Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.
Ingredience
na 1 porci

- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- kousek červené kápie
- uvařená červená rýže
- 1/2-1 lžička sladké papriky
- špetka chilli
- 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
- 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
- sůl
- čerstvý koriandr nebo petrželka
Jak připravit mexickou rýži s fazolemi
- Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
- Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
- Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
- Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
- Vypneme a podáváme posypané petrželkou.
Praktické
- Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
- Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
- Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.
Obměna
- Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
- Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
- Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.
Vypadá to dobře! Červené fazole na jakýkoli způsob miluju! To mě taky přivádí k otázce….Kolik fazolí se počítá na jednu porci? Hrnek, dva hrnky a nebo třeba jen půl hrnku? Mám tendenci si jídel, která mi chutnají, dávat vždycky nějak moc! :-o
Už jsem to tam našla, omlouvám se. Nemám ve zvyku při vaření něco vážit, tak jsem si neuměla představit, kolik suchých fazolí je potřeba na 100g uvařených fazolí ;)
Ahoj Evi, já neměla kapii, ale cukety mám vagón. Takže jsem misto kapie nakrájela cuketu – zbytek dle tebe, přidala fazole bílé v tomatě, bílourýži a nakonec jsem přidala ke všemu lžičku kurkumy a malou plechovku kokosového mléka. To byla mňamka!😋👍
Super, Lído 👍
Mňamka, potřebovala jsem spotřebovat celer, tak jsem jej tam přidala, místo rýže těstoviny. Určitě budu vařit opakovaně.
„Vrrr. Co to je?“
„Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?“¨
„Jo. Maso. Nebo sýr.“
„Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?“
„NE.“
Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. :-)
S klukama je legrace ???
Boží :D <3
Mnoa s tím sýrem bych tomu klidně věřila ;) Já dřív sýry milovala. Jakože FAKT milovala! Byla jsem schopná se špagetama sníst nastrouhanou kostku edamu :-o mnoa posléze jsem se sice začala dost soustředit na kvalitu (většina potravin bio a téměř žádné polotovary), ale těstoviny, rizoto a spousta jiných jídel nešla aspoň bez GranMoravia nebo Mozzarella "vylepšeníčka"… Jenže pak jsem začala (pomalu, ale jistě) vařit jídla podle JJ, mnoa po nějaké době jsem se přistihla, že mi v lednici podezřele dlouho zůstávají zbytky i velice dobrých sýrů, a i když si kousíček na něco nastrouhám, po pár soustech je mi jasný, že je to lepší bez toho (nebo max s lahůdkovým droždím), což byl celkem šok… ale příjemnej, nutno dodat =)
Teď si koupím kousek sýra jednou za sto let a cíleně – vím, že nás s ním bude víc jíst třeba těstoviny, nebo že já ho spotřebuju cca během týdne a mám naplánovaný konkrétní jídla. Ale kupuju ho čím dál míň…
Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova :-)
Tak to je super pochvala ! To nás moc těší a dekujeme za zprávu :)