Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Kuskus se zeleninou

Uvařeno
sezóna léto
děti od 1 a půl roku

Kuskus se zeleninou je jedna z těch rychlovek, které jsou hotové do 15 minut. A přitom si pochutnáte a uděláte něco pro svoje zdraví.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky vody
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 barevné papriky (nemusí být)
  • 2 jarní cibulky
  • 4 ředkvičky do kuskusu
  • 1 ředkvička na ozdobu
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet
  • Tofunéza nebo tofu tatarka

Dobrý den Evi, všem z JJ ! Mám potřebu Vám napsat :-) Doufám, že to nevadí. Musím říct, že stravování podle vašich ra...

Jak připravit kuskus se zeleninou
  1. Kuskus dejte do hrnce a zalijte hrnek kuskusu a zalijte dvěma hrnky vařící vody. Nechte alespoň 10 minut stát pod pokličkou.
  2. Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
  3. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neosolený. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
  4. Krátce orestujte (zelenina by měla zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přidáte do směsi už nabobtnalý kuskus.
  5. Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
  6. Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus (např. kukuřičný) nebo bezlepkový bulgur (např. pohankový), případně použijte jinou bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant, quinoa, teff, slzovka, pohanka).
  • Tofunézu můžete vynechat. Dá se vyrobit doma nebo koupit ve zdravé výživě.
  • Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu.

Obměna

  • Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.
  • Můžete také využít zbylé obiloviny z přechozího vaření.
  • Do pokrmu můžete přidat oblíbené koření nebo bylinky. Hodí se tymián, zázvor, bazalka, oregáno.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od jednoho roku, ale šetříme solí a olejem.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdeňka
3. 4. 2021

Skvělá, rychlá a lehká večeře, se salátem z vodnice, ředkvičky a čínského zelí bomba.

Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.