Vizuálně a chuťově takřka k nerozeznání od toho klasického. S tím rozdílem, že tenhle je za pár minut hotový a hlavně vám po něm nebude těžko! V pubertě se mi zdálo, že s přípravou salátu trávíme hrozně moc času. Tenhle mám od zakrojení první zeleniny do servírování asi za 25 minut hotový, takže si ho s chutí udělám i v průběhu roku.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • cca 1/8 dýně (nemusí být, supluje chuť vajec)
  • hrášek a kukuřice (jen, pokud dáváte i do klasického bramborového, jinak vynechejte)
  • 2 tofunézy
  • olej
  • sůl
  • na dochucení:  umeocet
  • 2 ks kupovaného polentového knedlíku 500 g (může být domácí vařený, ale je lepkavější)
  • cca 8 kyselých okurek bez éček a cukru (nebo ještě lépe domácí kvašené) dle velikosti okurek a chuti

Jak připravit vegan bramborový salát

  1. Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni i se slupkou také (nemusí být, nedáváme-li ji, vynechejte tuto vrstvu), stejně tak celer.
  3. Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev cibuli, na ni dýni, na ni celer.
  4. Posolíme, přiklopíme a dáme vařit.
  5. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou a dusíme cca 15-20 minut do měkka.
  6. Mrkev a petržel nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do osolené vroucí vody nebo vývaru.
  7. Vaříme cca 10-15 minut do měkka. po uvaření krájíme na malé kostičky.
  8. Polentový knedlík nakrájíme na plátky a ohřejeme na pařáčku.
  9. Po ohřátí nakrájíme na drobné kostky, které nám budou nahrazovat brambory.
  10. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
  11. V míse smícháme všechny ingredience (dušená zeleninová směs, vařená zelenina na kostičky, nakrájená okurka, nakrájená polenta), přidáme tofunézu podle chuti.
  12. Na závěr dochutíme umeoctem podle potřeby.

Praktické

  • My máme rádi salát teplý, navíc je v tu chvíli zelenina zásadotvorná, nepřekyseluje a dobře se tráví. Zkuste to také. Pokud vám to však nevyhovuje, dejte si salát vychladit a podávejte chlazený. Na svátky se hřešit může a pro jednou se nic nestane, když si ho necháte odležet. I druhý den je dobrý, ale už nesplňuje všechny kriteria zdravého plnohodnotného pokrmu. Takže jeho servírování už necháme na vás 🙂

Kombinujeme

  • Pokud k salátu budete podávat luštěninu (doporučujeme restovaný tempeh, tempeh na medu nebo obalované tofu), máte kompletní talíř a splněná kritéria pro zdravé hlavní jídlo. Přidáte-li ještě kousek syrové a kvašené zeleniny na ozdobu, bude to naprosto dokonalé.

Obměna

  • Do salátu dejte zeleninu, jakou jste zvyklí dávat do klasického bramborového salátu, ať je výsledná chuť co nejbližší a vaše rodina co nejspokojenější. Kdo nedává hrášek ani kukuřici, nechť ji vynechá. Někdo naopak rád syrovou cibuli. Většinu lidí nadýmá, ale chyběla-li by vám její chuť, tak šup s ní do salátu. Dýni chuťově v salátu nepoznáte, ale udělá dojem vajec. Pokud ji tam nedáte, stejně se nic nestane, tofunéza se o vaječnou chuť také dobře postará.

Neuvěřitelných 63 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj, ještě se vracím do prosince a zpětně znovu tento recept chválím – měl úspěch u celé široké rodiny (tedy konvenčních strávníků), když jsem ho dala na stůl při synových narozeninách v půlce prosince a manžel mi navíc odsouhlasil ho udělat i na štědrý večer, že mu chutná víc, než klasika 🙂
    Jenom jsem vyměnila pořadí zeleniny v hrnci – na cibuli jsem dala nejdřív celer a pak teprve dýni, při obráceném pořadí mi dýně změkla příliš a celer byl ještě tvrdý.

    • Já to tak dělám schválně, protože chci tu dýni nechat úplně rozpadnout v salátu, aby tam nebyly kousíčky, ale jen ten dojem žloutku :-)) Ale proti gustu žádný dišputát, jsem ráda, že chutnalo!

