Tohle jídlo jsme si daly s Helčou před webinářem. Přijela s tím, že nemá hlad a pak si přidávala. Kam se hrabou klasické šunkafleky!

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené těstoviny se „šunkou“

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali „bílek“ a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak toto je další úžasný recept, který zařazujeme v žebříčku hoooodně vysoko. Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych bez vás byla úplně ztracená ?

    • Děkujme Martino. Však my bychom bez vás, klubáků, zase nemohli dělat tento web. Jsme rádi, že jste s námi a že nám dáváte vědět, co vám chutná. Dělá nám to velikou radost! Díky

  2. Kupodivu to bylo velmi dobré i bez dýně. 😀 Určitě bude zařazeno do mých oblíbených receptů. Chválím. 🙂

  3. Tak to jsou nejlepší šunkafleky, které jsem kdy jedla. A to jsem zapomněla orestovat tu zeleninu. Mladší byl taky nadšený.

  4. Ahojky Evi,
    tato veliká dobrota je výsledkem skvělé kombinace zeleniny a ingrediencí.
    Také vítaná změna po hromádkách vařeného obilí jako příloha.
    To se ti fakt povedlo, moc jsem si pochutnala, toto jídlo budu dělat jako oblíbené a když mě bude honit mlsná:):)
    Krásné nové stránky, Roman si pěkně pohrál, že:)
    Také musím přede všemi pochválit mého manžela- masožrouta.
    V týdnu nechce jíst maso a má ho jen o víkendu. Když jsem v práci, sám si vaří zeleninová jídla. Velký úspěch:) po dvou letech mého zdravého vaření, paráda…

    • Že je to fajn nemít pořád hromádky??? 🙂 A zejména muži to ocení 🙂 Pana manžela tímto zdravíme, ale hlavní uznání patří Tobě, že jsi vytrvala a že evidentně vaříš dobře!

  5. Tohle jídlo jsem dělala v neděli a bylo moc, moc dobré. Ještě teď se mi sbíhají sliny, když jen koukám na recept.

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní očista u nás doma už začala
Další článekZáznam webináře „Jaro a detox“