Když zbudou uvařené luštěniny a nějaké to obilí, je večeře nebo oběd na to tata. Nám zbyla cirzna, rýže uvařená s kroupami a lněným semínkem. Hotové jídlo jsme doplnili napařenými kousky kapusty, klíčky munga, kvašenou řepou a stonkem celeru naloženým v umeoctu. Jako posypku jsme zvolili jarní cibulku. Vy sáhněte po tom, co máte zrovna k dispozici. Příprava jídla vám zabere asi 25 minut. Takže další rychlovka.
Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1/2 šálek zelí pokrájeného na nudličky
  • špetka rozmarýnu
  • olej
  • sůl
  • 1 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: nic, lžička bílého misa nebo trochu umeocta a sojové omáčky
  • pro mlsaly: rostlinná smetana nebo obilné mléko

Jak připravit cizrnový kotlík

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, zelí na nudličky, dýni na menší kostky, mrkev na sirky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu.
  4. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Dusíme pod pokličkou cca 10 minut, přidáme uvařenou cizrnu a rozmarýn.
  5. Vaříme ještě asi 10 minut do změknutí dýně a zelí.
  6. Na závěr rozšťoucháme obsah hrnce lehce mačkadlem na brambory.
  7. Nám chutná i takto bez dalšího dochucení, ale kdo chce výraznější chuť, může přidat lžičku bíloho misa a získá sladký pokrm. Přidat můžete i cca lžíci umeocta a trochu sojové omáčky. Kdo má rád smetanovou chuť, může přidat ještě maličko rostlinné smetany nebo domácí obilné mléko.
  8. Než se zelenina uvaří do měkka, dáme ohřát obilovinu v trošce vody.
  9. Když už se dusí zelenina a ohřívá nebo vaří obilí, nakrájíme si trochu syrové zeleniny na oblohu nebo dokonce stihneme připravit celý salát. Použijeme, co máme zrovna po ruce – ředkvičku, salát okurku, kedluben atd. Část zeleniny můžeme napařit nebo blanšírovat, například mrkev nebo brokolici.
  10. Také nám zbude čas nasekat zelené natě na posypku. Sáhneme po petrželi, šnytlíku nebo třeba lístcích bazalky.

Praktické

  • Šťoucháním se omáčka zahustí, protože dýně a část cizrny se v podstatě rozpadne. S mačkáním to nepřeháníme, aby z obsahu nebyla kaše.
  • Když žádnou uvařenou obilovinu nemáme, sáhneme po jáhlách, bílé rýži, quinoe, bulguru nebo kuskusu. Ty jsou uvařené stejně rychle jako se bude vařit zelenina, nebudeme tedy na ně čekat.
  • Pokud nechceme obsah hrnce rozšťouchávat, můžeme pokrm zahustit kukuřičným škrobem (cca 1-2 lžíce) rozpuštěným ve studené vodě. Necháme jej minutku povařit do zhoustnutí kotlíku. Jindy můžeme naopak sáhnout po pasírovači či mixéru a z kotlíku udělat omáčku.

Cizrnový kotlík Obměna

  • Když použijete jiné koření, dostanete zcela jiný pokrm. Vyzkoušejte čerstvý kopr, oregáno, bazalku nebo tymián a budete překvapeni škálou chutí, která se vám nabídne.
  • Zrovna tak můžete obměňovat zeleninu. Vyzkoušeli jsme dát místo mrkve červenou řepu a místo zelí kedluben a bylo to vynikající.
  • Místo obilí můžete občas použít celozrnné těstoviny nebo v případě bezlepkové diety bezlepkové kukuřičné či rýžové těstoviny.

Kompletní talíř

  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (cizrna), obilovinu i tepelně upravenou zeleninu. Pro dokonalost doporučujeme hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...
  1. Ahoj, vyborna omacka. Neodolala jsem a koupila dyni hokaido na trhu, i kdyz teda byla draha jak cert-ale je to velka vzacnost tu ve Skotsku.
    Taky by mne zajimal ten stonek celeru v Umeoctu. Dik za skvcele recepty

    • Stonek celeru jsem ještě nezkoušela, ovšem teď na jaře do toho jdu, protože bych kyselé jedla od rána do večera 🙂 Nakládám běžně ředkvičky, takže toto udělám stejně. Zeleninu do sklenice nakrájenou na kousky a přeliji horkým nálevem ze 2 dílů vody a 1 dílu umeocta. Zelenina musí být ponořená. Tři dny nechat kvasit při pokojové teplotě. Mňam 🙂

    • Můj recept – nastrouhám oloupanou červenou řepu, přidám nakrájenou cibuli (tu dávám do každého pickles, dezinfikuje a pickles mi neplesniví) a 1,5 % soli (tj. na kilo zeleniny 15 g). Trochu pomačkám (ne moc, není to zelí, bylo by to na kaši), dám do sklenice, vystřihnu nahoru jako víčko list zelí, zatížím a nechám 3-4 dny v pokojové teplotě kvasit. Je lepší než nakládaná v octu 🙂

  2. Tak toto je moje obľúbené jedlo na jeseň keď je hojnosť čerstvej úrody :).Hlavne preto,že keď sa kombinujú rozne druhy luštenín a zeleniny s korením a bylinkami tak vznikne nepreberné množstvo variant a jedlo je zakaždým iné.Najviac mi chutná s kopičkou obilia,niekedy vo forme knedlíku.A samozrejme nesmie chýbať pickles.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak na fazole adzuki
Další článek1. Vánoční dárky