Lidský organismus má v sobě zakódovanou potřebu rovnováhy a právě cukr je nebezpečný narušitel, který má na svědomí celou řadu zdravotních problémů. Trvalý a nadměrný příjem cukru zcela rozvrátí látkovou výměnu, ohrožuje hospodaření s vitaminy, překyseluje organismus a způsobuje mnohé nemoci. Ale podívejme se společně „pod pokličku“, jak konkrétně zvýšená konzumace cukru negativně zasahuje do našeho zdraví. 

1Zubní kaz

Asi nejznámějším hříchem přemíry cukru je, že škodí zubům a podporuje tvoru zubního kazu.

2Obezita

Za obezitou stojí nepravidelnost v jídle, nevhodné složení jídelníčku a častá konzumace sladkostí a slazených nápojů. Obezita prokazatelně zvyšuje riziko mnohých nemocí včetně srdečně-cévních, cukrovky a rakoviny. 

3Nebezpečný břišní tuk

Přebytečný cukr se v organismu ukládá ve formě tuku. U žen se tuk většinou rozprostře nejen na břiše, ale i na bocích a stehnech, u mužů se tuk hromadí v oblasti břicha. Zvláště nechvalně proslulé „pivní břicho“ je z přebytečného tuku, který komplikuje fungování vnitřních orgánů. Jestliže je tohoto tuku nadmíru (u žen se uvádí nad 80 cm v pase, u mužů nad 100 cm), může způsobit závažné zdravotní komplikace. Zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice, srdečního infarktu, některých onkologických onemocnění a podporuje zánětlivé procesy

4Rakovina

Na účet obezity jde i zvýšené riziko rakoviny, které stoupá už s několika kilogramy navíc. Dokonce bylo prokázáno, u kterých druhů rakoviny je riziko plynoucí z obezity největší. Je to rakovina ledvin, žlučníku, slinivky břišní, tlustého střeva (u mužů) a prsu a dělohy u žen.

5Cukrovka (diabetes melitus)

Když tělu trvale dodáváme potravou příliš mnoho cukru, přetěžujeme činnost slinivky břišní a hladina cukru v krvi je neustále zvýšená. Kvůli tomu se metabolismus cukru může úplně zhroutit a vznikne cukrovka (diabetes 2. typu). Významnou roli při vzniku diabetu sehrává i genetika, obezita, stres a nedostatek tělesné aktivity. 

6Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak vede z dlouhodobého hlediska k ateroskleróze, čímž vytváří podmínky pro onemocnění oběhového systému a srdeční infarkt. Nárůst počtu lidí s vysokým krevním tlakem souvisí i s tím, že při výrobě průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů se stále více používá cukr, umělá (náhradní) a další nevhodná sladidla. 

7Ateroskleróza

K ateroskleróze vedou usazeniny v cévách, které jsou typickým důsledkem současného životního stylu. K němu patří složení stravy, chronický stres a nedostatek pohybu, určitou roli sehrávají i genetické faktory. Usazeniny v cévách podporují cukry, bílá rafinovaná mouka a ztužené tuky (transmastné kyseliny), které jsou obsaženy v průmyslově zpracovaných potravinách.

8ADHD

Asi u 5 % dětí a mládeže mezi 3 – 17 lety (u chlapců čtyřikrát častěji než u dívek) se dnes diagnostikuje ADHD neboli porucha pozornosti a soustředění. Bylo zjištěno, že v mnoha případech navodí ústup hyperaktivity a neklidu u dětí výrazné omezení cukru, sladkostí a sladkých limonád. 

9Deprese

Stále více lidí si stěžuje na nespavost, rozladění a pocity psychického vyčerpání. Přitěžujícím faktorem je, že lidé jsou vlivem permanentního přísunu potravy neustále ve stavu nasycení. Hladina inzulínu je trvale zvýšená, a to narušuje syntézu hormonu dobré nálady serotoninu a spánkového hormonu melatoninu. Důsledkem toho jsou stavy úzkosti a deprese

Některé studie poukazují na souvislosti dlouhodobé a zvýšené konzumace cukru a některých dalších nemocí: onemocnění štítné žlázy, neurodegenerativní nemoci (např. Alzheimerova choroba), kožní potíže, chronické bolesti, střevní problémy, nadýmání, křeče, průjem nebo zácpa a další. 

Zbavte se závislosti na cukru

Pokud ještě stále cukr vládne vašemu jídelníčku a ničí vaše zdraví, přidejte se k nám, naučte se s námi vařit zdravě a chutně a cukr zcela přirozeně přestane být vaším pánem, stejně jako se to stalo těm, kdo už s touhle závislostí zatočili a už je nehoní mlsná:

Shodila jsem 8 kg a nehoní mě mlsná (Olga, 38 let)

Poprvé v životě vařím jen kvůli sobě. S láskou. (Petra, 34 let)

Najednou vidím spoustu věcí jasněji (Naďa, 34 let)

Jsem bez léků na štítnou žlázu, Pavla (63 let)

I ve starším věku má smysl začít se změnou (Věra, 65 let)

Měnila jsem se před očima (Miška, 37 let)

Další a další příběhy o zbavení večerního mlsání, zmizení chuti na sladké a potřebě dopovat se cukrem si můžete přečíst v sekci Vaše příběhy.

Mlsejte zdravě

Protože i my jsme se s cukrem potýkali, najdete spoustu inspirace v našich receptech v sekci Dezerty. Nebo se rovnou přidejte do online kurzu Zdravé dezerty. Dobrůtky, které jsme pro vás natočili, uspokojí mlsný jazýček a postavu ani zdraví nezkazí. Jsou totiž všechny bez cukru, mléka, bílé mouky a dalších potravin, které nám naši snahu o zdraví a štíhlou figuru hatí. Malou ukázku laskomin z kurzu vidíte níže na fotkách.

 

 

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlové kuličky nejen na párty
Další článekNepečené kokosové kostky