Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny z nejlepších.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 2 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • 2 lžíce agaru pro případně zahuštění
  • 150 g hrozinek nebo hruškový koncentrát pro doslazení

Jak na meruňkovou marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
  3. Meruňky dáme do hrnce, přidáme větší špetku soli. Vaříme odklopené, bez přidání vody asi 30-60 minut. Ovoce začne pouštět vodu. Občas promícháme, a snažíme se co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Po půl hodině varu ochutnáme, pokud bude marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte půl hodiny.
  5. Pokud ani po další půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby hruškový koncentrát.
  6. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka.
  7. Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 2 lžíce agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost kvůli sterilizaci. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice.
  9. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Sterilizovaní

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180’C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180’C  a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
  • Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Praktické

  • Sůl vytahuje sladkost, takže se nebojte „přisolit“, aby marmeláda byla sladší. Sůl ale přidávejte postupně a po troškách a vždy ochutnejte, zda už není dost sladká. 
  • Jakmile marmeládu rozmixujte, buďte opatrní, při vaření hodně stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se pak takto uschované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
  1. Mám marmeládu vyzkoušenou z loňska a bez sterilizování: horkou jí plním do horkých sklenic, zaleju troškou slivovice a zapálím, zatáhnu horkým víčkem a otočím dnem vzhůru. Dělala jsem z různého ovoce a jediná se nezkazila. Právě jsem dodělala meruňkovou, doporučuju :-)

    • Jarko, díky za tip, toto si hodně lidé chválí – polít alkoholem a zapálit nebo i přidat trochu alkoholu do marmelády ;-)

  2. Já mám dotaz ohledně vaření v hrnci – to můžou být sklenice klidně přímo položené dnem na dně hrnce? vzpomínám si, že jsem kdysi někde četla, že tam dávají na dno utěrku, aby sklenice nepraskly. A jak ověřím, že se víčka „přisosly“ bez toho, abych je musela otevřít? Možná hloupý dotaz, ale nemám se sterilizací zkušenosti…

  3. Dobrý deň,
    chcela som si pozrieť recept na „citronový krém s mandlovým maslom“ no stále mi vyskočí, že sa niečo pripalilo a stránka neexistuje. Viete mi s tým pomôcť?
    Dakujem a prajem pekný deň Beáta :D

  4. Zkoušela jsem dělat marmeládu z jahod. Ačkoli jsem pořád přisolovala a nakonec zamixovala rozinky, je hrozně kyselá. To samé s rybízem, dosolování a přidání sladu a stejně kyselé. :( Čím to může být? Samotné ovoce bylo sladké (tedy jahody, rybíz byl kyselý). Jsem z toho nešťastná, protože na domácí marmelády bez cukru jsem se těšila. Chci zkusit ještě ze švestek, ale počítám stejný výsledek..

    • Ivano, to bych musela ochutnat. Je možné, že prostě jste zvyklá na hodně sladkou klasickou marmeládu a nebylo by divu, protože v těch běžných je fakt hrozně moc cukru. I co jsme dělali doma bylo cukrem narvané. Takže v porovnání s klasikou asi vždycky budou připadat kyselé. Zvlášť pokud člověk ještě nemá zjemnělé chutě, což nevím, jestli je váš případ, jen říkám, že když se běžně jí sladké, domácí marmeláda bude vždy kyselá. Například moje děti bez problému jí jahodovou a jiné bez cukru a nepřijde jim to divné, já si je zkraje musela třeba na palačince přisladit sladem. A to je přesně tip pro vás – až jí budete někam dávat (na chleba, na koláč, na palačinku či jinam), prostě si ještě přidejte slad nebo sirup. Můžete to promíchat (třeba do náplně na koláč) nebo přelít navrch (třeba u palačinek, to i hezky vvypadá a ten kontrast je zajímavý – chvíli kyselá chuť, chvíli sladká). Víc vám asi neporadím, leda víc rozinek, sladší ovoce (přidává se často letní sladké jablko) nebo přímo do marmelády zapracovat slad/sirup.

    • Byla jsem zvyklá na svoje domácí marmelády s minimem cukru. Letos jsem udělala marmeládu z jahod, se sladem, a přijde mi dobrá. A dělala jsem také z hodně zralého rybízu a byla strašně, ale opravdu strašně kyselá, tak jsem přidala rozinky a je to trochu lepší, ale stále se mi zdá hodně kyselá. Podle mě bude z rybízu kyselá vždycky. Ale používáme marmelády převážně na palačinky nebo občas na promazání buchty a myslím, že ve spojení s jídlem to vadit nebude. Přinejhorším ji před použitím naředím sladem.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPomazánka z červené řepy a čočky
Další článekMangoldová krémová polévka s vločkami