Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • cca 400 g cukety
  • 2 hrsti čerstvých hříbků
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 4 listy mangoldu (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky oregána
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Míša je s námi v programu Podzimní detox. Její zpráva mě ohromně potěšila. O to víc, že před třemi lety to vzdala po ...

Jak připravit cuketovou omáčku s hříbky

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, cuketu na velké kostky, hříbky na menší kousky, mangold na proužky.
  2. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, hříbky, osolíme a společně orestujeme. Necháme pak pod pokličkou podusit cca 15 minut, aby byly hříbky dobře stravitelné. Ke konci přidáme mangold.
  3. Mezitím do vyššího hrnce vložíme cuketu, špetku soli a podlijeme trochou vody (asi 2 cm do výšky). Dáme vařit na mírný plamen a dusíme pod pokličkou cca 10 minut, dokud není cuketa měkká. Pro zkoušku píchneme vidličkou.
  4. Když je cuketa měkká, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem nebo ve stolním blenderu spolu s česnekem. Podle potřeba ještě přidáme vývar/vodu, aby se dala rozmixovat do hladka.
  5. Do pánve k hříbkům přidáme vzniklou rozmixovanou omáčku, promícháme, vypneme.
  6. Do vypnuté omáčky přidáme podle chuti smetanu a trošičku umeocta.

Praktické

  • Omáčka se hodí k těstovinám, ke knedlíkům, polentě, obiloviným plackám nebo kváskovému chlebu.
  • Cuketu vařím a mixuji zvlášť, protože takto krásně zužitkuji i přerostlé tuhé cukety, které mají tuhou slupku a díky mixování v blenderu se to úplně ztratí. Pozor – ponorným mixérem se tuhé slupky nezbavíte. Pokud máte přerostlou cuketu a nemáte výkonný mixér, tak cuketu oloupejte!
  • Mladou cuketu můžete přidat k hříbkům pokrájenou na malé kousky nebo nastrouhat a podusit společně, nemusíte z ní dělat omáčku zlvášť.
  • Mangold nechávám schválně vcelku a přidávám na závěr, protože pak je omáčka zajímavá a je do čeho kousnout, můžete ho ale klidně vynechat. Já ho používám, protože mám velkou úrodu na zahradě.
  • Stolní blender udělá skutečně hladkou omáčku, ve které nepoznáte, že původ je cuketa. Ale pozor – u přerostlých cuket je potřeba vydlabat semena!
  • Vývar/vodu dáváme raději po troškách, aby výsledek nebyl řídký. Pokud bychom přelili, tak můžeme na závěr zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody tak, že jej do omáčky vlijeme a povaříme.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • V tomto receptu jsem použila předem uvařené malé bílé fazole, ale můžete použít jakékoli fazole máte po ruce.
  • Houby můžete použít i jiné než hřiby – v sezóně dávám, co roste, mimo sezónu žampióny apod.
  • Místo mangoldu můžete použít špenát, místo cukety, kedlubnu nebo patizon.
  • Můžete podle chuti obměnit také bylinky nebo koření.
  • Smetanu někdy ani nedávám, omáčka je sama o sobě výborná.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už dobře koušou, jen ubereme sůl a olej, šetříme umeoctem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mamka řekla, že ta omáčka vypadá jak když už to jednou někdo měl 😂 ale chutnala jí. Všem nám to chutnalo, houby máme rádi. K tomu oves a červené fazole. Mňamka. Děkujeme 😊

Před dvěma dny jsem měla takový zelený oběd..:), a chutnalo to pak i chlapům z termosky..:)
Měla jsem žampiony, a řapíkatý červený mangold..a bylo to moc dobré….

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...