Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice snadná a rychlá, žádné piplání. 

Ingredience
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 250 g rýžového mléka neslazeného
  • 40 g lískových ořechů
  • 3 lžíce máku
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • citrónová šťáva
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1 špetka mletého badyánu
  • vanilka
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g rozinek
  • 1 kousek hořké čokolády bez cukru na ozdobu (možno vynechat)
  • kokos na ozdobu (možno vynechat)

Jak připravit celozrnné bochánky s mákem

    1. Umelte mák a lněné semínko.
    2. Rozmixujte na hrubo lískové ořechy s meruňkami a rozinkami.
    3. Mouku smíchejte s jedlou sodou, mletými semínky, kardamonem, badyánem a rozmixovaným sušeným ovocem a oříšky.
    4. Všechny tyto  suché ingredience dobře promíchejte a přidejte olej, citrónovou šťávu a rýžové mléko. Důkladně promíchejte, abyste získali poměrně lepivou směs.
    5. Vyložte plech pečícím papírem a pomocí dvou lžící vytvořte hromádky mírně vzdálené od sebe. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud povrch není zlatohnědý.
    6. Po upečení nechte vychladnout. Rozpusťte čokoládu v troše vroucí vody a pocákejte jí povrch bochánků. Nakonec ozdobte strouhaným kokosem.

Praktické

  • Můžete klidně vynechat zdobení čokoládou a kokosem, pak to bude opravdová rychlovka.
  • Skladujte na suchém místě a do 3 dnů spotřebujte.
  • Chcete-li mít bochánky sladší, přidejte vaše oblíbené sladidlo.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá a s těstem se bude lépe pracovat.

Obměna

  • Místo lískových oříšků můžete použít mandle, nebo jiné ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto bochánky zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru.

 

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...
  1. Mám rád víkendy s něčím dobrým k vynikajícím zeleným čajům, které mám doma a se ženou si je užíváme většinou o víkendech 😀
    Řekl jsem si, že vyzkouším první sladký recept od Viera Vodrazkova Práce s těstem byla velmi zajímavá, opravdu pomocí dvou lžic je to funkční. Ač to na začátku nevypadalo nakonec se bochánky nafoukly. Na vrch jsem použil 70% čokoládu a bio kokos. Ochutnal jsem jen jeden, ještě to není zatuhlé a velmi se těším na zítra, až se rozleží ořechy a koření.
    Vierko klobouk dolů, ta chuť je neokoukaná, nová a vynikající. Nesmírně mě baví pouštět se do neznámých končin a vy jste mi k tomu prostě dala dobrou mapu 🙏 Dnes jsem je znovu ochutnal, potvrdilo se, že koření a ořechy krásně se rozvinou a zážitek ještě o trochu povýší 😀

  2. Výborné. Povedly se hned napoprvé a dnes je peču už potřetí. Také jsem upravila. Mák a kokos sem vynechala zcela. Je to skvělý variabilní recept, který bude pokaždé jiný podle toho jaké ořechy nebo sušené ovoce dáte.

    • To mám radost, že chutnalo. A ještě větší radost mám z toho jak jste si s ním poradila a upravila. A máte pravdu, je velmi variabilní a může být pokaždé jiný.

  3. Vierko moc dobré, a to jsem si recept opět upravila. Dělala jsme včera a dnes znovu zase jinak:
    včera místo ořechů slunečnice a místo rýžového mléka ovesné, a dnes víc máku i bílý na úkor semínek a místo ořechů zase slunečnice a konopné semínko a místo meruněk datle, které sjem s rozinakmi přes noc namočila do vody s trochou mirinu…..a včera i dnes úspěch a byla to dobrota..:)
    Přijde mi to takové dobré těsto i do bábovkové formy by snad šlo..

    • Udělala jste to výborně. Mám radost, že recept inspiroval a že jste si ho upravila po svém. Tak se to dělá.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční dýňová polévka
Další článekAndělé kolem nás