Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat, zkuste tento. Je na první pohled podobný originálu, tedy alespoň jak je připravován v čínských restauracích. Pochutnáte si a navíc jde o jednoduché a bezlepkové zdravé jídlo.

Ingredience

Na „smažené vajíčko“:

  • 120 g cizrnové mouky
  • 230 g vody
  • sůl
  • 20 g oleje
  • špetka kurkumy

Ostatní:

  • rýže basmati
  • přírodní tofu
  • čerstvý hrášek
  • červená řepa
  • čerstvá jarní cibulka
  • petržel
  • sůl
  • tamari
  • olivový olej

Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec

    1. Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
    2. Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
    3. Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
    4. Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
    5. Uvařte rýži.
    6. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové „vejce“. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
    7. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • „Vajíčko“ si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
  • Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
  • Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
  • Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
  • Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
  1. Vierka,som celoživotná milovníčka ryže,boli časy,keď som ju mohla jesť celé týždne 🙂ale vždy to bola pre mňa buď príloha(k niečomu)alebo rizoto(zmiešaná s niečím), až doteraz,lebo “ vajíčko“ a “ ružové“ tofu spôsobili,že dnes som nemala ďaľšiu verziu rizota,ale KANTONSKÚ RYŽU😊veľká vďaka Vierka, recept ide medzi „pre návštevy“

  2. Dobrý den, mohu vědět proč je jídlo vhodné až od 2 let? Mám doma ročního prcka a moc nevím, co mu vařit, zatím jsem tu nenarazila na recept pro roční dítě. Děkuji

    • Simono, pokud máte doma takhle malé dítě, je dobré znát základy. Všechno toto učíme v seriálu https://www.jimejinak.cz/stitky/videoserial-prikrmy/Pro děti do roka je tu vzorový jídelníček a řada dalších článků a informací, stejně jako tisíce receptů. Děti v roce mají velmi jiné jídlo než my, jde o vybudování jejich imunity, určitě si to prostudujte. Já sem dávám fotky jídel od narození dětí, dnes jsou v pubertě a jsou to nejzdravější děti široko daleko, nikdy nebyly nemocné, nikdy nebraly běžné léky, antibiotika, nikdo jim nebral krev. Takže to fakt stojí za to mít pod kontrolou a živit je dobře.

    • Dobrý den Simono, já mám děti už dospělé 30 a 26 let, tak pro děti nevařím, v mých receptech nic pro malé děti nenajdete a ani nemohu poradit.

    • Jardo, jste opravdu jednička. Máte to nádherné, děkuji i za foto a komentář 😘

  3. Vyzkoušeno, uvařeno, snědeno. Jídlo je moc dobré. Tofu obarvené na růžovo je skvělý nápad, opravdu vypadá jak šunka.Neměla jsem čerstvou řepu, ale sušené plátky. Pár jsem jich rozmixovala s vodou a pak tím obarvila tofu. Děkuji za recept, pochutnali jsme si 👍

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.
Další článekTrampolínky Bellicon se super slevou