Cuketová omáčka patří k rychlovkám, které vařím v létě často v mnoha různých variantách. Pro svoji jednoduchost ji děláme i na dovolené. Dnes vyhrála verze česneková.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2-3 stroužky česneku
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak připravit omáčku z cukety

  1. Očistíme a na větší kusy pokrájíme zeleninu, cuketu neloupeme.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí
  3. Přidáme cuketu a pár minut restujeme společně.
  4. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme cca 15 min do změknutí cukety.
  5. Vypneme, vhodíme česnek a rozmixujeme omáčku dohladka.
  6. Podle chuti přidáme smetanu, umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Vývar/ vodu nedávejte do vaření všechnu, lépe se trefíte s hustotou, protože můžete podle potřeby doředit.
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě nebo přidáním ovesných vloček.
  • Máte-li malou cuketu, můžete omáčku nastavit zelím nebo petrželí, které orestujete a vaříte společně s cuketou.

Obměna

  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu, místo umeocta a octa citronovou šťávu.
  • Do omáčku můžete přidat nasekané čerstvé bylinky jako kopr, libeček, petrželku apod.
  • nebo můžete přidat ke konci vaření voňavé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, bazalka) nebo koření.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • Skvěle se hodí i na těstoviny, je velmi rychle hotová.
  • My jsme si jí dali s polentou a fazolovými placičkami a chutnalo to společně velmi dobře.

Děti

  • Omáčku je možné podat dětem od 1 roku, pokud šetříme se solí, olejem a vynecháme česnek.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová směs se žampiony ve vlastní šťávě
Další článekRegenerace jater a žlučníku