Tohle jídlo jsme si daly s Helčou před webinářem. Přijela s tím, že nemá hlad a pak si přidávala. Kam se hrabou klasické šunkafleky!
Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené těstoviny se “šunkou”

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali “bílek” a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. Tak toto je další úžasný recept, který zařazujeme v žebříčku hoooodně vysoko. Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych bez vás byla úplně ztracená ?

    • Děkujme Martino. Však my bychom bez vás, klubáků, zase nemohli dělat tento web. Jsme rádi, že jste s námi a že nám dáváte vědět, co vám chutná. Dělá nám to velikou radost! Díky

  2. Kupodivu to bylo velmi dobré i bez dýně. 😀 Určitě bude zařazeno do mých oblíbených receptů. Chválím. 🙂

  3. Tak to jsou nejlepší šunkafleky, které jsem kdy jedla. A to jsem zapomněla orestovat tu zeleninu. Mladší byl taky nadšený.

  4. Ahojky Evi,
    tato veliká dobrota je výsledkem skvělé kombinace zeleniny a ingrediencí.
    Také vítaná změna po hromádkách vařeného obilí jako příloha.
    To se ti fakt povedlo, moc jsem si pochutnala, toto jídlo budu dělat jako oblíbené a když mě bude honit mlsná:):)
    Krásné nové stránky, Roman si pěkně pohrál, že:)
    Také musím přede všemi pochválit mého manžela- masožrouta.
    V týdnu nechce jíst maso a má ho jen o víkendu. Když jsem v práci, sám si vaří zeleninová jídla. Velký úspěch:) po dvou letech mého zdravého vaření, paráda…

    • Že je to fajn nemít pořád hromádky??? 🙂 A zejména muži to ocení 🙂 Pana manžela tímto zdravíme, ale hlavní uznání patří Tobě, že jsi vytrvala a že evidentně vaříš dobře!

  5. Tohle jídlo jsem dělala v neděli a bylo moc, moc dobré. Ještě teď se mi sbíhají sliny, když jen koukám na recept.

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní očista u nás doma už začala
Další článekZáznam webináře “Jaro a detox”