Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

2

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červnu?

Sezónní potraviny v červnu

Je tu červen a s ním přichází kromě dalších druhů zeleniny (už nejsme omezení jen na pár druhů jako v květnu a dřívějších měsících), také první jarní ovoce, kterého si můžeme do sytosti užít.

Co je k mání?

  • jahody (do buchet, koláčů, knedlíků, marmelády – recepty s jahodami)
  • třešně (do buchet, koláčů, marmelády – recepty s třešněmi)
  • višně (do buchet, koláčů, marmelády)
  • hrášek (rizota, polévky, hlavní jídla)
  • okurka (saláty)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • mladá brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • karotka (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • mladá kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladé zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky)
  • kopr (zálivky, koprová omáčka, do hlavních jídel, salátů)
  • chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.

Recepty na červen se sezónními potravinami:
– Nepečený kokosovo-jahodový dortík
– Jahodový chia pudink
– Jahodový koktejl bez cukru
– Jahodovo-bezinkový nanuk
– Nepečený, krémový, jahodový dort
– Domácí jahodová zmrzlina bez cukru
– Kokosovo-špaldový koláč s tofu a třešněmi
– Jednoduchá třešňová buchta
– Třešňová buchta pro lenochy
– Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem
– Luxusní kedlubnová omáčka s koprem
– Kešu sýr s koprem
– Smetanová polévka s čerstvým koprem
– Voňavé koprové pesto
– Hlávkový salát se smetanou a koprem
– Glazovaná karotka s hráškem
– Hráškovo-mangoldová krémová polévka
– Indické hráškovo-cuketové Kootu
– Restovaná cizrna s kapustou a pestem
– Křupavé zelí s tofu
– Květákové kung pao
– Osvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já snad už nebudu moct tyhle příspěvky číst, mám hned na všechno chuť 🙂 Moc pěkné Ajko 🙂

    • Jo jo, taky mám někdy večer problém, když třeba koukám do skupiny na FB, co jste přes den vařili :-)))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezová zmrzlina bez cukru
Další článekFestival Miluj svůj život, Plzeň 5.-7.7. 2019