Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indický cizrnový guláš

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 šálek uvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • část pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 česnek
  • k dochucení: sůl, umeocet

Zdravím Evi, chci Vám poděkovat za kurz Podzimní detox, kterým jsem před Vánoci prošla. Jsem na mateřské dovolené se ...

Jak připravit indický cizrnový guláš

  1. Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme vývarem z cizrny, zeleninovým vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny cca 10-15 minut.
  6. Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
  7. Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
  8. Vypneme a ochutíme umeoctem (pozor, je kyselý a slaný).

Praktické

  • Pokud nechcete špinit mixér, můžete použít šťouchadlo na brambory a rozšťouchat část obsahu hrnce nebo stejným způsobem použít tyčový mixér.
  • Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchat ve studené vodě a minutu zavařit do zhoustnutí).
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.
  • Vyměnit můžete i koření za to, které jste zvyklí dávat do guláše vy. Hodí se klasická kombinace mletého kmínu, hořčice a koriandru, přidat ale můžete i majoránku či jiné bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jedí běžně luštěniny, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné. Děkuji

Dana Oberreiterová
26. 10. 2023

Výborné a mám malinkou vychytávku. V rámci podzimního detoxu jsme měli v jídelníčku i humus a tak jsem zahustila humusem. :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...
56
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.