Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké podobě. Záleží, na co ho chcete namazat!

Ingredience
1 sklenice
  • 1 hokkaido nebo máslové dýně
  • 2 lžíce oleje
  • sůl nebo sojová omáčka
  • 2 lžíce oříškového másla (např. mandlové, arašídové nebo kokosové) nebo rostlinného másla
  • sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice nebo vanilky, přírodní slad/sirup

Jak připravit vegan dýňové máslo

  1. Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu (vše použijeme do vývaru) a nakrájíme na plátky.
  2. Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sojovou omáčkou.
  3. Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
  4. Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (v případě sladkého dýňového másla přidáme koření a sirup nebo slad a ubereme soli nebo sojové omáčky).
  5. Přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhouslo.
  6. Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
  7. Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Dýňové máslo můžete připravit jak ve slané variantě (pyré z dýně + jakékoliv oříškové máslo nebo domácí rostlinné máslo, případně čerstvé nebo sušené bylinky), tak také ve variantě sladké (dýňové pyré, přírodní sladidlo, sladké druhy koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek, perníkové koření aj.).
  • Pokud se vám nechce péct s dýní, můžete použít již koupené hotové dýňové pyré nebo dýňové plátky napařit na pařáčku.
  • Toto máslo je výborné na kváskový chléb, placky, palačinky, dezerty, muffiny, sušenky, krekry, rozkrojená jablíčka aj.

Obměna

  • Místo hokkaido dýně můžete použít i dýni máslovou. Máslo z ní je také lahůdka.
  • Do receptu můžete použít jakékoliv oříškové máslo dle vaší chuti. Nám nejvíce chutná v tomto receptu mandlové, kokosové a arašídové.
  • Nemáte oříškové máslo? Opražte vlašské (nebo jiné) ořechy, cca 1 hrst a přidejte do mixéru k upečené dýni. Společně vše rozmixujte na pyré.
  • Do slané varianty můžete použít i jakékoliv sušené nebo čerstvé bylinky, do sladké zase jakékoliv sladké koření dle chuti (vanilka, skořice, perníkové koření, muškátový oříšek, sušený zázvor aj.). Jako sladidlo v tomto receptu doporučujeme slad, rýžový nebo javorový sirup.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud chceme dávat menším dětem, dýni napaříme na pařáčku, nedáváme oříškové nebo rostlinné máslo, ani zbytečně moc soli nebo sojové omáčky.

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
  1. Ahojky skupinko.Jsem nova členka a ještě pořád se učím.Snažim se pomalu dodržovat co jíst a co ne.Jen 1.kávu denně jsem si nechala.Dnes jsem měla na oběd dyni hokajdo na plátky osolené,opepřene a nastrouhaný zázvor vše jsem podusila na oleji a podlela ryžovym mlékem a hotové posypané seminkami(které jsem si večer namočila)K tomu vařenou čočku a pickles se zelím.Užasna dobrota.Po asi měsici se cítím neskutečně dobře a spokojeně.Budu nadále pokračovat a zkoušet nové recepty,poněvadž vidím, že to má smysl.

  2. včera jsem udělala tuto dynovou pomazánku ve sladké variantě a je to lahůdka. klidně bych snědla celou skleničku na posezení. měla jsem zbytek mandlového másla a jednu menší máslovou dýni. jen ty ceny mandlového másla, to je síla. můj mixér bohužel nezvládne udělat z mandlí máslo a kupovat ho za ty šílené peníze se mi nechce. ale tak zase je to pro nás taková hodně sváteční pochoutka, na které si smlsnem jen párkrát do roka

    • Nebo to trosku obejit a rozmixovat namocene mandle co mixer dovoli, pripadne je povarit s tou dyni.

  3. Ahoj! Jsem nováček(2 dny) a pročítám recepty a nestačím se divit co všechno se dá vyrobit-uvařit bez masa,mléka,cukru,bílé mouky a vajec!! Já protřelá kuchařka a pekařka jsem si říkala:“bože co já teda budu vařit“?? A teď nevím co bych dřív vyzkoušela a moc se na to teším! Takže díky vám ženy a muži,že sdílíte své rcp a zkušenosti! Jinak bych asi byla jen na ryži se zeleninou..to jediné jsem dnes byla schopna uvařit a z toho co doma bylo. A ještě jedno plus to pro mě má! Dost se s váma nasměju..viz vaše různé poznámky, ale dnešní můj favorit je „čočkonéza“ Ten výraz neznám a hodně jsem se nasmála! 😂 Snad budu moci brzy také přispět nějakým super receptem!

    • Vítejte v partě Jano a těšíme se na nové recepty nebo i nějaké nové výrazy 😄 však jsme si jich spoustu vymysleli😉

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVoňavé tempehové soté s bulgurem
Další článekKašel, rýma a chřipka: Proč je máme?