Vyladěné, harmonické jídlo, které je rychle hotové a zároveň si na něm moc pochutnáte. A dá libovolně obměňovat.

Ingredience
pro 2 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1/4 kapusty
  • 1/2-1 lžička drceného kmínu nebo mahá koření
  • pesto bez sýra (např. z medvědího česneku nebo bazalky)
  • hrst uvařené cizrny
  • sůl

Jak připravit cizrnovou kapustu s pestem

  1. Na rozehřátém oleji orestujeme na půlměsíčky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Až bude cibule zlatavá, přidáme kapustu a koření a na mírném plameni restujeme.
  3. Pokud by se začal hrnec připalovat, podlijeme lžíci vody nebo oleje.
  4. Přidáme cizrnu a smažíme tak dlouho, až je zelenina měkká, ale stále křupavá.
  5. Vypneme a vmícháme pesto dle chuti (zhruba 2-3 lžíce).

Praktické

  • Podáváme s kváskovým chlebem, těstovinami, knedlíkem nebo vařenou obilovinou, kterou můžete buď podávat vedle nebo osmahnout spolu s cizrnovou směsí.
  • Pokud byste směs chtěli více ochutit, můžete použít sójovou nebo tamari omáčku.
  • Pesto můžete buď koupit, anebo si doma vyrobit – např. z petrželky, kopru, medvědího česneku aj.
  • Pokrm můžete posypat opraženými semínky nebo oříšky nebo gomasiem.

Obměna

  • Místo kapusty můžete použít i hlávkové, čínské nebo kysané zelí.
  • Pokud nemáte rádi kmín, použijte třeba pepř.
  • Tato směs je výborná i se sladkou červenou paprikou (koření).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od dvou let, menším ubereme olej, sůl a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...
  1. Tak u nás úplná katastrofa. Když jsem zjistila, že jsem to zapomněla osolit, bylo mi jasné, že je to odsouzeno k nekonzumaci. Starší to vyplivl, mladší vybral pár kuliček cizrny akorát manžel měl velký hlad, takze to snědl, ačkoliv mu to nechutnalo. Jediná dobrá věc byla, že jsem si mohla vyzkoušet jak pevné je mé rozhodnutí se nepřejídat = nezachraňovat zbytek jídla tím, že ho sním (ještěže máme možnost třídění). Horší je, že s každou takovouto špatnou zkušeností narůstá obzvlášť u staršího nedůvěra v JJ stravování – úplně se mi chtělo brečet.

    • Jee, Dagbri, příště honem sojovkua dosolit, ať chlapi nic nepoznají! Sice super zkušenost s nepřejídáním, oceňuju, že to berete sportovně, ale škoda každého jídla, které skončí v kompostu a přináší smutek. Třeba kluky příště zapojíte, že si vyberou nějaký recept ze stránek a pomůžou ho uvařit, to je osvědčený lék na frfňání nad jídlem. A pro nás ženské je to poučení, že máme vařit s láskou a bez očekávání, že to někdo ocení :-) Což je skoro nemožné! A ocenit by to měli, i kdyby jim nechutnalo. Tak je to učím já: „poděkuja běž umýt nádobí, já jsem vařila“ :-)))

      • Trochu sojovky jsem tam dala, ale vzhledem k tomu, že mě manžel už několikrát žádal, ať ji do jídla moc nedávám, že to změní jeho chuť, tak jsem měla dilema. Pak jsem přidala ještě trochu takové té růžové vajíčkové, to mi přišlo hned po sojovce jako nejmenší zlo, když jsem to nechala ještě chvíli prohřát.
        Kluci tentokrát ani nic moc neříkali, to jindy jsem si vyslechla… Dnes jsem po dlouhatánské době dělala maso, to mi sami od sebe poděkovali za oběd, ale máte pravdu, že by vděční měli být i tak – říkávala jsem tomu jednu dobu: plody mé práce, to jste mi tím ted připomněla – díky.
        No já jsem ani nečekala, že to budou oceňovat, spíš mi bylo líto, že zrovna takovou dobrou věc se mi jim nepodařilo prezentovat v co nejlepší a lákavé podobě.
        Zapojení do vaření je super nápad. Když už mají přístup na net, tak ať je spojeno příjemné s užitečným, nemusej si furt jen hrát.

        • Jasně, my nejsme mámy- služky ? Me holky pomáhají s vařením od té doby, co umí stát, i když to bylo třeba jen loupání cibule rychlosti jedna cibule za hodinu ???

          • Taky mi kluci pomáhali když byli malí, ale pak jsem onemocněla na dlouhou dobu a všecho se změnilo i tím, že jejich výchovu ovlivnili lidé, kteří měli a mají jiné priority než já.

            • To je vždycky velmi těžké, když je maminka nemocná…Tak to máte za sebou těžké časy. Třeba se v té kuchyni dáte zase dohromady a všechno půjde dobře. Jídlo umí lidi krásně spojit?

    • Stipl, to mě blaží, že vám to chutná a že jste se našla v kapustě. Já zeleninu nejedla dlouho a teď se taky nemůžu nabažit ;-)

  2. Cizrnu miluju, uvařím si v tlakáči půl kg a pak ji přidávám do polívek, vege gulášů, zeleninových jídel nebo ji zobu jen tak.

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladovník á la medovník
Další článekVždy buď raději připraven aneb jak jsem hladověla po cestě do Mexika