Kuskus je jedna z rychlovek, které jsou hotové do 15 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • větší hrnek kuskusu
  • 4 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 barevné papriky (nemusí být)
  • 2 jarní cibulky
  • 4 ředkvičky do kuskusu
  • 1 ředkvička na ozdobu
  • 2 PL slunečnicového semínka
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet
  • Tofunéza nebo tofu tatarka

Postup

  1. Pro 4 porce si odměřte jeden větší hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím vařící se vody. Nechte alespoň 10 minut stát.
  2. Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky nebo na tenké plátky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
  3. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neslaný. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
  4. Když zelenina změkne (měla by zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přisypte do směsi už nabobtnalý kuskus.
  5. Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
  6. Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.

Obměna

Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Očkování

Ahoj holky!Jsem ráda,že jsem konečně členem klubu .Moc se...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....
  1. Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor

    • Sáro, je to možné, ale není to nutné. Nákladnější to není, protože vývar máme zdarma a můžeme si ho udělat klidně víc litrů naráz. Já dělám kolem 10 litrů 2x týdně, ale používám ho 2x denně do polévky, od omáček a na podlití zeleniny, takže už ho nepotřebuji dávat do obilovin, i když to spousta lidí dělá, protože jim vývar zbývá a je jim líto ho vylít. Mě nezbývá 😃 Chutnější to asi o něco je, ale nám chutná obilí i bez vývaru, takže je to možnost, ale není to nutnost.

  2. POZOR: Nahoře máte napsáno – Štítky: Bez Lepku! Ale to kuskus není, takže aby to někoho, kdo se v tom ještě nevyzná, nespletlo :)

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mléko zahleňuje mimina i koťata
Další článekPředstavujeme Janu Míčkovou