Nadýchané placičky s vůní a chutí bylinek. Zcela bez lepku, vajec a mouky. Skvělá a rychlá snídaně, večeře nebo svačina. Přidejte výraznější dip nebo pomazánku a rychlé a výborné jídlo je na světě.

Ingredience
  • 100 g pohanky
  • cca 100 ml vody
  • bylinkové koření nebo čerstvé bylinky
  • 2 lžíce lněného semínka (není nutné)
  • 2 lžíce slunečnicového semínka (není nutné)
  • mletý kmín či jiné koření dle chuti
  • sůl

Jak připravit bylinkové placky

  1. Pohanku nasypeme do misky a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala pohanku.
  2. Necháme minimálně 2 hodiny namočené.
  3. Slijeme.
  4. Dáme pohanku s cca 100 ml vody a rozmixujeme.
  5. Těsto by mělo mít konzistenci jak na lívance – ani ne řídké, ani ne moc husté.
  6. Přidáme semínka a bylinky a do těsta zamícháme.
  7. Na suché pánvi děláme malé lívanečky z obou stran.
  8. Podáváme s dipem, pomazánkou nebo k polévkám či gulášům.

Praktické

  • Pokud nemáte čas na namočení pohanky, stačí ji zalít na cca 10 minut horkou vodou (čím déle, tím lépe) a poté slít a postupovat jako v receptu.
  • Pokud vám zbude těsto, dejte ho do lednice, kde vydrží cca 3 dny. Až budete mít znovu chuť, můžete jen těsto vytáhnout a dělat lívanečky. Je možné, že těsto zhoustne, doporučujeme proto přidat před smažením ještě trochu vody a těsto zředit.
  • Udělejte si placičky barevné! Přidejte přírodní barviva (spirulina, kurkuma aj.).
  • Pokud přidáte více vody a uděláte placky větší, budete mít palačinky, které se budou dát krásně srolovat.
  • Placičky vydrží i 2 dny bez lednice. Jsou výborné třeba na delší cestování.
  • Přikusujte ke guláši, polévkám, zeleninovým směsím nebo namažte pomazánkou či dipem a vezměte na svačinu nebo výlet!

Obměna

  • Koření můžete dát jakékoliv, které máte doma – klidně i směs indického koření, kari, kurkuma, tajine, grilovací koření, houbové koření nebo jakékoliv sušené bylinky (majoránka, bazalka, medvědí česnek) atp.
  • Do těsta na placky můžete přidat nasekané čerstvé bylinky (tymián, bazalka, majoránka aj.) nebo třeba česnek.
  • Těsto je velmi variabilní. Můžete s ním rozmixovat i jakoukoliv syrovou zeleninu – například řepu, cuketu, dýni aj. a vytvořit tak různé kombinace a barvy těst.
  • Pokud vynecháte koření a dáte jen špetičku soli, případně přidáte sladké druhy koření (perníkové, skořice, vanilka) nebo kakao / karob, můžete dělat sladké lívanečky / placičky. Do těsta můžete zamíchat i nasekané ořechy nebo sušené ovoce (nebo nastrouhané či nakrájené čerstvé ovoce). Podávejte třeba s dipem, „nutellou“, tofu tvarohem, marmeládou, povidly aj.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Kontakt

Mrzí nás to, není v našich silách odpovídat na...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...
  1. Tyhle placicky jsou vlastne jako indicke dosy, ktere se delaji uplne stejne. Namoci se pohanka, pak se slije a rozmixuje s vodou a soli. Muze se pridat i nejake koreni, ja davam mlety kmin. Nejlepsi jsou jako palacinky opecene na sucho na panvi. Testo ma byt dost ridke. Delaji se moc dobre, mouka je tam naprosto zbytecna.

  2. Jsem velký začátečník :-) Placičky jsem zkusila. Docela i držely pohromadě. Mixovala jsem společně se lněnými semínky a také jsem je nedělala veliké. Jen mi příliš nechutnaly… Je nějaká osvědčená varianta ( koření, zelenina… ) ? Moc děkuji. Zuzka

  3. Ahoj , tak jsem dnes placicky vyzkousela, ale moc se mi drobi, pokud je testo ridsi, pridate pohankovou mouku??? Diky

    • záleží jakou máte pánvičku, Alexandro, zda můžete úplně na sucho do opražení nebo bude potřeba dát tenkou vrstvu oleje

  4. Ahoj,
    to je náhoda, aniž bych tenhle recept četla,
    včera jsem z takového těsta udělala malé kulaté knedlíky. S petrželkou a kmínem. Byly moc dobré s omačkou a karbanátky.

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekWAKAME
Další článek13 zajímavostí o kvašené zelenině