Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květáková jízda

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

V tomto receptu si užijeme květák až na kost. A to doslova, protože z košťálu připravíme bezva krém.

Ingredience
Na květák:
  • 1 lžíce bezlepkových ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce kukuřičné strouhanky
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý česnek
  • tymián
  • sladká paprika
  • sůl
  • kmín
  • květák
Na omáčku:
  • košťál z květáku
  • bílá cibule
  • sladké kari
  • kurkuma
  • sůl
  • citrónová šťáva
Na posypání:
  • jarní cibulka
  • čerstvá petrželka

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Jak připravit obalovaný květák s omáčkou

  1. Květák rozeberte na růžičky a ponechte si košťál.
  2. Blanšírujte růžičky pár minut ve vroucí vodě. Sceďte a nechte vystydnout.
  3. V misce smíchejte nahrubo nasekané vločky, bylinky, strouhanku a všechno co je napsáno v ingrediencích na obalení.
  4. Obalte květák v posypce a dejte péct na plechu vyloženém pečicím papírem do trouby do zlatova.
  5. Mezitím nakrájejte košťál na kousky, přidejte cibuli a dejte do kastrolu s olejem. Orestujte do uvadnutí cibule.
  6. Přidejte koření, podlijte vodou, osolte a vařte do změknutí.
  7. Dejte do mixéru, podle množství tekutiny, pokud máte moc, nechte jí stranou, krém má být poměrně hustý. Rozmixujte na sametově hladký krém. Nakonec přidejte citrónovou šťávu.
  8. Na dno talíře dejte krém a posaďte na něj pečený květák.

Praktické

  • Pro urychlení pečení květák blanšírujte asi 1- 2 minuty.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.
  • Pokud nemusíte bezlepkovou verzi, klidně stačí nahradit strouhanku kukuřičnou za jinou a použít klasické ovesné vločky.

Děti

  • Pro větší děti

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Zapečený květák

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...