Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Vypečená trojice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Bohatá na vitamíny, vlákninu a minerální soli a s neuvěřitelnou antioxidační silou: to je důvod, proč by modrá a fialová barva ovoce a zeleniny neměly chybět v našem jídelníčku. Vyzkoušejte tuto kombinaci a určitě si pochutnáte.

Ingredience
  • červené zelí
  • fialový batát
  • červená řepa
  • celozrnná červená rýže
  • extra panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • čerstvý česnek
  • dýňová semínka
  • mizuna
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • petrželka
  • pepř

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit pečenou fialovou zeleninu

  1. Zeleninu nakrájejte, jak je vidět na fotografii. Batát a řepu nařízněte, abyste usnadnili pečení. Zelenina tak také potom bude lépe vstřebávat kondiment.
  2. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem a dochuťte extra panenským olivovým olejem a solí. Pečte.
  3. Zeleninu pečte a během pečení, když jí opatrně budete otáčet, podlijte trochou vody. Z červené řepy tímto způsobem pustí krásná šťáva.
  4. Uvařte rýži a dochuťte ji pár kapkami extra panenského olivového oleje.
  5. Připravte si mizunu, čekanku, petržel, česnek a dýňová semínka.
  6. Do sklenice nalijte citrónovou šťávu a vyšlehejte ji s olejem, solí a pepřem.
  7. Když je upečená zelenina hotová, přelijte zálivkou s citrónem, přidejte česnek a dýňová semínka. Pokračujte v pečení ještě několik minut.
  8. Na talíř dejte rýži a pečenou zeleninu a posypte je petrželkou, mizunou a čekankou.

Praktické

  • Není třeba nic vážit, řiďte se počtem strávníků.
  • Během pečení zeleniny kontrolujte hlavně zelí, aby se listy nespálily, otáčejte opatrně.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.
  • Jako přílohu použijte jakoukoliv rýži nebo i jinou obilovinu dle vaší chuti.
  • Pokud nemáte fialový batát, použijte klasicky oranžový. Stejně tak místo červeného zelí můžete použít bílé.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...