Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Mexická fazolová rýže

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek červené kápie
  • uvařená červená rýže
  • 1/2-1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky grilovacího koření (tymián, oregáno, pepř, česnek, cibule, rajčata)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 100 g uvařených fazolí (červená ledvina nebo tmavé máslové)
  • 1 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Jak připravit mexickou rýži s fazolemi

  1. Uvaříme si červenou rýži dle návodu (1:2 s vodou) a předem namočené fazole.
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou kápii a orestujeme.
  4. Nasypeme koření, protlačený česnek, protlak, sojovou nebo tamari omáčku, rýži a fazole a vše ještě krátce osmahneme.
  5. Zalijeme troškou vody nebo vývaru a 3 minuty podusíme na nejnižším plameni.
  6. Vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Na jednu porci vychází cca 70 g syrové rýže a hrst uvařených fazolí.
  • Pokud máte uvařenou obilovinu a luštěninu z předchozího dne, bude toto jídlo rychle hotové.
  • Může ozdobit rostlinným jogurtem nebo smetanou.

Obměna

  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Výborné je toto jídlo i s přidáním uzeného tofu nebo tempehu (do 3. kroku).
  • Můžete přidat i jinou zeleninu – pórek, mrkev, brokolici aj.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Uberte ale na koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to extra výborný, moc jsme si pochutnaly;). Fotku přikládám. Nevypadá to moc jako “rýže” ale trochu jako hustá polívka. Ale nebyla. Možná špatný výběr talíře 🙈. A je pravda, že jsem nalila víc vývaru a pak už byl takový hlad, že jsem neměla možnost nechat tu tekutinu odpařit. Ale aspoň aby i ostatní viděli, že je to “v kurzu” ;). Snad to nebude mít opačný efekt

Vypadá to dobře! Červené fazole na jakýkoli způsob miluju! To mě taky přivádí k otázce….Kolik fazolí se počítá na jednu porci? Hrnek, dva hrnky a nebo třeba jen půl hrnku? Mám tendenci si jídel, která mi chutnají, dávat vždycky nějak moc! :-o

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
34

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.