Domů > Magazín > Blog

Nenechte se zabít cukrem. Mlsejte zdravě!

Lidský organismus má v sobě zakódovanou potřebu rovnováhy a právě cukr je nebezpečný narušitel, který má na svědomí celou řadu zdravotních problémů. Trvalý a nadměrný příjem cukru zcela rozvrátí látkovou výměnu, ohrožuje hospodaření s vitaminy, překyseluje organismus a způsobuje mnohé nemoci. Ale podívejme se společně „pod pokličku“, jak konkrétně zvýšená konzumace cukru negativně zasahuje do našeho zdraví. 

Zubní kaz

Asi nejznámějším hříchem přemíry cukru je, že škodí zubům a podporuje tvoru zubního kazu.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Obezita

Za obezitou stojí nepravidelnost v jídle, nevhodné složení jídelníčku a častá konzumace sladkostí a slazených nápojů. Obezita prokazatelně zvyšuje riziko mnohých nemocí včetně srdečně-cévních, cukrovky a rakoviny. 

Nebezpečný břišní tuk

Přebytečný cukr se v organismu ukládá ve formě tuku. U žen se tuk většinou rozprostře nejen na břiše, ale i na bocích a stehnech, u mužů se tuk hromadí v oblasti břicha. Zvláště nechvalně proslulé „pivní břicho“ je z přebytečného tuku, který komplikuje fungování vnitřních orgánů. Jestliže je tohoto tuku nadmíru (u žen se uvádí nad 80 cm v pase, u mužů nad 100 cm), může způsobit závažné zdravotní komplikace. Zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice, srdečního infarktu, některých onkologických onemocnění a podporuje zánětlivé procesy

Rakovina

Na účet obezity jde i zvýšené riziko rakoviny, které stoupá už s několika kilogramy navíc. Dokonce bylo prokázáno, u kterých druhů rakoviny je riziko plynoucí z obezity největší. Je to rakovina ledvin, žlučníku, slinivky břišní, tlustého střeva (u mužů) a prsu a dělohy u žen.

Cukrovka (diabetes melitus)

Když tělu trvale dodáváme potravou příliš mnoho cukru, přetěžujeme činnost slinivky břišní a hladina cukru v krvi je neustále zvýšená. Kvůli tomu se metabolismus cukru může úplně zhroutit a vznikne cukrovka (diabetes 2. typu). Významnou roli při vzniku diabetu sehrává i genetika, obezita, stres a nedostatek tělesné aktivity. 

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak vede z dlouhodobého hlediska k ateroskleróze, čímž vytváří podmínky pro onemocnění oběhového systému a srdeční infarkt. Nárůst počtu lidí s vysokým krevním tlakem souvisí i s tím, že při výrobě průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů se stále více používá cukr, umělá (náhradní) a další nevhodná sladidla. 

Ateroskleróza

K ateroskleróze vedou usazeniny v cévách, které jsou typickým důsledkem současného životního stylu. K němu patří složení stravy, chronický stres a nedostatek pohybu, určitou roli sehrávají i genetické faktory. Usazeniny v cévách podporují cukry, bílá rafinovaná mouka a ztužené tuky (transmastné kyseliny), které jsou obsaženy v průmyslově zpracovaných potravinách.

ADHD

Asi u 5 % dětí a mládeže mezi 3 – 17 lety (u chlapců čtyřikrát častěji než u dívek) se dnes diagnostikuje ADHD neboli porucha pozornosti a soustředění. Bylo zjištěno, že v mnoha případech navodí ústup hyperaktivity a neklidu u dětí výrazné omezení cukru, sladkostí a sladkých limonád. 

Deprese

Stále více lidí si stěžuje na nespavost, rozladění a pocity psychického vyčerpání. Přitěžujícím faktorem je, že lidé jsou vlivem permanentního přísunu potravy neustále ve stavu nasycení. Hladina inzulínu je trvale zvýšená, a to narušuje syntézu hormonu dobré nálady serotoninu a spánkového hormonu melatoninu. Důsledkem toho jsou stavy úzkosti a deprese

Některé studie poukazují na souvislosti dlouhodobé a zvýšené konzumace cukru a některých dalších nemocí: onemocnění štítné žlázy, neurodegenerativní nemoci (např. Alzheimerova choroba), kožní potíže, chronické bolesti, střevní problémy, nadýmání, křeče, průjem nebo zácpa a další. 

Zbavte se závislosti na cukru

Pokud ještě stále cukr vládne vašemu jídelníčku a ničí vaše zdraví, přidejte se k nám, naučte se s námi vařit zdravě a chutně a cukr zcela přirozeně přestane být vaším pánem, stejně jako se to stalo těm, kdo už s touhle závislostí zatočili a už je nehoní mlsná:

Další a další příběhy o zbavení večerního mlsání, zmizení chuti na sladké a potřebě dopovat se cukrem si můžete přečíst v sekci Vaše příběhy.

Mlsejte zdravě

Protože i my jsme se s cukrem potýkali, najdete spoustu inspirace v našich receptech v sekci Dezerty. Nebo se rovnou přidejte do online kurzu Zdravé dezerty. Dobrůtky, které jsme pro vás natočili, uspokojí mlsný jazýček a postavu ani zdraví nezkazí. Jsou totiž všechny bez cukru, mléka, bílé mouky a dalších potravin, které nám naši snahu o zdraví a štíhlou figuru hatí. Malou ukázku laskomin z kurzu vidíte níže na fotkách.

 

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

34
21

Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?

Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně pře...
24
2

Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje

Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu? Takto vypadá jídelníček ...
5

Děti dopujeme cukrem už v kočárku. A není ho málo!

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro děti od ukončeného 6. m...
klub
19
17

Jak zdravě uspokojit chuť na sladké

Sladká chuť je nám přirozená a málokdy naši slezinu a slinivku uspokojí pouze obiloviny se zeleninou. Pak je na místě zařadit dezert. V tomto videu nám MUD...
47
23

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
2
3

Tlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.

Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje “nejen” cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale...