Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!
Ingredience

- 2 lžíce oleje
- 1/2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 100 g uvařené basmati rýže
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 limetky nebo citronu
- 1 bílé nebo uzené tofu
- hrst hrášku
- jarní cibulka
- sojová omáčka
- sůl
- petrželka nebo koriandr
Jak připravit smaženou kari rýži
- Na oleji ve woku orestujeme najemno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme na malinké kousíčky nakrájený zázvor a česnek a na kousky natrhané tofu a vše orestujeme.
- Zasypeme kořením, zamícháme, zakapeme sojovou omáčkou.
- Přidáme rýži, hrášek, promícháme a smažíme 2 minuty.
- Zakapeme šťávou z limetky nebo citronu, ochutnáme a případně přidáme více sojové omáčky a ještě 5 minut restujeme.
- Vmícháme jarní cibulku a petrželku nebo koriandr.
- Podáváme.
Praktické
- Basmati rýži můžeme použít celozrnnou nebo bílou. My jsme měli celozrnnou basmati rýži v kombinaci s divokou rýží. Basmati je vhodnější, protože je sypká. Ostatní rýže se více lepí.
- Podáváme třeba s napařenou zeleninou a čerstvým salátem.
Obměna
- Takto můžeme připravit i jiné obiloviny (quinou, pohanku, jáhly aj.).
- Místo limetky či citronu můžeme použít rýžový ocet.
- Hrášek můžeme vynechat nebo použít jinou zeleninu dle chuti.
- Můžeme posypat semínky nebo strouhaným tofu.
- Místo tofu můžeme použít i tempeh nebo vynechat / nahradit uvařenou luštěninou (cizrna, fazole).
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale omezíme dochucovadla.
Skvělá rychlovka 👌
Krásný talíř Zdeňko 👍👍 Na první pohled jsem viděla ufona 😃
Vynikající , jen příště fám min kari , bylo to opravdu pikantní :) a jak píše pan Hlavka , ta citronová stava byla ta tresnicka na dortu ♥️♥️♥️
Jsme nějak pretofuovani tak místo tofu jsem dala nať ze repy a ach ach mnamkaaa
Měli jsme to s zbytymi kostkami NÁKYP S ČERNÝMI FAZOLEMI a PECENOU GLAZOVANOU ZELENINOU
V tichosti hudby s plnou pozorností, pomalu tvořím večeři a duchem se na chvilku přenáším do daleké Asie 🙏 Napařený květák, pažitka, ředkvičky. Jídlo plné chutí, jednoduché na přípravu a výborně chutná, co více si přát 😀 Kari jsem dal méně a myslím, že ten citrón na konci tomu dodá tu pomyslnou třešničku na dortu. Velmi rád budu tento recept opakovat.
Bylo by dobré, kdyby ty recepty byly i pro začátečníky. Třeba 100 g nevařené rýže, nebo již vařené? Nebo minule jsem vařila něco s citronovou kůrou. Bylo tam napsáno citronová kůra. Ale kolik? Já nikdy s citronovou kůrou nevařila.
Pokud je v receptu uvedena ingredience bez slova „vařená“, jedná se vždy o syrová stav, jinak uvádíme „vařené rýže“ apod. Navíc v popisu by pak je uvedeno, co se se surovinami dělá, zda se vaří apod. Citrónové kúry podle chuti, je to jako s každým kořením – někdo rád špetku, někdo lžičku 😉
Já si do toho přidala žampiony a trochu kokosového mléka. Kari dávám jen půl lžičky. Je na mě dost ostré. Ale moc jsem si pochutnala.
Chystám se uvařit zítra, vážně tam patří 2 lžíce kari? Nebude to příliš ostré? 🤔 Budu dávat klasické od Vitany.. děkuji
Tak jsem nakonec dala na porci 1 kávovou lžičku, manžel říkal, že to pikantní moc není a já jsem se spojila, ale pochutnají jsme si oba 👍