Výborná pomazánka, která chutí připomíná falešnou humrovou. Je vhodná na chleba, pufované pečivo či kneckebrot.

Ingredience
  • 1 kostka uzeného tofu
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šťáva z citrónu na dochucení
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet

Jak připravit humrovou pomazánku

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  2. Přidáme tofu nakrájené na větší kostky a zalijeme asi půl deci horké vody, aby tofu i cibule byly ponořené.
  3. Vaříme 10 minut, pak přidáme lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a povaříme 3 minuty.
  4. Směs by měla zhoustnout, pak stáhneme z plotny.
  5. Pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme do hladka.
  6. Nastrouháme zeleninu a zamícháme do pomazánky.
  7. Ochutíme citrónovou šťávou, případně i umeoctem a sojovou omáčkou.

Praktické

  • Pokud budeme pomazánku jíst hned, přidáme syrovou nastrouhanou mrkev a celer a zakapeme dle chuti citrónovou šťávou. Chystáme-li pomazánku až na druhý den, je lepší přidat čerstvou zeleninu až před konzumací, nejlépe hodinu dopředu, pak se stihne i uležet.
  • Pokud je málo slaná, dochutíme ještě sójovou omáčkou, nebo umeoctem.

Obměna

  • Místo zeleniny zkuste přidat jen pár stroužků česneku a vznikne výborná česneková pomazánka.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...
    • Vy se máte, mně se to v lednici nikdy nepropojí tak, aby to vypadalo tak hezky, jako na fotce 😂👍😉

  1. ahoj, pomazánka výborná, místo uzeného jsem dal normální tofu, ale už jsem měl jen půlku, tak jsem přidal malou hrstku oříšků kešu, ještě místo celeru jsem byl v lednici řapíkatý celer, tak snad taková improvizace nevadí…

  2. Uzene tofu tedy detem az od 2 let a to bile mohou drive? Trochu zapasim s tim, ze detem soja nepatří, coz jsem nekde vycetla nebo zaslechla…syn (16 mesicuje) je ale spolu se mnou na bezmlecne a obcas mi z pomazanek uďobne. Dekuji

    • Deniso, kolem tofu se šíří panika, ale zcela zbytečně. Pokud ho nejíte třikrát denně, není se třeba obávat neplodnosti a podobných nesmyslů, koukněte na Čínu :-)) Je to prima zpestření. Prckům dáváme bílé, protože uzené je hodně slané.

  3. Ráda bych se zeptala, jak je to s tepelnou úpravou tofu. V jednom receptu uvádíte (humrová pomazánka), že se tofu, v tomto případě uzené, musí před konzumací tepelně upravit a v jiném receptu (křenová pomazánka s ořechy) se tofu, opět uzené, pouze najemno nastrouhá a následně konzumuje bez tepelné úpravy. Jak to tedy je?

    • Uzené nebo marinované tofu se nemusí tepelně už dále upravovat, protože při dochucování již prošlo tepelnou úpravou. V humrové pomazánce jsme uzené tofu povařily s ostatními ingrediencemi, aby lépe prolnuly chutě, ale můžete ho použít klidně syrové. Oproti tomu bílé tofu je potřeba vždy tepelně upravit. Vyrábí se vysrážením sójového mléka a to je v podstatě syrové, proto pokud použijete bílé tofu, vždy ho alespoň 10 min povařte.

  4. Hm, to udene tofu je dost silne aj na mna, deti to vobec nechceli. Aj manzelovi pripadala nejaka divna. Mozem dat nabuduce trebarz obycajne tofu, ked mi to udene tam vadi? Vdaka.

  5. Tipy na pomazánky jsou fajn, jen je škoda, že jsou skoro všechny z tofu, pak to doopravdy vypadá jako kdyby vegani jedli pořád sóju. Přitom se dají udělat pomazánky z fazolí, čočky, cizrny, pečené kořenové zeleniny, jahel, pohanky…. Pokaždé jinak ochutit a přidat jinou zeleninu…. Moje top je momentálně bezrybičková z cizrny v konzervě, kyselých okurek, cibulky, hořčice a mořské řasy Arame nebo z pečeného celeru s ředkvičkami NORI vločkami.

    • Na webu máme víc jak 10 pomazánek a většina je z luštěnin ne jen z tofu. Máte pravdu, že se jich dá vyrobit spoustu, budeme rádi za vaše oblíbené a nejvíc je uvítáme ve čtenářských receptech.

  6. Mám ráda zdravou výživu a s ní si spojuji i čerstvou zeleninu. Proto nechápu, proč mám pomazánku vařit a dávat do ní kukuřičný škrob. Vše mám vařit cca 15 minut a pak rozmixovat? To je divočina!

    • Asi jste si nepřečetla dobře recept. Vaří se jen tofu s osmaženou cibulkou, které je nutné před konzumací tepelně upravit. Kukuřičný škrob udělá hustou lépe mazavou formu pomazánky. Čerstvá zelenina se přidává až nakonec a nevaří se.

  7. Vyzkoušela jsem , abych nahradila mléčné pomazánky a velice mile mě překvapilo jak je vynikající, chutnala i mému jedenáctiletému synovi.

  8. Můžu se prosím zeptat, od kdy je možné dát dětem uzené tofu? A jak dlouho tofu vydrží (natural i uzené), pokud se nám nepodaří sníst celý balíček najednou? Mockrát díky.

    • Protože je hodně slané, dávala bych ho co nejpozději a jen kousek. Ne dříve než ve 2 letech, spíše později. Ale dětem obvykle velmi chutná bílé tofu vařené, napařené, restované i smažené, takže netřeba je krmit hned uzeným (i když to není uzené v pravém slova smyslu, je to marinované v shoyou). Pokud se nesní celé, dáme ho do zavíratelné mističky s vodou a tam několik dní vydrží. Že se kazí poznáme podle růžových flíčků. Uzené se nám takhle trochu vymáchá a ztratí na chuti, takže to doporučuji sníst ho ten den nebo druhý a nedávat do vody.

  9. Dobrý den,
    může se vmakrobiotice kombinovat ovoce s obilninami a ohřívat zelenina? Vadí hodně elektrický sporák? Děkuji Olina

  10. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné špagety s tofu-bazalkovým pestem – rychlovka
Další článekJak Jindřich omládl