Roman dnes udělal výborné placky a já zachytila recept těsně po dopečení, takže je můžete také vyzkoušet. Dalo by se to podávat místo pečiva, my si to dali na talíř jako karbanátky. Jen se zaprášilo.
Ingredience
asi 12 placek
- 1 hrnek vařených mungo fazolek
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
- černý sezam na posypání
- olej na potření
Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek
- Zapneme troubu na 200°C.
- Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
- Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
- Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
- Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
- Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
- Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
- Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle „zamaskovat“. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
- My jsme si je dali s rýží a zeleninou.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
Zase výborné_tentokrát nesmažené,ale z rúry + pickles,naparená a kvasená zelenina
Prosím o radu, dělala jsem placky poprvé a nevím, kde se stala chyba, ale o konzistenci těsta nemůže být ani řeč, celé se mi to drobilo a absolutně se z toho nedaly dělat placky… přítel trefně poznamenal, že by tam flakl vejce:-D Nastavila jsem vodou a teď čekám, co z trouby vyleze :-) Fazolky jsem měla uvařené ze včera, byly takové suché, nevím, jestli to může mít vliv. Poradíte prosím?
Dnes po delší odmlce, jsem zase vytvořila jedno super jídlo jinak. Fazolek bylo málo, tak jsem těsto nadstavovala mrkví a vodnicí, přidala jsem trochu víc papriky a bylo to dokonalé. Zase jeden recept navíc, jak zužitkovat uvařenou luštěninu. K dokonalému talíři chyběla jen zelená posypka, na kterou jsem zapomněla a nějaké to pickles. Zeleninovo-květinová příloha je ale komplet vlastní, tak z toho mám obrovskou radost!
Janko, to jídlo vypadá nádherně!👍😍😋
Nenapadlo by ma dať do placiek kari🙂v tejto kombinácii to nemá chybu_k tomu sviečková omáčka,mám sa na čo tešiť do práce 😃
Moc nás těší, že vám chutná 😍
Jsou fantastické. Moc mně chutnaly teplé i druhý den v práci studené.
To máme radost, díky za zprávu.
Moje placky vypadaj trosinku jinak, ale jinak za me vyborny…presne podle meho gusta. Dekuji
Tak to jsem ráda :-)