8+ tipů, jak využít jogurtovač (fermentor) Kuvings

26

Kuvings jogurtovač není jen k výrobě jogurtů, ale spousty dalších fermentovaných dobrot. Přinášíme vám tipy, jak a k čemu ho lze využít.

1Jogurty

Kuvings je ideální pro výrobu rostlinných jogurtů viz náš článek Už nikdy řídký rostlinný jogurt. Tento pomocník udělá domácí jogurty zcela bez mléka. Nejlepších výsledků dosáhnete se sojo<vým mlékem (viz Luxusní sójový jogurt ze 2 ingrediencí), případně s kokosovou dužinou (viz kokosový Holandia jogurt), kupovaným tučným kokosovým mlékem (Nejjednodušší jogurt z kokosového mléka) nebo domácím kokosovým mlékem (viz Bílý jogurt z domácího kokosového mléka). Stačí do mléka zamíchat probiotika nebo lžíci živého kupovaného jogurtu (nebo domácího), dát do jogurtovače a zapnout program řecký jogurt na 12 hodin.

Použitím jiných rostlinných mlék vzniknou spíše řidší kefíry. Pokud chcete dělat jogurty i z mléka jako je například mandlové nebo kešu atp., je třeba jogurt zahustit (škrob, agar, pektin, guma guar aj.).

2Sýry

Nejjednodušší jsou roztíratelné sýry (např. Mandlový roztíratelný sýr obalený v pepřimazací paprikový sýrRoztíratelný sýr bez mléka atp.). Stačí rozmixovat jakékoliv oříšky (nejlepší jsou kešu nebo mandle), přidat probiotika nebo lžíci živého kupovaného/doma dělaného jogurtu, přemístit do Kuvings fermentovače a zapnout program řecký jogurt na 8-10 hodin (kontrolujeme, až je sýr plný bublinek).

Kuvings nám pomůže i s první fázi fermentace tuhých sýrů jako je třeba hermelín. Stačí hmotu přemístit do fermentovače (do speciální síťované misky, která je součásti balení) a dát program řecký jogurt. Dále již postupujeme dle klasického postupu.

3Ovocný ocet

Kuvings vyrobí rychle i různé druhy octa z jakéhokoliv ovoce jako je jablečný, citronový, mandarinkový atp. Stačí smíchat 800 g ovoce na 3-5 mm nakrájeného ovoce a rozmíchanou směs z 800 g octa (rýžový nebo jiný) a 400 g sladidla (slad, sirup, příp. med). Vše zamícháme v nádobě Kuvings a zapneme program ocet.

4Amasaké

Podobně jako roztíratelné sýry můžeme připravit i domácí amasaké. Do uvařených vlažných obilovin (např. výroborná je kombinace bílá rýže a jáhly 1:1, anebo jen bílá rýže, jáhly, kroupy, natural rýže aj.) vmícháme startér (koji nebo rozemletou naklíčenou pšenici) a dáme do Kuvings fermentovače na program řecký jogurt na 4 hodiny. Amasaké pak dále můžeme využít v kuchyni.

5Tempeh a natto

Tempeh (příp. natto) připravíme podle návodu a umístíme do nádoby Kuvings a zapneme na teplotu 30°C na 16 hodin. Přírodní tempeh pak můžeme různě dále upravit, např. pomocí marinád, pečení nebo smažení (podobně jako maso).

6Ovocná vína

Podobně jako octy můžeme připravit i domácí ovocná vína, např. z rybízu.

7Pickles, kimchi a kvašené zelí

Pickles vytvoříme podle některého z receptů, vložíme do nádoby a zvolíme program pickles.

8Další fermentované dobroty

V Kuvings se dají vyrábět i enzymatické sirupy, rychlé 5denní miso pasty, rejuvelac, kvásek, těsta z kvásku nebo rozkvasy aj. K fermentovači je také brožurka se zajímavými dalšími recepty.

Sleva na Kuvings fermentor

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 25 % na značky Kuvings (odštavňovače, fermentor, výrobník sýrů, jogurtovač), Ankarsrum (kuchyňský robot), Eaziglide (nepřilnavé nádobí) Berkey (filtr na vodu) a Yden (sušičky), 20 % na Nutramilk v e- shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Členové klubu Jíme Jinak mají slevu 17 % na značku Vitamix (mixér) v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Na ostatní značky mají členové slevu 10% v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].

