Punč je název pro velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a jeho význam znamená pět. Původně se totiž zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Dnes je velmi oblíbený v období kolem Vánoc a vaří se většinou z pouze malého množství ovocné šťávy. Hlavními přísadami jsou cukr, kyselina citrónová a umělá dochucovadla. Zkusila jsem tedy udělat punč jinak a jelikož mě výsledek velmi mile překvapil, ráda se s vámi podělím o recept.
Ingredience
  • 1 litr vody
  • slupky z jednoho většího jablka
  • 1 dcl ovocenky nebo jablečného či jiného koncentrátu (lze nahradit jablečným moštem 1:1 s vodou)
  • koření: 5 hřebíčků, 1 celá skořice, 1 hvězdička badyánu, čtvrt lžičky mletého kardamomu
  • citron
  • pár zrníček soli
Postup
  1. Omyjeme a oloupeme větší jablko, slupky dáme do studené vody, přidáme pár zrníček soli, koření a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 10 minut a přidáme ovocenku nebo jablečný koncentrát a povaříme ještě 5 minut.
  3. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ještě ovocným koncentrátem nebo svátečně troškou medu.
  4. Na závěr přidejte lžíci až dvě citronové šťávy.
  5. Punč podávejte teplý a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče.

Praktické

  • Když dáme koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.

Obměna

  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Pak doporučuji vynechat slupky a koření dát do sítka. Můžeme povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme přidat i hrozinky, fíky, datle nebo sušené švestky.
  • Kdo má rád ostřejší chuť může přidat i pár koleček zázvoru.

Děti

  • Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale raději bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití.

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a vaše stránky a informace taky,...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje na JJ stravu báječné, úplně...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak nás o tom přesvědčil taky...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa, ale pohanky a ještě si...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především moc děkuji za skvěle připravený...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle týdnu. Zaujaly mě, ale nějak...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou práci, kterou dělají. Bez nich...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek zpětné vazby ke kurzu. Musím...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy je dobré řešení, prostě neřešit...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.. 🙂 Ale kurz se mi...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše recepty ! TAK jsem se...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá dělat. Jím jinak už dost dlouho,...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil manžel!! Synovi to taky občas zachutná....

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já to dělám trochu jinak a rychleji. Do hrnku cmrndnu trošku jablečného moštu (cca 0,5 cm), přidám špetku mleté skořice, drceného hřebíčku a trošku nastrouhaného zázvoru. Přeliju vařící vodou, nechám chvíli louhovat a zchladnout a užívám si. Lze samozřejmě přecedit, kvůli “hoblinkám” plovoucího zázvoru. Nedělám ale moc často. Jednak nemusím ty klasické ovocné čaje a jak si nápoje nesladím, tohle je na mě moc sladké. Ale pro zahřátí je to fajn.

    • Děkujeme za rychlo – instantní verzi vašeho punče :-). Určitě ji někdy vyzkouším.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký mrkvový salát s jablkem
Další článekČervená čočka po indicku