Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké podobě. Záleží, na co ho chcete namazat!

Ingredience
1 sklenice
  • 1 hokkaido nebo máslové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka
  • 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
  • sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup

Jak připravit vegan dýňové máslo

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
  2. Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
  3. Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
  4. Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
  5. Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
  6. Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
  7. Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
  • Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
  • Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.

Obměna

  • Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
  • Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
  • Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
  • Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...
  1. Ahojky skupinko.Jsem nova členka a ještě pořád se učím.Snažim se pomalu dodržovat co jíst a co ne.Jen 1.kávu denně jsem si nechala.Dnes jsem měla na oběd dyni hokajdo na plátky osolené,opepřene a nastrouhaný zázvor vše jsem podusila na oleji a podlela ryžovym mlékem a hotové posypané seminkami(které jsem si večer namočila)K tomu vařenou čočku a pickles se zelím.Užasna dobrota.Po asi měsici se cítím neskutečně dobře a spokojeně.Budu nadále pokračovat a zkoušet nové recepty,poněvadž vidím, že to má smysl.

  2. včera jsem udělala tuto dynovou pomazánku ve sladké variantě a je to lahůdka. klidně bych snědla celou skleničku na posezení. měla jsem zbytek mandlového másla a jednu menší máslovou dýni. jen ty ceny mandlového másla, to je síla. můj mixér bohužel nezvládne udělat z mandlí máslo a kupovat ho za ty šílené peníze se mi nechce. ale tak zase je to pro nás taková hodně sváteční pochoutka, na které si smlsnem jen párkrát do roka

    • Nebo to trosku obejit a rozmixovat namocene mandle co mixer dovoli, pripadne je povarit s tou dyni.

  3. Ahoj! Jsem nováček(2 dny) a pročítám recepty a nestačím se divit co všechno se dá vyrobit-uvařit bez masa,mléka,cukru,bílé mouky a vajec!! Já protřelá kuchařka a pekařka jsem si říkala:“bože co já teda budu vařit“?? A teď nevím co bych dřív vyzkoušela a moc se na to teším! Takže díky vám ženy a muži,že sdílíte své rcp a zkušenosti! Jinak bych asi byla jen na ryži se zeleninou..to jediné jsem dnes byla schopna uvařit a z toho co doma bylo. A ještě jedno plus to pro mě má! Dost se s váma nasměju..viz vaše různé poznámky, ale dnešní můj favorit je „čočkonéza“ Ten výraz neznám a hodně jsem se nasmála! 😂 Snad budu moci brzy také přispět nějakým super receptem!

    • Vítejte v partě Jano a těšíme se na nové recepty nebo i nějaké nové výrazy 😄 však jsme si jich spoustu vymysleli😉

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVoňavé tempehové soté s bulgurem
Další článekKašel, rýma a chřipka: Proč je máme?