  2. Salát je neskutečně dobrý. Abych měla klid, dělala jsem 24. klasiku, zvažuji, že příště pro sebe udělám tento, i když mi to zabralo déle než těch 25min.

  3. Mila Dagbri, nechám na Evcu jestli tu ponechá tuto komunikaci. Moc rada bych dala vsechny tyto super položky a vsude…ale rozhodnuti je dano velikosti prodejny( prostorem, ktery je dan ekonomikou plochy)…ale je velká vule co nejvice techto alternativ dostat smerem k zakaznikovi…a mame toho spoustu zajímavého pred sebou. Je ale pochopitelne lepsi jit do velkého Albert Hypermarketu…ala Chodov, Modrice, Průhonice, Butovice…v menších mestech je to viz vyse…hezke svátky vsem!!!

  4. Omlouvám se, klidně to smažte…nedá mi to nez udělat reklamu: na velkých hypermarketech Albert seženete jak jahlovy tak polentovy knedlík….a oba by měly být po dlouhem vyjednavani už konecne bezlepkove, najdete tu dokonce i pickles a kimchi…atd…Omlouvám se nedalo mi to😊..hezké svatky

    • Já jsem ráda, že to píšete, ale u nás v Albertu je jen polentový. Na koho se mám obrátit, když bych chtěla, aby byl i jáhlový?

    • Tak to děkujeme za věrnost našemu salátu, Míšo :-)) Zítra se na něj taky chystám, ani už nespočítám, kolik let ho děláme.

  5. Super je i místo polentového dát knedlík jáhlový – je trochu tužší než polentový a má neutrálnější chuť

    • To je praktická rada, to můžu potvrdit. Navíc se polentový hůř shání a na zimu jsou jáhly lepší 🙂 Díky Renčo

  6. Bramborový salát bez brambor???
    Neumí někdo hovězí biftek bez masa, matonku bez vody, nebo zeleninový salát bez zeleniny?
    Díky za tipy 🙂

    • Když se chce, všechno jde 🙂 Já si dávám často v hospodě čaj bez čaje – nemohou pochopit, že chci jen teplou vodu. Tak objednám čaj a ten si tam pak nedám 🙂 Jinak maso se dá dnes nahradit ve zdravé výživě na mnoho způsobů, mattonka bez vody jsou jen bublinky, ale salát bez zeleniny by mi asi nesedl 🙂

  7. Skoro po roce se opět u stejného článku hlásím! 😉
    Přemýšlím, přemýšlím a nedá mi to se nezeptat. 🙂
    Proč se vaří cibule, dýně a celer formou nishime a mrkev a petržel jen tak ve slané vodě? Má to (mimo chuťovou stránku věci – nebo jak jinak to nazvat…) nějaké opodstatnění (třeba z energetického hlediska,..)?

    • Určitě to má několik opodstatnění. Chceme, aby v salátu bylo víc úprav zeleniny, protože tak je energeticky vyváženější. Proto se cibule, celer a dýně smaží a zbytek vaří. Navíc vařený celer dá málokdo, smažený získává jiný rozměr. Dále osmažená cibule v salátu nekvasí, když si ho chceme uschovat i na další den.

  8. Ono se řekne, že nám po tomto salátu nebude těžko, ale já si ho neumím dát jen trošku a pravidelně si jím (slušně napsáno) nacpu bříško k prasknutí.
    Tento rok jsem už nesehnala polentový knedlík a doma se mi dělat nechtěl, tak přišel na milost jáhlový kupovaný knedlík a ač je s pšeničnou – mnou opovrhovanou – moukou, tak to bylo taky moc dobré. Skoro bych měla problém se chuťově rozhodnout, mít polentový versus jáhlový salát před sebou. Chuťově je sladší, výborný!
    A hlavně vás recept mi chutná víc, než uvaděný v Radosti ze zdravých dětí..

  9. Dobrý večer děvčata, salát dělám úplně stejně, ale místo polentového knedlíku dávám napařovanou cuketu. Nevím zda je to dobře, ale je to výborné a hlavně taky lehké.

