Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice snadná a rychlá, žádné piplání. 

Ingredience
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 250 g rýžového mléka neslazeného
  • 40 g lískových ořechů
  • 3 lžíce máku
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • citrónová šťáva
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1 špetka mletého badyánu
  • vanilka
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g rozinek
  • 1 kousek hořké čokolády bez cukru na ozdobu (možno vynechat)
  • kokos na ozdobu (možno vynechat)

Jak připravit celozrnné bochánky s mákem

    1. Umelte mák a lněné semínko.
    2. Rozmixujte na hrubo lískové ořechy s meruňkami a rozinkami.
    3. Mouku smíchejte s jedlou sodou, mletými semínky, kardamonem, badyánem a rozmixovaným sušeným ovocem a oříšky.
    4. Všechny tyto  suché ingredience dobře promíchejte a přidejte olej, citrónovou šťávu a rýžové mléko. Důkladně promíchejte, abyste získali poměrně lepivou směs.
    5. Vyložte plech pečícím papírem a pomocí dvou lžící vytvořte hromádky mírně vzdálené od sebe. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud povrch není zlatohnědý.
    6. Po upečení nechte vychladnout. Rozpusťte čokoládu v troše vroucí vody a pocákejte jí povrch bochánků. Nakonec ozdobte strouhaným kokosem.

Praktické

  • Můžete klidně vynechat zdobení čokoládou a kokosem, pak to bude opravdová rychlovka.
  • Skladujte na suchém místě a do 3 dnů spotřebujte.
  • Chcete-li mít bochánky sladší, přidejte vaše oblíbené sladidlo.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá a s těstem se bude lépe pracovat.

Obměna

  • Místo lískových oříšků můžete použít mandle, nebo jiné ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto bochánky zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru.

 

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
      • Dekuji. 😊 dneska jsem musela udelat dalsi varku 😀 super na tom receptu take je, ze mnozstvi testa mi pokazde naprosto presne zaplni cele misto na mem plechu tip top 😀 tentokrat jsem nemela zadne obilne mleko, dala jsem vodu a i tak byly super (predchozi dve varky jsem si jeste dosladila sladem, tentokrat ne a vubec to nicemu nevadi, i tak jsou skvele) 😊

        • To mám radost. A hlavně mám radost, že jste si je chytře přizpůsobila vaší potřebě a chuti.

  1. Mám rád víkendy s něčím dobrým k vynikajícím zeleným čajům, které mám doma a se ženou si je užíváme většinou o víkendech 😀
    Řekl jsem si, že vyzkouším první sladký recept od Viera Vodrazkova Práce s těstem byla velmi zajímavá, opravdu pomocí dvou lžic je to funkční. Ač to na začátku nevypadalo nakonec se bochánky nafoukly. Na vrch jsem použil 70% čokoládu a bio kokos. Ochutnal jsem jen jeden, ještě to není zatuhlé a velmi se těším na zítra, až se rozleží ořechy a koření.
    Vierko klobouk dolů, ta chuť je neokoukaná, nová a vynikající. Nesmírně mě baví pouštět se do neznámých končin a vy jste mi k tomu prostě dala dobrou mapu 🙏 Dnes jsem je znovu ochutnal, potvrdilo se, že koření a ořechy krásně se rozvinou a zážitek ještě o trochu povýší 😀

  2. Výborné. Povedly se hned napoprvé a dnes je peču už potřetí. Také jsem upravila. Mák a kokos sem vynechala zcela. Je to skvělý variabilní recept, který bude pokaždé jiný podle toho jaké ořechy nebo sušené ovoce dáte.

    • To mám radost, že chutnalo. A ještě větší radost mám z toho jak jste si s ním poradila a upravila. A máte pravdu, je velmi variabilní a může být pokaždé jiný.

  3. Vierko moc dobré, a to jsem si recept opět upravila. Dělala jsme včera a dnes znovu zase jinak:
    včera místo ořechů slunečnice a místo rýžového mléka ovesné, a dnes víc máku i bílý na úkor semínek a místo ořechů zase slunečnice a konopné semínko a místo meruněk datle, které sjem s rozinakmi přes noc namočila do vody s trochou mirinu…..a včera i dnes úspěch a byla to dobrota..:)
    Přijde mi to takové dobré těsto i do bábovkové formy by snad šlo..

    • Udělala jste to výborně. Mám radost, že recept inspiroval a že jste si ho upravila po svém. Tak se to dělá.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční dýňová polévka
Další článekAndělé kolem nás