Výhoda pro registrované uživatele

Registrovaní čtenáři mají slevu 10% slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ]

UPOZORNĚNÍ
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí pouze pro členy Klubu, ne pro přátele a rodinné příslušníky. Sleva platí do odvolání.

Co vše ve svém Kuvingsu děláte vy?

Napište nám do komentářů.

 

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)
Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...
A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)
Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...
Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)
Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...
Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)
Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...
Děti nepoznaly, že je to zdravé
Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...
Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji
Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Krásně vedený kurz (Michaela)
Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...
Postupně se přidává celá rodina (Katarina)
Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...
Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
Konečně mám všechny informace na jednom místě
Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)
Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....
Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)
Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...
Jíme jinak je fantastický web
Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...
Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)
Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....
Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji
Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...
  1. OVESNÝ JOGURT
    – 2 hrnečky ovesných vloček
    – 3 hrnečky vody (pokud nepoužijete na zředění kokosové mléko viz níže, můžete použít i ½ až 1 hrneček vody navíc)
    – 1 až 2 vrchovaté polévkové lžíce startovacího jogurtu z obchodu (já mám nejradši Dr. Oetker „Creme Vega“ z BILLY) nebo z předešlé várky (vyndáme ven z lednice aspoň hodinu před použitím)
    – Není nutné – kokosové mléko v plechovce (pro kokosovou chuť nebo tekutější konzistenci)

    1) Do mixéru nasypeme ovesné vločky a přilijeme veškerou vodu. Necháme 10 minut odstát.
    2) Rozmixujeme (co nejvíc to jde, s přestávkami asi 2 minuty).
    3) Přes utěrku nebo plátýnko přecedíme, snažíme se z toho vyždímat maximum. Na konci bude mléko opravdu husté, což je v pořádku, i to vyždímáme.
    4) Mléko přelijeme do hrnce, za stálého míchání na středním – vyšším plameni zahříváme, dokud mléko nezhoustne (jako hustá slizovitá ovesná kaše).
    5) Necháme vychladnout na takovou teplotu, že do mléka můžeme strčit ukazováček (umytý) a nechat ho tam po dobu 8 vteřin (bez popálenin…).
    6) Pokud chcete do směsi přilít trochu kokosového mléka, teď je ta chvíle. Přilijte víc nebo míň, podle požadované chuti a konzistence. Není to ovšem nutné, já se rozhoduji podle nálady.
    7) Odebereme si asi 4 polévkové lžíce směsi a vmícháme do nich startovací jogurt. Poté smícháme celou směs dohromady.
    8) FERMENTACE: 1) Ve fermentovači Kuvings – menu nastavíme na řecký jogurt
    – teplotu nastavíme na 43°C
    – čas nastavíme na 15 hodin
    – po ukončení fermentace přemístíme do lednice
    2) Bez fermentovače – směs přelijeme do sklenice, přikryjeme utěrkou
    – necháme kvasit v nezapnuté mikrovlnce, troubě (…) nejdříve 1 den, ochutnáme, pokud nám „kyselost“ stačí, ukončíme fermentaci zavíčkováním sklenice a vložením do lednice. V opačném případě necháme fermentovat déle a vždy přibližně po dni (nebo noci) kontrolujeme (čistou lžící, kterou do jogurtu znovu nevracíme!). Při dosažení požadované chuti sklenici zavíčkujeme a vložíme do lednice.
    9) Skladujeme v lednici asi týden (my ho dříve snědli, ale myslím, že by měl vydržet tak 10 dní).

  2. MANDLOVÝ JOGURT

    Mandlové mléko
    – 1 hrneček mandlí  namočíme a ve vodě necháme přes noc (nebo aspoň na 8 hodin)
    – 4 hrnečky vody (my používáme křišťálovou vodu)

    1) Namočené mandle scedíme, pořádně propláchneme studenou vodou.
    2) Opláchnuté mandle nasypeme do mixéru a přidáme 4 hrnečky čisté vody. Mixujeme s přestávkami dvě minuty. (Lze mixovat kratší dobu, ale mléko nebude tak krémové, bude vodovější.)
    3) Přecedíme přes plátýnko, utěrku, co je libo.
    4) Uchováváme v uzavíratelné nádobě v lednici, spotřebujeme do 2 až 3 dnů, aby nezkyslo.

