Roman dnes udělal výborné placky a já zachytila recept těsně po dopečení, takže je můžete také vyzkoušet. Dalo by se to podávat místo pečiva, my si to dali na talíř jako karbanátky. Jen se zaprášilo.
Ingredience
asi 12 placek
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
  • černý sezam na posypání
  • olej na potření

Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
  3. Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
  4. Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
  5. Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
  6. Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
  7. Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
  • Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle „zamaskovat“. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
  • My jsme si je dali s rýží a zeleninou.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.