Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké podobě. Záleží, na co ho chcete namazat!
Ingredience
1 sklenice
  • 1 hokkaido nebo máslové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka
  • 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
  • sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup

Jak připravit vegan dýňové máslo

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
  2. Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
  3. Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
  4. Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
  5. Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
  6. Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
  7. Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
  • Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
  • Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.

Obměna

  • Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
  • Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
  • Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
  • Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. včera jsem udělala tuto dynovou pomazánku ve sladké variantě a je to lahůdka. klidně bych snědla celou skleničku na posezení. měla jsem zbytek mandlového másla a jednu menší máslovou dýni. jen ty ceny mandlového másla, to je síla. můj mixér bohužel nezvládne udělat z mandlí máslo a kupovat ho za ty šílené peníze se mi nechce. ale tak zase je to pro nás taková hodně sváteční pochoutka, na které si smlsnem jen párkrát do roka

    • Nebo to trosku obejit a rozmixovat namocene mandle co mixer dovoli, pripadne je povarit s tou dyni.

  2. Ahoj! Jsem nováček(2 dny) a pročítám recepty a nestačím se divit co všechno se dá vyrobit-uvařit bez masa,mléka,cukru,bílé mouky a vajec!! Já protřelá kuchařka a pekařka jsem si říkala:”bože co já teda budu vařit”?? A teď nevím co bych dřív vyzkoušela a moc se na to teším! Takže díky vám ženy a muži,že sdílíte své rcp a zkušenosti! Jinak bych asi byla jen na ryži se zeleninou..to jediné jsem dnes byla schopna uvařit a z toho co doma bylo. A ještě jedno plus to pro mě má! Dost se s váma nasměju..viz vaše různé poznámky, ale dnešní můj favorit je “čočkonéza” Ten výraz neznám a hodně jsem se nasmála! 😂 Snad budu moci brzy také přispět nějakým super receptem!

    • Vítejte v partě Jano a těšíme se na nové recepty nebo i nějaké nové výrazy 😄 však jsme si jich spoustu vymysleli😉

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)
Další článekVideo motivace: Nečekejte, až to bude dokonalé