Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.
Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
  1. Mňamka, potřebovala jsem spotřebovat celer, tak jsem jej tam přidala, místo rýže těstoviny. Určitě budu vařit opakovaně.

  2. “Vrrr. Co to je?”
    “Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?”¨
    “Jo. Maso. Nebo sýr.”
    “Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?”
    “NE.”

    Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. 🙂

  3. Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova 🙂

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí “Disko” sušenky s lískooříškovým krémem
Další článekNepečený “medovník”