Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 šálek uvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • část malého pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 česnek
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit indický cizrnový guláš

  1. Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme nálevem z cizrny, vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny – cca 10-15 minut.
  6. Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
  7. Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
  8. Ochutíme umeoctem a vypneme.
  9. Podáváme s rýží basmati nebo jinou obilovinou, případně plackami či kváskovým chlebem, napařenou zeleninou (zde brokolice) a čerstvým zeleninovým salátem.

Praktické

  • Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit i škrobem nebo jinou rozmixovanou luštěninou.

Obměna

  • Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...
  1. Krásný den, dnes 4.den, včera jsem si zase mlaskala…přiznám se, nemusím indickou kuchyni. Šla jsem do toho s tím, že skoro půlku seznamu surovin nepoužívám, 10% ani neznám. Když jsem včera chystala večeři, říkala jsem si, hm, indické zas kari, to bude na jedno brdo, jako ty předchozí dny…a ono ne, moc jsem si pochutnala….

    • Oli, přizpůsobte si množství česneku vaší chuti, abyste si pochutnala 😉

  2. Tohle jídlo jsem si podle JJ vařila už dříve a je opravdu skvělé. Poprvé jsem byla fakt překvapená zajímavou chutí :)

  3. Výborný gulášek, přidala jsem na závěr trošek kokosové smetany, rychle se v plechovce po otevření kazí. Nemělo to chybu. Není nad to, vrátit se ke svému dobrému jídlu. Ale já, jak už jsem na toto jídlo zvyklá, nezhubnu a táák bych to potřebovala. Zkusím začít zase s půsty.
    Přeji všem ať se dobře daří a ještě lépe vaří. :) :)

    • Evi, jestli máš z čeho a budeš držet časy a kousat, tak určitě zhubneš, i když se na podzim hubne hůř. Ale ono je fajn i nepřibrat během zimy 😉

  4. Zarazilo mě, že zezlátnout cibulku trvalo přes půl hodiny. Je to normální nebo jsem někde udělala chybu? Celé jídlo jsem vařila cca hodinu (a to jsem měla uvařenou cizrnu předem). Jinak jídlo výborné!

  5. Skvělý a rychlý oběd pro mne, zbytek rodiny – masožravci dostali svůj guláš a vůbec jim nevadilo, že mají jako přílohu jahlovo polentový knedlík. Zblajzli ho a pochvalovali si a já měla radost, že alespoň trošičku jí jinak. Děkuji

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDnes jsem vzala na milost tempeh :o)
Další článekRychlé cuketové halušky