Vyladěné, harmonické jídlo, které je rychle hotové a zároveň si na něm moc pochutnáte. A dá libovolně obměňovat.

Ingredience
pro 2 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1/4 kapusty
  • 1/2-1 lžička drceného kmínu nebo mahá koření
  • pesto bez sýra (např. z medvědího česneku nebo bazalky)
  • hrst uvařené cizrny
  • sůl

Jak připravit cizrnovou kapustu s pestem

  1. Na rozehřátém oleji orestujeme na půlměsíčky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Až bude cibule zlatavá, přidáme kapustu a koření a na mírném plameni restujeme.
  3. Pokud by se začal hrnec připalovat, podlijeme lžíci vody nebo oleje.
  4. Přidáme cizrnu a smažíme tak dlouho, až je zelenina měkká, ale stále křupavá.
  5. Vypneme a vmícháme pesto dle chuti (zhruba 2-3 lžíce).

Praktické

  • Podáváme s kváskovým chlebem, těstovinami, knedlíkem nebo vařenou obilovinou, kterou můžete buď podávat vedle nebo osmahnout spolu s cizrnovou směsí.
  • Pokud byste směs chtěli více ochutit, můžete použít sójovou nebo tamari omáčku.
  • Pesto můžete buď koupit, anebo si doma vyrobit – např. z petrželky, kopru, medvědího česneku aj.
  • Pokrm můžete posypat opraženými semínky nebo oříšky nebo gomasiem.

Obměna

  • Místo kapusty můžete použít i hlávkové, čínské nebo kysané zelí.
  • Pokud nemáte rádi kmín, použijte třeba pepř.
  • Tato směs je výborná i se sladkou červenou paprikou (koření).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od dvou let, menším ubereme olej, sůl a koření.

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak u nás úplná katastrofa. Když jsem zjistila, že jsem to zapomněla osolit, bylo mi jasné, že je to odsouzeno k nekonzumaci. Starší to vyplivl, mladší vybral pár kuliček cizrny akorát manžel měl velký hlad, takze to snědl, ačkoliv mu to nechutnalo. Jediná dobrá věc byla, že jsem si mohla vyzkoušet jak pevné je mé rozhodnutí se nepřejídat = nezachraňovat zbytek jídla tím, že ho sním (ještěže máme možnost třídění). Horší je, že s každou takovouto špatnou zkušeností narůstá obzvlášť u staršího nedůvěra v JJ stravování – úplně se mi chtělo brečet.

    • Jee, Dagbri, příště honem sojovkua dosolit, ať chlapi nic nepoznají! Sice super zkušenost s nepřejídáním, oceňuju, že to berete sportovně, ale škoda každého jídla, které skončí v kompostu a přináší smutek. Třeba kluky příště zapojíte, že si vyberou nějaký recept ze stránek a pomůžou ho uvařit, to je osvědčený lék na frfňání nad jídlem. A pro nás ženské je to poučení, že máme vařit s láskou a bez očekávání, že to někdo ocení 🙂 Což je skoro nemožné! A ocenit by to měli, i kdyby jim nechutnalo. Tak je to učím já: „poděkuja běž umýt nádobí, já jsem vařila“ :-)))

      • Trochu sojovky jsem tam dala, ale vzhledem k tomu, že mě manžel už několikrát žádal, ať ji do jídla moc nedávám, že to změní jeho chuť, tak jsem měla dilema. Pak jsem přidala ještě trochu takové té růžové vajíčkové, to mi přišlo hned po sojovce jako nejmenší zlo, když jsem to nechala ještě chvíli prohřát.
        Kluci tentokrát ani nic moc neříkali, to jindy jsem si vyslechla… Dnes jsem po dlouhatánské době dělala maso, to mi sami od sebe poděkovali za oběd, ale máte pravdu, že by vděční měli být i tak – říkávala jsem tomu jednu dobu: plody mé práce, to jste mi tím ted připomněla – díky.
        No já jsem ani nečekala, že to budou oceňovat, spíš mi bylo líto, že zrovna takovou dobrou věc se mi jim nepodařilo prezentovat v co nejlepší a lákavé podobě.
        Zapojení do vaření je super nápad. Když už mají přístup na net, tak ať je spojeno příjemné s užitečným, nemusej si furt jen hrát.

        • Jasně, my nejsme mámy- služky ? Me holky pomáhají s vařením od té doby, co umí stát, i když to bylo třeba jen loupání cibule rychlosti jedna cibule za hodinu ???

          • Taky mi kluci pomáhali když byli malí, ale pak jsem onemocněla na dlouhou dobu a všecho se změnilo i tím, že jejich výchovu ovlivnili lidé, kteří měli a mají jiné priority než já.

            • To je vždycky velmi těžké, když je maminka nemocná…Tak to máte za sebou těžké časy. Třeba se v té kuchyni dáte zase dohromady a všechno půjde dobře. Jídlo umí lidi krásně spojit?

  2. Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a luxusni obed byl na svete v par minutach! Kapustu jsem objevila pred mesicem a stale se ji nemuzu nabazit 🙂

    • Stipl, to mě blaží, že vám to chutná a že jste se našla v kapustě. Já zeleninu nejedla dlouho a teď se taky nemůžu nabažit 😉

  3. Cizrnu miluju, uvařím si v tlakáči půl kg a pak ji přidávám do polívek, vege gulášů, zeleninových jídel nebo ji zobu jen tak.

  4. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladovník á la medovník
Další článekVždy buď raději připraven aneb jak jsem hladověla po cestě do Mexika