Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.
1Způsobují nárůst váhy
Hranolky jsou vysoce průmyslově zpracované a kaloricky bohaté jídlo (velké hranolky mají dokonce mnohonásobně více kalorií než hamburger nebo cheeseburger). V jedné porci hranolek je až 24 g tuku. Zejména těch špatných – nasycených a trans tuků, které způsobují zvýšení cholesterolu a následně riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky druhého typu. Dle studií diety založené na vysoké konzumaci tuků ničí nervové buňky mozku, které kontrolují tělesnou váhu (1). Hranolky obsahují také nadbytek soli, která zadržuje vodu v těle a způsobuje též přibývání na váze.
2Zvyšují krevní tlak
Hranolky jsou osolené pořádnou dávkou soli. Pokud je jíte pravidelně (nejen hranolky, ale cokoliv, co obsahuje nadbytek soli), mohou dopomoci ke zvýšení vašeho krevního tlaku, což způsobuje nemoci srdce, ledvin a mrtvici. Doporučená denní dávka soli je méně než 5 g, jedny velké hranolky ale obsahují až 1/4 denní dávky soli!
3Nebezpečí (nejen!) pro těhotné
Zejména těhotné ženy a malé děti z důvodu jejich nízké hmotnosti by se měly vyhnout konzumaci hranolek, protože obsahují nebezpečný karcinogen a neurotoxin akrylamid, který poškozuje DNA. Akrylamid vzniká ve škrobovitých potravinách, které jsou smažené, pečené či jinak upravované ve vyšších teplotách (+ 120 °C).
- Potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
- Nejvíce ohrožené jsou děti z důvodu jejich nízké hmotnosti.
- Má škodlivé účinky na nervový systém, prenatální a postnatální vývoj a reprodukční schopnosti mužů.
- Tvorbu akrylamidu v potravinách do značné míry ovlivňují jednotlivé složky, podmínky skladování a zpracování (především teplota).
- Velká expozice akrylamidu vzniká i při domácí přípravě pokrmů (pečení, smažení, pražení).
4Zvyšují riziko diabetu, obezity a nemocí srdce
Smažené a mastné hranolky jsou plné nevhodných tuků a soli, což zvyšuje riziko zdravotních problémů jako srdeční choroby, obezita, rakovina a cukrovka 2. typu.
5 zdravých alternativ k hranolkům
- Batátové hranolky – nakrájejte batáty na hranolky, postříkejte olejem a sojovou omáčkou a dejte péct. Podobně se dají udělat i z celeru, mrkve a petržele.
- Křupavé hranolky – nakrájejte cuketu nebo tofu na hranolky (skvělé je i avokádo na měsíčky) a obalte jako řízek v mouce, poté v těstíčku z hrašky a nakonec v kukuřičné strouhance. Dejte na plech a pečte cca 15+ min na 200°C dokřupava. V průběhu pečení alespoň 1x otočte.
- Polentové hranolky – udělejte si polentu dle návodu (můžete do těsta přidat i oblíbené koření, semínka, bylinky). Ztuhlou polentu nakrájejte na hranolky a obalte ve směsi oleje a sojové omáčky. Pečte 30 min na 180°C, až jsou hranolky křupavé.
- Tempura – udělejte si těstíčko z celozrnné nebo bezlepkové mouky s vodou (případně i kořením), anebo z hrašky s vodou a obalte v něm zeleninu, tofu, tempeh, divoké bylinky (např. kontryhel, jitrocel, kopřivu), bezinky atp. Vložte do rozpáleného oleje a až je tempura zlatavá, vytáhněte a nechejte okapat.
- Pečená zelenina – nejrůznější zeleninu (řepa, petržel, mrkev, kapustičky, brokolice) nakrájejte na různé tvary a obalte ve směsi oleje, sojové omáčky a bylinek. Dejte péct.
- Kadeřávkové chipsy – dají se udělat jak pečené, tak také sušené (RAW verze). Obalte je v olivovém oleji, sojové nebo tamari omáčce (super je i přidat sušený česnek), anebo v omáčce z kešu ořechů, šťávy z citronu, lahůdkového droždí, sojové omáčky, případně z dalších dochucovadel (koření).
S čím alternativu hranolek podávat?
– samotné
– s tofunézou
– s čočkonézou
– s kešu majonézou
– s rostlinným jogurtem – kokosovým, anebo sojovým
– s dipem
– s kečupem bez cukru
Takže pokud bych nejprve brambory/batáty/řepu/mrkev atd nejdříve krátce povařila, aby nebyla zelenina syrová. A až pak bych nakrájela na „hranolky“ a dala na pečící papír do trouby na 110 stupňů trochu opéct, tak pak tam ten akrylamid nebude?
Dík moc za zajímavé shrnutí. Ten akrylamid mě opravdu zarazil. Když píšete, že vzniká u škrobovitých potravim při úpravě nad 120 stupňů, nejsou potom hranolky z pečených batátů / polenty/ čehokoliv co se obalí v mouce, strouhance či těstíčku na tom s akrylamidem podobně (byť nejspíš v menším množství..)?
Jasně, to je přesně jeden z mnoha důvodů, proč říkáme, že pečené a smažené věci a pokrmy upravené při vysoké teplotě nejsou vhodné pro každý den, pro malé děti a v případě, že se člověk léčí z vážné nemoci. Brambory jsou na tom samozřejmě Z tohoto pohledu ještě hůř.