Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Kantonská veganská rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat, zkuste tento. Je na první pohled podobný originálu, tedy alespoň jak je připravován v čínských restauracích. Pochutnáte si a navíc jde o jednoduché a bezlepkové zdravé jídlo.

Ingredience
Na "smažené vajíčko":
  • 120 g cizrnové mouky
  • 230 g vody
  • sůl
  • 20 g oleje
  • špetka kurkumy
Ostatní:
  • rýže basmati
  • přírodní tofu
  • čerstvý hrášek
  • červená řepa
  • čerstvá jarní cibulka
  • petržel
  • sůl
  • tamari
  • olivový olej

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec

    1. Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
    2. Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
    3. Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
    4. Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
    5. Uvařte rýži.
    6. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové “vejce”. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
    7. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • “Vajíčko” si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
  • Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
  • Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
  • Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
  • Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Slavomíra
25. 6. 2021

Vierka,som celoživotná milovníčka ryže,boli časy,keď som ju mohla jesť celé týždne 🙂ale vždy to bola pre mňa buď príloha(k niečomu)alebo rizoto(zmiešaná s niečím), až doteraz,lebo ” vajíčko” a ” ružové” tofu spôsobili,že dnes som nemala ďaľšiu verziu rizota,ale KANTONSKÚ RYŽU😊veľká vďaka Vierka, recept ide medzi “pre návštevy”

Dobrý den, mohu vědět proč je jídlo vhodné až od 2 let? Mám doma ročního prcka a moc nevím, co mu vařit, zatím jsem tu nenarazila na recept pro roční dítě. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...