Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Kantonská veganská rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat, zkuste tento. Je na první pohled podobný originálu, tedy alespoň jak je připravován v čínských restauracích. Pochutnáte si a navíc jde o jednoduché a bezlepkové zdravé jídlo.

Ingredience
Na "smažené vajíčko":
  • 120 g cizrnové mouky
  • 230 g vody
  • sůl
  • 20 g oleje
  • špetka kurkumy
Ostatní:
  • rýže basmati
  • přírodní tofu
  • čerstvý hrášek
  • červená řepa
  • čerstvá jarní cibulka
  • petržel
  • sůl
  • tamari
  • olivový olej

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec

    1. Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
    2. Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
    3. Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
    4. Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
    5. Uvařte rýži.
    6. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové “vejce”. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
    7. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • “Vajíčko” si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
  • Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
  • Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
  • Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
  • Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

V průběhu přípravy jsem nějak vypustila skutečnost, že řepa je tam jen kvůli obarvení tofu a při závěrečném restování jsem ji tam prostě přidala taky. Byla sice trochu syrovější, protože se nestihla dodělat, ale chuťově v jídle nijak nepřekážela a alespoň jsem ji zdělala.

Oprazena omeleta, to bolo na cinskom rizote to najlepsie!
Dakuejm Vierke, ze si to mozem dopriat v zdravsej verzii ; ))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.