Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.

Ingredience
pro 4 porce

Pro 4 porce

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 12 ks růžičkové kapusty
  • půl hrnku studené vody
  • 1 lžička kuzu / arowrotu /kukuřičného škrobu
  • půl lžičky sladkého curry

 

Postup

  1. Kapustu omyjeme a očistíme, aby nám zbyly hezké zelené hlávky. Překrojíme je napůl.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
  3. V kastrolu rozpálíme sezamový olej a vložíme na něj cibuli, kapusty a hned osolíme.
  4. Přidáme sladké curry.
  5. Za občasného míchání orestujeme pěkně do zlatova.
  6. Podlijeme troškou vody, ztlumíme plamen a necháme chvíli podusit pod pokličkou.
  7. Mezitím ve zbylé vodě rozmícháme kuzu nebo škrob a přidáme ke zelenině.
  8. Za stálého míchání nám během chvilky škrob zhoustne.
  9. Vypínáme a podáváme.

Kombinujeme

Takto upravená zelenina je vhodným doplňkem k obilí a luštěnině, pokud chceme získat kompletní talíř nebo jen k obilí, chceme-li získat lehčí pokrm třeba na večeři.

Obměna

Změňte koření a dostanete nové jídlo.

Děti

Toto jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1 roku, jen jsme opatrní s množstvím soli, oleje a koření.

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
  1. Tohle je opravdu lahudka, v kombinaci s pohankou-ryzi jedna basen :-) a tim, jak je kapusta vyrazna, toho nemusi byt opravdu moc.

  2. Tak dnes byla naprostá improvizace a všichni se oblizovali. Musela jsem ráno k lékaři do Olomouce a přijeli jsme ve 12 hod. Po mobilu jsem navigovala děti,aby uvařili rýži a usmažili 2 cibule na kostičky a očistili růžičkové kapustičky. Když jsme přijeli, tak jsem na cibulku hodila růžičkovou kapustu a půlku nakrájené kapusty normální. Manžel k tomu přikrájel 2 tempehy – jeden marinovaný a druhý uzený.Vše jsem orestovala a přidala trochu vody. Jako koření jsem použila Garam masala, Tamati, sůl a trochu umeocet. Zahustila jsem to kuzu. Syn připravil dušenou mrkev na proužky a přikrájel daikon. Ve 13:00 bylo všechno snědeno. Díky:). Bez nápadu by to nebylo:).

    • Tak tomu říkám perfektní týmová spolupráce 👍👍😃 Úplně to vidím, jak to sviští 😃 Paráda 👍👍👍

    • Bez koření nebo cokoli jiného od papriky, přes kmín po majoránku podle oblíbenosti.

  3. Pred cca dvema lety jsem na tyhle kapusticky koukala a konecne se dokopala k tomu je udelat😀 hodila jsem si je na ryzova kolinka a vecere byla hotova😀 pravda, nejakou lusteninu ci tofu/tempeh by k tomu nebylo k zahozeni😁 a ohledne mnozstvi-syn chtel kapusticky naparit zvlast, takze jsem mela 4ks pro sebe.😀

    • To je zvláštní, naše děti je taky milují napařené, to já se do kapustiček musela zkraje nutit a ony to od začátku milují v té neprostější podobě 👍

      • Je to zvlastni…ackoli syn odmita momentalne skoro vse (uz ani tempeh a tofu moc nemusi), tak parena a kvasena zelenina mu jede. A kdyz uz ji i ostatni, tak vetsinou (krom polivky) vsechno zvlast (hlavne nemichat dohromady, proste kazda surovina zvlast neochucena).

      • Musela jsem vyzkoušet….a moc dobré. Příloha kuskus,ke kapustičkám jsem přidala žampióny a kmín. Kvašená zelenina, mimo jiné řepa s květákem místo kedlubny podle receptu z JJ – taky moc dobrá… děkuji za inspiraci.

  4. Jaka parada se da udelat z jedne zeleniny, co? ale neodolala jsem a jen tak pro radost a barvu pridala na tenka kolecka nakrajenou mrkev a doladila i koko-mlekem ;-)

  5. Taky máme s manželem rádi kapustičky :-). Dělávám je podobně, občas do nich přidám kokosové mléko, chutná to pak trochu orientálně. Je to naše oblíbená večeře jen s nějakou obilovinou.

  6. Skvělé! V zimě jsme spíše na ostřejší jídla, přisypala jsem jemně ostré curry, dochutila kapkou tamari a náhle se kapustičky staly nejoblíbenější přílohou. Doporučuju k hrachové omáčce s bulgurem.

    • jo jo, omytí, očištění a nakrájení zeleniny zabere nejvíc času – pak už je to opravdu rychlovka. Třeba nishime dělám do 1,6l keramického hrnce pro 3 lidi plný hrnec – – to je já, 11ti měsíční mimčo a čtyřleťák. Jednou si tak předkousávám pro prcka a ona stále otvírá pusinku, mezitím chtěl syn ještě přidat a pak zjistím, že na mě nezbyla vůbec žádná zelenina, tak jsem si musela ještě něco udělat. Hold Eva a její rodina je pro nás ostatní uplně jiná liga, tak se s ní nemůžeme srovnávat. Akorát, že u ní to určitě nebyla jediná zeleninová složka na talíři, jako třeba u nás :-(

    • Jitko,musím trochu oponovat,při takové spotřebě zeleniny,usnadňuje práci si zeleninu načistit dopředu,mě to hodně zrychlilo práci a to mám v lednici takto připravenou jen mrkev a cibuli a česnek v sojovce:O),ostatní nedokážu odhadnout dopředu.přeju pěkný večer.Stáňa

  7. U nás by těch kapustiček muselo být na rodinu tak 60 a stejně bychom nebyli všichni najedený.
    Kdybych dělala na pánvi 4-6 kapustiček, muž by mě šel asi změřit teplotu:)

  8. Evi, začínám vás podezírat, že slovo jedlík je u vás myšleno jinak než u nás. Onehdy mě zaujal nákyp z pohanky a kukuřice: 1/2 hr krupice a 1/4 hr pohanky pro 4 lidi je také poměrně málo. Možná by to snad stačilo na menší oběd, ale určitě by nic nezbylo. Ale 4 kapustičky, to už je úlet :-). Opravdu děláte na oběd 6 kapustiček? Pro všechny? Nebo to bylo myšleno jen jako ozdoba na talíř?

    • Tak určitě to není samostatné jídlo, ale doplněk kompletního talíře předpokládám:-) Ale přiznám se, že když vařím podle tohoto webu jídlo pro čtyři osoby (uberu luštěninu, ale zeleninu většinou nechám), obvykle ho sníme ve dvou plus batole …

  9. Takhle jsem přesně dopadla dneska – byla bitka o ty dvě, co jsem udělala navíc :-) Váhala jsem, když jsem recept psala, kolik uvést kusů, protože ne každý kapustičku tak rád jako my. Tak jsem ráda, že v tom nejsme sami :-)

  10. Vypadá to nádherně, růžičkovou kapustu u nás mají všichni rádi, tak by si mysleli, že si z nich dělám legraci, když bych dala jen jednu kapustičku na osobu ;-) myslím to v nadsázce, zaleží na jejich velikosti atd. mě by to neprošlo ;-)

    • u nás by bralo i batole jako vtip, kdyby na něj vyšly jen čtyři :) Kdyby to měla být jedna, tak by možná stačila velikost tenisáku? (pro to batole samozřejmě)

  11. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty
Další článekFoccacia z žitného kvásku