Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit zapečené těstoviny se “šunkou”

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali “bílek” a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, ale používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Martina
6. 1. 2024

Tohle jídlo naprosto zbožňuju! I když nepoužívám tempeh a místo lněného semínka vejce, je to luxusní. Díky za něj! :)

Slavomíra
12. 11. 2023

Miesto repy kaleráb,s tofu,bez “spojiva”.. a veľká chuť na kyslé zažehnaná🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Bezlepková fazolová pizza: recept jinak

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Dýňové špagety s pestem

Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)