Stromeček, cukroví, kapr, dárky, koledy...To jsou teď nejčastější témata během prosince. Každý řeší Vánoce. Nakupuje, šílí, cpe se. Jak to ale dělá vegan?! Ten přece minimálně polovinu těch věcí nemůže. Já už slavím druhé Vánoce čistě veganské a povím vám, jak na to, abyste si je užili a pochutnali si.f

 

Vegan jsem od roku 2017 (jak se to stalo, se dočtete v mém příběhu), takže již loňské Vánoce proběhly v čistě rostlinném duchu. A letošní Vánoce nejsou výjimkou. Vzniká ale otázka – jak ty Vánoce rostlinně připravit? Jde to. Sice to chce trpělivosti a trochu experimentování, ale jde to. Loni byly moje Vánoce úžasné a opravdu chutné. Letošní snad budou pokračovat v tradici.

Vánoce jedině s cukrovím

Když jsem se stala veganem a přiblížili se Vánoce, první co mě napadlo, bylo – a co cukroví? Já se bez cukroví na Vánoce neobejdu. Ale ne vše musí mít tunu bílého cukru, vajíček a mléka. Je spousta cukroví, které se dá udělat sladce, ale zdravě a vegansky. Já miluji perníčky, vanilkové rohlíčky, ořechové šneky, čokoládové bonbonky, kokosové kuličky, linecké…no mohla bych pokračovat ještě dlouho. Nedovedete si představit, jak náročné je psát tento článek. Mně se tak strašně moc sbíhají sliny. Mňam. Už aby to bylo vše upečeno.

Jde to i rostlinně

Stačilo zaměnit mléko za rostlinné (já ráda používám na cukroví mandlové nebo kokosové). Vajíčka někde nemusela být nahrazena vůbec, prostě tam nebyly potřeba. Tam kde ano, se přidalo víc rostlinného mléka nebo namočená chia nebo lněné semínko. Cukr nejdřív chtěla nahradit za hnědý, to by bylo to nejsnazší, ale pak jsme s maminkou objevily dobroslad (výborný “med”). A sirupy jako třeba javorový nebo agáve byly taky skvělými pomocníky. Jak udělat Vánoce sladké, ale bez cukru, si přečtěte v tomto článku.

Nikdy se nevzdávej

Perníčky jsou kapitola sama o sobě. Letos jsme vegan perníčky zkoušeli poprvé. První dávku jsme spálili, druhou už vychytali. Ale stejně byly perníčky po pár minutách venku z trouby tvrdé jak skála. Začala jsem být dost pesimistická, že perníčky asi teda vegan moc nepůjdou. Ale světě div se, po pár dnech v dóze změkly neuvěřitelným způsobem. Absolutně to nechápu. Jsou teď měkčí, než kdy bývaly ty originální s vajíčkem. A jak jsou dobré. Ještě mi zbývá je nazdobit. To já moc ráda dělám. Jen kdyby mě z toho zdobení tak nebolela ruka. Prokletí kreativního člověka v rodině, všichni to nechají na vás. Vždyť ty přece umíš tak krásně zdobit, my bychom to měli ošklivé.

Když už jsme u těch vajíček, vaječný likér. Můj vánoční miláček. Co si jen bez něj počnu. Zase špatně. Loni jsme udělali výborný vanilkový likér, který předčil všechny vaječné, co jsem kdy pila. Taková lahoda. Letos musíme zopakovat.

Štědrovečerní večeře jinak

A přichází část štědrovečerní večeře. Kapr a bramborový salát. Přiznám se, že já jsem kapra ani bramborový salát nikdy nejedla. Nechutnalo mi to. Navíc mám od dětství trauma z kostí v rybě, jelikož mi ve školce zaskočila kost z filé a paní učitelky mi to nevěřily. Pan doktor se pak nestačil divit, co mi za velkou kost z toho krku vytáhl a paní učitelku málem trefil šlak. Takže já jsem vždy existovala na kuřecím řízku a opečených bramborách. Tohle ovšem, stejně jako kapr, veganovi podmínky nesplňuje. Tak co potom? Já si loni dala veganský sojový plátek a opečené brambory. Bylo to super, ale jelikož jsem ten plátek jedla během roku mockrát, přestalo to pro mě být speciální. Letos přemýšlím, co si dám. Mám pár favoritů.

Co místo kapra?

