Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...
  1. Vypadá to dobře! Červené fazole na jakýkoli způsob miluju! To mě taky přivádí k otázce….Kolik fazolí se počítá na jednu porci? Hrnek, dva hrnky a nebo třeba jen půl hrnku? Mám tendenci si jídel, která mi chutnají, dávat vždycky nějak moc! :-o

    • Už jsem to tam našla, omlouvám se. Nemám ve zvyku při vaření něco vážit, tak jsem si neuměla představit, kolik suchých fazolí je potřeba na 100g uvařených fazolí ;)

  2. Ahoj Evi, já neměla kapii, ale cukety mám vagón. Takže jsem misto kapie nakrájela cuketu – zbytek dle tebe, přidala fazole bílé v tomatě, bílourýži a nakonec jsem přidala ke všemu lžičku kurkumy a malou plechovku kokosového mléka. To byla mňamka!😋👍

  3. „Vrrr. Co to je?“
    „Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?“¨
    „Jo. Maso. Nebo sýr.“
    „Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?“
    „NE.“

    Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. :-)

    • Boží :D <3
      Mnoa s tím sýrem bych tomu klidně věřila ;) Já dřív sýry milovala. Jakože FAKT milovala! Byla jsem schopná se špagetama sníst nastrouhanou kostku edamu :-o mnoa posléze jsem se sice začala dost soustředit na kvalitu (většina potravin bio a téměř žádné polotovary), ale těstoviny, rizoto a spousta jiných jídel nešla aspoň bez GranMoravia nebo Mozzarella "vylepšeníčka"… Jenže pak jsem začala (pomalu, ale jistě) vařit jídla podle JJ, mnoa po nějaké době jsem se přistihla, že mi v lednici podezřele dlouho zůstávají zbytky i velice dobrých sýrů, a i když si kousíček na něco nastrouhám, po pár soustech je mi jasný, že je to lepší bez toho (nebo max s lahůdkovým droždím), což byl celkem šok… ale příjemnej, nutno dodat =)
      Teď si koupím kousek sýra jednou za sto let a cíleně – vím, že nás s ním bude víc jíst třeba těstoviny, nebo že já ho spotřebuju cca během týdne a mám naplánovaný konkrétní jídla. Ale kupuju ho čím dál míň…

  4. Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova :-)

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „Disko“ sušenky s lískooříškovým krémem
Další článekNepečený „medovník“