- 1 cibule
- 1 cuketa
- 3/4 litru vývaru/vody
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 2-3 stroužky česneku
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- Očistíme a na větší kusy pokrájíme zeleninu, cuketu neloupeme.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí
- Přidáme cuketu a pár minut restujeme společně.
- Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme cca 15 min do změknutí cukety.
- Vypneme, vhodíme česnek a rozmixujeme omáčku dohladka.
- Podle chuti přidáme smetanu, umeocet a jablečný ocet.
Praktické
- Vývar/vodu nedávejte do vaření všechnu, lépe se trefíte s hustotou, protože můžete podle potřeby doředit.
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě nebo přidáním ovesných vloček.
- Máte-li malou cuketu, můžete omáčku nastavit zelím nebo petrželí, které orestujete a vaříte společně s cuketou.
- Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu, místo umeocta a octa citronovou šťávu.
- Do omáčku můžete přidat nasekané čerstvé bylinky jako kopr, libeček, petrželku apod.
- nebo můžete přidat ke konci vaření voňavé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka) nebo koření.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
- Skvěle se hodí i na těstoviny, je velmi rychle hotová.
- My jsme si jí dali s polentou a fazolovými placičkami a chutnalo to společně velmi dobře.
Děti
- Omáčku je možné podat dětem od 1 roku, pokud šetříme se solí, olejem a vynecháme česnek.
- Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
Komentáře
Vynikající, na cibulku jsem dala i celer, cukety bylo málo😁
Výborná omáčka! Přidala jsem víc česneku a měla říz:)