Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.
Ingredience
na 1-2 porce

- 1 šálek uvařené cizrny
- 1 mrkev
- část malého pórku
- kousek dýně hokkaido
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička sladké červené papriky
- 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 1 česnek
- k dochucení: sůl, umeocet
Jak připravit indický cizrnový guláš
- Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
- Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
- Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
- Přidáme zeleninu a zalijeme nálevem z cizrny, vývarem nebo vodou.
- Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny – cca 10-15 minut.
- Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
- Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
- Ochutíme umeoctem a vypneme.
- Podáváme s rýží basmati nebo jinou obilovinou, případně plackami či kváskovým chlebem, napařenou zeleninou (zde brokolice) a čerstvým zeleninovým salátem.
Praktické
- Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit i škrobem nebo jinou rozmixovanou luštěninou.
Obměna
- Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.
Tohle jídlo jsem si podle JJ vařila už dříve a je opravdu skvělé. Poprvé jsem byla fakt překvapená zajímavou chutí :)
Výborný gulášek, přidala jsem na závěr trošek kokosové smetany, rychle se v plechovce po otevření kazí. Nemělo to chybu. Není nad to, vrátit se ke svému dobrému jídlu. Ale já, jak už jsem na toto jídlo zvyklá, nezhubnu a táák bych to potřebovala. Zkusím začít zase s půsty.
Přeji všem ať se dobře daří a ještě lépe vaří. :) :)
Evi, jestli máš z čeho a budeš držet časy a kousat, tak určitě zhubneš, i když se na podzim hubne hůř. Ale ono je fajn i nepřibrat během zimy 😉
vyborne, vdaka za recept, prvy krat som pouzila umeocot cize som nevedela odhadnut kolko ho treba ale myslim ze to vyslo. pochutila som si :)
Skvěle, umeocet podle chuti, ale pozor – je dost slaný 😉
Zarazilo mě, že zezlátnout cibulku trvalo přes půl hodiny. Je to normální nebo jsem někde udělala chybu? Celé jídlo jsem vařila cca hodinu (a to jsem měla uvařenou cizrnu předem). Jinak jídlo výborné!
Mmmmňam!
😃😃👍
Asi jsem dala vic porku, ale ja mam porek rada :) jinak to bylo supeeer!
To určitě vůbec nevadí 😋
Skvělý a rychlý oběd pro mne, zbytek rodiny – masožravci dostali svůj guláš a vůbec jim nevadilo, že mají jako přílohu jahlovo polentový knedlík. Zblajzli ho a pochvalovali si a já měla radost, že alespoň trošičku jí jinak. Děkuji
To jsme moc radi, ze chutnalo :)