Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Roste zájem o rostlinné alternativy potravin. Přichází i nevejce

bez mléka

Nemléka, nejogurty, nemasa, to vše už na našem trhu máme. Teď přichází na scénu i nevejce. Rostlinné alternativy se stávají čím dál tím více populárními. A to je znát i v obchodech – rostlinné nápoje trhají v prodejích rekordy.

Svět veggie rychle roste

Každý 10. Čech ve věku 18-34 (tj. až 5 % Čechů) nejí maso, zjistila agentura Ipsos letos v březnu. Zároveň téměř třetina uvádí, že plánuje v příštím roce jíst více ryb a luštěnin a naopak méně červeného masa a masných výrobků.

Tomuto trendu se přizpůsobují i obchody a jejich tržby strmě rostou. A kromě start-upů a malých firem začínají rostlinné náhražky, někdy označované jako veganské maso, vyrábět i velké firmy jako je Coca Cola (rostlinná mléka AdeZ), Nestlé (rostlinné “placky”) nebo Danone (předloni Danone koupilo značky Provamel a Alpro, vyrábějící jogurty a “mléka”). Danone meziročně eviduje nárůst zájmu o rostlinné alternativy o 30 %. U rostlinných jogurtů je to až 75 %. Prodeje klasických mléčných výrobků naopak dle Danone spíše stagnují až mírně klesají.

Nemléko stále vede

Nejrozvinutější kategorií rostlinných alternativ jsou rostlinná mléka. Na trhu jich existuje spoustu druhů od klasických sojových, přes rýžové, až po speciality jako je quinoové nebo kešu (jak vybrat to pravé?). Loni jsme za rostlinná mléka v ČR utratili více než 300 milionů Kč. Od minulého roku je to nárůst o 25 %! Jen firma Nemléko každý měsíc prodá zhruba 30 tisíc “nemlék”.

Zdraví i ekologie v jednom

Proč je najednou takový zájem o rostlinné alternativy? Je to dané souběhem několika věcí. Zaprvé jsou tyto rostlinné alternativy zdravější, zároveň tolik nezatěžují životní prostředí. I ta nejhorší rostlinná alternativa je ekologičtější než ta živočišná. Například na výrobu rostlinného Beyond Burgeru se spotřebuje o 43 % méně energie a o 99 % méně vody než na produkci hovězího burgeru.

Napřesrok přijdou nevejce

Americká firma Just hodlá napřesrok jídelníček Evropanů obohatit o nevejce – “vejce” z rostlinných bílkovin. Jedná se o žlutou tekutinu, ze které lze udělat klasická smažená vajíčka nebo omeletu.

A co přijde dalšího?

Jak vnímáte rostlinné náhražky vy?

Kupujete je? Jaké vybíráte? Napište nám do komentářů váš názor.

zdroj: idnes.cz

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Bernadeta
21. 9. 2019

Nejde len o obsah, ale aj sposob výroby/spracovanie…nezabúdajme na ENERGIU JEDLA…takto spracované výrobky nepovažujem za zdraviu prospešné, možná kým sa vyčistia chute a zharmonizuje energia….u mňa platí ” s mierou”

Potravinářský průmysl si vždycky najde cestičku, jak vydělávat, bohužel často i na lidské hlouposti a nechuti získávat informace. Vždycky tu byly nějaké náhražky něčeho, propagované jako zdraví prospěšné, ba lepší než původní produkt – vzpomeňme na éru margarínů…. Stačí jíst skutečné potraviny, nic průmyslově zpracovaného, ať už jsme JJ, vegetariáni či všežravci. Náhražka je náhražka, tak k čemu to? A neznám levnější a zdravější alternativu než vaření ze skutečných potravin.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Veganský burger

Máte rádi karbanátky nebo burgery? Zkuste tuto zdravou variantu bez masa a dejte vědět, jak vám chutnaly.

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...