Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké podobě. Záleží, na co ho chcete namazat!

Ingredience
1 sklenice
  • 1 hokkaido nebo máslové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka
  • 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
  • sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup

Jak připravit vegan dýňové máslo

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
  2. Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
  3. Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
  4. Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
  5. Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
  6. Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
  7. Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
  • Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
  • Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.

Obměna

  • Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
  • Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
  • Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
  • Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ahojky skupinko.Jsem nova členka a ještě pořád se učím.Snažim se pomalu dodržovat co jíst a co ne.Jen 1.kávu denně jsem si nechala.Dnes jsem měla na oběd dyni hokajdo na plátky osolené,opepřene a nastrouhaný zázvor vše jsem podusila na oleji a podlela ryžovym mlékem a hotové posypané seminkami(které jsem si večer namočila)K tomu vařenou čočku a pickles se zelím.Užasna dobrota.Po asi měsici se cítím neskutečně dobře a spokojeně.Budu nadále pokračovat a zkoušet nové recepty,poněvadž vidím, že to má smysl.

  2. včera jsem udělala tuto dynovou pomazánku ve sladké variantě a je to lahůdka. klidně bych snědla celou skleničku na posezení. měla jsem zbytek mandlového másla a jednu menší máslovou dýni. jen ty ceny mandlového másla, to je síla. můj mixér bohužel nezvládne udělat z mandlí máslo a kupovat ho za ty šílené peníze se mi nechce. ale tak zase je to pro nás taková hodně sváteční pochoutka, na které si smlsnem jen párkrát do roka

    • Nebo to trosku obejit a rozmixovat namocene mandle co mixer dovoli, pripadne je povarit s tou dyni.

  3. Ahoj! Jsem nováček(2 dny) a pročítám recepty a nestačím se divit co všechno se dá vyrobit-uvařit bez masa,mléka,cukru,bílé mouky a vajec!! Já protřelá kuchařka a pekařka jsem si říkala:“bože co já teda budu vařit“?? A teď nevím co bych dřív vyzkoušela a moc se na to teším! Takže díky vám ženy a muži,že sdílíte své rcp a zkušenosti! Jinak bych asi byla jen na ryži se zeleninou..to jediné jsem dnes byla schopna uvařit a z toho co doma bylo. A ještě jedno plus to pro mě má! Dost se s váma nasměju..viz vaše různé poznámky, ale dnešní můj favorit je „čočkonéza“ Ten výraz neznám a hodně jsem se nasmála! 😂 Snad budu moci brzy také přispět nějakým super receptem!

    • Vítejte v partě Jano a těšíme se na nové recepty nebo i nějaké nové výrazy 😄 však jsme si jich spoustu vymysleli😉

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)
Další článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního