Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala čerstvou bršlici a bílou rýži. Byla to opět rychlovka! Snědli jsme bez mála celý plech, jak nám přišla k chuti.

Ingredience
na jeden plech
  • 1 hrnek kukuřičné instantní polenty
  • hrst čerstvé bršlice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • špetka soli

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Postup
  1. Dáme vařit vodu se solí.
  2. Omyjeme ve studené vodě bršlici a nasekáme na drobno.
  3. Do vroucí vody rozmícháme instantní polentu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme několik minut do zhoustnutí.
  4. Když je polenta dosatečně hustá, vmícháme bršlici a uvařenou rýži.
  5. Promícháme a vlijeme na hluboký plech a necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze dobře porcovat.

Praktické

  • Osobně mám raději klasickou krupici, tu je ale vhodné na pár hodin namočit.
  • I minutovou polentu vařím něco málo minut, je pak lépe stravitelná, chutnější, hustější.
  • Pokud máte čas stát u vaření polenty, klidně změňte postup – dejte ji do studené vody a za občasného a ke konci stálého míchání jí přiveďte k varu. Bude lépe provařená.
  • Někdy je potřeba přidat více vody než je v návodu, mějte proto vodu po ruce, když polentu mícháte.
  • Polenta po ztuhnutí bude mít tvar podle nádobí, do které ji nalijete. Nemusí to být plech, ale klidně mísa, talíř apod.
  • Množství si přizpůsobte pro vaši potřebu, my děláme vždy více než na jedno jídlo, protože se hodí na svačiny.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.

Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

 

Do polenty můžeme dát cokoli, co máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pravě uvařeno, dala jsem bršlici+medv.česnek, trošku kopřivy :-) a trošku tebi i dovnitř.
Naďo, prosím jak to děláte s tím lahůdk.droždím? Jak to stuhne, obalím na “sucho v lah.” droždím a opeču s trochou oleje na pánvi? Omlouvám se za možná jednoduchý dotaz, jsem začátečník :-)

Naďo jsi mě úplně nalákala..:) mě nějak bršlice nejede..ale tak to tedy zkusím..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...
Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Tempura z mrkvové natě

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...