Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat, zkuste tento. Je na první pohled podobný originálu, tedy alespoň jak je připravován v čínských restauracích. Pochutnáte si a navíc jde o jednoduché a bezlepkové zdravé jídlo.

Ingredience

Na „smažené vajíčko“:

  • 120 g cizrnové mouky
  • 230 g vody
  • sůl
  • 20 g oleje
  • špetka kurkumy

Ostatní:

  • rýže basmati
  • přírodní tofu
  • čerstvý hrášek
  • červená řepa
  • čerstvá jarní cibulka
  • petržel
  • sůl
  • tamari
  • olivový olej

Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec

    1. Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
    2. Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
    3. Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
    4. Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
    5. Uvařte rýži.
    6. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové „vejce“. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
    7. Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • „Vajíčko“ si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
  • Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
  • Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
  • Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
  • Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...
  1. Dobrý den, mohu vědět proč je jídlo vhodné až od 2 let? Mám doma ročního prcka a moc nevím, co mu vařit, zatím jsem tu nenarazila na recept pro roční dítě. Děkuji

    • Simono, pokud máte doma takhle malé dítě, je dobré znát základy. Všechno toto učíme v seriálu https://www.jimejinak.cz/stitky/videoserial-prikrmy/Pro děti do roka je tu vzorový jídelníček a řada dalších článků a informací, stejně jako tisíce receptů. Děti v roce mají velmi jiné jídlo než my, jde o vybudování jejich imunity, určitě si to prostudujte. Já sem dávám fotky jídel od narození dětí, dnes jsou v pubertě a jsou to nejzdravější děti široko daleko, nikdy nebyly nemocné, nikdy nebraly běžné léky, antibiotika, nikdo jim nebral krev. Takže to fakt stojí za to mít pod kontrolou a živit je dobře.

    • Dobrý den Simono, já mám děti už dospělé 30 a 26 let, tak pro děti nevařím, v mých receptech nic pro malé děti nenajdete a ani nemohu poradit.

    • Jardo, jste opravdu jednička. Máte to nádherné, děkuji i za foto a komentář 😘

  2. Vyzkoušeno, uvařeno, snědeno. Jídlo je moc dobré. Tofu obarvené na růžovo je skvělý nápad, opravdu vypadá jak šunka.Neměla jsem čerstvou řepu, ale sušené plátky. Pár jsem jich rozmixovala s vodou a pak tím obarvila tofu. Děkuji za recept, pochutnali jsme si 👍

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemný kopřivový krém s koprem
Další článekDomácí tatarka