- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 větší cibule
- 1 mrkev
- 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
- 1/2 šálek zelí pokrájeného na nudličky
- špetka rozmarýnu
- olej
- sůl
- 1 litru vývaru nebo horké vody
- na dochucení: nic, lžička bílého misa nebo trochu umeocta a sojové omáčky
- pro mlsaly: rostlinná smetana nebo obilné mléko
Jak připravit cizrnový kotlík
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, zelí na nudličky, dýni na menší kostky, mrkev na sirky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
- Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu.
- Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Dusíme pod pokličkou cca 10 minut, přidáme uvařenou cizrnu a rozmarýn.
- Vaříme ještě asi 10 minut do změknutí dýně a zelí.
- Na závěr rozšťoucháme obsah hrnce lehce mačkadlem na brambory.
- Nám chutná i takto bez dalšího dochucení, ale kdo chce výraznější chuť, může přidat lžičku bíloho misa a získá sladký pokrm. Přidat můžete i cca lžíci umeocta a trochu sojové omáčky. Kdo má rád smetanovou chuť, může přidat ještě maličko rostlinné smetany nebo domácí obilné mléko.
- Než se zelenina uvaří do měkka, dáme ohřát obilovinu v trošce vody.
- Když už se dusí zelenina a ohřívá nebo vaří obilí, nakrájíme si trochu syrové zeleniny na oblohu nebo dokonce stihneme připravit celý salát. Použijeme, co máme zrovna po ruce – ředkvičku, salát okurku, kedluben atd. Část zeleniny můžeme napařit nebo blanšírovat, například mrkev nebo brokolici.
- Také nám zbude čas nasekat zelené natě na posypku. Sáhneme po petrželi, šnytlíku nebo třeba lístcích bazalky.

V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické
- Šťoucháním se omáčka zahustí, protože dýně a část cizrny se v podstatě rozpadne. S mačkáním to nepřeháníme, aby z obsahu nebyla kaše.
- Když žádnou uvařenou obilovinu nemáme, sáhneme po jáhlách, bílé rýži, quinoe, bulguru nebo kuskusu. Ty jsou uvařené stejně rychle jako se bude vařit zelenina, nebudeme tedy na ně čekat.
- Pokud nechceme obsah hrnce rozšťouchávat, můžeme pokrm zahustit kukuřičným škrobem (cca 1-2 lžíce) rozpuštěným ve studené vodě. Necháme jej minutku povařit do zhoustnutí kotlíku. Jindy můžeme naopak sáhnout po pasírovači či mixéru a z kotlíku udělat omáčku.
Obměna
- Když použijete jiné koření, dostanete zcela jiný pokrm. Vyzkoušejte čerstvý kopr, oregáno, bazalku nebo tymián a budete překvapeni škálou chutí, která se vám nabídne.
- Zrovna tak můžete obměňovat zeleninu. Vyzkoušeli jsme dát místo mrkve červenou řepu a místo zelí kedluben a bylo to vynikající.
- Místo obilí můžete občas použít celozrnné těstoviny nebo v případě bezlepkové diety bezlepkové kukuřičné či rýžové těstoviny.
Kompletní talíř
- Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (cizrna), obilovinu i tepelně upravenou zeleninu. Pro dokonalost doporučujeme hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Pridala jsem i trochu tymianu a vznikla omacka jak z masa :-) :-)
Ahoj, vyborna omacka. Neodolala jsem a koupila dyni hokaido na trhu, i kdyz teda byla draha jak cert-ale je to velka vzacnost tu ve Skotsku.
Taky by mne zajimal ten stonek celeru v Umeoctu. Dik za skvcele recepty