Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. „Vrrr. Co to je?“
    „Fazolová mexická rýže. Proč vrčíš, něco ti v tom chybí?“¨
    „Jo. Maso. Nebo sýr.“
    „Tak to tam dávat nebudeme. Mám tě tedy příště vynechat?“
    „NE.“

    Tak myslím, že to dopadlo dobře, na puboše toužícího po konvenční stravě, a to jsem synkovi neřekla, že ještě aspoň jednou a pak mu tam případně klidně ten sýr nabídnu – vsadila bych se, že mu tam pak přijde divný a zase to odvolá. 🙂

  2. Naprostá mňamka! Dokonce i skoročtyřleťák, který nesnáší nakrájenou tepelně upravenou zeleninu, si šel pro další nášup. Druhý den jsem dělala znova 🙂

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí „Disko“ sušenky s lískooříškovým krémem
Další článekNepečený „medovník“