  10. Tak dneska byl salát na oběd, dělala jsem z poloviční davky a nečekala jsem, že to bude tak Dobrý! Dokonce i manžel cvachtal, takže urcite zase zopakuji!

  11. Jejku, jejku, tak se omlouvám, poslala jsem Vám recept na obdobný salát, nyní probírám receptíky a vidím téměř totožný 🙂 . Je opravdu moc dobrý. Jak čtu, vy jste jej ještě vylepšily dalšími ingrediencemi a polentu napařujete, já jí opekám na cibulce . Tak všem krásné svátky a díky za Vaše stránky. Helena

  12. Tuřín mají na farmářským trzích na Jiřáku u stánku nejvzdálenějšího od kostela 🙂 Je to fakt dost podobný bramborám, těším se, až vyzkouším do br. salátu!
    Děkuju za tip!

  13. To jsem ještě nezkoušela, ale věřím že jsou též výborné, děkuji za tip 🙂
    Je pravda, že když jsem zkoušela pečené dýňové plátky podle Vašeho receptu, tak kamarádka říkala, že jí to chutná jak brambory a ještě lépe, protože je to jemnější:)

  14. Dobry den,predem bych chtela devcatum moc podekovat za krasne stranky. Na JJ jsem cca 4 tydny a musim uznat ze si clovek opravdu prijde po teto strave lehci a o ubytku vahy ani nemluve – ne ze bych to nejak extra potrebovala ale kazde kilicko dole urcite kazdou zenu potesi 🙂
    jinak od doby kdy jsem drzela detoxikacni kuru pani Mecingove tak misto klasickych brambor se pouzival celer vareny ve slane vode a pak se trochu omastil a chutnalo to lepe jak brambory 🙂 z celeru take mohu doporucit hranolky misto klasickych bramborovych jak je vsichni znaji. Pritel i moji rodice jakozto milovnici brambor neverili ze jsou vyborne a kdyz jsem je usmazila jen se po nich zaprasilo 🙂

  15. Tuřín jsem ještě nikdy nejedla, kdysi to prý byla dost běžná plodina, ale teď luxus 🙂 Mně v polévkách (bramboračka) chutná místo brambor kedlubna. A třeba “francouzské brambory” jsou dobré z Hokkaidó. Z ní jsem včera dělala (+cuketa) “bramborák” a bylo to taky dost dobré. Cuketu v salátu vyzkouším, díky za tip 🙂

    • Dobry den, nenapsala by jste tu zkracene ten recept na francouzske brambory? Rada bych to vyzkousela:) diky, Katka

      • Suroviny: Hokkaidó, jakákoliv jiná zelenina a určitě cibule, uzené tofu nebo tempeh, naskládat do pekáčku a po chvilce v troubě zalít povařeným, ochuceným a rozmixovaným tofu s trochou oleje. Koření jak jste zvyklá 🙂

        • Tak tohle mohu potvrdit je obrovská dobrota, hned jak se Jana zmínila o tomto jejím receptu, tak jsem ho večer zkusila. I ti co původně neměli hlad ho najednou měli :-).

        • Ježiši tak to bude luxusné….už vidím tú závislosť :)Momentálne sa neviem dožrať hokkaida a červenej repy pečenej s cesnakom a pestom,tak to dostane nový rozmer.

    • Já jsem tuřín také donedávna ani nevěděla jak vypadá. Pak jsem na něj narazila u jednoho pěstitele…přítel si ho přikousl k večeři na místo kedlubny a málem se z toho zbláznil…je to hóóódně ostro-pikantní. Opravdu pouze k tepelné úpravě:-)

      • SYrový mě nenapadlo ho jíst, ale dušený nebo prostě tepelně upravený je naprosto úžasný!!! Fakt jako brambor a ostrý po uvaření není tedy vůbec! Já jsem se do něj úplně zamilovala. Příští rok ho chceme s mamkou zkusit zasadit, tak doufám, že budeme mít vlastní (a velkou :o) úrodu!
        Ale Eva ho zkoušela sadit letos! Jak to dopadlo, Evo? Povedlo se? Vyrostl?

        • Holky moje zlatý, já ho zasela ze semínka….ale ta moje zahrádka, ta je víc než ekozahrada 🙂 Někde tam byl mezi kopřivami a jitrocelem. Ani jsem ho nenašla. Buď nevzešel nebo ho udusil plevel všude kolem. Asi ze mě nebude pěstitel, ale dávám si ještě druhou a třetí šanci až povyrostou děti, nějak mi to pořádně nejde s nimi dohromady něco sázet, zalívat a plít. Když jsem sázela semínka, Kája lezla za mnou a zase je vyndavala.Když jsem chtěla plít, plakala kvůli kopřívám, které trhala po mém vzoru. Ale tuřín s úspěchem pěstuje kdekdo, takže to nevzdávám a dávám tomu rok,maximálně dva 🙂

          • A kde jste sehnaly semínka tuřínu, Evi? Mě sice zase letos vše uspesne udusala dýně, ale tuřín jsem nikde neobjevila, ani abych zasela, poraď.

            • Já je normálně koupila v zahradnictví, ale musela jsem si o ně říct a příště už je měli.

              • Tak to jsem neudělala 🙁 příště se musím ozvat, nicméně kdyz jsem se ptala na cuketu a nemeli ani semínka té, tak nevím, zda zrovna tuřín by v nabídce našli ;-0 ale budu se ptát a nebo vyměním zahradnictví 😉

                • Semínka tuřínu mají na stránkách http://www.osiva-semena.cz. Mají tam i bio osivo 🙂

      • Tak to by mě, Market, nenapadlo, že bude ‘pálit’. Já ho asi dělala zatím vždy tepelně upravený, proto jsem na to dosud nepřišla 😉

      • to je zvláštní, mě nikdy nepálil a já ujídám všechnu zeleninu při krájení 🙂

      • asi jste měli nějaký divný tuřín, protože my ho máme od farmáře v “bedýnkách” už nějakej ten pátek a nikdy pikantní nebyl (a to nedokážu sníst ani ředkvičku nebo košťál ze zelí, protože mě to pálí). takže to nebud evšeobecná vlastnost tuřínu, pokud by se někdo bál 😉 a jinak tady se všichni po něm sháníte a v naší “zeleninové” skupince s ním mají všichni velký problém jak ho spotřebovat 😀 pořád jim nějak přebývá (nám nebramborovým nějak ne 😉

        kdo jste z brna, zkuste vyhledat zeleninu Výdej u Ocásků, to jsou ti farmáři, co vozí zeleninu i nám. je to špica, hodně dýní. zelenina víceméně na vaření, takové té klasické okurky/papriky/rajčata bylo minimum v létě

        • Přesně tak, nás také nikdy nepálil, je to spíš něco mezi bramborou a kedlubnou. Byl to opravdu tuřín?

  16. Cuketa zní zajímavě, Fakt to připomíná brambory? Já vzdáleně slyšela o tuřínu, že to někdo přidává do receptů místo brambor, ale nikdy jsem to nezkusila a tady se taky nic nepíše, nevíte někdo, jestli se tuřín pro jezení jinak doporučuje? Teď jsem ho viděla na trhu farmářů v Německu.

    • Tuřín je vynikající 😉 holky ho tu myslím zmiňují v receptu na “bramboračku” právě místo brambor. Není ale moc k sehnání, nicméně bramboračka byla lahudková i bez něj 😀 mě chutná do salátů, omáček i do polévky, jen ho máme velmi zřídka, bohužel…

      • No vida, tak díky, to jsem přehlídla. Asi mám ještě co na stránkách dočítat 😉 Tak ho co nejdřív musím vyzkoušet, no a tu cuketu v roli brambor taky, právě jsem koupila tři .
        S tou dostupností tuřínu je to fakt, zatím jsem ho viděla jen v tom Německu. A co se ceny týče, ty 3 cukety byly 2-3x levnější než jeden střední tuřín. Ale i tak, jdu do toho pro jednou a uvidíme 😉

    • A ta cuketa nemusí být vůbec spatny nápad 🙂 alespoň je mnohem dostupnější (než tuřín), jak tím že ji už bežně seženeš tak i cenově :0)

      • Cuketa moc “bramborově” nechutná. Není to špatné, ale neudělá to ten bramborový dojem 🙂 Je mokrá a rozblemclá, když se uvaří. Brambor je takový jako moučný. Na pocit, že koušu do bramobory je fakt nejlepší ta tuhá koupená polenta. Případně dýně, tuřín, kedluben, batát, topinambura nebo taro brambor. Ale nejdostupnější je domácí nebo pro tento případ lépe ta kupovaná polenta jako knedlík.

