Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Vypečená trojice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Bohatá na vitamíny, vlákninu a minerální soli a s neuvěřitelnou antioxidační silou: to je důvod, proč by modrá a fialová barva ovoce a zeleniny neměly chybět v našem jídelníčku. Vyzkoušejte tuto kombinaci a určitě si pochutnáte.

Ingredience
  • červené zelí
  • fialový batát
  • červená řepa
  • celozrnná červená rýže
  • extra panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • čerstvý česnek
  • dýňová semínka
  • mizuna
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • petrželka
  • pepř

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak připravit pečenou fialovou zeleninu

  1. Zeleninu nakrájejte, jak je vidět na fotografii. Batát a řepu nařízněte, abyste usnadnili pečení. Zelenina tak také potom bude lépe vstřebávat kondiment.
  2. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem a dochuťte extra panenským olivovým olejem a solí. Pečte.
  3. Zeleninu pečte a během pečení, když jí opatrně budete otáčet, podlijte trochou vody. Z červené řepy tímto způsobem pustí krásná šťáva.
  4. Uvařte rýži a dochuťte ji pár kapkami extra panenského olivového oleje.
  5. Připravte si mizunu, čekanku, petržel, česnek a dýňová semínka.
  6. Do sklenice nalijte citrónovou šťávu a vyšlehejte ji s olejem, solí a pepřem.
  7. Když je upečená zelenina hotová, přelijte zálivkou s citrónem, přidejte česnek a dýňová semínka. Pokračujte v pečení ještě několik minut.
  8. Na talíř dejte rýži a pečenou zeleninu a posypte je petrželkou, mizunou a čekankou.

Praktické

  • Není třeba nic vážit, řiďte se počtem strávníků.
  • Během pečení zeleniny kontrolujte hlavně zelí, aby se listy nespálily, otáčejte opatrně.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.
  • Jako přílohu použijte jakoukoliv rýži nebo i jinou obilovinu dle vaší chuti.
  • Pokud nemáte fialový batát, použijte klasicky oranžový. Stejně tak místo červeného zelí můžete použít bílé.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...