Kuskus je jedna z rychlovek, které jsou hotové do 15 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • větší hrnek kuskusu
  • 4 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 barevné papriky (nemusí být)
  • 2 jarní cibulky
  • 4 ředkvičky do kuskusu
  • 1 ředkvička na ozdobu
  • 2 PL slunečnicového semínka
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet
  • Tofunéza nebo tofu tatarka

Postup

  1. Pro 4 porce si odměřte jeden větší hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím vařící se vody. Nechte alespoň 10 minut stát.
  2. Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky nebo na tenké plátky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
  3. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neslaný. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
  4. Když zelenina změkne (měla by zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přisypte do směsi už nabobtnalý kuskus.
  5. Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
  6. Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.

Obměna

Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....
  1. Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor

    • Sáro, je to možné, ale není to nutné. Nákladnější to není, protože vývar máme zdarma a můžeme si ho udělat klidně víc litrů naráz. Já dělám kolem 10 litrů 2x týdně, ale používám ho 2x denně do polévky, od omáček a na podlití zeleniny, takže už ho nepotřebuji dávat do obilovin, i když to spousta lidí dělá, protože jim vývar zbývá a je jim líto ho vylít. Mě nezbývá 😃 Chutnější to asi o něco je, ale nám chutná obilí i bez vývaru, takže je to možnost, ale není to nutnost.

  2. POZOR: Nahoře máte napsáno – Štítky: Bez Lepku! Ale to kuskus není, takže aby to někoho, kdo se v tom ještě nevyzná, nespletlo :)

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mléko zahleňuje mimina i koťata
Další článekPředstavujeme Janu Míčkovou