    • říkalo se prý dříve zdravá jako tuřin, doporučuje se velice, shání se špatně, nejlépe je si ho vypěstovat sám 🙂 Je moc zdravý a chutná na všechny tepelné úpravy- vařený, smažený, dušený, pečený….

  17. já nahrazuji brambory cuketou – v hotovém salátu to málokdo pozná. Jen se nesmí vařit, hodit do vroucí vody a jak se začne vařit, vytáhnout (nevím, jak se tento postup správně jmenuje), aby se nerozvařila.
    A pro příště zkusím přidat dýni, to jsem ještě nezkoušela.
    Díky

    • Ale nejlepší a nejjednodušší je si ho udělat. Je to ohromně jednoduché, stačí povarit instantní polentu a nalít (resp. Nakydlit) do většího hrnku. Po vychlazení uz se jenom vyklopí z hrnku a nakrají na “bramborové” hranolky jako do klasického salátu 😉

        • Lojzo, to je těžké říci, já poměry příliš nesleduji ;-( dělám vše tak nějak od oka… Takže do vroucí vody sypu polentu a kdyz se mi uz po chvílí míchání zdá konzistence okay (musi v ni takzvaně stát varecka), tak to sundám a nalivam. Kdyz ne, tak bud prisypu do hrnce polentu, nebo naopak doliju ještě krapet vařící vody z konvice podle hustoty. Az kdyz po chvílí varu a míchání stojí ta varecka celkem jistě skoro bez držení, tak přelévám. To pak po schladnutí jistojistě ztuhne dostatečně. Sice jsem ho nemela nikdy docela tuhý, ale to mě nevadí, celkem mě ta měkčí konzistence vyhovuje 😉 jen musí jít krájet a to vždycky šel dobře ;-D omlouvám se, že nejsem přesnější, ale moc podle měr vařit neumím, Takže i obiloviny dělám vždy s množstvím vody tzv. přiměřeným 😉

        • Uz moc ani hrnky neodměřuji, ale proste nasypu obilí či lusteninu a tak nějak zaliju vodou (podle citu). Kdyz se někdy nepodařilo, příště jsem množství upravila a třeba raději přidala víc vody. Nicméně během varu (pokud nevaříte zrovna v tlakaci) můžete vždycky nějakou tu vodu dolit, aby měli obiloviny co saknout. Takže taky žádný stres. Polentovy knedlík, nebo pak grilovaná polenta mě ale ještě nikdy nezklamala 😀

        • já zas na obilí měřím vodu vždycky … poměr “od oka” se mi neosvědčil – nemám odhad. Konkrétně polentu vařím 1:1,5 (pol:voda). Já teda polentu vařím déle (10min inst., 30min neinstant., jinak mi připadá syrová) a tak dělám rovnou knedlík – buď zaleju v misce osolenou suchou pol. horkou vodou,promíchám a nandám do bavlněného pytlíčku, zavážu a vařím nebo sypu střídavě (po troškách) suchou osolenou pol. a vodu (vlažnou) do jelitového střeva, zavážu a vařím. Je lepší nechat trochu vychladnout, je to pěkně pevný knedlík, na tento pseudo-bramborový salát ideální

          • ještě jsem zapomněla – místo bavlněného pytlíčku by určitě stačilo zamotat do utěrky a okraje zavázat, jen prostě nevařím přímo ve vodě – rozvařuje se to, i když komu nevadí blemcavější vrchní vrstva, dá se to taky

  18. Zobrazit všech 63 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzpomínky na Morávku
Další článekDomácí rýžovo – mandlové mléko