8+ tipů, jak využít jogurtovač (fermentor) Kuvings

Kuvings jogurtovač není jen k výrobě jogurtů, ale spousty dalších fermentovaných dobrot. Přinášíme vám tipy, jak a k čemu ho lze využít.

1Jogurty

Kuvings je ideální pro výrobu rostlinných jogurtů viz náš článek Už nikdy řídký rostlinný jogurt. Tento pomocník udělá domácí jogurty zcela bez mléka. Nejlepších výsledků dosáhnete se sojo<vým mlékem (viz Luxusní sójový jogurt ze 2 ingrediencí), případně s kokosovou dužinou (viz kokosový Holandia jogurt), kupovaným tučným kokosovým mlékem (Nejjednodušší jogurt z kokosového mléka) nebo domácím kokosovým mlékem (viz Bílý jogurt z domácího kokosového mléka). Stačí do mléka zamíchat probiotika nebo lžíci živého kupovaného jogurtu (nebo domácího), dát do jogurtovače a zapnout program řecký jogurt na 12 hodin.

Použitím jiných rostlinných mlék vzniknou spíše řidší kefíry. Pokud chcete dělat jogurty i z mléka jako je například mandlové nebo kešu atp., je třeba jogurt zahustit (škrob, agar, pektin, guma guar aj.).

2Sýry

Nejjednodušší jsou roztíratelné sýry (např. Mandlový roztíratelný sýr obalený v pepřimazací paprikový sýrRoztíratelný sýr bez mléka atp.). Stačí rozmixovat jakékoliv oříšky (nejlepší jsou kešu nebo mandle), přidat probiotika nebo lžíci živého kupovaného/doma dělaného jogurtu, přemístit do Kuvings fermentovače a zapnout program řecký jogurt na 8-10 hodin (kontrolujeme, až je sýr plný bublinek).

Kuvings nám pomůže i s první fázi fermentace tuhých sýrů jako je třeba hermelín. Stačí hmotu přemístit do fermentovače (do speciální síťované misky, která je součásti balení) a dát program řecký jogurt. Dále již postupujeme dle klasického postupu.

3Ovocný ocet

Kuvings vyrobí rychle i různé druhy octa z jakéhokoliv ovoce jako je jablečný, citronový, mandarinkový atp. Stačí smíchat 800 g ovoce na 3-5 mm nakrájeného ovoce a rozmíchanou směs z 800 g octa (rýžový nebo jiný) a 400 g sladidla (slad, sirup, příp. med). Vše zamícháme v nádobě Kuvings a zapneme program ocet. Není vhodné na výrobku samotného octa jako je jablečný.

4Amasaké

Podobně jako roztíratelné sýry můžeme připravit i domácí amasaké. Do uvařených vlažných obilovin (např. výroborná je kombinace bílá rýže a jáhly 1:1, anebo jen bílá rýže, jáhly, kroupy, natural rýže aj.) vmícháme startér (koji nebo rozemletou naklíčenou pšenici) a dáme do Kuvings fermentovače na program řecký jogurt nebo 60°C na 6 až 8 hodin podle míry sladkosti, která nám vyhovuje. Amasaké pak dále můžeme využít v kuchyni.

5Tempeh a natto

Tempeh (příp. natto) připravíme podle návodu a umístíme do nádoby Kuvings a zapneme na teplotu 30°C na 16 hodin. Přírodní tempeh pak můžeme různě dále upravit, např. pomocí marinád, pečení nebo smažení (podobně jako maso).

6Ovocná vína

Podobně jako octy můžeme připravit i domácí ovocná vína, např. z rybízu.

7Pickles, kimchi a kvašené zelí

Pickles vytvoříme podle některého z receptů, vložíme do nádoby a zvolíme program pickles.

8Další fermentované dobroty

V Kuvings se dají vyrábět i enzymatické sirupy, rychlé 5denní miso pasty, rejuvelac, kvásek, těsta z kvásku nebo rozkvasy aj. K fermentovači je také brožurka se zajímavými dalšími recepty.

