Velice snadné a rychlé sušenky, které jsou během chviličky hotové. Skvělé a zdravé řešení, pokud vás honí mlsná. Při použití bezlepkové mouky jsou vhodné i pro mlsné celiaky :-)
Ingredience
- 70 g rozinek
- 70 g čokoládových lupínků
- 70 g mandlí
- 45 g lískových ořechů
- 70 g slunečnicového oleje
- 100 g libovolné celozrnné mouky (špaldová, ječná, pšeničná apod.)
- 60 g rýžové mouky
- 2 lžíce jablečného octa
- 1/2 čajové lžičky mletého badyánu
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička jedlé sody
- 30 g kvalitního kakaa
- 170 ml rýžového mléka
Jak připravit rychlé čokoládové sušenky s oříšky
- Vložte mandle, lískové ořechy a rozinky do mixéru. Rozmixujte na hrubo.
- Do misky dejte rozmixované ingredience, mouku, sodu, koření, čokoládové lupínky, kakao a dobře promíchejte.
- Přidejte tekuté přísady a promíchejte. Výsledkem má být vlhké a lepivé těsto.
- Plech pokryjte pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
- Pomocí dvou lžící na plech tvořte hromádky těsta. Vložte do trouby a pečte asi 15-20 minut.
Praktické
- Těsto se lepí, proto na jeho zpracování používejte vidličku nebo lžíci.
- Po upečení nechte vychladnout na plechu. Sušenky je možné na suchém místě uchovávat několik dnů.
- Každá mouka saje jinak tekutinu, mějte to na paměti a přidávejte vodu postupně.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou mouku.
Obměna
- Pokud neseženete čokoládové lupínky bez cukru, můžete použít kvalitní hořkou čokoládu bez cukru nasekanou na kousky.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, čokoládu, pečivo apod., můžete tyto sušenky zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Pozor jen na větší kousky ořechů.
Výborné sušenky, neměla jsem koření, ale i tak u okolí uspěly:-). Příště doladíme koření, tak jsem zvědavá. Děkuji za recept.
Příště si to doladis podle chuti. Když chutná základ, pak už to bude jen otázka fantazie.
Robila som synovi do skolky na karneval a mali uspech. Pani ucitelka hned chcela recept. Takze zvysujeme povedomie zdravej stravy a JJ.💪👍😀
Wow to je perfektní zpráva.
Bezva Lenko, to je super! 👍👍
Co jsou to prosím ty čokoládové lupínky?
výborné, nesušenkové… byly měkké jako čerstvé perníčky. Dala jsem trochu sladu, protože rozinky v těstě u nás nefrčí a místo kakaa karob. Mokrou lžičkou to šlo pěkně od ruky, rychlovka, mňamka :-)
Udělala jste ok změnu 🥰👍👍👍
Výborné!!! Jen jsem neměla rýžovou mouku, tak jsem jí nahradila kokosovou ,to samé i s mlékem a nemělo to chybu. Mám jen dotaz, čím se dá nahradit špaldová mouka aby byla bezlepková. Mám neteř, která má bohužel bezlepkovou dietu. Já takto vařit neumím, proto nemám zkušenosti. Děkuji
Bery, vyber si spíš některý z našich bezlepkových receptů, protože často nefunguje pouhá výměna mouky za bezlepkovou, mnohdy to pak nedrží pohromadě. Nevím, jestli ti jde jen o sušenky nebo tě zajímá cokoli sladkého, tady jsou dezerty, máš opravdu velký výběr https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/dezerty-a-sladkosti/stitky/bez-lepku/
Evi moc děkuji :-)
Bezva, opravdu zkuste použít rýžové mléko, i kdy je neslazené, je nasládlé a to těchto sušenek velmi vhodné. A dekujeme za komentář.
Nejfantastičtější sušenky, co jsme kdy s dětmi pekli! 🙂 Tedy chybějící rýžovu mouku jsme nahradili napůl kuk. škrobem a nemléko holt mlékem. Je ukrutně osvobozující nemuset válet těsto a vykrajovat (i když právě to má někdy své kouzlo). Dnes „vařila“ 6letá dcerka, supr že i olej se váží, hmota se jí dala dobře zamíchat; bavilo ji hromádkovat. A ten skvělý výsledek: křupavé zrovna akorát (ne)sladké sůši! Moc díky.
Napodruhé i napotřetí to byly spíš měkké perníčky, tak podle preferencí, asi spíš nechat těsto hutnější, aby to byly sušenky. A možná méně sody. Dávka nám vychází na velký mělký plech.
A z jaké mouky jste dělala? Ono do obměny se píšou i jiné mouky, ale sladkosti jsou bohužel na změny choulostivé a nemusí to pak být ono..