Jednoduché a velmi variabilní bezlepkové placky, které děláme často na výlety. Jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a čerstvou zeleninou nebo třeba k chilli con carne či guláši.
Ingredience
na 1 porci
  • 3 lžíce čerstvě umleté pohanky nebo pohankové mouky
  • voda
  • 1 lžíce mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
  • 1 lžíce lněného nebo chia semínka
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • sůl

Jak připravit bezlepkové placky

  1. Rozmixujeme si pohanku (kroupy nebo lámanku) na mouku nebo použijeme již koupenou pohankovou mouku.
  2. Len nebo chia si namočíme do 2 lžic vody a necháme 5 minut odležet.
  3. Do mouky si přidáme všechny ostatní suché ingredience, nalijeme nabobtnané semínko i s vodou a přidáváme postupně vodu (množství dle savosti mouky).
  4. Konzistence těsta by měla být hustá, ale dát se lít (viz obrázek níže).
  5. Lžíci těsta dáme na suchou pánvičku a rozetřeme do kulaté placky.
  6. Jakmile se placka začne odlepovat, otočíme a osmažíme na druhé straně.
  7. Placky jsou nejdříve tvrdší, ale jakmile je budeme dávat na sebe, rychle změknou a dají se krásně použít i jako tacos.
  8. Placky jíme spolu s pomazánkou a čerstvou nebo dušenou zeleninou nebo třeba s gulášem či polévkou.

Praktické

  • Placky jsou skvělé jako jídlo na výlety s pomazánkou a zeleninou. Vydrží bez lednice i 2 dny.

Obměna

  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i jakoukoliv lepkovou mouku (žitnou, pšeničnou, špaldovou aj.).
  • Koření do placek můžete použít samozřejmě dle vaší chuti (kari, pizza, grilovací, indické, provensálské, chlebové, kurkumu aj.).
  • Do placek můžete přidat i čerstvou nastrouhanou zeleninu – mrkev, cibuli, dýni, cuketu nebo čerstvé bylinky – medvědí česnek, bazalku, kopr aj.

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Evi musím taky pochválit. Když jsem mazala to lepidlo na pánev tak jsem si říkala, ta pánev skončí v koši, ale kdepak. Placky byli vyborné. Z časových důvodů jsem sáhla po kupovaném humusu a pečená zelenina k tomu byla jen třešnička na dortu. Ze zbytku zeleniny jsem druhý den udělala polévku. Tatínek krájel zeleninu a nakrájel celý velký plech :-D….no přece tu dobrotu nevyhodím :-)))

  2. Pripájam sa k slovám chvály – výborná. Dnes som robila prvý raz, pocity pri pečení boli rôzne, ale nakoniec z toho vyšla dobrota.

  3. placky byly skvělé, koření úžasný, mám ráda indické chutě, placek málo též, ale podělila jsem se s manželem a dcerou a plácla jim na to kus humusu, který se mi tentokrát díky receptu povedl a skvěle chutnal, fakt. Ale nějak se cpu, tak jsem si dala pust včera a dnes je čtvrť či co,. Děkuju za skvělý recepty, člověk se nesmí odbývat, jak to často dělám, aspoň jedno nové jídlo každý den…

    • Karolíno, to máme radost, že chutná! Odbívat se je škoda. Vždyť čí život je pro nás nejdůležitější a v čím těle to chodíme, že? Nám bude zle a nás bude bolet, když se o něj hezky nepostaráme. Takže já jsem za – jedno nové jídlo každý den :-))

  4. Tož dobré, uskutečnitelné :-), ale množství je tak pro jednoho… Jsem u vás zvyklá na recepty pro 4 osoby, ještě štěstí, že napoprvé jsme měli doma i zásobu chleba.

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 osvěžujících tipů při sedavém způsobu života
Další článekMoje první svíčková v životě! A ke všemu veganská!