Kuskus je jedna z rychlovek, které jsou hotové do 15 minut.
- větší hrnek kuskusu
- 4 PL lžíce oleje
- sůl
- 2 střední cibule
- 2 střední mrkve
- 1/2 barevné papriky (nemusí být)
- 2 jarní cibulky
- 4 ředkvičky do kuskusu
- 1 ředkvička na ozdobu
- 2 PL slunečnicového semínka
- 2 stroužky česneku
- podle chuti umeocet
- Tofunéza nebo tofu tatarka
Postup
- Pro 4 porce si odměřte jeden větší hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím vařící se vody. Nechte alespoň 10 minut stát.
- Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky nebo na tenké plátky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neslaný. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
- Když zelenina změkne (měla by zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přisypte do směsi už nabobtnalý kuskus.
- Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
- Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.
Obměna
Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.
Děti od roka do roka a půl
Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
Děti od roku a půl do tří let
Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.
Skvělá, rychlá a lehká večeře, se salátem z vodnice, ředkvičky a čínského zelí bomba.
Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor
Sáro, je to možné, ale není to nutné. Nákladnější to není, protože vývar máme zdarma a můžeme si ho udělat klidně víc litrů naráz. Já dělám kolem 10 litrů 2x týdně, ale používám ho 2x denně do polévky, od omáček a na podlití zeleniny, takže už ho nepotřebuji dávat do obilovin, i když to spousta lidí dělá, protože jim vývar zbývá a je jim líto ho vylít. Mě nezbývá 😃 Chutnější to asi o něco je, ale nám chutná obilí i bez vývaru, takže je to možnost, ale není to nutnost.
Výborné.Meli jsme s rýžovým kuskusem.
paráda 👍
výborné, rychlé, úžasné :) měli jsme s rýží
paráda :-)
POZOR: Nahoře máte napsáno – Štítky: Bez Lepku! Ale to kuskus není, takže aby to někoho, kdo se v tom ještě nevyzná, nespletlo :)
Děkuji za upozornění, spadl tam omylem.