Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Uvařeno
bez lepku

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

První fotky soutěžících v plavkách jsou tu! A je skutečně nač se dívat, někteří poslali neuvěřitelné “před̶...

Jak připravit zapečené těstoviny se “šunkou”

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali “bílek” a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, ale používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
29. 4. 2023

V pláne bola https://www.jimejinak.cz/pecena-velikonocni-nadivka-z-jahel-s-uzenym-tofu-2/,ale potrebovala som aj minúť kys.kapustu,cestoviny nemám,tak som oba recepty spojila a ..😋

pavlazagorova
5. 3. 2023

Volně jsem se inspirovala, nezapekala jsem, přidala jsem trochou škrobové vody z těstovin a vajíčkovou sůl, mlsné. Díky moc za inspiraci.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...
8
28

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.