Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Ingredience
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 100 g uvařené basmati rýže
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 limetky nebo citronu
  • 1 bílé nebo uzené tofu
  • hrst hrášku
  • jarní cibulka
  • sojová omáčka
  • sůl
  • petrželka nebo koriandr

Jak připravit smaženou kari rýži

  1. Na oleji ve woku orestujeme najemno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na malinké kousíčky nakrájený zázvor a česnek a na kousky natrhané tofu a vše orestujeme.
  3. Zasypeme kořením, zamícháme, zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Přidáme rýži, hrášek, promícháme a smažíme 2 minuty.
  5. Zakapeme šťávou z limetky nebo citronu, ochutnáme a případně přidáme více sojové omáčky a ještě 5 minut restujeme.
  6. Vmícháme jarní cibulku a petrželku nebo koriandr.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Basmati rýži můžeme použít celozrnnou nebo bílou. My jsme měli celozrnnou basmati rýži v kombinaci s divokou rýží. Basmati je vhodnější, protože je sypká. Ostatní rýže se více lepí.
  • Podáváme třeba s napařenou zeleninou a čerstvým salátem.

Obměna

  • Takto můžeme připravit i jiné obiloviny (quinou, pohanku, jáhly aj.).
  • Místo limetky či citronu můžeme použít rýžový ocet.
  • Hrášek můžeme vynechat nebo použít jinou zeleninu dle chuti.
  • Můžeme posypat semínky nebo strouhaným tofu.
  • Místo tofu můžeme použít i tempeh nebo vynechat / nahradit uvařenou luštěninou (cizrna, fazole).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale omezíme dochucovadla.

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTohle dokáže polévka k snídani? (Petra)
Další článekJak udělat pražené kokosové máslo