- 1 hokkaido nebo máslové dýně
- 2 lžíce oleje
- sůl nebo sojová omáčka
- 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
- sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup
Jak připravit vegan dýňové máslo
- Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
- Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
- Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
- Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
- Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
- Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
- Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.
Praktické
- Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
- Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
- Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.
Obměna
- Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
- Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
- Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
- Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.
Komentáře
Děkuji za všechny recepty…
Ahojky skupinko.Jsem nova členka a ještě pořád se učím.Snažim se pomalu dodržovat co jíst a co ne.Jen 1.kávu denně jsem si nechala.Dnes jsem měla na oběd dyni hokajdo na plátky osolené,opepřene a nastrouhaný zázvor vše jsem podusila na oleji a podlela ryžovym mlékem a hotové posypané seminkami(které jsem si večer namočila)K tomu vařenou čočku a pickles se zelím.Užasna dobrota.Po asi měsici se cítím neskutečně dobře a spokojeně.Budu nadále pokračovat a zkoušet nové recepty,poněvadž vidím, že to má smysl.