    Mandlový jogurt
    – 750 ml mandlového mléka
    – 2 polévkové lžíce (ne s čepicí!) kuzu škrobu
    – ¼ – ½ lžičky agar prášku (podle požadované tuhosti, nedávejte ale víc, jinak budete mít z jogurtu želé)
    – 1 vrchovatá polévková lžíce jogurtu z obchodu (já používám Dr. Oetker „Creme Vega“ z BILLY) nebo z předešlé várky (vyndáme z lednice aspoň hodinu před použitím)

    1) Vroucí vodou si „sterilizujeme“ všechno náčiní (hlavně nádobu, ve které necháme jogurt fermentovat).
    2) Do středně velkého hrnce nalejeme asi 200 ml mléka, přidáme kuzu a agar a pořádně promícháme (dokud kuzu a agar skoro úplně nezmizí).
    3) Přilejeme zbylé mléko, promícháme a na středním plameni za stálého míchání pomalu zahříváme až k jemnému probublávání. Stále mícháme, aby se nic nepřipálilo. Pokud směs bublá moc, stáhneme plamen. Takto směs vaříme 5 minut. Poté stáhneme z ohně.
    4) Pro rychlejší chládnutí rozlijeme směs do vícero mističek. Počkáme, až bude mít takovou teplotu, že do ní (v každé misce) můžeme strčit ukazováček (umytý) a nechat ho tam po dobu 8 vteřin.
    5) Do jedné z misek přimícháme startovací jogurt a poté smícháme všechny misky dohromady.
    6) FERMENTACE: 1) Ve fermentovači Kuvings – menu nastavíme na řecký jogurt
    – teplotu nastavíme na 43°C
    – čas nastavíme na 15 hodin
    – po ukončení fermentace přemístíme do lednice
    2) Bez fermentovače – směs přelijeme do sklenice, přikryjeme utěrkou
    – necháme kvasit v nezapnuté mikrovlnce, troubě (…) nejdříve 1 den, ochutnáme, pokud nám „kyselost“ stačí, ukončíme fermentaci zavíčkováním sklenice a vložením do lednice. V opačném případě necháme fermentovat déle a vždy přibližně po dni (nebo noci) kontrolujeme (čistou lžící, kterou do jogurtu znovu nevracíme!). Při dosažení požadované chuti sklenici zavíčkujeme a vložíme do lednice.
    7) Skladujeme v lednici asi týden (my ho dříve snědli, ale myslím, že by měl vydržet tak 10 dní).

    • Skvěle, díky. Jak je udělám, tak je nafotím a dodám na web. Když budete rychlejší a budete mít hezké foto, beru od vás 😉

  3. Jo a nejlepší tempeh jsem měla také z tohoto jogurovače, nádherný, dokonalý. Tento přístroj fakt ulehčí práci a hlídání. Zkoušela jsem tempeh i v pytlíku v troubě a v kváskové pekárně a bez nádob v termotašce, ale nejjednodušší a se zaručeným výsledkem třikrát po sobě byl tempeh z jogurtovače. Pro 5 lidí to už je velká porce, takže když jsem potřebovala, aby plíseň prorostla rovnoměrně, hodilo se mi, že má jogurtovač dvě nádoby, takže jsem obsah v polovině času překlopila z jedné nádoby do druhé (obrátila vzhůru nohama) a zase dala zpět do jogurtovače. Také se mi líbí nízké požární riziko tohoto přístroje, nedokáže vyvinout teplotu např. nad 50 st. celsia, takže nenechávám doma a přes noc zapnutý spotřebič, který dokáže „se zbláznit“ (výrobní chyba, např.) a vyvyinout omylem teplotu tak vysokou, že by se obsah mohl spálit a začít hořet, proto nepoužívám troubu ani pekárnu na chleba přes noc a bez dozoru a na několikahodinový režim. Takže jogurtovač byla pro nás dobrá koupě!

