- 1 hrnek vařených mungo fazolek
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
- černý sezam na posypání
- olej na potření
Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek
- Zapneme troubu na 200°C.
- Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
- Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
- Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
- Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
- Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
- Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
- Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle “zamaskovat”. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
- My jsme si je dali s rýží a zeleninou.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Ahoj, právě se pečou v troubě mungo placičky, přidala jsem i zbytek kernota a kari koření. Těsto bylo suché, tak jsem se rozhlédla po line a nalila zbytek čaje Kombe od snídaně. Rozhodně nebudou vypadat tak pěkně jako od Romana.
Zase výborné_tentokrát nesmažené,ale z rúry + pickles,naparená a kvasená zelenina