Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indický cizrnový guláš

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou chutí kari pasty. Pro konzistenci guláše je pokrm zahuštěný rozmixovanou cizrnou, tedy zcela bez škrobu a mouky.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 šálek uvařené cizrny
  • 1 mrkev
  • část pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 česnek
  • k dochucení: sůl, umeocet

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit indický cizrnový guláš

  1. Nakrájíme si cibuli na půlměsíčky, mrkev a pórek na kolečka a dýni na kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku a česnek, posolíme, ztlumíme plamen a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. Ke zlatavé cibulce nasypeme koření (římský kmín, kari pasta a paprika) a půl minuty restujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme vývarem z cizrny, zeleninovým vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny cca 10-15 minut.
  6. Mezitím si v mixéru rozmixujeme polovinu uvařené cizrny s troškou nálevu z cizrny nebo s jakoukoliv jinou tekutinou (vývar, voda) na krémovou hustou pastu.
  7. Do hrnce k zelenině dáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu a promícháme, až se guláš zahustí.
  8. Vypneme a ochutíme umeoctem (pozor, je kyselý a slaný).

Praktické

  • Pokud nechcete špinit mixér, můžete použít šťouchadlo na brambory a rozšťouchat část obsahu hrnce nebo stejným způsobem použít tyčový mixér.
  • Pokud nemáte dostatek cizrny na zahuštění, můžete zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchat ve studené vodě a minutu zavařit do zhoustnutí).
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Zeleninu i koření můžete měnit dle chuti a momentálních zásob. V tomto receptu je moc dobré i nakrájené hlávkové zelí, batát, řepa nebo petržel.
  • Vyměnit můžete i koření za to, které jste zvyklí dávat do guláše vy. Hodí se klasická kombinace mletého kmínu, hořčice a koriandru, přidat ale můžete i majoránku či jiné bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jedí běžně luštěniny, šetřete ale s ostrým kořením a dochucovadly.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Indickou kuchyni mám moc ráda. Podzimní detox JJ mě donutil pochutnat si na ní také doma 🙂.

Klub

Parádne jedlo, zjedla som skôr ako som stihla odfotiť 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Kořeněná cizrna po indicku s mrkví

Rychlá a moc dobrá kombinace mrkve, cizrny, cibule a koření. Během pár minut je hotovo a můžeme jíst!

Kari Mung Dhal s nudlemi

Super výživná, chutná a rychlá večeře plná bílkovin nejen pro sportovce.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.