- 100 g kaštanové mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 120 g mandlové mouky
- 50 g slunečnicového oleje
- 50 g rýžového mléka
- 2 lžíce rýžového sirupu
- podle chuti čokoládové kapky/rozinky
- špetka soli
- 1 pytlíček prášku do pečiva bez fosfátů
- trocha vanilky
- trocha mletého hřebíčku
- trocha skořice
- 2 kapky esenciálního oleje pomeranč/kůra z bio pomeranče
Jak připravit vánoční kaštanové sušenky bez lepku
- Smíchejte nejprve všechny suché ingredience. Pak do nich vmíchejte mokré ingredience.
- Rukama vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici asi 20 minut.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Z těsta vytvořte kuličky velikosti většího ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Dlaní lehce zmáčkněte do tvaru sušenek a pečte cca 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout na plechu, aby se vám koláčky nerozlámaly.
Praktické
- POZOR: esenciální olej musí být čistý a musí být certifikován pro použití do jídla!!!
- Cookies nejsou moc sladké, pokud chcete sladší, přidejte více sirupu/rozinek.
- Pokud chcete cítit v sušenkách kousíčky mandlí, namísto mandlové mouky použijte rozmixované opražené celé mandle a nemelte je úplně na jemno ale nasekejte hrubší kousky.
- Nespěchejte s ochutnáváním, nechte upečené sušenky zcela vychladnout na plechu, jinak se vám budou lámat.
Obměna
- Místo čokoládových kapek můžete použít rozinky.
- Esenciální olej můžete vynechat a použít kůru z bio pomeranče.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto sušenky zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru, navíc bezlepková.
Komentáře
Jsou opravdu moc dobré, kaštanovou mouku mají už i v Albertu.
Ahojte, ako dlho tieto susienky vydrzia? A ako ich skladovat po upeceni? V papierovej krabici/v zavretej plechovke? Ked ich upeciem teraz cez vikend, vydrzia v pohode do vianoc, aj dlhsie, cize tyzden – dva?
Dakukem za odpoved 🙂