Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...
  1. Vypadá to dobře! Červené fazole na jakýkoli způsob miluju! To mě taky přivádí k otázce….Kolik fazolí se počítá na jednu porci? Hrnek, dva hrnky a nebo třeba jen půl hrnku? Mám tendenci si jídel, která mi chutnají, dávat vždycky nějak moc! :-o

    • Už jsem to tam našla, omlouvám se. Nemám ve zvyku při vaření něco vážit, tak jsem si neuměla představit, kolik suchých fazolí je potřeba na 100g uvařených fazolí ;)

  2. Ahoj Evi, já neměla kapii, ale cukety mám vagón. Takže jsem misto kapie nakrájela cuketu – zbytek dle tebe, přidala fazole bílé v tomatě, bílourýži a nakonec jsem přidala ke všemu lžičku kurkumy a malou plechovku kokosového mléka. To byla mňamka!😋👍

  3. „Vrrr. Co to je?“
    „Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?“¨
    „Jo. Maso. Nebo sýr.“
    „Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?“
    „NE.“

    Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. :-)

  4. Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova :-)

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „Disko“ sušenky s lískooříškovým krémem
Další článekNepečený „medovník“