Sleva na Kuvings fermentor

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 25 % na značky Kuvings (odštavňovače, fermentor, výrobník sýrů, jogurtovač), Ankarsrum (kuchyňský robot), Eaziglide (nepřilnavé nádobí) Berkey (filtr na vodu) a Yden (sušičky), 20 % na Nutramilk v e- shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 17 % na značku Vitamix (mixér) v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Na ostatní značky mají členové slevu 10% v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10% slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ]

UPOZORNĚNÍ
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

Co vše ve svém Kuvingsu děláte vy?

Napište nám do komentářů.

 
Seriál: Jak na jaro
materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)
Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...
Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)
Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...
Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)
Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...
10 kg špeků pryč (Pavel)
Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...
Našla jsem nový smysl života (Jana)
Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...
3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)
Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...
Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)
Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...
Manželovi se lépe spí a já mám 2 kila dole (Martina)
Martina: Z kurzu jsem nadšená, "jinak" už vaříme pár...
Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)
Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...
Konec nudným salátům (Jaroslav)
Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...
Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)
Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...
Hltám všechny informace
Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....
Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)
Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...
Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)
Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...
Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)
Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...
  1. dobrý den, prosím o recept na citronový sirup (ocet), bohužel jsem přišla o kuchařku a recept si nepamatuji, moc děkuji někomu ochotnému ze skupiny

  2. Tak jsem taky zakoupila. Amasaké zvládl na jedničku a teď chci zkusit kvašenou zeleninu. Ale zaráží mě ocet v jejich přiložených receptech. Normálně kvasím zeleninu jen se solí a případně kořením. Ocet nikdy nedávám. Je to proto, že by se to v tom fermentoru za tak krátkou dobu neudělalo? Dělali jste někdo už kvašenou zeleninu? Napadlo mně, že bych tam jako startér dala jen vodu z kysaného zelí a že to snad půjde.

    • Dobry den take jsem dnes obdrzela muj Kuvings a take me zarazi ten ocet. Uz jste to zkousela pouze se soli?

  3. Jo a nejlepší tempeh jsem měla také z tohoto jogurovače, nádherný, dokonalý. Tento přístroj fakt ulehčí práci a hlídání. Zkoušela jsem tempeh i v pytlíku v troubě a v kváskové pekárně a bez nádob v termotašce, ale nejjednodušší a se zaručeným výsledkem třikrát po sobě byl tempeh z jogurtovače. Pro 5 lidí to už je velká porce, takže když jsem potřebovala, aby plíseň prorostla rovnoměrně, hodilo se mi, že má jogurtovač dvě nádoby, takže jsem obsah v polovině času překlopila z jedné nádoby do druhé (obrátila vzhůru nohama) a zase dala zpět do jogurtovače. Také se mi líbí nízké požární riziko tohoto přístroje, nedokáže vyvinout teplotu např. nad 50 st. celsia, takže nenechávám doma a přes noc zapnutý spotřebič, který dokáže „se zbláznit“ (výrobní chyba, např.) a vyvyinout omylem teplotu tak vysokou, že by se obsah mohl spálit a začít hořet, proto nepoužívám troubu ani pekárnu na chleba přes noc a bez dozoru a na několikahodinový režim. Takže jogurtovač byla pro nás dobrá koupě!

  4. Tak tady mám pozitivní recenzi! Jogurtovač vyrábí 2x týdně ovesné mléko. Chvilku trvalo, než si dcera vychytala postup, ale už má zmáknutý hustý veganský jogurt z ovesného mléka. Víc jsme zatím nezkoušeli. A já do něj (jogurtovače) dávám na noc žitný kvásek. Vůbec ho nezapínám a nic nenastavuji, ale ta nádoba je tak dobře tepelně izolovaná, že se v ní vytvoří krásné teplo (jako v termosce) a teplota vůbec nekolísá a za 6-7 hod mám nádherný kvásek.

  5. Dobrý den, i já uvítám nějaké další zkušenosti. Fermentor mám krátce a zatím se mi nepodařil ani obyč. sýr z mléka. Švestkové víno bylo nechutně sladké a zelené fazolky mají zase tvrdou šlupku. Teď zkouším jablečný ocet dle přiloženého receptu, který mi přijde od pohledu zvláštní, ale tak uvidíme :-D

    • Musíme je společně nasbírat, máme fermentor krátce a nejčastěji v něm zraje obilí na amasaké, pak jogurty a fermentované šťávy. Ale ženské psaly, že v tom dělají skvělé ovocné sirupy, kvasí zeleninu apod. Zelené fazolky jste tam dělala jak?

