Failky právě kvetou. Přineste si domu hrst květů a můžete si z nich připravit nálev účinný na odkašlávání a na léčbu zánětu plic. Vypadá krásně, voní a chutná po květech fialek.

Ingredience
na hrnek
  • 1 lžíce květů (čerstvých nebo sušených)
  • 1 hrnek vody

Jak připravit čaj z fialek

  1. Dáme vařit vodu.
  2. Lžičku květů spaříme hrnkem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.
  3. Používáme nekovové nádobí, lžičky a sítka.
  4. Pijeme mimo jídlo do odeznění příznaků 2-3 šálky denně. Ne však déle než 2 týdny.

Tip

Nálev voní po fialkách a má mírně modrozelenou barvu, kterou získá od květů, ty naopak zesvětlají. Pokud by vám ho  děti nechtěly pít, řekněte jim, že je to „šmoulí čaj“ a přidejte jim lžičku medu nebo fialkového sirupu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...
  1. Dnes jsem si fialkami ozdobila rizoto. Rodina mi to okomentovala: „A to se dá jíst – no muchomůrka se dá taky jíst, ale jen jednou, tak ať nedopadneš stejně“:))

    • To je škoda, ale venku se jich teď dá najít dost 😉 Jestli to nezarazí ten sníh 😢

  2. Evičko, já bych potřebovala poradit jak mícháte nasušené kytičky na čaj. Mám nasbírány a nasušeny fialky, kopřivu, podběl, sedmikrásky. Postupně chci sušit i další. Už jsem na zahradě objevila v trávě i lístky jahod a ty bych taky mohla zužitkovat??? Vše mám zvlášť v tmavých dózách jen právě nevím co můžu kombinovat. Poradíte? děkuji a přeji krásné velikonoční svátky.

    • Marcelko, ty bylinky a kytičky, které nemají extra silný účinek i při jedné dávce, se dají do takové směsi perfektně přidat. To jsou přesně ty maliníky, jahodníky, ostružníky, sedmikrásky. Může se přidat trochu fialek, trochu podbělu nebo i tak kopřiva. Já mám jednotlivé bylinky zvlášť a dělám si čaje podle nálady a potřeby. Kopřiva spíš čistí krev, podběl je spíš na odhlenění atd., tak to pak míchám buď zcela cíleně nebo intiuitvně, protože už věřím, že vím, po čem sáhnou moje ruce.

    • Některé léčivé látky se ničí kontaktem s kovem, proto je lepší sítko z přírodních materiálů nebo odolného plastu.

    • 😃😃😃 To jsme se s Romanem od srdce zasmáli. Díky! Když jsme ho fotili, nemohli jsme přijít na to, jak ho nafotit, aby nevypadal jako šmoulí 😃 Tento komentář nás tedy nesmírně potěšil! 😍

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami
Další článekDomácí sýr z rostlinného mléka