Nemléka, nejogurty, nemasa, to vše už na našem trhu máme. Teď přichází na scénu i nevejce. Rostlinné alternativy se stávají čím dál tím více populárními. A to je znát i v obchodech - rostlinné nápoje trhají v prodejích rekordy.
Svět veggie rychle roste
Každý 10. Čech ve věku 18-34 (tj. až 5 % Čechů) nejí maso, zjistila agentura Ipsos letos v březnu. Zároveň téměř třetina uvádí, že plánuje v příštím roce jíst více ryb a luštěnin a naopak méně červeného masa a masných výrobků.
Tomuto trendu se přizpůsobují i obchody a jejich tržby strmě rostou. A kromě start-upů a malých firem začínají rostlinné náhražky vyrábět i velké firmy jako je Coca Cola (rostlinná mléka AdeZ), Nestlé (rostlinné „placky“) nebo Danone (předloni Danone koupilo značky Provamel a Alpro, vyrábějící jogurty a „mléka“). Danone meziročně eviduje nárůst zájmu o rostlinné alternativy o 30 %. U rostlinných jogurtů je to až 75 %. Prodeje klasických mléčných výrobků naopak dle Danone spíše stagnují až mírně klesají.
Nemléko stále vede
Nejrozvinutější kategorií rostlinných alternativ jsou rostlinná mléka. Na trhu jich existuje spoustu druhů od klasických sojových, přes rýžové, až po speciality jako je quinoové nebo kešu (jak vybrat to pravé?). Loni jsme za rostlinná mléka v ČR utratili více než 300 milionů Kč. Od minulého roku je to nárůst o 25 %! Jen firma Nemléko každý měsíc prodá zhruba 30 tisíc „nemlék“.
Zdraví i ekologie v jednom
Proč je najednou takový zájem o rostlinné alternativy? Je to dané souběhem několika věcí. Zaprvé jsou tyto rostlinné alternativy zdravější, zároveň tolik nezatěžují životní prostředí. I ta nejhorší rostlinná alternativa je ekologičtější než ta živočišná. Například na výrobu rostlinného Beyond Burgeru se spotřebuje o 43 % méně energie a o 99 % méně vody než na produkci hovězího burgeru.
Napřesrok přijdou nevejce
Americká firma Just hodlá napřesrok jídelníček Evropanů obohatit o nevejce – „vejce“ z rostlinných bílkovin. Jedná se o žlutou tekutinu, ze které lze udělat klasická smažená vajíčka nebo omeletu.
A co přijde dalšího?
Jak vnímáte rostlinné náhražky vy?
Kupujete je? Jaké vybíráte? Napište nám do komentářů váš názor.
zdroj: idnes.cz
Nejde len o obsah, ale aj sposob výroby/spracovanie…nezabúdajme na ENERGIU JEDLA…takto spracované výrobky nepovažujem za zdraviu prospešné, možná kým sa vyčistia chute a zharmonizuje energia….u mňa platí “ s mierou“
Potravinářský průmysl si vždycky najde cestičku, jak vydělávat, bohužel často i na lidské hlouposti a nechuti získávat informace. Vždycky tu byly nějaké náhražky něčeho, propagované jako zdraví prospěšné, ba lepší než původní produkt – vzpomeňme na éru margarínů…. Stačí jíst skutečné potraviny, nic průmyslově zpracovaného, ať už jsme JJ, vegetariáni či všežravci. Náhražka je náhražka, tak k čemu to? A neznám levnější a zdravější alternativu než vaření ze skutečných potravin.
Myslím si, že pokud budeme jj, tak žádné náhražky potravin nepotřebujeme. Pro zpestření jídelníčku občas vyrobím mandlové mléko.
Toť naprostý ideál a já to vidím taky tak.
Myslím, že směr je dobrý, ale pod pokličkou to bude vypadat jinak. Peníze jsou hybnou silou – a také „zájem“ zákazníků, ale kvalita bude různá. Sama mám co dělat, abych spotřebovala rostlinné mléko z krabice, které neobsahuje konzervanty, tak rychle, aby se nezkazilo. V komletní rodině to je jednoduché, tam se to rychle spotřebuje. Nicméně bude i v budoucnu platit: ČTĚTE ingredience, éčka, konzervanty a další rádoby dobré věci, jako přidané vitamíny, povzbuzovadla atd. Takže – moje heslo zní: ČTĚTE A BDĚTE … a navíc některé výrobce potravin zrovna nemusím (DANONE, NESTLÉ aj.).
Čtěte a bděte je dobré heslo pro JJ, Evi, to platí vždy a všude.
Přesně tak, nejdůležitější je čtení etiket. Ono není nemléko jako nemléko. Ten rozdíl je obrovský. Často je to plné přídavných látek, cukru apod. Ráda dělám občas nemléko doma (kokosové, mandlové, z bezlepkových vloček), ale když potřebuji koupit rychlovku, většinou sáhnu po konzervě čistého kokosového mléka v BIO kvalitě. Na tetrapacky tedy vážně moc nejsem. A když jsem teď z článku zjistila, že Danone koupilo Provamel a Alpro, tak je od teď definitivně přestávám kupovat. Asi začnu takové zprávy sledovat.
Je to tak, Petro, díky za komentář. Je fajn vědět, že svým nákupním chováním můžeme rozhodnout o tom, co podpoříme, co bude dál fungovat a co už třeba ne.