- 1 hrnek kuskusu
- 2 hrnky vody
- 4 lžíce oleje
- sůl
- 2 střední cibule
- 2 střední mrkve
- 1/2 barevné papriky (nemusí být)
- 2 jarní cibulky
- 4 ředkvičky do kuskusu
- 1 ředkvička na ozdobu
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- 2 stroužky česneku
- podle chuti umeocet
- Tofunéza nebo tofu tatarka
- Kuskus dejte do hrnce a zalijte hrnek kuskusu a zalijte dvěma hrnky vařící vody. Nechte alespoň 10 minut stát pod pokličkou.
- Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neosolený. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
- Krátce orestujte (zelenina by měla zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přidáte do směsi už nabobtnalý kuskus.
- Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
- Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus (např. kukuřičný) nebo bezlepkový bulgur (např. pohankový), případně použijte jinou bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant, quinoa, teff, slzovka, pohanka).
- Tofunézu můžete vynechat. Dá se vyrobit doma nebo koupit ve zdravé výživě.
- Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu.
Obměna
- Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.
- Můžete také využít zbylé obiloviny z přechozího vaření.
- Do pokrmu můžete přidat oblíbené koření nebo bylinky. Hodí se tymián, zázvor, bazalka, oregáno.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od jednoho roku, ale šetříme solí a olejem.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Skvělá, rychlá a lehká večeře, se salátem z vodnice, ředkvičky a čínského zelí bomba.
Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor