Punč je název pro velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a jeho význam znamená pět. Původně se totiž zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Dnes je velmi oblíbený v období kolem Vánoc a vaří se většinou z pouze malého množství ovocné šťávy. Hlavními přísadami jsou cukr, kyselina citrónová a umělá dochucovadla. Zkusila jsem tedy udělat punč jinak a jelikož mě výsledek velmi mile překvapil, ráda se s vámi podělím o recept.

Ingredience
  • 1 litr vody
  • slupky z jednoho většího jablka
  • 1 dcl ovocenky nebo jablečného či jiného koncentrátu (lze nahradit jablečným moštem 1:1 s vodou)
  • koření: 5 hřebíčků, 1 celá skořice, 1 hvězdička badyánu, čtvrt lžičky mletého kardamomu
  • citron
  • pár zrníček soli
Postup
  1. Omyjeme a oloupeme větší jablko, slupky dáme do studené vody, přidáme pár zrníček soli, koření a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 10 minut a přidáme ovocenku nebo jablečný koncentrát a povaříme ještě 5 minut.
  3. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ještě ovocným koncentrátem nebo svátečně troškou medu.
  4. Na závěr přidejte lžíci až dvě citronové šťávy.
  5. Punč podávejte teplý a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče.

Praktické

  • Když dáme koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.

Obměna

  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Pak doporučuji vynechat slupky a koření dát do sítka. Můžeme povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme přidat i hrozinky, fíky, datle nebo sušené švestky.
  • Kdo má rád ostřejší chuť může přidat i pár koleček zázvoru.

Děti

  • Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale raději bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...
  1. Já to dělám trochu jinak a rychleji. Do hrnku cmrndnu trošku jablečného moštu (cca 0,5 cm), přidám špetku mleté skořice, drceného hřebíčku a trošku nastrouhaného zázvoru. Přeliju vařící vodou, nechám chvíli louhovat a zchladnout a užívám si. Lze samozřejmě přecedit, kvůli „hoblinkám“ plovoucího zázvoru. Nedělám ale moc často. Jednak nemusím ty klasické ovocné čaje a jak si nápoje nesladím, tohle je na mě moc sladké. Ale pro zahřátí je to fajn.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký mrkvový salát s jablkem
Další článekČervená čočka po indicku