Jednoduché a velmi variabilní bezlepkové placky, které děláme často na výlety. Jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a čerstvou zeleninou nebo třeba k chilli con carne či guláši.

Ingredience
na 1 porci
  • 3 lžíce čerstvě umleté pohanky nebo pohankové mouky
  • voda
  • 1 lžíce mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
  • 1 lžíce lněného nebo chia semínka
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • sůl

Jak připravit bezlepkové placky

  1. Rozmixujeme si pohanku (kroupy nebo lámanku) na mouku nebo použijeme již koupenou pohankovou mouku.
  2. Len nebo chia si namočíme do 2 lžic vody a necháme 5 minut odležet.
  3. Do mouky si přidáme všechny ostatní suché ingredience, nalijeme nabobtnané semínko i s vodou a přidáváme postupně vodu (množství dle savosti mouky).
  4. Konzistence těsta by měla být hustá, ale dát se lít (viz obrázek níže).
  5. Lžíci těsta dáme na suchou pánvičku a rozetřeme do kulaté placky.
  6. Jakmile se placka začne odlepovat, otočíme a osmažíme na druhé straně.
  7. Placky jsou nejdříve tvrdší, ale jakmile je budeme dávat na sebe, rychle změknou a dají se krásně použít i jako tacos.
  8. Placky jíme spolu s pomazánkou a čerstvou nebo dušenou zeleninou nebo třeba s gulášem či polévkou.

Praktické

  • Placky jsou skvělé jako jídlo na výlety s pomazánkou a zeleninou. Vydrží bez lednice i 2 dny.

Obměna

  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i jakoukoliv lepkovou mouku (žitnou, pšeničnou, špaldovou aj.).
  • Koření do placek můžete použít samozřejmě dle vaší chuti (kari, pizza, grilovací, indické, provensálské, chlebové, kurkumu aj.).
  • Do placek můžete přidat i čerstvou nastrouhanou zeleninu – mrkev, cibuli, dýni, cuketu nebo čerstvé bylinky – medvědí česnek, bazalku, kopr aj.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
  1. Nene…..není to z časového důvodu(to jsem zvládla i když jsem šla na 6.30 a musela nachystat i děti-jde to)….naučila jsem se to podle vás…asi 14 dní jsem zkoušela a snažila se vydržet….ale prostě mi to nedělalo radost,nechutnalo a ráno jsem potřebovala nastartovat jinak.Třeba k tomu dozraju……i tak jsem ze dne na den skočila od klasiky a školkové stravy k vám a totálně změnila stravování.🙂Takže jsem si na snídaně dala čas.

  2. Díky moc za recept…..tyto placky mám místo žitného kváskového chleba(který mám zakázaný) každé ráno.Kaše ani miso polévky zatím nezvládám….takže placky pro mne záchrana a k tomu různé pomazánky……díky👏

  3. Evi musím taky pochválit. Když jsem mazala to lepidlo na pánev tak jsem si říkala, ta pánev skončí v koši, ale kdepak. Placky byli vyborné. Z časových důvodů jsem sáhla po kupovaném humusu a pečená zelenina k tomu byla jen třešnička na dortu. Ze zbytku zeleniny jsem druhý den udělala polévku. Tatínek krájel zeleninu a nakrájel celý velký plech :-D….no přece tu dobrotu nevyhodím :-)))

  4. placky byly skvělé, koření úžasný, mám ráda indické chutě, placek málo též, ale podělila jsem se s manželem a dcerou a plácla jim na to kus humusu, který se mi tentokrát díky receptu povedl a skvěle chutnal, fakt. Ale nějak se cpu, tak jsem si dala pust včera a dnes je čtvrť či co,. Děkuju za skvělý recepty, člověk se nesmí odbývat, jak to často dělám, aspoň jedno nové jídlo každý den…

    • Karolíno, to máme radost, že chutná! Odbívat se je škoda. Vždyť čí život je pro nás nejdůležitější a v čím těle to chodíme, že? Nám bude zle a nás bude bolet, když se o něj hezky nepostaráme. Takže já jsem za – jedno nové jídlo každý den :-))

  5. Tož dobré, uskutečnitelné :-), ale množství je tak pro jednoho… Jsem u vás zvyklá na recepty pro 4 osoby, ještě štěstí, že napoprvé jsme měli doma i zásobu chleba.

  6. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 osvěžujících tipů při sedavém způsobu života
Další článekMoje první svíčková v životě! A ke všemu veganská!