4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

2

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.

1Způsobují nárůst váhy

Hranolky jsou vysoce průmyslově zpracované a kaloricky bohaté jídlo (velké hranolky mají dokonce mnohonásobně více kalorií než hamburger nebo cheeseburger). V jedné porci hranolek je až 24 g tuku. Zejména těch špatných – nasycených a trans tuků, které způsobují zvýšení cholesterolu a následně riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky druhého typu. Dle studií diety založené na vysoké konzumaci tuků ničí nervové buňky mozku, které kontrolují tělesnou váhu (1). Hranolky obsahují také nadbytek soli, která zadržuje vodu v těle a způsobuje též přibývání na váze.

2Zvyšují krevní tlak

Hranolky jsou osolené pořádnou dávkou soli. Pokud je jíte pravidelně (nejen hranolky, ale cokoliv, co obsahuje nadbytek soli), mohou dopomoci ke zvýšení vašeho krevního tlaku, což způsobuje nemoci srdce, ledvin a mrtvici. Doporučená denní dávka soli je méně než 5 g, jedny velké hranolky ale obsahují až 1/4 denní dávky soli

3Nebezpečí (nejen!) pro těhotné

Zejména těhotné ženy a malé děti z důvodu jejich nízké hmotnosti by se měly vyhnout konzumaci hranolek, protože obsahují nebezpečný karcinogen a neurotoxin akrylamid, který poškozuje DNA. Akrylamid vzniká ve škrobovitých potravinách, které jsou smažené, pečené či jinak upravované ve vyšších teplotách (+ 120 °C).

Rizika konzumace akrylamidu:

  • Potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
  • Nejvíce ohrožené jsou děti z důvodu jejich nízké hmotnosti.
  • Má škodlivé účinky na nervový systém, prenatální a postnatální vývoj a reprodukční schopnosti mužů.
  • Tvorbu akrylamidu v potravinách do značné míry ovlivňují jednotlivé složky, podmínky skladování a zpracování (především teplota).
  • Velká expozice akrylamidu vzniká i při domácí přípravě pokrmů (pečení, smažení, pražení).

4Zvyšují riziko diabetu, obezity a nemocí srdce

Smažené a mastné hranolky jsou plné nevhodných tuků a soli, což zvyšuje riziko zdravotních problémů jako srdeční choroby, obezita, rakovina a cukrovka 2. typu.


5 zdravých alternativ k hranolkům

  1. Batátové hranolky – nakrájejte batáty na hranolky, postříkejte olejem a sojovou omáčkou a dejte péct. Podobně se dají udělat i z celeru, mrkve a petržele.
  2. Křupavé hranolky – nakrájejte cuketu nebo tofu na hranolky (skvělé je i avokádo na měsíčky) a obalte jako řízek v mouce, poté v těstíčku z hrašky a nakonec v kukuřičné strouhance. Dejte na plech a pečte cca 15+ min na 200°C dokřupava. V průběhu pečení alespoň 1x otočte.
  3. Polentové hranolky – udělejte si polentu dle návodu (můžete do těsta přidat i oblíbené koření, semínka, bylinky). Ztuhlou polentu nakrájejte na hranolky a obalte ve směsi oleje a sojové omáčky. Pečte 30 min na 180°C, až jsou hranolky křupavé.
  4. Tempura – udělejte si těstíčko z celozrnné nebo bezlepkové mouky s vodou (případně i kořením), anebo z hrašky s vodou a obalte v něm zeleninu, tofu, tempeh, divoké bylinky (např. kontryhel, jitrocel, kopřivu), bezinky atp. Vložte do rozpáleného oleje a až je tempura zlatavá, vytáhněte a nechejte okapat.
  5. Pečená zelenina – nejrůznější zeleninu (řepa, petržel, mrkev, kapustičky, brokolice) nakrájejte na různé tvary a obalte ve směsi oleje, sojové omáčky a bylinek. Dejte péct.
  6. Kadeřávkové chipsy – dají se udělat jak pečené, tak také sušené (RAW verze). Obalte je v olivovém oleji, sojové nebo tamari omáčce (super je i přidat sušený česnek), anebo v omáčce z kešu ořechů, šťávy z citronu, lahůdkového droždí, sojové omáčky, případně z dalších dochucovadel (koření).

S čím alternativu hranolek podávat?
– samotné
– s tofunézou
– s čočkonézou
– s kešu majonézou
– s rostlinným jogurtem – kokosovým, anebo sojovým
– s dipem
– s kečupem bez cukru

 

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dík moc za zajímavé shrnutí. Ten akrylamid mě opravdu zarazil. Když píšete, že vzniká u škrobovitých potravim při úpravě nad 120 stupňů, nejsou potom hranolky z pečených batátů / polenty/ čehokoliv co se obalí v mouce, strouhance či těstíčku na tom s akrylamidem podobně (byť nejspíš v menším množství..)?

    • Jasně, to je přesně jeden z mnoha důvodů, proč říkáme, že pečené a smažené věci a pokrmy upravené při vysoké teplotě nejsou vhodné pro každý den, pro malé děti a v případě, že se člověk léčí z vážné nemoci. Brambory jsou na tom samozřejmě Z tohoto pohledu ještě hůř.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČirokové rizoto
Další článekTrpíte kruhy pod očima? Jejich barva vám ukáže, kde je problém