Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice snadná a rychlá, žádné piplání.
Ingredience

- 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 250 g rýžového mléka neslazeného
- 40 g lískových ořechů
- 3 lžíce máku
- 1 lžíce lněných semínek
- 60 g slunečnicového oleje
- 1 lžička jedlé sody
- citrónová šťáva
- 1 špetka mletého kardamomu
- 1 špetka mletého badyánu
- vanilka
- 50 g sušených meruněk
- 50 g rozinek
- 1 kousek hořké čokolády bez cukru na ozdobu (možno vynechat)
- kokos na ozdobu (možno vynechat)
Jak připravit celozrnné bochánky s mákem
-
- Umelte mák a lněné semínko.
- Rozmixujte na hrubo lískové ořechy s meruňkami a rozinkami.
- Mouku smíchejte s jedlou sodou, mletými semínky, kardamonem, badyánem a rozmixovaným sušeným ovocem a oříšky.
- Všechny tyto suché ingredience dobře promíchejte a přidejte olej, citrónovou šťávu a rýžové mléko. Důkladně promíchejte, abyste získali poměrně lepivou směs.
- Vyložte plech pečícím papírem a pomocí dvou lžící vytvořte hromádky mírně vzdálené od sebe. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud povrch není zlatohnědý.
- Po upečení nechte vychladnout. Rozpusťte čokoládu v troše vroucí vody a pocákejte jí povrch bochánků. Nakonec ozdobte strouhaným kokosem.
Praktické
- Můžete klidně vynechat zdobení čokoládou a kokosem, pak to bude opravdová rychlovka.
- Skladujte na suchém místě a do 3 dnů spotřebujte.
- Chcete-li mít bochánky sladší, přidejte vaše oblíbené sladidlo.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá a s těstem se bude lépe pracovat.
Obměna
- Místo lískových oříšků můžete použít mandle, nebo jiné ořechy.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto bochánky zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru.
Mám rád víkendy s něčím dobrým k vynikajícím zeleným čajům, které mám doma a se ženou si je užíváme většinou o víkendech 😀
Řekl jsem si, že vyzkouším první sladký recept od Viera Vodrazkova Práce s těstem byla velmi zajímavá, opravdu pomocí dvou lžic je to funkční. Ač to na začátku nevypadalo nakonec se bochánky nafoukly. Na vrch jsem použil 70% čokoládu a bio kokos. Ochutnal jsem jen jeden, ještě to není zatuhlé a velmi se těším na zítra, až se rozleží ořechy a koření.
Vierko klobouk dolů, ta chuť je neokoukaná, nová a vynikající. Nesmírně mě baví pouštět se do neznámých končin a vy jste mi k tomu prostě dala dobrou mapu 🙏 Dnes jsem je znovu ochutnal, potvrdilo se, že koření a ořechy krásně se rozvinou a zážitek ještě o trochu povýší 😀
Výborné. Povedly se hned napoprvé a dnes je peču už potřetí. Také jsem upravila. Mák a kokos sem vynechala zcela. Je to skvělý variabilní recept, který bude pokaždé jiný podle toho jaké ořechy nebo sušené ovoce dáte.
To mám radost, že chutnalo. A ještě větší radost mám z toho jak jste si s ním poradila a upravila. A máte pravdu, je velmi variabilní a může být pokaždé jiný.
Vierko moc dobré, a to jsem si recept opět upravila. Dělala jsme včera a dnes znovu zase jinak:
včera místo ořechů slunečnice a místo rýžového mléka ovesné, a dnes víc máku i bílý na úkor semínek a místo ořechů zase slunečnice a konopné semínko a místo meruněk datle, které sjem s rozinakmi přes noc namočila do vody s trochou mirinu…..a včera i dnes úspěch a byla to dobrota..:)
Přijde mi to takové dobré těsto i do bábovkové formy by snad šlo..
Udělala jste to výborně. Mám radost, že recept inspiroval a že jste si ho upravila po svém. Tak se to dělá.
Ty jsou luxusní!!! Děkuji za recept
Děkuji, že jste vyzkoušela.