Nadýchané placičky s vůní a chutí bylinek. Zcela bez lepku, vajec a mouky. Skvělá a rychlá snídaně, večeře nebo svačina. Přidejte výraznější dip nebo pomazánku a rychlé a výborné jídlo je na světě.
Ingredience

- 100 g pohanky
- cca 100 ml vody
- bylinkové koření nebo čerstvé bylinky
- 2 lžíce lněného semínka (není nutné)
- 2 lžíce slunečnicového semínka (není nutné)
- mletý kmín či jiné koření dle chuti
- sůl
Jak připravit bylinkové placky
- Pohanku nasypeme do misky a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala pohanku.
- Necháme minimálně 2 hodiny namočené.
- Slijeme.
- Dáme pohanku s cca 100 ml vody a rozmixujeme.
- Těsto by mělo mít konzistenci jak na lívance – ani ne řídké, ani ne moc husté.
- Přidáme semínka a bylinky a do těsta zamícháme.
- Na suché pánvi děláme malé lívanečky z obou stran.
- Podáváme s dipem, pomazánkou nebo k polévkám či gulášům.
Praktické
- Pokud nemáte čas na namočení pohanky, stačí ji zalít na cca 10 minut horkou vodou (čím déle, tím lépe) a poté slít a postupovat jako v receptu.
- Pokud vám zbude těsto, dejte ho do lednice, kde vydrží cca 3 dny. Až budete mít znovu chuť, můžete jen těsto vytáhnout a dělat lívanečky. Je možné, že těsto zhoustne, doporučujeme proto přidat před smažením ještě trochu vody a těsto zředit.
- Udělejte si placičky barevné! Přidejte přírodní barviva (spirulina, kurkuma aj.).
- Pokud přidáte více vody a uděláte placky větší, budete mít palačinky, které se budou dát krásně srolovat.
- Placičky vydrží i 2 dny bez lednice. Jsou výborné třeba na delší cestování.
- Přikusujte ke guláši, polévkám, zeleninovým směsím nebo namažte pomazánkou či dipem a vezměte na svačinu nebo výlet!
Obměna
- Koření můžete dát jakékoliv, které máte doma – klidně i směs indického koření, kari, kurkuma, tajine, grilovací koření, houbové koření nebo jakékoliv sušené bylinky (majoránka, bazalka, medvědí česnek) atp.
- Do těsta na placky můžete přidat nasekané čerstvé bylinky (tymián, bazalka, majoránka aj.) nebo třeba česnek.
- Těsto je velmi variabilní. Můžete s ním rozmixovat i jakoukoliv syrovou zeleninu – například řepu, cuketu, dýni aj. a vytvořit tak různé kombinace a barvy těst.
- Pokud vynecháte koření a dáte jen špetičku soli, případně přidáte sladké druhy koření (perníkové, skořice, vanilka) nebo kakao / karob, můžete dělat sladké lívanečky / placičky. Do těsta můžete zamíchat i nasekané ořechy nebo sušené ovoce (nebo nastrouhané či nakrájené čerstvé ovoce). Podávejte třeba s dipem, „nutellou“, tofu tvarohem, marmeládou, povidly aj.
O jakou Pohanku se jedna, vločky nebo mouka..?
Děkuji
Pohanku celou, prodává se obvykle jako „pohanka kroupy“.
Absolutne nedrži pohromade !!! po pridani mouky a vejce taky ne….nechapu
Já vejce nedávám a drží dobře. Tak možná přidat trochu vody?
Čerstvě udělané mi připadalo, jakoby obsahovaly škvarky. S chutí jsem si je namazala luštěninovou pomazánkou.
To jsou kouzla, co? :-)
Dobrý den, jak se vám daří udělat těsto? Moje placičky jsou sypké, nedrží pohromadě. Děkuji.
Ivane, tak přidejte více vody. Nejspíše vaše mouka hodně saje.
ahojte, ako ich robite na suchej panvici , aby neboli pripecene ale zase ani surove? ? dakujem
záleží jakou máte pánvičku, Alexandro, zda můžete úplně na sucho do opražení nebo bude potřeba dát tenkou vrstvu oleje
Ahoj,
to je náhoda, aniž bych tenhle recept četla,
včera jsem z takového těsta udělala malé kulaté knedlíky. S petrželkou a kmínem. Byly moc dobré s omačkou a karbanátky.
To jsme pěkně sladěné, co? :-))