Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat, zkuste tento. Je na první pohled podobný originálu, tedy alespoň jak je připravován v čínských restauracích. Pochutnáte si a navíc jde o jednoduché a bezlepkové zdravé jídlo.
Ingredience
Na „smažené vajíčko“:
- 120 g cizrnové mouky
- 230 g vody
- sůl
- 20 g oleje
- špetka kurkumy
Ostatní:
- rýže basmati
- přírodní tofu
- čerstvý hrášek
- červená řepa
- čerstvá jarní cibulka
- petržel
- sůl
- tamari
- olivový olej
Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec
-
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
- Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
- Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
- Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
- Uvařte rýži.
- Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové „vejce“. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
- Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
Praktické
- „Vajíčko“ si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
- Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
- Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
- Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
- Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Vierka,som celoživotná milovníčka ryže,boli časy,keď som ju mohla jesť celé týždne 🙂ale vždy to bola pre mňa buď príloha(k niečomu)alebo rizoto(zmiešaná s niečím), až doteraz,lebo “ vajíčko“ a “ ružové“ tofu spôsobili,že dnes som nemala ďaľšiu verziu rizota,ale KANTONSKÚ RYŽU😊veľká vďaka Vierka, recept ide medzi „pre návštevy“
Oh, to jsme dvě 😅Já rýži miluju a mohla bych pořád. Komentář potěšil, děkuji😘💕, že jste recept uvařila.
Slávko, to je výborný nápad, založit si recepty pro návštěvy…díky…:)
Ale to nie je skutočná záložka😀tak nazývam recepty,ktoré by som bez problémov ponúkla návštevám nevariacim jj,u nich ide hlavne o 1.dojem🙂,jasné,že aj o chuť,ale kôpky obilia,strukovín,zelen. a minimum korenín(čo ja milujem)by ich asi nelákalo ani ochutnať…😲
No ale jako nápad ,na takovou záložku, je to dobrý..:)), protože těch receptů je tolik, a někdy mě to zaskočí ( třeba s rodiči), a najednou nevím, co uvařit, aby to chutnalo všem..:)))
Tak pre také prípady určite😄
Slavomíra, ale třeba takový květák na kari, ten mnou hostěným osobám také velmi, velmi chutnal. 😉
Jaj,Zuzzi, kari je kari😋
👍😂
Dobrý den, mohu vědět proč je jídlo vhodné až od 2 let? Mám doma ročního prcka a moc nevím, co mu vařit, zatím jsem tu nenarazila na recept pro roční dítě. Děkuji
Simono, pokud máte doma takhle malé dítě, je dobré znát základy. Všechno toto učíme v seriálu https://www.jimejinak.cz/stitky/videoserial-prikrmy/Pro děti do roka je tu vzorový jídelníček a řada dalších článků a informací, stejně jako tisíce receptů. Děti v roce mají velmi jiné jídlo než my, jde o vybudování jejich imunity, určitě si to prostudujte. Já sem dávám fotky jídel od narození dětí, dnes jsou v pubertě a jsou to nejzdravější děti široko daleko, nikdy nebyly nemocné, nikdy nebraly běžné léky, antibiotika, nikdo jim nebral krev. Takže to fakt stojí za to mít pod kontrolou a živit je dobře.
Dobrý den Simono, já mám děti už dospělé 30 a 26 let, tak pro děti nevařím, v mých receptech nic pro malé děti nenajdete a ani nemohu poradit.
Sobotní výlet s Viera Vodrážková do Číny 🙏🌻
Výborná alternativa klasického pokrmu Kantonské kuchyně, to „vajíčko“ je excelentní 😀
Jardo, jste opravdu jednička. Máte to nádherné, děkuji i za foto a komentář 😘
Vyzkoušeno, uvařeno, snědeno. Jídlo je moc dobré. Tofu obarvené na růžovo je skvělý nápad, opravdu vypadá jak šunka.Neměla jsem čerstvou řepu, ale sušené plátky. Pár jsem jich rozmixovala s vodou a pak tím obarvila tofu. Děkuji za recept, pochutnali jsme si 👍
To je perfektní zpráva a dobře a chytře jste si poradila s obarvenim. 🥰