Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké podobě. Záleží, na co ho chcete namazat!

Ingredience
1 sklenice
  • 1 hokkaido nebo máslové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka
  • 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
  • sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup

Jak připravit vegan dýňové máslo

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
  2. Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
  3. Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
  4. Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
  5. Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
  6. Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
  7. Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
  • Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
  • Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.

Obměna

  • Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
  • Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
  • Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
  • Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ahojky skupinko.Jsem nova členka a ještě pořád se učím.Snažim se pomalu dodržovat co jíst a co ne.Jen 1.kávu denně jsem si nechala.Dnes jsem měla na oběd dyni hokajdo na plátky osolené,opepřene a nastrouhaný zázvor vše jsem podusila na oleji a podlela ryžovym mlékem a hotové posypané seminkami(které jsem si večer namočila)K tomu vařenou čočku a pickles se zelím.Užasna dobrota.Po asi měsici se cítím neskutečně dobře a spokojeně.Budu nadále pokračovat a zkoušet nové recepty,poněvadž vidím, že to má smysl.

  2. včera jsem udělala tuto dynovou pomazánku ve sladké variantě a je to lahůdka. klidně bych snědla celou skleničku na posezení. měla jsem zbytek mandlového másla a jednu menší máslovou dýni. jen ty ceny mandlového másla, to je síla. můj mixér bohužel nezvládne udělat z mandlí máslo a kupovat ho za ty šílené peníze se mi nechce. ale tak zase je to pro nás taková hodně sváteční pochoutka, na které si smlsnem jen párkrát do roka

    • Nebo to trosku obejit a rozmixovat namocene mandle co mixer dovoli, pripadne je povarit s tou dyni.

  3. Ahoj! Jsem nováček(2 dny) a pročítám recepty a nestačím se divit co všechno se dá vyrobit-uvařit bez masa,mléka,cukru,bílé mouky a vajec!! Já protřelá kuchařka a pekařka jsem si říkala:“bože co já teda budu vařit“?? A teď nevím co bych dřív vyzkoušela a moc se na to teším! Takže díky vám ženy a muži,že sdílíte své rcp a zkušenosti! Jinak bych asi byla jen na ryži se zeleninou..to jediné jsem dnes byla schopna uvařit a z toho co doma bylo. A ještě jedno plus to pro mě má! Dost se s váma nasměju..viz vaše různé poznámky, ale dnešní můj favorit je „čočkonéza“ Ten výraz neznám a hodně jsem se nasmála! 😂 Snad budu moci brzy také přispět nějakým super receptem!

    • Vítejte v partě Jano a těšíme se na nové recepty nebo i nějaké nové výrazy 😄 však jsme si jich spoustu vymysleli😉

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)
Další článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního