Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Chutná mi, hubnu a nemusím počítat kalorie (Hana, 66 let)

Hana: Dobrý den, všechny jídla mi moc chutnají, vařím...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...
  1. Bylo to extra výborný, moc jsme si pochutnaly;). Fotku přikládám. Nevypadá to moc jako „rýže“ ale trochu jako hustá polívka. Ale nebyla. Možná špatný výběr talíře 🙈. A je pravda, že jsem nalila víc vývaru a pak už byl takový hlad, že jsem neměla možnost nechat tu tekutinu odpařit. Ale aspoň aby i ostatní viděli, že je to „v kurzu“ ;). Snad to nebude mít opačný efekt

  2. Vypadá to dobře! Červené fazole na jakýkoli způsob miluju! To mě taky přivádí k otázce….Kolik fazolí se počítá na jednu porci? Hrnek, dva hrnky a nebo třeba jen půl hrnku? Mám tendenci si jídel, která mi chutnají, dávat vždycky nějak moc! :-o

    • Už jsem to tam našla, omlouvám se. Nemám ve zvyku při vaření něco vážit, tak jsem si neuměla představit, kolik suchých fazolí je potřeba na 100g uvařených fazolí ;)

  3. Ahoj Evi, já neměla kapii, ale cukety mám vagón. Takže jsem misto kapie nakrájela cuketu – zbytek dle tebe, přidala fazole bílé v tomatě, bílourýži a nakonec jsem přidala ke všemu lžičku kurkumy a malou plechovku kokosového mléka. To byla mňamka!😋👍

  4. Mňamka, potřebovala jsem spotřebovat celer, tak jsem jej tam přidala, místo rýže těstoviny. Určitě budu vařit opakovaně.

  5. „Vrrr. Co to je?“
    „Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?“¨
    „Jo. Maso. Nebo sýr.“
    „Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?“
    „NE.“

    Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. :-)

    • Boží :D <3
      Mnoa s tím sýrem bych tomu klidně věřila ;) Já dřív sýry milovala. Jakože FAKT milovala! Byla jsem schopná se špagetama sníst nastrouhanou kostku edamu :-o mnoa posléze jsem se sice začala dost soustředit na kvalitu (většina potravin bio a téměř žádné polotovary), ale těstoviny, rizoto a spousta jiných jídel nešla aspoň bez GranMoravia nebo Mozzarella "vylepšeníčka"… Jenže pak jsem začala (pomalu, ale jistě) vařit jídla podle JJ, mnoa po nějaké době jsem se přistihla, že mi v lednici podezřele dlouho zůstávají zbytky i velice dobrých sýrů, a i když si kousíček na něco nastrouhám, po pár soustech je mi jasný, že je to lepší bez toho (nebo max s lahůdkovým droždím), což byl celkem šok… ale příjemnej, nutno dodat =)
      Teď si koupím kousek sýra jednou za sto let a cíleně – vím, že nás s ním bude víc jíst třeba těstoviny, nebo že já ho spotřebuju cca během týdne a mám naplánovaný konkrétní jídla. Ale kupuju ho čím dál míň…

  6. Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova :-)

  7. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „Disko“ sušenky s lískooříškovým krémem
Další článekNepečený „medovník“