Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 šálek uvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • část malého pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 česnek
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit indický cizrnový guláš

  1. Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme nálevem z cizrny, vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny – cca 10-15 minut.
  6. Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
  7. Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
  8. Ochutíme umeoctem a vypneme.
  9. Podáváme s rýží basmati nebo jinou obilovinou, případně plackami či kváskovým chlebem, napařenou zeleninou (zde brokolice) a čerstvým zeleninovým salátem.

Praktické

  • Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit i škrobem nebo jinou rozmixovanou luštěninou.

Obměna

  • Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...
  1. Skvělý a rychlý oběd pro mne, zbytek rodiny – masožravci dostali svůj guláš a vůbec jim nevadilo, že mají jako přílohu jahlovo polentový knedlík. Zblajzli ho a pochvalovali si a já měla radost, že alespoň trošičku jí jinak. Děkuji

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDnes jsem vzala na milost tempeh :o)
Další článekRychlé cuketové halušky