  4. Tak tady mám pozitivní recenzi! Jogurtovač vyrábí 2x týdně ovesné mléko. Chvilku trvalo, než si dcera vychytala postup, ale už má zmáknutý hustý veganský jogurt z ovesného mléka. Víc jsme zatím nezkoušeli. A já do něj (jogurtovače) dávám na noc žitný kvásek. Vůbec ho nezapínám a nic nenastavuji, ale ta nádoba je tak dobře tepelně izolovaná, že se v ní vytvoří krásné teplo (jako v termosce) a teplota vůbec nekolísá a za 6-7 hod mám nádherný kvásek.

  5. Dobrý den, i já uvítám nějaké další zkušenosti. Fermentor mám krátce a zatím se mi nepodařil ani obyč. sýr z mléka. Švestkové víno bylo nechutně sladké a zelené fazolky mají zase tvrdou šlupku. Teď zkouším jablečný ocet dle přiloženého receptu, který mi přijde od pohledu zvláštní, ale tak uvidíme :-D

    • Musíme je společně nasbírat, máme fermentor krátce a nejčastěji v něm zraje obilí na amasaké a jablka na ocet. Ale ženské psaly, že v tom dělají skvělé ovocné sirupy, kvasí zeleninu apod. Zelené fazolky jste tam dělala jak?

      • Vodu jsem svařila se solí (2-5% váhy fazolek) a celým pepřem (pro začátek jsem nechtěla moc experimentovat). Zelené fazolky jsem blanšírovala. Na dno nádoby jsem dala vinné listy, trochu cibule na proužky a česnek. Nalila vychladlý nálev, fazolky a trochu syrovátky. Zapnula fermentor na pickles (nastavení neměnila). Fazolky chutnají jako nakládané (bohužel jsem použila domácí různě zralé a novou odrůdu, u které mi celkově přijde tlustší slupka). Místo syrovátky lze použít probiotika z kapsle nebo kvásek, který ale zakalí nálev a přidá trochu moučnou chuť.

        • To zní moc dobře, já tedy ještě nikdy fazolky nenakládala, takže nemám zkušenost, ale tušila bych, že asi ta slupka bude tuhá.

  6. Dobrý den, máte prosím s přístrojem zkušenosti, objednala jsem si to, ale při čtení na stránkách se mi zdálo použití obtížné, kde se prosím dají koupit probiotika na výrobu sýrů, jogurtů, děkuji za jakoukoliv radu

    • Dobrý den, Werdulo, už jsem vám na to odpovídala pod jiným článkem, kde jste se ptala. Je to o vyzkoušení, nakonec je to velmi snadné. Probiotika ve zdravé výživě nebo v eshopech např.Ekokoza nebo Fermentarium. Je lepší mi psát do Poradny v Klubu, tam odpovídám přednostně, dotazy pod recepty často ani nenajdu, kdežto v Klubu odpovídám průběžně a přednostně před vším ostatním.

  7. Ahoj, nemáš prosím ešte nejaké recepty, ktoré sa v prístroji dajú robiť? (napríklad ten kvások, miso pasto). V tej knižke, ktorá sa k prístroju dodáva sú len základné postupy a recepty. Díky :))

  8. Ahoj, tak už ho mám taky doma. Lákalo by mě v něm dělat i kvašenou zeleninu, například okurky. V přiložených receptech je vždy hodně cukru. Zkoušeli jste někdo i v tomto fermentoru kvašenou zeleninu?
    Díky moc za zkušenosti

  9. Ahoj, děkuji za tento článek s vyčerpávajícím popisem, co dělat…z čeho..a nevím co ještě… kolem jogurtovače.
    Určitě by i ostatní uvítali detailnější popis kolem Nutramilku. Ježíšek se blíží tak ať ví co vůbec kupuje, co vše tam můžu dělat kromě másel a mléka… zkrátka jak ho maximálně využít aby nestál jen na lince. Díky.
    Safra teď jsem se tak ponořila do psaní, že jsem zapomněla u večeře i kousat. Ach jo

    • Takový ještě nemáme, ale když si dáš do vyhledavače na JJ heslo Nutramilk, tak ti vyjede asi 6 receptů a budou přibývat ;-)

    • Krásný den, Eriko, ano, a fungoval :-) Děkuji za tip, na něj jsem zapomněla, dopíšu ho do článku. Ale chuťově mi vyhovuje spíše sojový nebo kokosový ;-)

  10. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUnavená? Posilte v zimě ledviny!
Další článekJak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)