Kuskus je jedna z rychlovek, které jsou hotové do 15 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • větší hrnek kuskusu
  • 4 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 barevné papriky (nemusí být)
  • 2 jarní cibulky
  • 4 ředkvičky do kuskusu
  • 1 ředkvička na ozdobu
  • 2 PL slunečnicového semínka
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet
  • Tofunéza nebo tofu tatarka

Postup

  1. Pro 4 porce si odměřte jeden větší hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím vařící se vody. Nechte alespoň 10 minut stát.
  2. Mezitím si nakrájejte cibuli na proužky nebo na tenké plátky, mrkev na tenká půlkolečka, papriku a ředkvičky na malé kostičky, jarní cibulku na kolečka a česnek na drobno.
  3. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev, papriku, ředkvičky, sezamové semínko a sůl. Osolte trochu víc, kuskus je neslaný. Zeleninu je potřeba občas promíchat.
  4. Když zelenina změkne (měla by zůstat trochu křupavá), přidejte ještě jarní cibulku a restujte ještě minutku, dvě, než přisypte do směsi už nabobtnalý kuskus.
  5. Dobře promíchejte kuskus se zeleninou, ochutnejte, případně dochuťte troškou umeocta.
  6. Podáváme sypané slunečnicovým semínkem, pár lžícemi tofunézy nebo tofu tatarky a kopečkem kvašené zeleniny. Tatarku ozdobte nakrájenou ředkvičkou.

Obměna

Místo kuskusu můžete použít třeba bulgur nebo rýži. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...
  1. Dobrý den. Četla jsem, že kuskus je pro lepší a jemnější chuť dobré vařit v zeleninovém vývaru. Mne se to zdá ale zbytečně nákladné a pro chut kuskusu nepodstatné. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji za váš názor

    • Sáro, je to možné, ale není to nutné. Nákladnější to není, protože vývar máme zdarma a můžeme si ho udělat klidně víc litrů naráz. Já dělám kolem 10 litrů 2x týdně, ale používám ho 2x denně do polévky, od omáček a na podlití zeleniny, takže už ho nepotřebuji dávat do obilovin, i když to spousta lidí dělá, protože jim vývar zbývá a je jim líto ho vylít. Mě nezbývá 😃 Chutnější to asi o něco je, ale nám chutná obilí i bez vývaru, takže je to možnost, ale není to nutnost.

  2. POZOR: Nahoře máte napsáno – Štítky: Bez Lepku! Ale to kuskus není, takže aby to někoho, kdo se v tom ještě nevyzná, nespletlo :)

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mléko zahleňuje mimina i koťata
Další článekPředstavujeme Janu Míčkovou