Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slané ovesné sušenky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění pro návštěvu.

Ingredience
na plech 35 x 35 cm
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g slunečnicového oleje
  • 80 g mandlí
  • 20 g lněného semínka
  • 180 g vody
  • sůl
  • černé sezamové semínko
  • dýňové semínko

Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

Jak připravit slané ovesné sušenky

  1. Do mixéru dejte vločky, mouku, sůl, lněné semínko a mandle. Rozmixujte.
  2. Rozmixovanou směs dejte do misky, zalijte vodou, přidejte olej a dýňová semínka. Zpracujte na těsto. Těsto se bude lepit na ruce, ale nepřidávejte mouku!
  3. Těsto v misce přikryjte a nechte 20 minut odpočívat. Uvidíte, že už se nebude lepit a bude hustější.
  4. Pečící papír lehce pomažte olejem. Dejte na něj těsto, přikryjte dalším papírem a rozválejte rovnoměrně po celé ploše.
  5. Nyní rádýlkem nakrájejte tvary. Dejte do trouby předehřáté na 200°C a pečte do zlatova, cca 10 – 15 minut, podle trouby.

Praktické

  • Těsto musí minimálně 15-20 minut odpočívat.
  • Po upečení skladujte sušenky na suchém místě.

Obměna

  • Můžete přidat i jiná semínka. Skvělé jsou s mákem, kmínem nebo například pistáciemi. Podle toho co vám chutná.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit i celozrnnou pšeničnou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na kusy oříšků.

 

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Michaela
19. 1. 2022

Výborné! Chutnají celé rodině ;)

Je možné nahradit mandle vlašskými ořechy?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.
klub
3
5

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...
klub
3
9

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...