Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

2

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červnu?

Sezónní potraviny v červnu

Je tu červen a s ním přichází kromě dalších druhů zeleniny (už nejsme omezení jen na pár druhů jako v květnu a dřívějších měsících), také první jarní ovoce, kterého si můžeme do sytosti užít.

Co je k mání?

  • jahody (do buchet, koláčů, knedlíků, marmelády – recepty s jahodami)
  • třešně (do buchet, koláčů, marmelády – recepty s třešněmi)
  • višně (do buchet, koláčů, marmelády)
  • hrášek (rizota, polévky, hlavní jídla)
  • okurka (saláty)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • mladá brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • karotka (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • mladá kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladé zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky)
  • kopr (zálivky, koprová omáčka, do hlavních jídel, salátů)
  • chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.

Recepty na červen se sezónními potravinami:
– Nepečený kokosovo-jahodový dortík
– Jahodový chia pudink
– Jahodový koktejl bez cukru
– Jahodovo-bezinkový nanuk
– Nepečený, krémový, jahodový dort
– Domácí jahodová zmrzlina bez cukru
– Kokosovo-špaldový koláč s tofu a třešněmi
– Jednoduchá třešňová buchta
– Třešňová buchta pro lenochy
– Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem
– Luxusní kedlubnová omáčka s koprem
– Kešu sýr s koprem
– Smetanová polévka s čerstvým koprem
– Voňavé koprové pesto
– Hlávkový salát se smetanou a koprem
– Glazovaná karotka s hráškem
– Hráškovo-mangoldová krémová polévka
– Indické hráškovo-cuketové Kootu
– Restovaná cizrna s kapustou a pestem
– Křupavé zelí s tofu
– Květákové kung pao
– Osvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
    • Jo jo, taky mám někdy večer problém, když třeba koukám do skupiny na FB, co jste přes den vařili :-)))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekWofing – dovolená jinak (Ivana)
Další článekDortík z černe rýže Venere