Punč je název pro velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a jeho význam znamená pět. Původně se totiž zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Dnes je velmi oblíbený v období kolem Vánoc a vaří se většinou z pouze malého množství ovocné šťávy. Hlavními přísadami jsou cukr, kyselina citrónová a umělá dochucovadla. Zkusila jsem tedy udělat punč jinak a jelikož mě výsledek velmi mile překvapil, ráda se s vámi podělím o recept.

Ingredience
  • 1 litr vody
  • slupky z jednoho většího jablka
  • 1 dcl ovocenky nebo jablečného či jiného koncentrátu (lze nahradit jablečným moštem 1:1 s vodou)
  • koření: 5 hřebíčků, 1 celá skořice, 1 hvězdička badyánu, čtvrt lžičky mletého kardamomu
  • citron
  • pár zrníček soli
Postup
  1. Omyjeme a oloupeme větší jablko, slupky dáme do studené vody, přidáme pár zrníček soli, koření a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 10 minut a přidáme ovocenku nebo jablečný koncentrát a povaříme ještě 5 minut.
  3. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ještě ovocným koncentrátem nebo svátečně troškou medu.
  4. Na závěr přidejte lžíci až dvě citronové šťávy.
  5. Punč podávejte teplý a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče.

Praktické

  • Když dáme koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.

Obměna

  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Pak doporučuji vynechat slupky a koření dát do sítka. Můžeme povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme přidat i hrozinky, fíky, datle nebo sušené švestky.
  • Kdo má rád ostřejší chuť může přidat i pár koleček zázvoru.

Děti

  • Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale raději bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití.

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já to dělám trochu jinak a rychleji. Do hrnku cmrndnu trošku jablečného moštu (cca 0,5 cm), přidám špetku mleté skořice, drceného hřebíčku a trošku nastrouhaného zázvoru. Přeliju vařící vodou, nechám chvíli louhovat a zchladnout a užívám si. Lze samozřejmě přecedit, kvůli „hoblinkám“ plovoucího zázvoru. Nedělám ale moc často. Jednak nemusím ty klasické ovocné čaje a jak si nápoje nesladím, tohle je na mě moc sladké. Ale pro zahřátí je to fajn.

    • Děkujeme za rychlo – instantní verzi vašeho punče :-). Určitě ji někdy vyzkouším.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký mrkvový salát s jablkem
Další článekČervená čočka po indicku