a hrachu, kombinované například s proteinem z obilovin, typicky z pšenice. Směs různých druhů bílkovin pomáhá ve veganských a vegetariánských výrobcích kompenzovat přirozenou výživovou neplnohodnotnost rostlinných bílkovin. Obsah bílkovin v masných výrobcích se pohybuje nad 13 % a řada rostlinných alternativ s nimi dokáže držet krok.

Tuky

Rostlinné a skutečné masné výrobky se liší i obsaženým tukem. Veganské a vegetariánské výrobky často obsahují řepkový, slunečnicový případně kokosový olej. Výsledkem je odlišná struktura tuku, především nižší podíl nasycených mastných kyselin.

Složení

Při nákupu vegetariánských a veganských masných výrobků je třeba počítat s vyšším počtem (výživově nepříliš vhodných) ingrediencí, než u běžných uzenin. Často se využívají rostlinné barviva, nefermentovaná sója (proč je pro nás nevhodná?), ochucující extrakty, zahušťovadla a další aditiva. U těchto výrobků jsou důležité pro dosažení masu podobné struktury a chuti.

Příklad složení mražených klobásek od  LINDA MCCARTNEY’S: Rehydrovaný texturovaný sójový protein (64 %), voda, koncentrát sójového proteinu, palmový olej, koření (siřičitany) (dextróza, sůl, příchutě, cibulový prášek, kvasnicový výtažek, barvivo: červený oxid železitý), řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka (pšeničná mouka, uhličitan vápenatý, železo, niacin, thiamin), sůl, kypřící látka: hydrogenuhličitan amonný), stabilizátor: methylcelulóza, rajčatový protlak, sůl.

Většina těchto výrobků bývá navíc mražených. Mražená jídla nejsou příliš vhodná, berou nám energii a mají ochlazující účinek, i když je tepelně upravíme.

Kupujete rostlinné masové alternativy?

Nebo preferujete raději luštěniny a výrobky jako jsou tempeh, tofu či seitan?

zdroj: dtest

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

My také kupujeme spíš tofu, tempeh, občas robi maso, rostlinnou paštiku.

Ale než jíst klobásky Linda McCartneys, tak to mi o hodně přívětivější přijde klasické maso plus sůl:-)

Stiborovamartina
11. 3. 2020

Bohužel je to zase “populární ” a zase špatně. Tak jako boom se sójou, light produkty.. ale zase to máte rychle připravené, hned hotové. Akorát ten poměr ceny – moje fazolové karbanátky za 10 kč/2 x burger za cca 100,- a to nemluvím o plastech, ve kterém je to balené:(

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

klub
4

Jak upravit jídelníček u dětí s ADHD

Strava má na nemoc ADHD (hyperaktivitu), která je v dnešní době u dětí velmi rozšířenou nemocí, velký vliv. A jak tedy sestavit jídelníček tak, abychom úsp...
2
2

Pravda o veganství aneb není to jen o jídle…

Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si, jaké jsou pr...
5

Seitan: součást zdravého jídelníčku?

Seitan je jinými slovy koncentrovaný lepek vyrobený z lepkové mouky. Může být vůbec taková potravina součástí zdravého jídelníčku, když se v dnešní době le...
2

Burger z umělého masa: zákazníci prý nepoznají rozdíl

Burger King vyměnil u své vlajkové lodi – nejoblíbenějšího burgeru Whopper – hovězí maso za rostlinnou alternativu, umělé maso z produkce Impos...
12

Rostlinné “klobásky”

Pokud hledáte náhradu za maso, zkuste tyto vegan klobásky. Jsou jednoduché na výrobu a výborné chuti. Hodí se do gulášů, polévek, jako párek v rohlíku, na ...
10
26

Kompletní přehled druhů tofu a jejich použití v kuchyni

Přírodní, hedvábné, uzené, marinované, lahůdkové, ochucené… Jak se v nich vyznat? Které koupit a na co ho použít? Jak které chutná? Jaké jsou mezi ni...