Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala čerstvou bršlici a bílou rýži. Byla to opět rychlovka! Snědli jsme bez mála celý plech, jak nám přišla k chuti.

Ingredience
na jeden plech
  • 1 hrnek kukuřičné instantní polenty
  • hrst čerstvé bršlice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • špetka soli

Postup

  1. Dáme vařit vodu se solí.
  2. Omyjeme ve studené vodě bršlici a nasekáme na drobno.
  3. Do vroucí vody rozmícháme instantní polentu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme několik minut do zhoustnutí.
  4. Když je polenta dosatečně hustá, vmícháme bršlici a uvařenou rýži.
  5. Promícháme a vlijeme na hluboký plech a necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze dobře porcovat.

Praktické

  • Osobně mám raději klasickou krupici, tu je ale vhodné na pár hodin namočit.
  • I minutovou polentu vařím něco málo minut, je pak lépe stravitelná, chutnější, hustější.
  • Pokud máte čas stát u vaření polenty, klidně změňte postup – dejte ji do studené vody a za občasného a ke konci stálého míchání jí přiveďte k varu. Bude lépe provařená.
  • Někdy je potřeba přidat více vody než je v návodu, mějte proto vodu po ruce, když polentu mícháte.
  • Polenta po ztuhnutí bude mít tvar podle nádobí, do které ji nalijete. Nemusí to být plech, ale klidně mísa, talíř apod.
  • Množství si přizpůsobte pro vaši potřebu, my děláme vždy více než na jedno jídlo, protože se hodí na svačiny.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.

Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

 

Do polenty můžeme dát cokoli, co máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrachová kaše se zeleninou a libečkem
Další článekJaponský tofu sendvič Onigirazu