Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Pestrá Buddha Bowl plná proteinů

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Horké letní dny si žádají rychlá, svěží a chuťově i barevně pestrá jídla. To vše splňuje Buddha Bowl. Tato je plná zdravých rostlinných bílkovin a chutné a šťavnaté zeleniny.

Ingredience
  • uvařená quinoa
  • mangold
  • hokkaido dýně
  • brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • uvařená čočka
  • tempeh
  • salát
  • rajče
  • cuketa
  • okurka
  • oblíbené bylinkové koření
  • oblíbený dip
  • sůl
  • sojová omáčka
  • konopná semínka na posyp (není nutné)

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Jak připravit Buddha bowl s quinoou

  1. Na pánev nalijeme olej a přidáme na plátky nakrájenou cuketu a dýni.
  2. Osolíme, posypeme bylinkovým kořením (např. tymián nebo provensálské) a zastříkneme sojovkou.
  3. Přikryjeme pokličkou a necháme restovat na nízkém plameni.
  4. Do hrnce nalijeme do 1/4 vodu, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  5. Vhodíme brokolici a cca 2 minuty povaříme.
  6. Vyjmeme a propláchneme studenou vodou.
  7. Po pár minutách otočíme zeleninu na pánvi, postříkáme sojovkou a posypeme bylinkami.
  8. Jakmile je zelenina orestovaná a měkká, umístíme ji do misky.
  9. Přidáme uvařenou teplou quinou, do které zamícháme nasekaný mangold.
  10. Hezky do misky naskládáme i další ingredience – nakrájenou zeleninu (okurek, rajče), salát, tempeh, čočku, brokolici a můžeme zasypat oblíbeným kořením a zalít dipem (doporučujeme například tahini + voda + citronová šťáva).
  11. Posypeme semínky a podáváme.

Praktické

  • Tuto misku si můžete vzít i s sebou jako oběd do práce, školy, na výlet atp.
  • Buď si můžete jednotlivé ingredience do misky naskládat zvlášť a jíst je odděleně, anebo je v misce všechny smíchat s oblíbeným dipem a jíst dohromady. Oboje je výborné!

Obměna

  • Pokud máte rádi, posypte buddha bowl restovanými oříšky nebo semínky (např. pražené slunečnicové semínko s umeoctem). Můžete použít i slanou bylinkovou granolu nebo si misku posypat lahůdkovým droždím.
  • Místo restování na pánvi, můžete zeleninu grilovat nebo péct v troubě.
  • Místo tempehu můžete dát tofu. Můžete použít uzené, marinované nebo ochucené. Doporučujeme ho na trošce oleje nebo nasucho opéct na pánvičce, na grilu nebo v troubě.
  • Přidejte si ještě k jídlu kvašenou zeleninu. Krásně vás osvěží a podpoří trávení.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Šetřete ale se solí a olejem a vynechte ořechy.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Světýlko
25. 6. 2020

Konečně jsem se odhodlala k tomuto receptu😃. Vždycky jsem milovala rauty a tohle je takový malý soukromý rautíček na jednom talíři 😉. Dala jsem na něj vše, co jsem našla v lednici a byl to famózní chuťový zážitek.💪. Už nemůžu bez JJ žít ❤️. Děkuji 👏

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...
6

Caesar salát

Caesar salát vznikl ze zbytků, které zbyly italskému šéfkuchaři v kuchyni a dnes je to světoznámá klasika. V naší verzi se podává s tempehem á la “ku...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...