Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip je proto perfektním lékem a prevencí před podzimními nemocemi!
Ingredience
na 2 porce

- 100 g kešu ořechů
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce umeocta (nebo citrónová šťáva)
- palec křenu
- voda
- sůl
Jak připravit křenový dip
- Kešu ořechy namočíme minimálně na 5 hodin do vody.
- Slijeme, dáme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi.
- Přidáme 1/4 šálku vody a další vodu přidáváme postupně, aby nám vznikl hustější dip.
- Rozmixujeme do hladkého krému.
- Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
- Podáváme s hranolkami zeleniny nebo jako pomazánku (například se zamíchanou nasekanou pažitkou) na kváskové pečivo, placky aj. Můžete ho ale zamíchat také do těstovinového salátu nebo použít jako omáčku k hlavnímu jídlu.
Praktické
- Pokud do rozmixované směsi zamícháte probiotika a necháte 24 hodin ve sklenici na lince fermentovat (sklenici přikryjte utěrkou), vznikne výborný fermentovaný dip, který bude plný „dobrých“ bakterií pro střevní mikrobiom.
- Množství křenu si regulujte podle toho, jak máte rádi. Doporučujeme dát nejdříve menší množství křenu a ochutnat, případně přidat víc a znovu promixovat.
- Pokud nemáte čas a máte dobrý mixér, není nutné ořechy namáčet.
- Doporučujeme do dipu zamíchat najemno nasekanou pažitku.
- Podávejte s hranolkami zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka), namazaný na plátcích zeleniny, pečiva nebo namísto pomazánky / majonézy na pečivo či placky. Jde ho použít i jako náhradu omáčky nebo dresinku na saláty.
Obměna
- Pokud máte rádi, přidejte si do dipu i pepř.
- Hořčici můžete v receptu vynechat, dip je dobrý i tak.
- Výborná kombinace je také se solí kala manak (vajíčkovou). Dodá dipu zase jinou chuť.
Dip překvapil, nikdo nepoznal že to je z kešu. Já jsem ho ještě zjemnila zbytkem rostlinné smetany. A silvestrovský talíř s tímto dipem, bylinkovýma oříškamama, zeleninou a krekrama podle jíme jinak zmizel mezi prvníma😉 tak děkuji za krásnou inspiraci. Všem nám přeji v tomto novém roce mnoho radosti a ať se nám daří. Evi jste úžasná ženská☺
Marcelo, jsme moc rádi, že nám s vámi chutná a děkujeme za krásnou fotku 👍
A kde se dají sehnat probiotika?
V eshopech se zdravou výživou, semínky apod., např. ekokoza.cz
Děkuji, Evi :)
S láskou, Kláro 😃
Ale jestli na to spěcháte, tak v Lidlu mají veganský jogurt Planton bez přidaného cukru (je tam více druhů) a ten mi na to dobře funguje. Dám lžičku nebo lžíci podle toho kolik mám kešu masy a do rána jsou tam bublinky, prostě je živý.
👍
Dagbri super, já si nikdy nevšimla v Lidlu, že by měli vegan jogurty, kupuju jen občas v kaufu, tak můžu vyzkoušet. Díky, díky :)
Jsem šťastná, že jsem si dala tu práci a našla jsem na netu jak skladovat křen, aby nechytl plíseň a neseschl a tím pádem nezhořkl. Mám ho teď zabalený pěkně v mokré utěrce a můžu ho po kouskách přidávat kam je mi libo, třeba do tohoto úžasného dipu. Jsem zvědavá, jak bude chutnat fermentovaná varianta.
To je dobrá poznámka, Dagbri. Díky!