Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bylinkové pohankové placičky ze 3 ingrediencí (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Nadýchané placičky s vůní a chutí bylinek. Zcela bez lepku, vajec a mouky. Skvělá a rychlá snídaně, večeře nebo svačina. Přidejte výraznější dip nebo pomazánku a rychlé a výborné jídlo je na světě.

Ingredience
  • 100 g pohanky
  • cca 100 ml vody
  • bylinkové koření nebo čerstvé bylinky
  • 2 lžíce lněného semínka (není nutné)
  • 2 lžíce slunečnicového semínka (není nutné)
  • mletý kmín či jiné koření dle chuti
  • sůl

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Jak připravit bylinkové placky

  1. Pohanku nasypeme do misky a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala pohanku.
  2. Necháme minimálně 2 hodiny namočené.
  3. Slijeme.
  4. Dáme pohanku s cca 100 ml vody a rozmixujeme.
  5. Těsto by mělo mít konzistenci jak na lívance – ani ne řídké, ani ne moc husté.
  6. Přidáme semínka a bylinky a do těsta zamícháme.
  7. Na suché pánvi děláme malé lívanečky z obou stran.
  8. Podáváme s dipem, pomazánkou nebo k polévkám či gulášům.

Praktické

  • Pokud nemáte čas na namočení pohanky, stačí ji zalít na cca 10 minut horkou vodou (čím déle, tím lépe) a poté slít a postupovat jako v receptu.
  • Pokud vám zbude těsto, dejte ho do lednice, kde vydrží cca 3 dny. Až budete mít znovu chuť, můžete jen těsto vytáhnout a dělat lívanečky. Je možné, že těsto zhoustne, doporučujeme proto přidat před smažením ještě trochu vody a těsto zředit.
  • Udělejte si placičky barevné! Přidejte přírodní barviva (spirulina, kurkuma aj.).
  • Pokud přidáte více vody a uděláte placky větší, budete mít palačinky, které se budou dát krásně srolovat.
  • Placičky vydrží i 2 dny bez lednice. Jsou výborné třeba na delší cestování.
  • Přikusujte ke guláši, polévkám, zeleninovým směsím nebo namažte pomazánkou či dipem a vezměte na svačinu nebo výlet!

Obměna

  • Koření můžete dát jakékoliv, které máte doma – klidně i směs indického koření, kari, kurkuma, tajine, grilovací koření, houbové koření nebo jakékoliv sušené bylinky (majoránka, bazalka, medvědí česnek) atp.
  • Do těsta na placky můžete přidat nasekané čerstvé bylinky (tymián, bazalka, majoránka aj.) nebo třeba česnek.
  • Těsto je velmi variabilní. Můžete s ním rozmixovat i jakoukoliv syrovou zeleninu – například řepu, cuketu, dýni aj. a vytvořit tak různé kombinace a barvy těst.
  • Pokud vynecháte koření a dáte jen špetičku soli, případně přidáte sladké druhy koření (perníkové, skořice, vanilka) nebo kakao / karob, můžete dělat sladké lívanečky / placičky. Do těsta můžete zamíchat i nasekané ořechy nebo sušené ovoce (nebo nastrouhané či nakrájené čerstvé ovoce). Podávejte třeba s dipem, “nutellou”, tofu tvarohem, marmeládou, povidly aj.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré a navíc rychlovka, jediné zdržení je namáčení pohanky😂. Okořenila jsem kmínem a provensálským kořením, pekla jsem na suché pánvičce. Nevím, proč jsem se placičkám tak dlouho vyhýbala😁.

Dámy díky, přesně tohle jsem hledala. Na chleba nemám čas. Je to rychlý, jednoduchý a moc dobrý. 😍😄

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
20
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.