Základní informace

Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené „kousavé“ kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu, tak tohle může být zrovna velmi elegantní způsob, jak ji do nich dostat. Zelenina nebo tofu smažené v hrašce chutnají totiž všem. Navíc v zimě si můžeme dovolit smažit o trochu víc, pokud jsme jinak zdraví.

Ingredience

  • zelenina dle sezóny a chuti
  • tofu
  • hraška (kupovaná směs na obalování a smažení)
  • studená voda
  • olej

Postup

Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, květák a brokolici na růžičky. V misce rozmícháme hrašku s trochou studené vody a postupně přidáváme, až získáme konzistenci podobnou hořčici. Na pánvičce rozpálíme dostatečné množství oleje a zeleninu nebo tofu namočené do těstíčka z hrašky v něm namáčíme a ihned dáváme na olej. Smažíme na plno, vždy máme pokrytou celou plochu pánve a zeleninu dle potřeby otáčíme. Smažíme do zlatova, dáváme okapat na sítko nebo na ubrousek, aby se přebytečný olej vstřebal.

Praktické

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer apod.) povaříme do poloměkka v horké osolené vodě, pak teprve smažíme.

Kombinujeme

Výborné je kombinovat smaženou zeleninu s kašemi (např. „bramborová“ kaše z jahel a batátů). Rozhodně je chuťově příjemné a energicky vyvážené přidat k smaženému pokrmu něco méně výrazného, vařeného ve vodě, omáčku apod.

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Nemáte někdo radu, v čem obalovat „alá trojobal“, když nechci použít vejce? (Hraška mi moc neleze.) Napadá mne rozemleté lněné semínko namočené ve vodě, jak tady v jednom receptu dávala Helča do buchty místo vajíček… (První obal třeba špaldová mouka, sliz z lněnáčků a závěrem kukuřičná strouhanka?) Nezkoušel někdo experimentovat?

    • já někdy na tempuru – jednou za čas – použiju – těstíčko z bílé mouky+vody+soli a pak kukuřičnou strouhanku. Není s tím tolik práce a špíny, jako s 3-obalem a výsledek je stejný.Voda na těstíčko má být studená – někdy dám i těstíčko na chvíli do lednice (když je čas)

      • To zní jednoduše, Slávi, děkuji! Vyzkouším to. Mám žravé období a lákají mne „klasické“ věci, tak nevím, co bych, tak se snažím aspoň v rámci zdravých možností uspokojit svoje choutky.;-) 🙂

    • Jestli chcete i skladovat, doporučuju „celoroční kvašáky“, recept je na netu několikrát a na stejné brdo. Jsou hotové za měsíc a údajně vydrží dva roky. Já poslední sklenici otvírala v květnu, z 10 ks se ani 1 nezkazila 🙂

    • To je zvláštní, hraška je prostě tutovka. Musela jste mít buď velmi velmi řídké těstíčko nebo nebyl dostatečně rozpálený tuk. Já mám konzistenci jako je třeba hořčice, smočím zeleninu a šup s tím do rozžhaveného oleje. Hned to ztuhne, udělá se křupavá kůrka a jde to ven z oleje na okapání.

    • Neměla jste zeleninu mokrou? Mě opadávala hraška z cukety, než jsem přišla na to, že je potřeba nakrájenou posolit, nechat vypotit a vysušit utěrkou.

      • No vida. Nahodou jsem smazila taky cuketu. Byla oloupana a umyta, tudiz mokra. Mam jeste dve v lednicce, tak vyzkousim nechat vypotit a vysusit. Dekuji!

  2. Takto jsem hrašku poprvé ochutnala na veletrhu a hned kupovala velké balení 🙂 A od té doby hrašku miluju 🙂

  3. Tak jsem jednou z nouze zamíchala do hrašky pouze
    opraná sluneč. semínka a osmažila do podoby placiček
    a mělo to veliký úspěch.Včera jsem tam zkusila k semínkům
    ještě přidat i čočku(potřebovala jsem komplet.talíř 🙂 )
    a jen se potom zaprášilo.

  4. Dobrý den,
    děkuji za moc dobrý recept.Akorát musím vymyslet lepší
    olej na smažení, než jsem doposud kupovala, slunečnicový
    se mi docela přepaluje.Jaký byste mi,prosím,doporučili?
    Děkuji.

    • Já používám sezamový i slunečnicový v bio kvalitě za studena lisovaný a nikdy se mi nepřipálil. Existuje i slunečnicový bio určený přímo na smažení a s tím mám výborné zkušenosti. Kupujeme ho u Pro Bia ve velkém balení.

  5. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak striktní jídelníček děti potřebují
Další článekV sobotu opakujeme festivalový film The Muffin Man