Děláte rádi domácí rostlinné jogurty bez mléka? My také. Ale většina z nich byla velmi řídká. Našli jsme způsob, jak vytvořit domácí jogurt, který je nejen moc dobrý, ale i pěkně hustý. A není třeba žádných zbytečných škrobů, zahušťovadel, ani želatiny jako je třeba agar agar.
U jogurtu je důležitá stálá teplota
Řídkost a další nezdary domácího jogurtu jsou většinou zapříčiněny buď použitím rostlinného mléka chudého na bílkoviny, anebo nedodržením stálé teploty, kterou probiotika potřebují pro zrání. Výrobci často jogurty ještě zahušťují škroby, anebo rostlinnou želatinou. To je ale v domácích podmínkách úplně zbytečné, stačí dodržet stálou teplotu a jogurt bude krásně hustý.
Jogurt bez práce za pomocí jogurtovače
Pokud se vám nechce vyrábět vlastní jogurtový inkubátor (nápady jsou i na internetu, např. termobox se žárovkou nebo PET lahvemi s horkou vodou, které se mění, jakmile vychladnou), skvělou pomůckou při výrobě jogurtů je jogurtovač. Nám se nejvíce osvědčil fermentor značky Kuvings (dají se v něm dělat jakékoliv jogurty, sýry aj.), ve kterém jsme recept na domácí rostlinný sójový jogurt vyladili k dokonalosti.
A nejen to, v jogurtovači se mi osvědčilo dělat i tyto recepty:
- Křenový smetanový dip (bez laktózy) (jen přidám probiotika)
- Kešu sýr s koprem
- Mandlový sýr ricotta
- Roztíratelný sýr bez mléka
- Bílý jogurt z domácího kokosového mléka
- Nejjednodušší jogurt z kokosového mléka
- Jak na to kokosový Holandia jogurt
Fermentované sýry i dipy jsou velmi rychle hotové. Celkově jim stačí asi 8 hodinu času v jogurtovači (namísto 1 dne v pokojové teplotě).
Sleva pro členy klubu JJ nejen na jogurtovač
Členové klubu Jíme Jinak mají nadstandardní slevu [ přihlaste se ] na značky Kuvings (odštavňovače, fermentor, výrobník sýrů, jogurtovač), Ankarsrum (kuchyňský robot), Eaziglide (nepřilnavé nádobí) Berkey (filtr na vodu) a Yden (sušičky) v e- shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].
Členové klubu Jíme Jinak mají mimořádnou slevu [ přihlaste se ] na značku Vitamix (mixér) v e-shopu www.traminal.cz. [ přihlaste se ].
Na ostatní značky mají členové slevu 10 % v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód:[ přihlaste se ].
Výhoda pro registrované uživatele
Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].
Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí do odvolání.
Ještě nemáte registraci? Získejte výhody.
REGISTROVAT ZDARMA
Tak jsem taky objednala. A k tomu prý úžasnou knihu „This Cheese is Nuts!“ Nemáte ji někdo? Už se nemůžu dočkat prvních pokusů. Těším se na jogurty, tempeh, pickles a hlavně ty rostlinné sýry!
Ahoj, prosím o radu.
Chci zkusit jogurt z mandlového mléka a mám vegan startér na výrobu jogurtů – mělo by to fungovat jako probiotika v kapslích. Můžete mi prosím poradit, jak dlouho mám nechat jogurt ve fermentoru Kuvings? Stejně jako při Sojovém jogurtu? Tj. program řecký jogurt a 13 hodin času? Děkuji za odpověď. Hanka
Hani, ony se musí každé kapsle vyzkoušet. Já bych dala řecký jogurt a 13 hodin, ale šla bych se podívat a případně ochutnat i dřív a podle potřeby to vypnula.
Děkuji, jdu to vyzkoušet :-)
Držím palce a jsem zvědavá na výsledek 😋
Ahoj, tak Jogurt z mandlového mléka se vůbec nepovedl. Vypnula jsem ho po 12ti hodinách, protože jsem musela odejít. Kus se srazil jakože jogurt, ale jinak to byla sama tekutina. Zkusila jsem cedit přes sítko a to taky nefungovalo, navíc se v ledničce sraz tuk…. a dobrý to nebylo vůbec, takže jsem to celé za stálého míchání vlila do záchoda…..nevím, kde byla chyba.
No jogurty chtějí vychytat. Nejlepší jsou přímo z kokosové dužniny, ze sojového mléka, prostě z toho, kde je hodně bílkovin, aby se měli kvasinky čím nakrmit a zahustilo se to. Když se dělá ořechový, mandlový apod., chce to, aby byl hutná a ne vodový, aby měly co jíst. Mě se tedy nikdy nestalo, že by smrděl a byl nepoužitelný, jen je někdy řidší a někdy hustější podle toho, jaký základ dodám.
Zajímalo by mě, zda jste tenhle fermentor zkoušeli na výrobu tempehu? Nastavitelná teplota je v tomhle případě určitě super, spíše si říkám, jak je to s vnitřní konstrukcí a taky případným odvětráváním. Rád bych měl jeden universálnější přístroj, který zvládne více typů potravin. Díky za odpověď.
Taky by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenost s výrobou nejen tempehu, ale i natta v tomto fermentoru. Děkuji!
Tempeh jsem zkoušela z cizrny ale bez úspěchu, nicméně to nevzdávám a dnes nebo zítra další pokus.Dám vědět.
Díky za zprávu, určitě budu vděčná za jakýkoli poznatek ;-)
Z cizrny jsem dělala celé roky a chutná mi nejvíc 😋 Tady jsou naše zkušenosti https://www.jimejinak.cz/vyroba-tempehu-jak-na-to-aby-se-zarucene-povedl/
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli jde udělat jogurt z mandlového mléka nebo jenom z kokosového. Nenašla jsem na stránkách žádný recept… Myslíte, že by do mandlového mléka o teplotě 38 stupňů stačilo přidat kulturu (mám Bulgaricus, sáček pro 1 l mléka) a nechat pracovat v jogurtovači?
Děkuju moc za odpověď
Zkuste to, možná bude trochu řídší, protože mandle nemají tolik bílkovin jako soja. Já zkoušela ořechové mléko z lískáčů a bylo to sice řídké, ale moc dobré. Dětem jsem prisladila sladem, neznají kyselou chuť jogurtu ?
Děkuju za odpověď. Řidší nevadí. Tak já to zkusím.
Řidší se prezentuje jako jogurtový nápoj :-)
Neboli kefír ?
Tak to je parada!! Moc dekujeme za krasnou slevu :)
Rádo se stalo, Jindro, mám radost, že to někdo ocení ;-)