Dnešní tělo produkuje 2-3x více inzulínu než před 35 lety. To vede k inzulínové rezistenci, a za pár let i k obezitě, cukrovce, hypertenzi, metabolickému syndromu a dalším zdravotním potížím. V dnešním světě inzulínovou rezistencí trpí okolo 30 % obyvatel a většina o tom zatím ani neví… Přitom stačí jeden jednoduchý a zaručený lék.

Zdravé tělo přijímá malé množství glukózy bez problémů

Glukóza
– Nezbytná pro fungování našeho těla. – Základní a nejrychlejší zdroj energie pro buňky.
– Zdrojem jsou cukry obsažené v potravě.
– V dnešní době jí ale přijímáme příliš mnoho v podobě rafinovaného cukru, sladidel, glukózo-fruktózových sirupů (viz složení sladkostí), hroznového cukru a medu.

Představme si, že žijeme ve městě jménem Cukrová Lhota. Jako žijí buňky ve vašem těle, v tomto městě stojí plno domů v Jaterní ulici, na Ledvinové třídě i Slinivkové magistrále. Všichni obyvatele jsou přátelští, mají stále otevřené dveře a nezamykají. Třikrát denně ke každému domu jezdí glukózový náklaďák a řidič pan Inzulín dodává malou zkumavku glukózy do každého domu. Všichni si spokojeně v tomto městečku žijí.

Čím je ale větší množství glukózy, tím víc se začíná tělo bránit

Postupně začne přijíždět pan Inzulín častěji a častěji a s větším množstvím glukózy, až nakonec začne vozit místo zkumavek glukózové sudy. Musí vyprázdnit náklaďák, jinak dostane z práce vyhazov. Obyvatelé si tedy od něj berou domů velké sudy a život jde dál.

Inzulínová rezistence je ochrana před velkým množstvím glukózy

Inzulínová rezistence
– Stav, při kterém tělo nedokáže efektivně využívat produkovaný inzulín.
– Buňky jsou vůči inzulínu rezistentní.
Přijatá glukóza (cukr) ve stravě se nevstřebá tělesnými buňkami, ale hromadí se.
– V důsledku toho je zvýšená jak koncentrace cukru v krvi, tak hladiny inzulínu (snaha o kompenzaci).

Nakonec jsou ale domy obyvatel tak zaplněny glukózou, že se jim kazí a dům smrdí. Malé množství glukózy je v pořádku, ale moc čehokoliv je vždy jedovaté. Tyto problémy zažívá každý dům ve městě. Pan Inzulín se prostě potřebuje za každou cenu toxické glukózy zbavit. Kdykoliv jsou nějaké dveře otevřené, pan Inzulín tam „nacpe“ další sud. Obyvatelé začnou zavírat a zamykat své dveře a křičí: „Už nechceme tu toxickou glukózu. Máme jí plný dům!“ Pro pana Inzulína je teď velmi těžké do domů glukózu „nacpat“, protože obyvatele své domy chrání (inzulínová rezistence).

Pohled lékařů na inzulínovou rezistenci

Vnější pozorovatel (lékař, široká veřejnost, i pacient) se může mylně domnívat, že pan Inzulín jen dělá svou práci – přesouvá přeci glukózu do domů a může nabýt dojmu, že domy jsou rezistentní, protože jsou nefunkční – mají „rozbité dveře“ (tj. si myslí, že dveře nefungují tak, jak by měly – být otevřené a přijímat glukózu).

Ve skutečnosti je ale problém úplně jinde… Dveře jsou zavřené a chrání se, protože glukózy je v domech (tedy v našich buňkách) příliš. Nadbytek glukózy a fruktózy ze stravy bohaté na jednoduché cukry zaplavuje játra. Některá se uloží jako glykogen, ze zbytku vznikne nový tuk. Míra tvorby ale přesahuje exportní kapacitu jater a tuk se v játrech hromadí tam, kde by neměl být. Inzulín se snaží další a další glukózu přesouvat do jater, ty ji ale nechtějí. Jaterní buňky se proti ní chrání zvýšením inzulínové rezistence. Inzulínová rezistence nás tedy chrání před nadbytkem glukózy.

Důsledky inzulínové rezistence:
– obezita
– cukrovka 2. typu
– srdeční choroby
– vysoký krevní tlak
– vysoký cholesterol

Moderní léčba inzulínem

Pan Inzulín, ani jeho gang, který pozval, nejsou schopni se zbavit tak velkého množství glukózy. Všechny dveře domů jsou totiž trojitě zabezpečeny a střeženy agresivními psy. Glukóza se vylévá do ulic. Vstupuje na scénu Doktor. Rozhodne, že glukóza je toxická a ulice musí být hned vyčištěny. I přes to, že jsou ulice plné inzulínových gangů, rozhodne se použít ještě více externího inzulínu. Najme další pracovníky z jiné planety. Nacpou více toxické glukózy do odmítavých domů a uklidí tak ulice. Ale to funguje jen krátkodobě. Doktor tedy najímá další a další externí inzulínové gangy, aby v ulicích uklízeli a dávkování inzulínu se zvyšuje. V praxi se předepisuje více a více inzulínu, aby se snížila hladina krevního cukru v těle. Glukóza se tak jen přesunuje po těle do všech orgánů, místo aby byla eliminována. Ale to jen způsobí, že rezistence se prohlubuje.
Příznaky vysoké krevní hladiny cukru v krvi se sice zlepší, ale cukrovka (diabetes) 2. typu se zhoršuje

Šokující statistiky cukrovky v ČR i USA
– V roce 2015 mělo přes 50 % americké populace diabetes nebo pre-diabetes! (1)
– Podle odhadů bude do roku 2035 v ČR cukrovkou bude postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk; ve vyšších věkových kategoriích bude potom četnost onemocnění ještě mnohem větší. (2)

A ten slibovaný lék?

Změna životního stylu. Dokud není pozdě. Když se přestaneme dopovat jednoduchými cukry, jsme na dobré cestě k uzdravení. Tělu je potřeba dodat kvalitní výživu postavenou na složitých cukrech z celozrnné stravy a dopřávat mu dostatek správně upravené zeleniny. Když si přečtete příběhy našich čtenářů, najdete v nich nejeden případ, kdy se zbavili cukrovky překvapivě rychle. Např.:

 

Zdroje: intensivedietarymanagement.com

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak využít moč pro léčení běžných obtíží
Další článekDíky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž