Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip je proto perfektním lékem a prevencí před podzimními nemocemi!
Ingredience
na 2 porce
  • 100 g kešu ořechů
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce umeocta (nebo citrónová šťáva)
  • palec křenu
  • voda
  • sůl

Jak připravit křenový dip

  1. Kešu ořechy namočíme minimálně na 5 hodin do vody.
  2. Slijeme, dáme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi.
  3. Přidáme 1/4 šálku vody a další vodu přidáváme postupně, aby nám vznikl hustější dip.
  4. Rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
  6. Podáváme s hranolkami zeleniny nebo jako pomazánku (například se zamíchanou nasekanou pažitkou) na kváskové pečivo, placky aj. Můžete ho ale zamíchat také do těstovinového salátu nebo použít jako omáčku k hlavnímu jídlu.

Praktické

  • Pokud do rozmixované směsi zamícháte probiotika a necháte 24 hodin ve sklenici na lince fermentovat (sklenici přikryjte utěrkou), vznikne výborný fermentovaný dip, který bude plný “dobrých” bakterií pro střevní mikrobiom.
  • Množství křenu si regulujte podle toho, jak máte rádi. Doporučujeme dát nejdříve menší množství křenu a ochutnat, případně přidat víc a znovu promixovat.
  • Pokud nemáte čas a máte dobrý mixér, není nutné ořechy namáčet.
  • Doporučujeme do dipu zamíchat najemno nasekanou pažitku.
  • Podávejte s hranolkami zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka), namazaný na plátcích zeleniny, pečiva nebo namísto pomazánky / majonézy na pečivo či placky. Jde ho použít i jako náhradu omáčky nebo dresinku na saláty.

Obměna

  • Pokud máte rádi, přidejte si do dipu i pepř.
  • Hořčici můžete v receptu vynechat, dip je dobrý i tak.
  • Výborná kombinace je také se solí kala manak (vajíčkovou). Dodá dipu zase jinou chuť.

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
  1. Jsem šťastná, že jsem si dala tu práci a našla jsem na netu jak skladovat křen, aby nechytl plíseň a neseschl a tím pádem nezhořkl. Mám ho teď zabalený pěkně v mokré utěrce a můžu ho po kouskách přidávat kam je mi libo, třeba do tohoto úžasného dipu. Jsem zvědavá, jak bude chutnat fermentovaná varianta.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepek v těhotenství způsobuje u dětí cukrovku
Další článekZeleninový vývar s nudlemi