Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehký, dietní. Snadno ho připravíte z tapioka perliček a džusu. My jsme sehnali jen pomerančový a tak to byla to pro nás dovolenková exotická verze.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 hrnku tapiokových perliček
  • 3 hrnky 100% džusu
  • voda na doředění podle potřeby
  • špetka soli
  • na případné doslazení obilný sirup nebo ovocný koncentrát

Člověk se někdy stane veganem ani neví jak. Jako Monika. Pochází ze sedlácké rodiny a byla “masařka”. Dne...

  • 1/3 hrnku tapiokových perliček
  • 3 hrnky 100% džusu
  • voda na doředění podle potřeby
  • špetka soli
  • na případné doslazení obilný sirup nebo ovocný koncentrát

Jak připravit pudink z tapioka perel

  1. Tapiokové perličky namočíme do džusu a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
  2. Pak je dáme vařit se špetkou soli na mírný plamen a občas zamícháme, aby se nepálily.
  3. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
  4. Pokud by byl příliš hustý, přidáme vodu nebo džus.
  5. Když jsme s hustotou spokojení, ochutnejte, zda je pro vás pudink dostatečně sladký a podle potřeby doslaďte.
  6. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených sklenic.
  7. Podáváme vychlazené, zdobené čerstvým ovocem.

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je podle výrobců 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám cca 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi. My jsme použili 100% pomerančovou šťávu a sladit nebylo potřeba.

Obměna

  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Místo džusu můžete použít mošt nebo různá rostlinná mléka. Výborný pudink je například z mléka makového.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku. Přednost dáme 100% jablečnému moštu, pomeranče či jiné tropické ovoce jim dáváme až podstatně později, když po nich začnou toužit.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Fíková zmrzlina s čokoládovou polevou

Jste na dovolené, děti zatoužily po zmrzlině a vy jim nechcete dávat kupovanou? Snadná pomoc! Prozkoumejte apartmán a místní trh. Když seženete čerstvé ovo...