Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jednoduchá česneková omáčka z cukety

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Cuketová omáčka patří k rychlovkám, které vařím v létě často v mnoha různých variantách. Pro svoji jednoduchost ji děláme i na dovolené. Dnes vyhrála verze česneková.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2-3 stroužky česneku
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak připravit omáčku z cukety
  1. Očistíme a na větší kusy pokrájíme zeleninu, cuketu neloupeme.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí
  3. Přidáme cuketu a pár minut restujeme společně.
  4. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme cca 15 min do změknutí cukety.
  5. Vypneme, vhodíme česnek a rozmixujeme omáčku dohladka.
  6. Podle chuti přidáme smetanu, umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Vývar/vodu nedávejte do vaření všechnu, lépe se trefíte s hustotou, protože můžete podle potřeby doředit.
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě nebo přidáním ovesných vloček.
  • Máte-li malou cuketu, můžete omáčku nastavit zelím nebo petrželí, které orestujete a vaříte společně s cuketou.
Obměna
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu, místo umeocta a octa citronovou šťávu.
  • Do omáčku můžete přidat nasekané čerstvé bylinky jako kopr, libeček, petrželku apod.
  • nebo můžete přidat ke konci vaření voňavé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka) nebo koření.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • Skvěle se hodí i na těstoviny, je velmi rychle hotová.
  • My jsme si jí dali s polentou a fazolovými placičkami a chutnalo to společně velmi dobře.

Děti

  • Omáčku je možné podat dětem od 1 roku, pokud šetříme se solí, olejem a vynecháme česnek.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající, na cibulku jsem dala i celer, cukety bylo málo😁

Výborná omáčka! Přidala jsem víc česneku a měla říz:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.