Zaobírám se myšlenkou, že si opeču falafel, do kterého jsem se zamilovala, nebo vyzkouším poprvé smažený vegan sýr. Nebo si udělám Hlívu ústřičnou obalenou v hrašce. Také jsem od holek z JJ slyšela, že dělají tofu obalené v mořské řase, aby to chytlo chuť ryby. Zároveň existuje spousta hotovek – náhražek, které mají simulovat kapra či řízek. Seitan, robi řízek, kukuřízek. Na ty já ale moc nejsem.

Bramborový salát opravdu není problém zveganit. Fantazii se meze nekladou. A vidíte, zapomněla bych na polévku. Tu já u štědrovečerní večeře nestíhám. To víte, čekají na nás přece dárky pod stromkem. Tak honem, honem. Ale kdo stíháte, tak udělat vegan čočkovou polévku přece není problém. Spousta polévek je už z principu vegan, aniž by se o veganství kdokoliv usiloval.

I zmrzlina může být vánoční

Já mám takovou další “úchylku” na vánoční večer. Vždy si dávám zmrzlinový pohár se vším všudy. Vespod mandarinky, pak tři druhy zmrzliny (jahodová a citrónová nesmí chybět, letos mám ještě karamelovou), na to šlehačku a na to ještě nějakou posypku nebo polevu. Co mám ale dělat jako vegan? No, koupím si vegan zmrzlinu, vegan šlehačku, mandarinky v plechovce a na vrch dám kokosový sirup, který se mi osvědčil jako ta nejlepší vegan poleva na zmrzlinu. A je to. Žádná věda.

Pravda, pro zmrzlinu jsem si jela za hranice do Rakouska. Ale já jsem líná v zimě tvořit vlastní zmrzliny. Domácí vegan zmrzlina je velice jednoduchá záležitost. Zmrazte oblíbené ovoce, rozmixujte, doslaďte, pokud je potřeba, a je to. Na čokoládovou doporučuji tuhou část z kokosového mléka z plechovky a kakao nebo čokoládu. I šlehačka se dá udělat domácí, ve zdravých výživách pak mívají rýžovou a sojovou šlehačku ve spreji a jsou moc dobré.

Chlebíčky jsou prostě klasika

Ještě bych letos chtěla vychytat veganské chlebíčky. Už se kamarádím s černou solí, která má tu skvělou vlastnost, že voní po vajíčkách. Veky vesměs veganské jsou z principu. Vegan sýr není problém sehnat stejně jak vegan šunku. Zavařené okurky máme domácí. Jen vytvořit to “vajíčko”. Přemýšlím o smíchání tofu s černou solí a nebo nějakého vegan mazacího sýru nebo možná kešu sýr. Rozhodně nechci dělat nic náročného.

Nehrotím to, jsou svátky

Tak jak vidíte, udělat Vánoce veganské není o nic těžší než vytvořit ty klasické. Můžete mít každou vánoční dobrotu, co milujete, i ve veganské verzi. Mně rozhodně nic nechybí. Jen to chce trochu fantazie a inspirace. Samozřejmě vše se dá udělat velice zdravé, ale řekla bych, že spousta z nás trochu povoluje o Vánocích a dopřeje si sem tam i něco sladšího či nezdravějšího (pro mě ale stále veganského, samozřejmě). Myslím, že na tom není nic špatného. Rozhodně bych se necítila špatně, že sním o Vánocích hromadu cukroví. Ono to tak nějak k těm Vánocům patří. Já vždycky skončím přecpaná, ať dělám, co dělám. Neznamená to hned, že je vaše dieta zahozena, ať už je jakákoliv. Pokud pro sebe pak něco dobrého uděláte na oplátku, vše se vyváží a tělo bude spokojeno a mysl taky. 

Každý může mít Vánoce jinak

Já se Vánoc nemůže dočkat. Už aby tu byly. Sice nemám jediný dárek koupený a valná většina cukroví existuje letos zatím jen teoreticky v mé mysli, ale co už. To se poddá. Na 24. prosince bude vše nachystáno a bude to paráda.

Na webu se můžete inspirovat, stačí vyhledat slovo cukroví nebo se přidat do vánoční kurzu Dezerty a cukroví. Nejste v tom sami. Pokud letos chcete dělat Vánoce jinak poprvé, nebojte se. Pusťte se do toho. Já vám přeji hodně štěstí a Veselé Vánoce jinak.

Lucka

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKde nakoupit zdravé suroviny
Další článekJak správně skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo až do Vánoc