Základní informace

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené “kousavé” kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem. Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.

Ingredience

  • zelenina dle sezóny a chuti
  • tofu
  • hraška (kupovaná směs na obalování a smažení)
  • studená voda
  • olej

Postup

Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, květák a brokolici na růžičky. V misce rozmícháme hrašku s trochou studené vody a postupně přidáváme, až získáme konzistenci podobnou hořčici. Na pánvičce rozpálíme dostatečné množství oleje a zeleninu nebo tofu namočené do těstíčka z hrašky v něm namáčíme a ihned dáváme na olej. Smažíme na plno, vždy máme pokrytou celou plochu pánve a zeleninu dle potřeby otáčíme. Smažíme do zlatova, dáváme okapat na sítko nebo na ubrousek, aby se přebytečný olej vstřebal.

Praktické

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer apod.) povaříme do poloměkka v horké osolené vodě, pak teprve smažíme.

Kombinujeme

Výborné je kombinovat smaženou zeleninu s kašemi (např. “bramborová” kaše z jahel a batátů). Rozhodně je chuťově příjemné a energicky vyvážené přidat k smaženému pokrmu něco méně výrazného, vařeného ve vodě, omáčku apod.

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...
  1. Nemáte někdo radu, v čem obalovat “alá trojobal”, když nechci použít vejce? (Hraška mi moc neleze.) Napadá mne rozemleté lněné semínko namočené ve vodě, jak tady v jednom receptu dávala Helča do buchty místo vajíček… (První obal třeba špaldová mouka, sliz z lněnáčků a závěrem kukuřičná strouhanka?) Nezkoušel někdo experimentovat?

    • já někdy na tempuru – jednou za čas – použiju – těstíčko z bílé mouky+vody+soli a pak kukuřičnou strouhanku. Není s tím tolik práce a špíny, jako s 3-obalem a výsledek je stejný.Voda na těstíčko má být studená – někdy dám i těstíčko na chvíli do lednice (když je čas)

      • To zní jednoduše, Slávi, děkuji! Vyzkouším to. Mám žravé období a lákají mne “klasické” věci, tak nevím, co bych, tak se snažím aspoň v rámci zdravých možností uspokojit svoje choutky.;-) 🙂

    • Jestli chcete i skladovat, doporučuju “celoroční kvašáky”, recept je na netu několikrát a na stejné brdo. Jsou hotové za měsíc a údajně vydrží dva roky. Já poslední sklenici otvírala v květnu, z 10 ks se ani 1 nezkazila 🙂

  2. Je vhodné kousky zeleniny nejprvé obalit v suché hrašce, pak šup do těstíčka a smažit. Mi osobně ale hraška nechutná.

    • To je zvláštní, hraška je prostě tutovka. Musela jste mít buď velmi velmi řídké těstíčko nebo nebyl dostatečně rozpálený tuk. Já mám konzistenci jako je třeba hořčice, smočím zeleninu a šup s tím do rozžhaveného oleje. Hned to ztuhne, udělá se křupavá kůrka a jde to ven z oleje na okapání.

    • Neměla jste zeleninu mokrou? Mě opadávala hraška z cukety, než jsem přišla na to, že je potřeba nakrájenou posolit, nechat vypotit a vysušit utěrkou.

      • No vida. Nahodou jsem smazila taky cuketu. Byla oloupana a umyta, tudiz mokra. Mam jeste dve v lednicce, tak vyzkousim nechat vypotit a vysusit. Dekuji!

  3. Takto jsem hrašku poprvé ochutnala na veletrhu a hned kupovala velké balení 🙂 A od té doby hrašku miluju 🙂

  4. Tak jsem jednou z nouze zamíchala do hrašky pouze
    opraná sluneč. semínka a osmažila do podoby placiček
    a mělo to veliký úspěch.Včera jsem tam zkusila k semínkům
    ještě přidat i čočku(potřebovala jsem komplet.talíř 🙂 )
    a jen se potom zaprášilo.

  5. Dobrý den,
    děkuji za moc dobrý recept.Akorát musím vymyslet lepší
    olej na smažení, než jsem doposud kupovala, slunečnicový
    se mi docela přepaluje.Jaký byste mi,prosím,doporučili?
    Děkuji.

    • Já používám sezamový i slunečnicový v bio kvalitě za studena lisovaný a nikdy se mi nepřipálil. Existuje i slunečnicový bio určený přímo na smažení a s tím mám výborné zkušenosti. Kupujeme ho u Pro Bia ve velkém balení.

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak striktní jídelníček děti potřebují
Další článekV sobotu opakujeme festivalový film The Muffin Man