Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.
Ingredience
pro 4 porce
Pro 4 porce
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 12 ks růžičkové kapusty
- půl hrnku studené vody
- 1 lžička kuzu / arowrotu /kukuřičného škrobu
- půl lžičky sladkého curry
Postup
- Kapustu omyjeme a očistíme, aby nám zbyly hezké zelené hlávky. Překrojíme je napůl.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
- V kastrolu rozpálíme sezamový olej a vložíme na něj cibuli, kapusty a hned osolíme.
- Přidáme sladké curry.
- Za občasného míchání orestujeme pěkně do zlatova.
- Podlijeme troškou vody, ztlumíme plamen a necháme chvíli podusit pod pokličkou.
- Mezitím ve zbylé vodě rozmícháme kuzu nebo škrob a přidáme ke zelenině.
- Za stálého míchání nám během chvilky škrob zhoustne.
- Vypínáme a podáváme.
Kombinujeme
Takto upravená zelenina je vhodným doplňkem k obilí a luštěnině, pokud chceme získat kompletní talíř nebo jen k obilí, chceme-li získat lehčí pokrm třeba na večeři.
Obměna
Změňte koření a dostanete nové jídlo.
Děti
Toto jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1 roku, jen jsme opatrní s množstvím soli, oleje a koření.
Přidala jsem uzený tempeh a indiánskou rýži. Skvělé, díky!
Tohle je opravdu lahudka, v kombinaci s pohankou-ryzi jedna basen :-) a tim, jak je kapusta vyrazna, toho nemusi byt opravdu moc.
Moc nás těší vaše pochvala a že vám chutná, Lucie 😍
Toto bola fakt rýchla a dobrá príloha k hrach. sekanej od Klárky,teším sa na Repete🙂
Tak dnes byla naprostá improvizace a všichni se oblizovali. Musela jsem ráno k lékaři do Olomouce a přijeli jsme ve 12 hod. Po mobilu jsem navigovala děti,aby uvařili rýži a usmažili 2 cibule na kostičky a očistili růžičkové kapustičky. Když jsme přijeli, tak jsem na cibulku hodila růžičkovou kapustu a půlku nakrájené kapusty normální. Manžel k tomu přikrájel 2 tempehy – jeden marinovaný a druhý uzený.Vše jsem orestovala a přidala trochu vody. Jako koření jsem použila Garam masala, Tamati, sůl a trochu umeocet. Zahustila jsem to kuzu. Syn připravil dušenou mrkev na proužky a přikrájel daikon. Ve 13:00 bylo všechno snědeno. Díky:). Bez nápadu by to nebylo:).
Tak tomu říkám perfektní týmová spolupráce 👍👍😃 Úplně to vidím, jak to sviští 😃 Paráda 👍👍👍
Syn nemá rád kari, máte nějaký nápad, jaké koření do tohoto jídla místo kari? :-)
Bez koření nebo cokoli jiného od papriky, přes kmín po majoránku podle oblíbenosti.
Pred cca dvema lety jsem na tyhle kapusticky koukala a konecne se dokopala k tomu je udelat😀 hodila jsem si je na ryzova kolinka a vecere byla hotova😀 pravda, nejakou lusteninu ci tofu/tempeh by k tomu nebylo k zahozeni😁 a ohledne mnozstvi-syn chtel kapusticky naparit zvlast, takze jsem mela 4ks pro sebe.😀
To je zvláštní, naše děti je taky milují napařené, to já se do kapustiček musela zkraje nutit a ony to od začátku milují v té neprostější podobě 👍
Je to zvlastni…ackoli syn odmita momentalne skoro vse (uz ani tempeh a tofu moc nemusi), tak parena a kvasena zelenina mu jede. A kdyz uz ji i ostatni, tak vetsinou (krom polivky) vsechno zvlast (hlavne nemichat dohromady, proste kazda surovina zvlast neochucena).
To je naprosto perfektní vybíravost 😂 co by za to jiné matky daly 😃😃 👍
Musela jsem vyzkoušet….a moc dobré. Příloha kuskus,ke kapustičkám jsem přidala žampióny a kmín. Kvašená zelenina, mimo jiné řepa s květákem místo kedlubny podle receptu z JJ – taky moc dobrá… děkuji za inspiraci.
Akorát koukám,že se má fotka jaksi dostala na titulek….to se omlouvám,jestli jsem ti nějak provedla já,tak netuším,jak… 🙈
Jaka parada se da udelat z jedne zeleniny, co? ale neodolala jsem a jen tak pro radost a barvu pridala na tenka kolecka nakrajenou mrkev a doladila i koko-mlekem ;-)
Tak to už je luxusní úpravička 😋👍
Taky máme s manželem rádi kapustičky :-). Dělávám je podobně, občas do nich přidám kokosové mléko, chutná to pak trochu orientálně. Je to naše oblíbená večeře jen s nějakou obilovinou.
Díky za tip, zrovna jsem měla načaté kokosové mléko tak šup tam s ním a olizovali jsme se všichni:-)
dneska jsme vymysleli další verzi, brzy půjde na web :-)
ktera to je?? :-)
Skvělé! V zimě jsme spíše na ostřejší jídla, přisypala jsem jemně ostré curry, dochutila kapkou tamari a náhle se kapustičky staly nejoblíbenější přílohou. Doporučuju k hrachové omáčce s bulgurem.
To zní velmi chutně! :-)
Tak jsem konečně pochopila, jak je možné uvařit za dvacet minut :-) Mně trvá minimálně půl hodiny než načistím a nakrájím všechnu zeleninu.
jo jo, omytí, očištění a nakrájení zeleniny zabere nejvíc času – pak už je to opravdu rychlovka. Třeba nishime dělám do 1,6l keramického hrnce pro 3 lidi plný hrnec – – to je já, 11ti měsíční mimčo a čtyřleťák. Jednou si tak předkousávám pro prcka a ona stále otvírá pusinku, mezitím chtěl syn ještě přidat a pak zjistím, že na mě nezbyla vůbec žádná zelenina, tak jsem si musela ještě něco udělat. Hold Eva a její rodina je pro nás ostatní uplně jiná liga, tak se s ní nemůžeme srovnávat. Akorát, že u ní to určitě nebyla jediná zeleninová složka na talíři, jako třeba u nás :-(
Jitko,musím trochu oponovat,při takové spotřebě zeleniny,usnadňuje práci si zeleninu načistit dopředu,mě to hodně zrychlilo práci a to mám v lednici takto připravenou jen mrkev a cibuli a česnek v sojovce:O),ostatní nedokážu odhadnout dopředu.přeju pěkný večer.Stáňa
U nás by těch kapustiček muselo být na rodinu tak 60 a stejně bychom nebyli všichni najedený.
Kdybych dělala na pánvi 4-6 kapustiček, muž by mě šel asi změřit teplotu:)
Evi, začínám vás podezírat, že slovo jedlík je u vás myšleno jinak než u nás. Onehdy mě zaujal nákyp z pohanky a kukuřice: 1/2 hr krupice a 1/4 hr pohanky pro 4 lidi je také poměrně málo. Možná by to snad stačilo na menší oběd, ale určitě by nic nezbylo. Ale 4 kapustičky, to už je úlet :-). Opravdu děláte na oběd 6 kapustiček? Pro všechny? Nebo to bylo myšleno jen jako ozdoba na talíř?
Tak určitě to není samostatné jídlo, ale doplněk kompletního talíře předpokládám:-) Ale přiznám se, že když vařím podle tohoto webu jídlo pro čtyři osoby (uberu luštěninu, ale zeleninu většinou nechám), obvykle ho sníme ve dvou plus batole …
Takhle jsem přesně dopadla dneska – byla bitka o ty dvě, co jsem udělala navíc :-) Váhala jsem, když jsem recept psala, kolik uvést kusů, protože ne každý kapustičku tak rád jako my. Tak jsem ráda, že v tom nejsme sami :-)
Vypadá to nádherně, růžičkovou kapustu u nás mají všichni rádi, tak by si mysleli, že si z nich dělám legraci, když bych dala jen jednu kapustičku na osobu ;-) myslím to v nadsázce, zaleží na jejich velikosti atd. mě by to neprošlo ;-)
u nás by bralo i batole jako vtip, kdyby na něj vyšly jen čtyři :) Kdyby to měla být jedna, tak by možná stačila velikost tenisáku? (pro to batole samozřejmě)