Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala čerstvou bršlici a bílou rýži. Byla to opět rychlovka! Snědli jsme bez mála celý plech, jak nám přišla k chuti.

Ingredience
na jeden plech
  • 1 hrnek kukuřičné instantní polenty
  • hrst čerstvé bršlice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • špetka soli

Postup

  1. Dáme vařit vodu se solí.
  2. Omyjeme ve studené vodě bršlici a nasekáme na drobno.
  3. Do vroucí vody rozmícháme instantní polentu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme několik minut do zhoustnutí.
  4. Když je polenta dosatečně hustá, vmícháme bršlici a uvařenou rýži.
  5. Promícháme a vlijeme na hluboký plech a necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze dobře porcovat.

Praktické

  • Osobně mám raději klasickou krupici, tu je ale vhodné na pár hodin namočit.
  • I minutovou polentu vařím něco málo minut, je pak lépe stravitelná, chutnější, hustější.
  • Pokud máte čas stát u vaření polenty, klidně změňte postup – dejte ji do studené vody a za občasného a ke konci stálého míchání jí přiveďte k varu. Bude lépe provařená.
  • Někdy je potřeba přidat více vody než je v návodu, mějte proto vodu po ruce, když polentu mícháte.
  • Polenta po ztuhnutí bude mít tvar podle nádobí, do které ji nalijete. Nemusí to být plech, ale klidně mísa, talíř apod.
  • Množství si přizpůsobte pro vaši potřebu, my děláme vždy více než na jedno jídlo, protože se hodí na svačiny.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.

Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

 

Do polenty můžeme dát cokoli, co máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...
  1. Pravě uvařeno, dala jsem bršlici+medv.česnek, trošku kopřivy :-) a trošku tebi i dovnitř.
    Naďo, prosím jak to děláte s tím lahůdk.droždím? Jak to stuhne, obalím na „sucho v lah.“ droždím a opeču s trochou oleje na pánvi? Omlouvám se za možná jednoduchý dotaz, jsem začátečník :-)

  2. Tak to mně dneska přišlo k chuti. Udělala jsem celý plech, protože část si obalíme v lahudkovem droždí a opečeme. Máme taky polentu rádi ještě teplou rozmixovanou s jáhlami.Naliju do srnčího hřbetu a dám ztuhnout. A mám knedlíky k nerozeznání od bramborových, které osmahnu s cibulkou a přidám buď luštěninové omáčky nebo večer jen se zeleninou. Bršlici jsem si zamilovala, ta jarní je nejlepší.😀

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEmoce a jídlo – jak to funguje
Další článekCo můžeme ještě vysévat na záhonky?