Jednoduché a velmi variabilní bezlepkové placky, které děláme často na výlety. Jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a čerstvou zeleninou nebo třeba k chilli con carne či guláši.

Ingredience
na 1 porci
  • 3 lžíce čerstvě umleté pohanky nebo pohankové mouky
  • voda
  • 1 lžíce mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
  • 1 lžíce lněného nebo chia semínka
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • sůl

Jak připravit bezlepkové placky

  1. Rozmixujeme si pohanku (kroupy nebo lámanku) na mouku nebo použijeme již koupenou pohankovou mouku.
  2. Len nebo chia si namočíme do 2 lžic vody a necháme 5 minut odležet.
  3. Do mouky si přidáme všechny ostatní suché ingredience, nalijeme nabobtnané semínko i s vodou a přidáváme postupně vodu (množství dle savosti mouky).
  4. Konzistence těsta by měla být hustá, ale dát se lít (viz obrázek níže).
  5. Lžíci těsta dáme na suchou pánvičku a rozetřeme do kulaté placky.
  6. Jakmile se placka začne odlepovat, otočíme a osmažíme na druhé straně.
  7. Placky jsou nejdříve tvrdší, ale jakmile je budeme dávat na sebe, rychle změknou a dají se krásně použít i jako tacos.
  8. Placky jíme spolu s pomazánkou a čerstvou nebo dušenou zeleninou nebo třeba s gulášem či polévkou.

Praktické

  • Placky jsou skvělé jako jídlo na výlety s pomazánkou a zeleninou. Vydrží bez lednice i 2 dny.

Obměna

  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i jakoukoliv lepkovou mouku (žitnou, pšeničnou, špaldovou aj.).
  • Koření do placek můžete použít samozřejmě dle vaší chuti (kari, pizza, grilovací, indické, provensálské, chlebové, kurkumu aj.).
  • Do placek můžete přidat i čerstvou nastrouhanou zeleninu – mrkev, cibuli, dýni, cuketu nebo čerstvé bylinky – medvědí česnek, bazalku, kopr aj.

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Evi musím taky pochválit. Když jsem mazala to lepidlo na pánev tak jsem si říkala, ta pánev skončí v koši, ale kdepak. Placky byli vyborné. Z časových důvodů jsem sáhla po kupovaném humusu a pečená zelenina k tomu byla jen třešnička na dortu. Ze zbytku zeleniny jsem druhý den udělala polévku. Tatínek krájel zeleninu a nakrájel celý velký plech :-D….no přece tu dobrotu nevyhodím :-)))

  2. Pripájam sa k slovám chvály – výborná. Dnes som robila prvý raz, pocity pri pečení boli rôzne, ale nakoniec z toho vyšla dobrota.

  3. placky byly skvělé, koření úžasný, mám ráda indické chutě, placek málo též, ale podělila jsem se s manželem a dcerou a plácla jim na to kus humusu, který se mi tentokrát díky receptu povedl a skvěle chutnal, fakt. Ale nějak se cpu, tak jsem si dala pust včera a dnes je čtvrť či co,. Děkuju za skvělý recepty, člověk se nesmí odbývat, jak to často dělám, aspoň jedno nové jídlo každý den…

    • Karolíno, to máme radost, že chutná! Odbívat se je škoda. Vždyť čí život je pro nás nejdůležitější a v čím těle to chodíme, že? Nám bude zle a nás bude bolet, když se o něj hezky nepostaráme. Takže já jsem za – jedno nové jídlo každý den :-))

  4. Tož dobré, uskutečnitelné :-), ale množství je tak pro jednoho… Jsem u vás zvyklá na recepty pro 4 osoby, ještě štěstí, že napoprvé jsme měli doma i zásobu chleba.

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 osvěžujících tipů při sedavém způsobu života
Další článekMoje první svíčková v životě! A ke všemu veganská!