Domů > Magazín > Zdraví

Studie potvrdila: vitamíny a doplňky stravy nenahradí zdravou stravu

Až 75 % Čechů bere multivitamíny a doplňky stravy alespoň sezóně, většina dokonce celoročně. V minulém roce jsme za multivitaminy a potravinové doplňky v lékárnách utratili kolem 6 miliard korun. Nová studie ale zjistila, že nejenom nenahradí pestrou stravu, ale dokonce mohou způsobovat úmrtí.

Nejíme dostatek zeleniny

Knedlo, vepřo, zelo, pivo a k tomu buchty. Klasické české polední menu. I když je výživa alfa omegou, stále ji Češi podceňují. Šidíme zejména čerstvou zeleninu. To, co dříve věděli naši předkové, potvrzuje dnes i věda. WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny. A to v poměru 2:1 ve prospěch zeleniny, tj. minimální 270 g zeleniny a 130 g ovoce denně.

Až 75 % Čechů užívá doplňky stravy a věří, že to stačí

Jak se ukázalo, tak na syrové zelenině si denně pochutnává pouze každý 3. Čech. Přitom více než 75 % Čechů od 25 let užívá alespoň sezonně vitamíny a minerály formou doplňků stravy a věří, že je to způsob, jak dostat živiny, které potřebují. Většina z nich dokonce jí doplňky stravy i celoročně. Bez ohledu na roční období utratili Češi v minulém roce za vitaminy a potravinové doplňky v lékárnách kolem 6 miliard korun.

Raději zobou tabletky, místo aby si dali například misku s kysaným zelím,“ podivuje se odbornice na výživu Karolína Hlavatá (1).

Doplňky nezlepšují zdraví, právě naopak

Nový výzkum ale naznačuje, že multivitamíny a doplňky stravy nemusí být dostatečné, aby nás udržely zdravé. Živiny přijaté prostřednictvím doplňků stravy nezlepšují zdraví a dlouhověkost tak účinně jako čerstvé potraviny. „Zatímco získávání správných živin ve správném množství z potravy bylo spojeno s dlouhověkostí, to samé neplatilo pro živiny z doplňků,“ říká spoluautor studie Fang Fang Zhang (2).

Pro obecnou populaci není třeba užívat potravinové doplňky,“ říká Zhang. „Je stále více důkazů, že nemají žádné výhody, takže bychom měli jíst tak, abychom dostali všechny živiny ze stravy, spíše než spoléhat se na doplňky stravy.“ Výzkumníci zjistili, že dostatek vitamínu A, vitamínu K, hořčíku, zinku a mědi je spojen s nižším rizikem dřívějšího úmrtí, ale pouze tehdy, když tyto živiny pocházejí z potravin (2).

Doplňky ohrožující naše zdraví

Například lidé, kteří užívali vysoké dávky vápníku prostřednictvím doplňku, měli o 53% vyšší riziko úmrtí na rakovinu než lidé, kteří neužívali doplňky stravy, uvádí studie. Naopak přebytek vápníku ze stravy nebyl spojen s podobným zvýšením rizika úmrtnosti, což naznačuje, že tělo nemusí být schopno vyloučit přebytečný vápník z doplňků, jak to umí s tím ze stravy. Spojení mezi nadbytkem vápníku a rakovinou bude ještě vyžadovat další výzkum (2). Lidé, kteří neměli nedostatek vitamínu D, ale i přes to užívali vitamín D jako doplněk, měli také vyšší riziko úmrtí během období studie. U osob, které trpěly nedostatkem vitamínu D doplněk stravy riziko úmrtí nezvyšoval (2).

Jíme Jinak radí:

  • Pokud budete jíst pestrou stravu plnou zeleniny, bylin, luštěnin, celozrnných obilovin, semínek, oříšků, řas a ovoce, tak budete mít vše, co vaše tělo potřebuje a není třeba jíst žádné doplňky stravy.
  • Problémem může být pouze v zimních měsících vitamín D a vitamín B12 (u veganů).

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
11. 4. 2019

Byla bych velmi opatrná v laickém posuzování takových studií – jen proto, že s jejich výsledkem souzním, není podle mého rozumné je považovat za věrohodný zdroj, manipulace s daty je velmi snadná, jak naznačuje například anglický příspěvek výše. Prostudujete-li si například výsledky práce lékařů tzv. orthomolekulární medicíny (jistě, nebude to na jedno odpoledne…), šíře úspěchů dosažených především pomocí doplňků je udivující. Samozřejmě, že je ideální získat všechny potřebné nutrienty ze stravy, ideálně z organicky pěstované. Jenže život bohužel někdy mnohým tuto variantu neumožňuje, a pak jsou doplňky jistě přínosem. Zejména u vitamínů B a C bych se nebála, případné přebytky se z těla vyloučí. Jiná věc jsou samozřejmě minerály nebo vitamín A. Ale to už je o tom, jestli se dotyčný namáhá se v problematice trochu zorientovat.

ja zase casto z ruznych stran slychavam, ze dnesni puda uz je chuda na ziviny tudiz je nema ani to co v ni roste. Jsou na to pokud vim take ruzne studie, ktere prokazuji podstatne nizsi mnozstvi vitaminu a mineralu napr. v zelenine nez tomu byvalo kdysi. A jeste podotykam, ze tento nazor zastavaji lide, kteri zaroven nejsou prodejci doplnku. Sama jsem z toho dost zklamana a rada bych tomu neverila a radeji se spolehala na prirozenou zdravou stravu. Uz jen proto, ze nejruznejsi doplnky zvlast ty kvalitni nestoji zrovna par korun.

Ukázat další komentáře