11 ne-masových výrobků podrobeno testům
Nezávislá organizace dTest poslala 11 vzorků veganských a vegetariánských masných výrobků do laboratoře, aby zjistily, jak se moc se blíží klasice. Chemické analýzy se zaměřily na obsah bílkovin, tuku, složení mastných kyselin i nežádoucí pesticidy. Senzorická analýza zase ověřila, zda rostlinné „maso“ uspokojí chutě zákazníků.
Testy nepřinesly žádné nepříjemné překvapení
Řada výrobků dokázala množstvím bílkovin i tuku držet krok se skutečnými masnými výrobky, ale samozřejmě tu byly i výjimky. Naměřené hodnoty také v několika případech ukázaly na potíže s přesností výživových hodnot.
Velmi dobře dopadlo pátrání po nežádoucích látkách. Rostlinné alternativy masa obsahují širokou paletu různých ingrediencí z celého světa – rostlinných bílkovin, koření a ochucujících extraktů. Rezidua pesticidů testy odhalily pouze v jediném případě. Nežádoucí mikroorganismy – plísně, kvasinky a bakterie Escherichia coli a Listeria – nebyly nalezeny v žádném vzorku.
Problémy s konzistencí a nevyváženou chutí
Skupina hodnotitelů z řad běžné populace hodnotila veganské maso nejčastěji známkou dostatečná. Obecně měly dle nich rostlinné párky a burgery největší problémy s konzistencí a nevyváženou chutí.
Jak vybírat rostlinné “masné” výrobky
Přečtěte si také:
– Masové náhražky dobýjí svět
– Burger z umělého masa. Zákazníci prý nepoznají rozdíl
– Roste zájem o rostlinné alternativy potravin
– Nejčastější chyby v jídelníčku
– Proč jsou masové alternativy chybou v jídelníčku
Bílkoviny
Náhrady masných výrobků jsou vždy postaveny na bázi rostlinné bílkoviny (u vegetariánských produktů lze narazit i na výrobky s vaječnou bílkovinou). Nejčastěji na bázi luštěninové – zejména sóji (nefermentovaná sója je k pravidlené konzumaci nevhodná – a jaká sója je tedy vhodná?) a hrachu, kombinované například s proteinem z obilovin, typicky z pšenice. Směs různých druhů bílkovin pomáhá ve veganských a vegetariánských výrobcích kompenzovat přirozenou výživovou neplnohodnotnost rostlinných bílkovin. Obsah bílkovin v masných výrobcích se pohybuje nad 13 % a řada rostlinných alternativ s nimi dokáže držet krok.
Tuky
Rostlinné a skutečné masné výrobky se liší i obsaženým tukem. Veganské a vegetariánské výrobky často obsahují řepkový, slunečnicový případně kokosový olej. Výsledkem je odlišná struktura tuku, především nižší podíl nasycených mastných kyselin.
Složení
Při nákupu vegetariánských a veganských masných výrobků je třeba počítat s vyšším počtem (výživově nepříliš vhodných) ingrediencí, než u běžných uzenin. Často se využívají rostlinné barviva, nefermentovaná sója (proč je pro nás nevhodná?), ochucující extrakty, zahušťovadla a další aditiva. U těchto výrobků jsou důležité pro dosažení masu podobné struktury a chuti.
Příklad složení mražených klobásek od LINDA MCCARTNEY’S: Rehydrovaný texturovaný sójový protein (64 %), voda, koncentrát sójového proteinu, palmový olej, koření (siřičitany) (dextróza, sůl, příchutě, cibulový prášek, kvasnicový výtažek, barvivo: červený oxid železitý), řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka (pšeničná mouka, uhličitan vápenatý, železo, niacin, thiamin), sůl, kypřící látka: hydrogenuhličitan amonný), stabilizátor: methylcelulóza, rajčatový protlak, sůl.
Většina těchto výrobků bývá navíc mražených. Mražená jídla nejsou příliš vhodná, berou nám energii a mají ochlazující účinek, i když je tepelně upravíme.
Kupujete rostlinné masové alternativy?
Nebo preferujete raději luštěniny a výrobky jako jsou tempeh, tofu či seitan?
zdroj: dtest
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
My také kupujeme spíš tofu, tempeh, občas robi maso, rostlinnou paštiku.
Ale než jíst klobásky Linda McCartneys, tak to mi o hodně přívětivější přijde klasické maso plus sůl:-)
Bohužel je to zase “populární ” a zase špatně. Tak jako boom se sójou, light produkty.. ale zase to máte rychle připravené, hned hotové. Akorát ten poměr ceny – moje fazolové karbanátky za 10 kč/2 x burger za cca 100,- a to nemluvím o plastech, ve kterém je to balené:(