Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Meruňková marmeláda

Uvařeno

Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny z nejlepších.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 2 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky...)
  • špetka soli
  • 2 lžíce agaru pro případně zahuštění
  • 150 g hrozinek nebo hruškový koncentrát pro doslazení

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Jak na meruňkovou marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
  3. Meruňky dáme do hrnce, přidáme větší špetku soli. Vaříme odklopené, bez přidání vody asi 30-60 minut. Ovoce začne pouštět vodu. Občas promícháme, a snažíme se co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Po půl hodině varu ochutnáme, pokud bude marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte půl hodiny.
  5. Pokud ani po další půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby hruškový koncentrát.
  6. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka.
  7. Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 2 lžíce agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost kvůli sterilizaci. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice.
  9. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Sterilizovaní

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180’C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180’C  a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
  • Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Praktické

  • Sůl vytahuje sladkost, takže se nebojte “přisolit”, aby marmeláda byla sladší. Sůl ale přidávejte postupně a po troškách a vždy ochutnejte, zda už není dost sladká. 
  • Jakmile marmeládu rozmixujte, buďte opatrní, při vaření hodně stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se pak takto uschované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vždy marmelády streilizuju v běžném hrnci asi 20 min, ale nikdy skleničky neotáčím, vlastně nevím, proč se to dělá, nemám ráda pak zaplácaná víčka..:)), a nikdy se mi nekazí…

První marmeláda bez cukru z meruněk a malin. Mňam!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
18

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
16
43

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
15
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...