Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

Jak připravit zapečené těstoviny se „šunkou“

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali „bílek“ a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.
  1. Můj syn (13let) prohlásil: ,, Jaké můžou být šunkofleky bez šunky?“ a víc ho to nezajímalo. Poté co ochutnal, vykulil oči a jeho první slova byla: ,, Mňam, bez šunky a taková dobrota, to nevymyslíš….“ Opět skvělý recept a já děkuji za všechny dobroty, které pro nás tvoříte. 😋😋😋👌

  2. To zní lákavě, tempeh něčím nahradím, jen co se týče toho lněného semínka – je nějaký rozdíl pokud ho rozmixuji suché a pak přidám vodu?

    • To je skvělé, Jani, že si společně se synkem takhle pochutnáváte 😉😍

  3. To lněné semínko se může nejdřív namixovat (mám mlýnek) a pak dát do vody nabobtnat nebo musí nabobtnat vcelku a pak mixovat – ale čím? Mám jen tyčák. Děkuji za radu.

    • Já mixuju v té nádobě od tyčáku, jestli ji k němu máte… Dám celé a opravdu se našlehá jako bílek😃, nevěřila bych, musela jsem vyzkoušet. Předem rozemleté a namočené bude určitě taky pojit, tuto formu dávám do buchet 😉

  4. V čem, prosím rozmixovat lněná semínka? Mám jen velký stolní mixér, na takové malé množství se, myslím, moc nehodí. Poradíte, co dokoupit? Děkuji

  5. Tak toto je další úžasný recept, který zařazujeme v žebříčku hoooodně vysoko. Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych bez vás byla úplně ztracená ?

    • Děkujme Martino. Však my bychom bez vás, klubáků, zase nemohli dělat tento web. Jsme rádi, že jste s námi a že nám dáváte vědět, co vám chutná. Dělá nám to velikou radost! Díky

  6. Kupodivu to bylo velmi dobré i bez dýně. :-D Určitě bude zařazeno do mých oblíbených receptů. Chválím. :-)

  7. Ahojky Evi,
    tato veliká dobrota je výsledkem skvělé kombinace zeleniny a ingrediencí.
    Také vítaná změna po hromádkách vařeného obilí jako příloha.
    To se ti fakt povedlo, moc jsem si pochutnala, toto jídlo budu dělat jako oblíbené a když mě bude honit mlsná:):)
    Krásné nové stránky, Roman si pěkně pohrál, že:)
    Také musím přede všemi pochválit mého manžela- masožrouta.
    V týdnu nechce jíst maso a má ho jen o víkendu. Když jsem v práci, sám si vaří zeleninová jídla. Velký úspěch:) po dvou letech mého zdravého vaření, paráda…

    • Že je to fajn nemít pořád hromádky??? :-) A zejména muži to ocení :-) Pana manžela tímto zdravíme, ale hlavní uznání patří Tobě, že jsi vytrvala a že evidentně vaříš dobře!

  8. Zobrazit všech 41 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPrvní letní sklizeň „jinak“ – semínka
Další článekAutorita a léčba bolestí