      • Vodu jsem svařila se solí (2-5% váhy fazolek) a celým pepřem (pro začátek jsem nechtěla moc experimentovat). Zelené fazolky jsem blanšírovala. Na dno nádoby jsem dala vinné listy, trochu cibule na proužky a česnek. Nalila vychladlý nálev, fazolky a trochu syrovátky. Zapnula fermentor na pickles (nastavení neměnila). Fazolky chutnají jako nakládané (bohužel jsem použila domácí různě zralé a novou odrůdu, u které mi celkově přijde tlustší slupka). Místo syrovátky lze použít probiotika z kapsle nebo kvásek, který ale zakalí nálev a přidá trochu moučnou chuť.

        • To zní moc dobře, já tedy ještě nikdy fazolky nenakládala, takže nemám zkušenost, ale tušila bych, že asi ta slupka bude tuhá.

  6. Dobrý den, máte prosím s přístrojem zkušenosti, objednala jsem si to, ale při čtení na stránkách se mi zdálo použití obtížné, kde se prosím dají koupit probiotika na výrobu sýrů, jogurtů, děkuji za jakoukoliv radu

    • Dobrý den, Werdulo, už jsem vám na to odpovídala pod jiným článkem, kde jste se ptala. Je to o vyzkoušení, nakonec je to velmi snadné. Probiotika ve zdravé výživě nebo v eshopech např.Ekokoza nebo Fermentarium. Je lepší mi psát do Poradny v Klubu, tam odpovídám přednostně, dotazy pod recepty často ani nenajdu, kdežto v Klubu odpovídám průběžně a přednostně před vším ostatním.

  7. Ahoj, nemáš prosím ešte nejaké recepty, ktoré sa v prístroji dajú robiť? (napríklad ten kvások, miso pasto). V tej knižke, ktorá sa k prístroju dodáva sú len základné postupy a recepty. Díky :))

  8. Ahoj, tak už ho mám taky doma. Lákalo by mě v něm dělat i kvašenou zeleninu, například okurky. V přiložených receptech je vždy hodně cukru. Zkoušeli jste někdo i v tomto fermentoru kvašenou zeleninu?
    Díky moc za zkušenosti

    • Ahoj, už si to skúšala? Ako si vymyslela nahradiť cukor? Dnes mi prišiel a skúšam prvý syr :) Určite by ma zaujímali tvoje skúsenosti :)

      • Marti, dělám v něm prakticky akorát amasake. Ostatní si dělám vše pěkně po staru… Zkoušela jsem ještě teda jogurt, ale ten se mi, kromě toho nejjednoduššího ze sojoveho mléka, vůbec nedařil.

        • Díky, Peti. Amasaké dělávám jednou za čas a to už teda ve větším množství (hrnec a peřiny to jistí :-D). Jogurty nám nechybí, ale možná by mě lákal vlastní tempeh, případně nějaký sýr. No, ještě pouvažuji ;-)

          • Jasně, určitě popřemýšlej. Já mám na jogurt parkrat do roka chut a holky mají rady ty klasické mléčné, tak shanim alternativy místo nich. Tempeh jsem kdysi zkoušela bez fermentoru, ale odradil mě ten náročný proces s úpravou sólových bobů (loupani, sušení, všechno dělat s absolutně čistým náčiním…). Takže jsem výrobu tempehu zavrhla. Ale třeba někdy zkusím, lákal by mě z jiné luštěniny, než ze sóji.

  9. Ahoj, děkuji za tento článek s vyčerpávajícím popisem, co dělat…z čeho..a nevím co ještě… kolem jogurtovače.
    Určitě by i ostatní uvítali detailnější popis kolem Nutramilku. Ježíšek se blíží tak ať ví co vůbec kupuje, co vše tam můžu dělat kromě másel a mléka… zkrátka jak ho maximálně využít aby nestál jen na lince. Díky.
    Safra teď jsem se tak ponořila do psaní, že jsem zapomněla u večeře i kousat. Ach jo

    • Takový ještě nemáme, ale když si dáš do vyhledavače na JJ heslo Nutramilk, tak ti vyjede asi 6 receptů a budou přibývat ;-)

  10. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZimní dovolená se zdravou stravou (Alpy v březnu 2020), ušetřete 4 tisíce na rodinu
Další článekJak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)