Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali používat cukr - bílý jed. Ne, to jen výrobci přešli na levnější sladidlo, kterým si mastí kapsy a naše zdraví úpí! Glukózo-fruktózový sirup stojí za vzestupem obezity a je dokonce škodlivější než klasický cukr. Jste si jistí, že ho neobsahují potraviny, které jíte?

Fruktóza se ukládá jako tuk v břiše, glukóza zvedá inzulín

  • Glukóza – jednoduchý cukr, přirozeně obsažen v mnoha potravinách. Tělo ho používá jako okamžitý zdroj energie pro mozek a svaly. Nadbytek ukládá v podobě glykogenu jako zásobu energie, případně do tukových zásob. Ovlivňuje vylučování inzulínu.
  • Fruktóza – jednoduchý cukr, často označovaný jako ovocný cukr. Přirozeně se vyskytuje v ovoci, medu a některé kořenové zelenině. Jedná se o nejsladší přírodní cukr (1,5-2x sladivější než stolní cukr), nezvyšuje ale množství vylučovaného inzulínu. Vstřebává se ve střevech a zpracovává v játrech, tam se metabolizuje na tuk, který se ukládá v oblasti břicha.
  • Sacharóza – kombinace glukózy a fruktózy 1:1, obecně známá pod názvem stolní cukr.

Ovoce není to samé jako čistá fruktóza v glukózo-fruktózovém sirupu!
Ovoce obsahuje kromě fruktózy také vysoké množství vlákniny a mnoho enzymů, které se podílejí na štěpení cukrů, jejich pomalejším vstřebávání, spalování tuků a rychlejšímu zasycení. Tyto látky v glukózo-fruktózovém sirupu nenajdete!

Levné sladidlo: výrobci si mastí kapsy a naše zdraví úpí

Proč je v potravinářství tak oblíbený?
– je levný
– je tekutý
– má vyšší sladivost
– zajišťuje vláčnost a čerstvost pečiva

Glukózo-fruktózový sirup, zkráceně GFS, je sladká tekutina vyrobená ze škrobu, která se používá jako levné a účinné sladidlo už téměř do všech potravin. Jako první se sirup objevil v Japonsku a brzy se rozšířil do celého světa. Nejdříve se používal vysoko fruktózový kukuřičný sirup se 42 % fruktózy, po roce 1980 se začal používat ještě koncentrovanější 55 % sirup. Od roku 1974 přešly velké společnosti typu Coca-cola k používání GFS.

Škrob pro výrobu GFS může být jak kukuřičný (většinou z GMO kukuřice), tak také pšeničný (zejména u nás v ČR). Škrob se nejdříve pomocí hydrolizace rozštěpí na glukózu. Poté se pomocí enzymů část glukózy přemění na fruktózu (tzv. izomerizace). Nakonec se přefiltruje, odpaří se voda a výsledkem je hustý čirý sirup, směs glukózy a fruktózy.

Kukuřičný a pšeničný sirup ze zdravé výživy není to samé co HFCS a GFS!
BIO kukuřičné sirupy ze zdravých výživ jsou vyráběny na rozdíl od GFS z celého pomletého kukuřičného zrna přirozeným způsobem za pomoci přírodních enzymů. Filtrace probíhá výhradně mechanicky, nikoliv chemicky. Díky tomu si kukuřičný sirup zachová barvu, chuť a obsah minerálů. Na rozdíl od HFCS neobsahuje žádnou fruktózu.

GFS a nebezpečně vysoké množství fruktózy

Po fruktóze rostou špeky!
Zatímco glukóza se přemění na tuk přibližně z 5 %, u fruktózy to je až 40 %, tedy podstatně více. To je důvod, proč se GFK považují za příčinu obezity!

Na rozdíl od stolního cukru, kde je poměr glukózy a fruktózy 1:1, GFS může mít různé poměry. A právě vysoké množství fruktózy u těchto sirupů způsobuje velký problém. Fruktóza se totiž přeměňuje až z 40 % na nebezpečný útrobní břišní tuk.

Druhy GF sirupů:

  • Isoglukóza – GFS s více než 10 % fruktózy.
  • Fruktózo-glukózový sirup / vysokofruktózový (HFS) – více než 50 % fruktózy.
  • Vysokofruktózový kukuřičný sirup (HFCS) – HFS vyrobený z kukuřice (v USA z geneticky modifikované, v EU zatím ne). Buď 42 % nebo 55 % podíl fruktózy.

Zrádná fruktóza. Je horší než bílý cukr

Fruktóza se může zdát jako nevinné sladidlo. Vždyť se přeci nazývá ovocný cukr? A ovoce je zdravé! S ovocem má ale fruktóza v GFS málo společného! Zopakujme si důžitá fakta – ovoce sice fruktózu obsahuje, ale kromě ní ho příroda vybavila ještě vlákninou a enzymy podílejícími se na jejím štěpení a pomalejším vstřebávání. Proto je GFS mnohem horší než klasický cukr. Vysoké množství fruktózy v GFS sirupech může způsobovat všechny následují a mnohé další zdravotní problémy zjištěné studiemi.

Problémy způsobené fruktózou (1):

  • Inzulinová rezistence (32 studií)
  • Ztučnění jater (22 studií)
  • Obezita (13 studií)
  • Hypertenze (10 studií)
  • Zvýšená kyselina močová (9 studií)
  • Zvýšené triglyceridy (14 studií)
  • Břišní tuk (2 studie)
  • Kardiovaskulární nemoci (4 studie)
  • Jaterní stres (6 studií)
  • Rakovina pankreatu (2 studie)
  • Leptinová rezistence (2 studie)

Fruktóza je stejně návyková jako alkohol nebo kokain

Fruktóza (uměle vyrobená) a GFS se považují za mnohem horší než běžný cukr. Mimo mnoho negativních účinků na naše zdraví bylo zjištěno, že se fruktóza z GFS v těle chová podobně jako alkohol nebo drogy – způsobuje závislost (6, 7). GFS stimuluje uvolňování dopaminu stejně jako alkohol a způsobuje podobné metabolické poruchy (např. ztučnění jater) (6). Také způsobuje podobné reakce v chování vyskytující se u lidí závislých na drogách (kokain, morfium) (7). A právě to může být problémem, proč je celý svět, včetně dětíobézní.

Je téměř všude, kam se podívám… Co teď?

GFS je přidáván do mnoha potravin i tam, kde byste ho nehledali a nečekali (masné výrobky, slané pochutiny), proto je zlatým pravidlem číst etikety a vyhýbat se potravinám, které ho obsahují! GFS se nemusí ve složení označovat přesně jako glukózo-fruktózový sirup, může být použito různých synonym.

Další názvy pro GFS:

  • Glukózový sirup
  • Fruktózový sirup
  • Přírodní cukr
  • Invertní cukr
  • Kukuřičný sirup
  • Glukózo-fruktózový sirup
  • Fruktózo-glukózový sirup

Kde všude na něj můžete narazit?

Jíme jinak doporučuje

  1. Čtěte etikety všech zpracovaných potravin, které kupujete. I přes to, že potravinu kupujete pravidelně a jste si jistí, že znáte složení, zkontrolujte si ho. Výrobci často složení mění!
  2. Nejlépe se vyhýbejte všem vysoce průmyslově zpracovaným výrobkům. Kupujte nezpracované potraviny (zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy, řasy) a vyrábějte si většinu věcí doma.)
  3. Vyrábějte si vlastní sladkosti a dezerty. Není to těžké, stačí se naučit jak na to.
  4. Slaďte přírodními sladidlysladem, rostlinnými sirupy (rýžový, pšeničný, kukuřičný aj.), sušeným nebo čerstvým ovocem.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobry den, chtela bych se zeptat zda klasický psenicny či kukuricny sirup, ktery se prodava ve zdravých vyzivach je vlastne gfs? Jelikoz ten se bezne zde v receptech dava? Znamena to tedy ze misto tohoto sirupu by byl de facto lepší klasicky cukr?

    • Sirupy a slady nelze vůbec s cukrem srovnávat. Cukr je rafinovaný. Sirupy a slady jsou dělané z celých zrn a zachovávají se živiny, viz: https://www.jimejinak.cz/dobry-slad-dobroslad/. Když už sladit, doporučujeme slad, který je složen ze složitých cukrů. Pokud někdo nemůže kvůli lepku slad, pak obilné sirupy nebo sušené ovoce. Nicméně naše těla na cukr obecně v jakékoliv podobě (i obilné sirupy, slady, ovoce) nejsou stavěná, takže bychom ho měli jíst minimálně.
      Co se týče kukuřičného sirupu. HFCS který se vyrábí z kukuřičného škrobu, je čirý, neobsahuje žádné minerály. Postup výroby je upraven tak, aby byl co nejlevnější a výsledný sirup co nejsladší (je v něm uměle zvýšen podíl fruktózy). Naopak BIO kukuřičné sirupy ze zdravých výživ jsou vyráběny z celého pomletého kukuřičného zrna přirozeným způsobem za pomoci přírodních enzymů. Filtrace probíhá výhradně mechanicky, nikoliv chemicky. Díky tomu si kukuřičný sirup zachová barvu, chuť a obsah minerálů. Na rozdíl od HFCS neobsahuje žádnou fruktózu. Takže se nemusíte bát ho v dezertech používat.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.