Vyladěné, harmonické jídlo, které je rychle hotové a zároveň si na něm moc pochutnáte. A dá libovolně obměňovat.
Ingredience
pro 2 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1/4 kapusty
  • 1/2-1 lžička drceného kmínu nebo mahá koření
  • pesto bez sýra (např. z medvědího česneku nebo bazalky)
  • hrst uvařené cizrny
  • sůl

Jak připravit cizrnovou kapustu s pestem

  1. Na rozehřátém oleji orestujeme na půlměsíčky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Až bude cibule zlatavá, přidáme kapustu a koření a na mírném plameni restujeme.
  3. Pokud by se začal hrnec připalovat, podlijeme lžíci vody nebo oleje.
  4. Přidáme cizrnu a smažíme tak dlouho, až je zelenina měkká, ale stále křupavá.
  5. Vypneme a vmícháme pesto dle chuti (zhruba 2-3 lžíce).

Praktické

  • Podáváme s kváskovým chlebem, těstovinami, knedlíkem nebo vařenou obilovinou, kterou můžete buď podávat vedle nebo osmahnout spolu s cizrnovou směsí.
  • Pokud byste směs chtěli více ochutit, můžete použít sójovou nebo tamari omáčku.
  • Pesto můžete buď koupit, anebo si doma vyrobit – např. z petrželky, kopru, medvědího česneku aj.
  • Pokrm můžete posypat opraženými semínky nebo oříšky nebo gomasiem.

Obměna

  • Místo kapusty můžete použít i hlávkové, čínské nebo kysané zelí.
  • Pokud nemáte rádi kmín, použijte třeba pepř.
  • Tato směs je výborná i se sladkou červenou paprikou (koření).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od dvou let, menším ubereme olej, sůl a koření.

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...
  1. Tak u nás úplná katastrofa. Když jsem zjistila, že jsem to zapomněla osolit, bylo mi jasné, že je to odsouzeno k nekonzumaci. Starší to vyplivl, mladší vybral pár kuliček cizrny akorát manžel měl velký hlad, takze to snědl, ačkoliv mu to nechutnalo. Jediná dobrá věc byla, že jsem si mohla vyzkoušet jak pevné je mé rozhodnutí se nepřejídat = nezachraňovat zbytek jídla tím, že ho sním (ještěže máme možnost třídění). Horší je, že s každou takovouto špatnou zkušeností narůstá obzvlášť u staršího nedůvěra v JJ stravování – úplně se mi chtělo brečet.

    • Jee, Dagbri, příště honem sojovkua dosolit, ať chlapi nic nepoznají! Sice super zkušenost s nepřejídáním, oceňuju, že to berete sportovně, ale škoda každého jídla, které skončí v kompostu a přináší smutek. Třeba kluky příště zapojíte, že si vyberou nějaký recept ze stránek a pomůžou ho uvařit, to je osvědčený lék na frfňání nad jídlem. A pro nás ženské je to poučení, že máme vařit s láskou a bez očekávání, že to někdo ocení 🙂 Což je skoro nemožné! A ocenit by to měli, i kdyby jim nechutnalo. Tak je to učím já: “poděkuja běž umýt nádobí, já jsem vařila” :-)))

      • Trochu sojovky jsem tam dala, ale vzhledem k tomu, že mě manžel už několikrát žádal, ať ji do jídla moc nedávám, že to změní jeho chuť, tak jsem měla dilema. Pak jsem přidala ještě trochu takové té růžové vajíčkové, to mi přišlo hned po sojovce jako nejmenší zlo, když jsem to nechala ještě chvíli prohřát.
        Kluci tentokrát ani nic moc neříkali, to jindy jsem si vyslechla… Dnes jsem po dlouhatánské době dělala maso, to mi sami od sebe poděkovali za oběd, ale máte pravdu, že by vděční měli být i tak – říkávala jsem tomu jednu dobu: plody mé práce, to jste mi tím ted připomněla – díky.
        No já jsem ani nečekala, že to budou oceňovat, spíš mi bylo líto, že zrovna takovou dobrou věc se mi jim nepodařilo prezentovat v co nejlepší a lákavé podobě.
        Zapojení do vaření je super nápad. Když už mají přístup na net, tak ať je spojeno příjemné s užitečným, nemusej si furt jen hrát.

        • Jasně, my nejsme mámy- služky ? Me holky pomáhají s vařením od té doby, co umí stát, i když to bylo třeba jen loupání cibule rychlosti jedna cibule za hodinu ???

          • Taky mi kluci pomáhali když byli malí, ale pak jsem onemocněla na dlouhou dobu a všecho se změnilo i tím, že jejich výchovu ovlivnili lidé, kteří měli a mají jiné priority než já.

            • To je vždycky velmi těžké, když je maminka nemocná…Tak to máte za sebou těžké časy. Třeba se v té kuchyni dáte zase dohromady a všechno půjde dobře. Jídlo umí lidi krásně spojit?

  2. Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a luxusni obed byl na svete v par minutach! Kapustu jsem objevila pred mesicem a stale se ji nemuzu nabazit 🙂

    • Stipl, to mě blaží, že vám to chutná a že jste se našla v kapustě. Já zeleninu nejedla dlouho a teď se taky nemůžu nabažit 😉

  3. Cizrnu miluju, uvařím si v tlakáči půl kg a pak ji přidávám do polívek, vege gulášů, zeleninových jídel nebo ji zobu jen tak.

  4. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladovník á la medovník
Další článekVždy buď raději připraven aneb jak jsem hladověla po cestě do Mexika