Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta – základní recept

Uvařeno
bez lepku

Kukuřičná polenta je oblíbená příloha. Po všech těch zrníčkách je tu najednou zcela jiná konzistence. Většinou ji používáme tam, kde bychom si běžně dali knedlík. V zimě ji připravujeme v troubě nebo už uvařenou ogrilujeme. Můžeme si ji dát na sladko nebo na ni namazat pomazánku místo pečiva. Polenta je prostě multifunkční pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívá...

Postup

  1. Do hrnce dáme vodu a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč a necháme vychladout.
  5. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Zimní úprava

  • Postup je stejný jen nevaříme v hrnci na plotně, ale nalijeme na plech nebo pekáč odpovídající velikosti a pečeme cca 50 minut na 180 °C.

Praktické

  • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Máčením zlepšujeme stravitelnost, na chuti to však nepoznáte. Takže než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Vodu dejte podle návodu, prodávají se různé druhy, některé se vaří jen minutu.

Kombinujeme

  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

  • Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

  • Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Mně ta polenta nedrží 😁, asi moc vody nebo nevím, co dělám špatně. Asi víc vyvařit, ale to už se mi zas přichytavali ke dnu. Máte nějakou fintu? Děkuji

Klub

Právě jednu várku dojídáme, v posledních dvou týdnech ji na odlehčení mám častěji, miluju ji ke koprové omáčce :).

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma