Na “smažené vajíčko”:
- 120 g cizrnové mouky
- 230 g vody
- sůl
- 20 g oleje
- špetka kurkumy
Ostatní:
- rýže basmati
- přírodní tofu
- čerstvý hrášek
- červená řepa
- čerstvá jarní cibulka
- petržel
- sůl
- tamari
- olivový olej
Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec
-
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
- Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
- Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
- Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
- Uvařte rýži.
- Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové “vejce”. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
- Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
Praktické
- “Vajíčko” si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
- Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
- Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
- Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
- Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Komentáře
Vierka,som celoživotná milovníčka ryže,boli časy,keď som ju mohla jesť celé týždne 🙂ale vždy to bola pre mňa buď príloha(k niečomu)alebo rizoto(zmiešaná s niečím), až doteraz,lebo ” vajíčko” a ” ružové” tofu spôsobili,že dnes som nemala ďaľšiu verziu rizota,ale KANTONSKÚ RYŽU😊veľká vďaka Vierka, recept ide medzi “pre návštevy”
Dobrý den, mohu vědět proč je jídlo vhodné až od 2 let? Mám doma ročního prcka a moc nevím, co mu vařit, zatím jsem tu nenarazila na recept pro roční dítě. Děkuji